Šta je novo?

Cudno Restartovanje

• Začetnik teme Začetnik teme djoni
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

djoni

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
319
Dakle, u pitanju je win xp/sp1,/ Intel Celeron 1,7ghz, 256 mb rama, nvidia geforce 4 mx 440/...i juce se kompjuter SAM OD SEBE restartovao ...prvi put odmah po izlasku na net, dok sam pregledao postu na serveru /g-lock spam combat, imam ga preko godinu dana.../ ..a posle nekoliko sati se to ponovilo i offline, tokom rada u Corel 12.U medjuvremenu , apdejtovani su Kaspersky, Adaware, MS Antispyware ....nista ne javljaju..U skorije vreme instalirao sam samo Webshots desktop i podesio ga da mi menja wallpaper na 15 min ..Ima li neko nekakvu ideju ? Ceo OS i komp stari su oko 2 god nikad nista nije reinstalirano /win/ i nije bilo nekih vecih problema osim sa Corel 11 o kojima sam skoro pitao, pa presao na 12 ...Hvala na strpljenju, pozz :trust:

Joj 🙁 instaliraj sytem iz pochetka mnogo je dugo za OS pogotovo XP da izdrzi tako dug period bez reinstalacije a vidim da koristish internet pa znash i sam da nepostoji nijedna zashtita 100% pa ti je verovatno neshto ''uletelo'' na komp i sad te zeza,shto se tishe tog restarta najbolje ti je da uradish freshke instalaciju OS da bi bio siguran 100% da nije neshto hardverski a komp ce ti raditi mnogo bolje posle toga pogotovo ako prouchish mnogobrojne tekstove na forumu o twaek-u XP-a i iskljuchivanju bezpotrebnih servisa koji bi ti oslobodili ram memoriju koje inako imash malo pa bi ti komp ponovo zablistao🙂!!
Pozdrav!!!!

Hvala ....Ako odnesem u servis da mi to odrade - reinstall sistema - / posto nema sanse da se sam upustim u to ..../ da li gubim podatke, igrice, muziku, adrese, chat adrese, ....itd ...ili to ostaje u kompu ?

Ako ti je win. na particiji c: izgubices sve podatke sa te particije. Znaci kopriaj mjuzu, igre, filmove itd. na drugu particiju ili ako nemas mesta kopiraj na drugov hard ili reci njima nek ti kopiraju odredjene podatke.
Za chat adrese ne znam, ne bavim se chatom

Sve mi je na c: imam 60 gb ali samo jedna particija....zvuci kao shitty varijanta ...mnogo posla a ja nemam narezivac na kompu....kako oni mogu da iskopiraju ?

animaN je napisao(la):
Joj 🙁 instaliraj sytem iz pochetka mnogo je dugo za OS pogotovo XP da izdrzi tako dug period bez reinstalacije a vidim da koristish internet pa znash i sam da nepostoji nijedna zashtita 100% pa ti je verovatno neshto ''uletelo'' na komp i sad te zeza,shto se tishe tog restarta najbolje ti je da uradish freshke instalaciju OS da bi bio siguran 100% da nije neshto hardverski a komp ce ti raditi mnogo bolje posle toga pogotovo ako prouchish mnogobrojne tekstove na forumu o twaek-u XP-a i iskljuchivanju bezpotrebnih servisa koji bi ti oslobodili ram memoriju koje inako imash malo pa bi ti komp ponovo zablistao🙂!!
Pozdrav!!!!
prvo: koristi malo tacke i zareze a ponekad i pravopis i gramatiku
drugo: zasto mislis da win ne moze da "izdrzi" toliko dugo bez reinstalacije? uz normalno odrzavanje i koriscenje i naravno normalne korisnike, ima masina i koje su duze izdrzale

btw. mogu da urade repair instalacije, ako nece da formatiraju disk

Poslednja izmena:
Sta znaci repair instalacije ....gube li se tu podaci ?

