Šta je novo?

Cyberpunk 2077

Sadržaj je nezavistan od ekspanzije. Možeš i bez nje. Ali šteta da se propusti pošto je odlična.

Da ali nesto od novijeg sadrzaja se ubacuje u base game tj dolazi samo uz kupovinu ekspanzije, nezavisno od ovog 2.1 patch-a, ako sam dobro razumeo.

@illidan

Stoji i slazem se - season pass (sa dve ekspanzije) za TW3 je bio 30e a nudio je daleko vise i boljeg sadrzaja nego sada ova jedna ekspanzija... Plus "sasecen"/izbacen sadrzaj koji je trebao biti tu u startu.
Za 30-35e moze da se upeca i neki naslov od ove godine (Jedi Survivor/Atomic Heart) sa daleko vise sadrzaja i zabave...

Da ali nesto od novijeg sadrzaja se ubacuje u base game tj dolazi samo uz kupovinu ekspanzije, nezavisno od ovog 2.1 patch-a, ako sam dobro razumeo.
Da tačno. Novi skillovi koji nisu ništa specijalno, kola oružija i gigovi. Ništa što značajno menja vanila igru.

Konacno voznja motorom ima smisla, nema vise onih glupavih proklizavanja pa sad moze pod rucnom da se uhvati krivina kako treba. Plus moze da se vozi na zadnji tocak. 😂

Mozes i da slusas muziku van auta...
I konacno su se setili da ubace metro, jer su odlucili da poslusaju vapaje zajednice "koja se na to zalila jos od samog launch-a"...
:D

Poslednja izmena:
Kod moldavaca (GoG+VPN), jer zasto ne bismo bili g0veda kada su nas i oni tretirali tako, je 'vak'a situacija...

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty 12.74$
Cyberpunk 2077 Ultimate Edition 26.74$
Cyberpunk 2077 14.99$

Mozes i da slusas muziku van auta...
I konacno su se setili da ubace metro, jer su odlucili da poslusaju vapaje zajednice "koja se na to zalila jos od samog launch-a"...
:D
Steta sto ne mozes full da interagujes sa metroom nego te onako samo teleportuje na sediste, ocekivao sam da ce moci da se seta kroz vagone i da se zezamo sa ostalim NPCovima, ali OK - od koga je, dosta je. :D

Kod moldavaca (GoG+VPN), jer zasto ne bismo bili g0veda kada su nas i oni tretirali tako, je 'vak'a situacija...

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty 12.74$
Cyberpunk 2077 Ultimate Edition 26.74$
Cyberpunk 2077 14.99$

Ček namestim VPN na moldaviju, odem na GOG sajt i ove su cene :geek: ?

Uplatis pre toga u dolarima na tvom nalogu (GoG galaxy), otvoris nov browser, obrises kolacice, upalis VPN -> GoG moldavija, ulogujes se, pazaris...izlogujes... igras :D

Sad bi izgleda valjalo da krenem da odigram posto su izgleda sredili vecimu bagova :ROFLMAO:

ja mislio da svi vi imate bar osnovnu igru. A ustvari vi čekali GotY verziju tj. ovu sad kompletnu ultimate verziju.

Pošto sam dosta igrao igru na početku i posle kroz patcheve a stao sam bukvalno pred samu poslednju misiju i dosta side questova odradio.
Ovaj sad combat overhaul je kao druga igra, drastičo je poboljšano i itemizacija ima više smisla.
Takođe oružja jesu jaka, ali nema više onih totalnih OP puški gde metak u glavu i 100k dmg.

Žao mi što nisu odradili malo više interior mapi, ali dobro ima ih.

^
Upravo. Mogli su da sacekaju sa izbacivanje igre barem 6-7 meseci i ne bi bilo one blamaze. Ocigledno su morali da iskoriste hajp sa Kianuom kao i launch novih grafickih.
Ja je obrnuo bas tada, posle prvog-drugog veceg patcha u maju-junu i igra je bila ok (na stranu neiskoricen potencijal)
Mozda i ne bi bilo onolike pljuvacine i verovatno bi dobili 2 vece ekspanzije umesto ove jedne.

