Pa, nisam bas siguran da bih na prvi restart odma` isao na reinstalaciju. Lepo rece filo, windowsi mogu mogu bez problema vise godina da budu sasvim ok, a ako se fino odrzavaju ni npr. povremene problematicne situacije tipa npr. masovne virusne infekcije ne moraju da nuzno uslovljavaju brisanje postojeceg win-a.
Kod neocekivanog restarta ja bih se potrudio da saznam razlog, specijalno zbog toga sto bi to npr. moglo da se desava i na sveze instaliranom win.
Mnogo puta smo na forumu ponovili da je automatski restart jedna od opcija pod winxp koja se moze iskljuciti\ukljuciti (po defaultu je ukljucena), i da ukoliko se restartovanje desava zbog npr. nekog problema u korisnickom programu, onda cemo sa iskljucenom pomenutom opcijom dobiti BSOD (blue screen of death) odnosno plavi ekran, u kome ono sto je ispisano moze da ukaze sta bi mogao da bude uzrok problema. Ukoliko je automatski restart ukljucen windows ne prikazuje bsod, vec odma` restartuje sistem.
Control Panel>System>Advanced>Startup and Recovery> pa raschekirati automaticaly restart.
Ako se i tada desava isto, vrlo je verovatno problem sa nedovoljnim hladjenjem (pogotovo ako kuciste niste uopste otvarali koju godinu). Dakle proverite temperature, voltaze, usisajte prasinu. Nekim delovima racunara vek trajanja ume veoma da zavisi od temperature kojima su izlozeni, kao sto je slucaj sa tzv. elektrolitima, pa kada izgube svoje prvobitne performanse onda mogu da uzrokuju takva variranja npr. napona, sto moze da izaziva i restartovanje racunara.
Sve u svemu, iznenadni restart moze da bude posledica razlicitih uzroka, a te uzroke treba naci i otkoloniti. Uglavnom cemo veliki posao odraditi ukoliko nadjemo "patern" odnosno uspemo da reprodukujemo problem. Ako npr. problem izazivaju problematicni neki drajveri, onda ce nam to najcesce pisati (ime drajvera) u BSOD kada pokrenemo program koji zahteva koriscenje tog drajvera. Ako je problematicno hladjenje u pitanju, onda ce se ono desavati npr. kada igramo neku zahtevnu igricu, i vrlo je moguce da se desava samo onda kad nam npr. u sobi bude visa temperatura od npr. 25C. Kada sumnjamo na tako nesto, onda pokrenemo program koji "nabija" temperaturu centralnom i grafickom procesoru (tipa npr. nekog 3d marka, ili hot cpu tester...), pa cemo onda vrlo brzo reprodukovati problem jer ce se racunar odma resetovati nakon dostignute neke temperature. Naravno, vrlo je zgodno da bismo pratili, pokrenuti neki program koji pokazuje aktuelne temperature ploce i procesora. U danasnje vreme hard diskovi su sve vecih kapaciteta i sve su brzi, ali mi se cini da su i sve topliji, mislim vreli - pa treba misliti i na njihovu temperaturu (program hdtemp ili tako nesto) jer npr. maxtor-ove specifikacije kazu da je "operational temperature" za danasnje modele 4-55C, a u zapustenom kucistu ova gornja granica se vrlo lako dostize.
Mislim, ajd` prvo da vidimo zasto se nesto desava, pa onda to i na pravi nacin da resavamo.