ne
sve ostane
ubacis xp cd
podignes sistem sa cda
preskocis uvodni ekran gde ti nudi repair sa recovery konzolom
posle toga instalacija otkrije da imas instaliran xp i ponudi ti opciju repair

Probacu ....hvala ...btw ....restart se /hvala Bogu !/ nije vise ponavljao ...da li sve to moze da ima veze sa napajanjem ? Ponekad mi pri bootovanju , ventilator jako cudno zvuci....to resavam tako sto - ili restartujem - pa nakon toga obicno bude zvuk ok ... ili ga "cuknem " malko ..../znam da se mnogima sada dize kosa na glavi ...*** / - dakle : moze li to biti i do napajanja ?

djoni je napisao(la):
Sve mi je na c: imam 60 gb ali samo jedna particija....zvuci kao shitty varijanta ...mnogo posla a ja nemam narezivac na kompu....kako oni mogu da iskopiraju ?

Morali bi da, ili tvoj hard vade iz tvoje mašine i kače ih na svoju kao "slave", ili da pozajmiš od nekog rezač, staviš ga kod sebe privremeno i narežeš sve što želiš da sačuvaš.

Probaj repair Windows-a po uputstvu koje ti je dao Filo, ništa te ne košta. Ako uspe, uspe. Ako ne, reinstalacija je opcija za koju uvek možeš da se odlučiš.

Što se same reinstalacije tiče, onome ko ti to bude odradio, naglasi da želiš particionisanje diska. Veličinu particija odredi sam, recimo 20+40GB, ili 20+20+20 ili bilo koju drugu kombinaciju za koju smatraš da će ti odgovarati u budućnosti. Samo particionisanje bi mogao i sam da uradiš, uz pomoć nekog od programa (recimo Partition Magic) ali vidim da, bez ljutnje, nisi baš vičan tim stvarima.

Puno sreće.

djoni je napisao(la):
Hvala ....Ako odnesem u servis da mi to odrade - reinstall sistema - / posto nema sanse da se sam upustim u to ..../ da li gubim podatke, igrice, muziku, adrese, chat adrese, ....itd ...ili to ostaje u kompu ?
Instalirane programe na particiji c(windows) se brisu.Ako nemas 2 ili vise particija uzmi npr. Partition Magic i napravi u zavisnosti od velicine hdd-a.Postupak instalacije win-a je veoma prost i trebalo bi da uradis jer kada jednom uradis neces bacati kintu na servis.
Uzmes boot verziju win-a xp,u biosu namestis first boot device cd-rom,boot-ujes sa cd-a(pratis na ekranu),kada ucita sve sto treba pritisnes R (repair),logujes se za za zeljeni win(obicni je to broj 1,pasword ako imas ako ne samo enter) i treba da pise C:Windows.Kucaj "format c:" i na pitanje odgovoris sa Y(yes) i brisanje krece.Kada zavrsi formatiranje(100%) kucaj "exit" sledi restart.
Posle ponovo startujes sa cd-a (boot-ujes sa cd-a,pratis na ekranu) i za novu instalaciju pritisnes "enter" pa "f8" izaberes pariciju na kojoj zelis da se win instalira(no changes) krece kopiranje sa cd-a i sve ide samo od sebe.
Kasnije se treba ukucati serrial number i podesiti opsti podaci(vreme,time zone,...)
Ceo postupak bi trebao da traje ,kod tebe na makini,oko pola sata.
Razmotri ovo sto sam napisao ili procunjaj po site-u jos malo za neko bolje uputstvo ali to ti je to.I meni je bila frka prvi put kada sam to radio(nestabilni win 98) ali onda sam shvatio da ne mogu nista da za*ebem.Go format c: !!!
Pozdrav :smash:

Poslednja izmena:
ganelon je napisao(la):
Morali bi da, ili tvoj hard vade iz tvoje mašine i kače ih na svoju kao "slave", ili da pozajmiš od nekog rezač, staviš ga kod sebe privremeno i narežeš sve što želiš da sačuvaš.