Sinoc krenuo novi prelaz - Corpo lifepath i malo cackao po podesavanjima...Deluje i da su je graficki unapredili za onih par sati igranja.
A mozda je i do "optimizacije", znam da sam kod prvog prelaza imao preko 100fps-a (90-120) bez upaljenog FSR, na high/ultra podesavanja u 1440p, sada ide i ispod 90fps-a.

Btw, ne znam da li ja licno tripujem ali mi deluje da Intelov XeSS 1.2 deluje malo ostrije nego AMD-ov FSR (2.1)?
Doduse i boost je manji sa Intelovim resenjem, sa FSR quality dobijam nekih 25-30% fps boosta na 6800xt ->varira 100-130fps-a

Ne tripujes. XeSS sharpening na istim vrednostima kao FSR-ov je malo "jaci".

Btw, nevezano za to, FSR ima uzasan shimmering u ovoj igri. Dok ga XeSS i DLSS prakticno nemaju.
Pa i Ultra Quality i Quality XeSS izgledaju bolje od Quality FSR.

Tako da topla preporuka za XeSS, ko vec nije na RTX kartama.

Ja nisam primetio shimmering sa FSR-om, obraticu bas paznju i probacu da eksperimentisem danas
Doduse sa XeSS na Ultra Quality-Quality fps boost mi je cini mi se bio manji (barem u benchmarku), svega 5-10% (8x-9x fpsa u pabu, oko 10x napolju)
Sa FSR-om na Quality je kao sto rekoh dosta bolje, 20-30% sigurno

Probaj i Balanced XeSS ako ti nisu dovoljni dobici. Trebalo bi da na 1440p i visim rezolucijama opet izgleda bolje od Quality FSR. :D
Ili umesto toga jednostavno stavi Screen Space refleksije na medium (i eventualno jos ponesto).

Da ti skratim muke oko shimmeringa i eksperimentisanja, bas sam nedavno u igri uporedjivao na raznim mestima... desi se i da je bukvalno nepodnosljivo.
Evo poredjenje, malo sam zumirao video da se bolje vidi jer besplatni Streamable ionako ogranicava video na 720p:

(Ultra Quality XeSS levo, Quality FSR desno)

Uh lebe mekani, sada videh kod tebe.
Pa da li je moguce da su toliki slepci u AMD-u da ih Intel sa prvom verzijom i za godinu dana presisa sa svojim SS resenjem...

Posto nisam brisao igru od prvog prelaza (palio povremeno) mislim da su mi ostala ona "prilagodjena podesavanja" koje je tada preporucio Digital Foundry...
Pogledacu malo po jucubetu i eskperimentisati sa XeSS i FSR-om, ali sudeci po snimku XeSS je bolje resenje iako sa FSR-om dobijam veci fps boost.

+edit 2
btw da li je frame generation* implementiran kod 6800xt sa novim drajverim ili ne?

Poslednja izmena:
@DeRadicci

Ne vidim svrhu XeSS na mojoj masini, dobici su minimalni sa XeSS Quality, sa Ultra Quality jos su manji.
Nazalost ima shimmeringa sa FSR-om ali "FSR Quality" mi daje sasvim solidan boost...
Mada i stock 6800xt sasvim korektno sljaka, svezi drajveri od 5.12

SS off.jpgFSR 2.1.jpg
Intel XeSS.jpg

Da, ali probaj i Balanced XeSS, na 1440p rezoluciji ce izgledati bolje od Quality FSR.

A za graficka podesavanja baci pogled na ovaj video:

Poslednja izmena:
Thx, pogledah oba klipa.
Ostavio sam SMT na auto, mislim da fix koji su izbacili tj "ON" opcija pogadja samo 6/8 jezgarne procesore.

HUB quality optimized podesavanja (vrlo slican sa DF-ovim od pre 2g) - nije uopste los skok u performansama.

HUB quality optimized.jpg

Treba da počnem kampanju od nule, do sada sam se uglavnom zezao i testirao performanse. Dilema je:
a. 1440p, custom (sve max osim film grain, chromatic aberration i depth of field koji su isključeni), path tracing ON, DLSS performanse + frame gen
b. 1440p, custom (sve max osim film grain, chromatic aberration i depth of field koji su isključeni), ray tracing ON ultra setting, DLSS quality+ frame gen

U prvom slučaju imam od 80 do 105 fps, a u drugom 95-110 fps. Bez path tracing je slika nekako stabilnija u smislu da se ne osvežava osvetljenje scene svaki put kada se okrenem (to je do path tracinga) i naravno oštrija mada mi ne smeta ni malo mekša DLSS performanse slika, pogotovo što mekšem izgledu doprinosi i path tracing.