Probaj repair Windows-a po uputstvu koje ti je dao Filo, ništa te ne košta. Ako uspe, uspe. Ako ne, reinstalacija je opcija za koju uvek možeš da se odlučiš.

Što se same reinstalacije tiče, onome ko ti to bude odradio, naglasi da želiš particionisanje diska. Veličinu particija odredi sam, recimo 20+40GB, ili 20+20+20 ili bilo koju drugu kombinaciju za koju smatraš da će ti odgovarati u budućnosti. Samo particionisanje bi mogao i sam da uradiš, uz pomoć nekog od programa (recimo Partition Magic) ali vidim da, bez ljutnje, nisi baš vičan tim stvarima.

Puno sreće.
......naravno da nisam vichan, zato i pitam ....nema ljutnje....jedino mi je malo muka da ponovo instaliram sve zivo posle...Mozda ta opcija sa Slave u servisu i nije losa - koje su ,okvirno, cene toga ?...btw moze li objasnjenje oko toga koja je prednost particionisanog diska...U svakom slucaju, hvala vam svima na strpljenju i savetima....

Poslednja izmena:
Prednost je što na drugoj particiji onda držiš sve radne fajlove (dokumenti, muziku, downlodovane stvari,...) tako da, kada ponovo rušiš OS, ništa ne gubiš.
Sledeće, na drugoj particiji možeš napraviti tzv. "image" operativnog sistema. Ukratko, kada instaliraš OS, sve drajvere, setuješ Windows, sve, sve, sve; pomoću posebnog programa kompletnu particiju sabiješ na jedan fajl (image) i smestiš taj fajl na drugu particiju. Kasnije, kada se pojave problemi, istim programom raspakuješ image i imaš ponovo čist Windows u tačno onakvom stanju u kakvom si ga i prvobitno snimio. Dva popularna programa su "Ghost" (Symantec) i "True image" (Acronis). Naravno ima ih još al' da ne dužim.
O samoj izradi image-a je bilo reči na bench-u. Pročeprkaj malo sa search-om pa se javi ako nešto bude nejasno.
:wave:

Poslednja izmena:
a mozda se coveku za dve godine nagomilalo previse prashine, pa su kuleri poceli da grcaju, i vise ne hlade koliko je potrebno. Sumnjam da je do OSa...
Proveri da li se sve okrece, izduvaj prasinu...

Pa, nisam bas siguran da bih na prvi restart odma` isao na reinstalaciju. Lepo rece filo, windowsi mogu mogu bez problema vise godina da budu sasvim ok, a ako se fino odrzavaju ni npr. povremene problematicne situacije tipa npr. masovne virusne infekcije ne moraju da nuzno uslovljavaju brisanje postojeceg win-a.
Kod neocekivanog restarta ja bih se potrudio da saznam razlog, specijalno zbog toga sto bi to npr. moglo da se desava i na sveze instaliranom win.
Mnogo puta smo na forumu ponovili da je automatski restart jedna od opcija pod winxp koja se moze iskljuciti\ukljuciti (po defaultu je ukljucena), i da ukoliko se restartovanje desava zbog npr. nekog problema u korisnickom programu, onda cemo sa iskljucenom pomenutom opcijom dobiti BSOD (blue screen of death) odnosno plavi ekran, u kome ono sto je ispisano moze da ukaze sta bi mogao da bude uzrok problema. Ukoliko je automatski restart ukljucen windows ne prikazuje bsod, vec odma` restartuje sistem.
Control Panel>System>Advanced>Startup and Recovery> pa raschekirati automaticaly restart.

Ako se i tada desava isto, vrlo je verovatno problem sa nedovoljnim hladjenjem (pogotovo ako kuciste niste uopste otvarali koju godinu). Dakle proverite temperature, voltaze, usisajte prasinu. Nekim delovima racunara vek trajanja ume veoma da zavisi od temperature kojima su izlozeni, kao sto je slucaj sa tzv. elektrolitima, pa kada izgube svoje prvobitne performanse onda mogu da uzrokuju takva variranja npr. napona, sto moze da izaziva i restartovanje racunara.