Što se artefakta tiče, oni su minimalni, više smeta kada se uključe one tri opcije gore navedene što mrljaju sliku nego frame gen. Tu i tamo neka senka izgleda kao wireframe ali to je baš retko. Probleme sa HUD titranjem nemam.

Naravno, pošto je 3080 u pitanju, radi se o FSR 3 Frame gen modu zahvaljujući dobrim ljudima iz AMD što su open sourceovali FSR3 frame gen tech i naravno moderima što su to doveli u upotrebljivo stanje. Koristim DLSS tweaks i modovani FSR 3 frame gen i to zajedno radi gotovo perfektno, malo je nestabilno u smislu da zna da se ugasi ako se puno čačkaju grafičke opcije pa se upali naknadno posle desetak sekundi i ako se isključi upscaling zna fps u jednocifrene brojke da ode dok se ne upali ponovo. Ali kada se jednom podesi i ne čačka radi odlično i zaista je MAGIJA. Meni Cyberpunk od 34-62 fps radi bez toga sa ovim gore setovanjima pod a. i to mi je nekako tromo i lagovito zbog samog fps, kada uključim frame gen igra prodiše na preko 80 fps i nikakav lag ne osećam.

Pošto sam ovo testirao red je da se kaže par istina:
1. nVidia su lažovi i sise, zašto?
Jer lažu da je neophodan specijalan hardver iliti hardverske jedinice da bi upscaling bio dobar, tu tvrdnju nažalost im potvrđuje AMD sa FSR 2.1 ali ta priča pada u vodu zahvaljujući Intelu i njihovom upscaling algoritmu koji ništa lošiji nije od DLSS, nešto bolje radi (performanse) i sasvim sigurno ne koristi nVidia hardver kod 3080 RTX tako da nVidia priča o AI blah blah upscaling units blah blah... šuplja priča.
Takođe kolegi iznad preporučujem da koristi Intel upscaling umesto FSR 2.1
2. AMD su iako smotani napravili fenomenalnu stvar sa FSR 3 frame gen i dali ga džabe zajednici što je chad potez samo takav. U budućnosti će zbog ovoga maltene sve igre podržavati FSR 3 frame gen čime je faktički nVidia izgubila glavnu prednost u tehnologiji u odnosu na AMD i Intel.
3. Ne bi valjalo da AMD ubaci zvaničnu podršku za FSR 3 frame gen u ovu i druge igre, zašto? Pa zato što iako su chadovi ipak su malo sise i zakucali bi da mora da se koristi FSR 2.1 uz FSR 3 frame gen što baš i nije optimalno jer je njihovo upscaling rešenje ubedljivo najgore od tri. Ovako može da se koristi DLSS 3.5 uz FSR 3 frame gen ili Intel XeSS uz FSR 3 frame gen.

Edit: Preko DLSS tweaks može i DLAA da se uključi ali ne vidim potrebu za AA, ne vidim jaggies jer je slika i ovako mekana.

Svašta. Tek sad pročitah. Ja imam bolji fps boost sa XeSS Quality nego DLSS Balanced plus izgleda bolje. Izgleda da su neki gremlini po sredi.
Da nije DLSS ray reconstruction furao bi XeSS.
@DeRadicci

Ne vidim svrhu XeSS na mojoj masini, dobici su minimalni sa XeSS Quality, sa Ultra Quality jos su manji.

Postoji li kakav mod koji bi fixao "disappearing cars" problme ili da se auta spawnaju iz zraka? Mozda neki koji smanji populaciju ali auta koja se spawnaju ostaju na cesti mozda u nekom X radijusu i slicno? Ja kako god krenem kroz grad auta padaju s neba u momentu kada se okrenem prema cesti, ili nestaju kada im okrenm ledja da mi se ne igra. PC ili PS5. Isto je.

Nema tu spasa izgleda, ja sam trazio to ali nisam uspio da nadjem. Mada meni se ne desava bas to da padaju sa neba, vec se na nekih 150m vidi ona jadna tranzicija iz 3d modela u sprajtove a i to nestajanje jer cesto se ni ti sprajtovi ne pojave.

Vrh Dno