Sve u svemu, iznenadni restart moze da bude posledica razlicitih uzroka, a te uzroke treba naci i otkoloniti. Uglavnom cemo veliki posao odraditi ukoliko nadjemo "patern" odnosno uspemo da reprodukujemo problem. Ako npr. problem izazivaju problematicni neki drajveri, onda ce nam to najcesce pisati (ime drajvera) u BSOD kada pokrenemo program koji zahteva koriscenje tog drajvera. Ako je problematicno hladjenje u pitanju, onda ce se ono desavati npr. kada igramo neku zahtevnu igricu, i vrlo je moguce da se desava samo onda kad nam npr. u sobi bude visa temperatura od npr. 25C. Kada sumnjamo na tako nesto, onda pokrenemo program koji "nabija" temperaturu centralnom i grafickom procesoru (tipa npr. nekog 3d marka, ili hot cpu tester...), pa cemo onda vrlo brzo reprodukovati problem jer ce se racunar odma resetovati nakon dostignute neke temperature. Naravno, vrlo je zgodno da bismo pratili, pokrenuti neki program koji pokazuje aktuelne temperature ploce i procesora. U danasnje vreme hard diskovi su sve vecih kapaciteta i sve su brzi, ali mi se cini da su i sve topliji, mislim vreli - pa treba misliti i na njihovu temperaturu (program hdtemp ili tako nesto) jer npr. maxtor-ove specifikacije kazu da je "operational temperature" za danasnje modele 4-55C, a u zapustenom kucistu ova gornja granica se vrlo lako dostize.

Mislim, ajd` prvo da vidimo zasto se nesto desava, pa onda to i na pravi nacin da resavamo.

Ukoliko su elektroliti u pitanju...kakva je procedura ? Btw, hvala na iscrpnom odgovoru !

Hmmm DS9 ti je dao izuzetno dobar odgovor te bi bilo pozeljno proveriti sta je u pitanju,po mom misljenju ako su to bila samo 2 restarta postoji mogucnost da je doslo do pada napona i da napajanje nije moglo da izvuce dovoljno da bi ti odrzao racunar u normali tj u radnom stanju te je s' toga usledio restart, e sada druga opcija koja je manje lepa a to je da postoji mogucnost da te napajanje bez obzira na napon zeza ( btw koje napajanje imas ? ), sto se tice popravke istog najbolje je uzeti novo i po mogucnosti kvalitetno napajanje jer greska je igrati se sa njim i ako za neke ljude ono predstavlja samo dotok struje ( jako je bitno imati dobro napajanje ), sto se tice reparacije istog to je trud uzalud i najbolje je uzeti novo napajanje.

Takodje mozda je samo potrebno malo iscistiti racunar tj osloboditi ga prljavstine da bi cooleri mogli normalno da rade.

Poslednja izmena:
Hvala!

Sto se elektrolita tice, poslednji put kad je ploca spasena nakon sto su neki elektrolitski kondenzatori promenjeni - nazezao sam se vise nedelja, dok nisam ukapirao da sve sto sam mogao da promenim, osim ploce, ne izaziva problem.

Da sam vican elektronici verovatno bih to brze ukapirao, a problem se desavao nakon dva -tri sata rada, a kad se racunar ugasi , nije bilo sanse da se upali u sledecih sat\dva.
Pa, potreban je neko ko to ume da promeni, lupi search na forumu (npr. "elektroliti"). Ako su se elektroliti vrlo naduli, bice da su oni uzrok problema.

E sad, za tvoj slucaj, ja bih ipak pustao neke zahtevnije testove i merio voltaze i temperaturu - prijavi kako to stoji, pa ce se imati bolji uvid u to sta se desava.

Za tako nesto ti je dovoljan i program npr. aida32 (mislim da se novija verzija naziva everest, al cini mi se da sam skoro u nekom tridu dao link za aidu), pa pokreni neku komplikovaniju operaciju u corelu ili fotoshopu na nekoj ogromnoj slici, a pod aida32 gledaj sta pise u polju Sensor (tamo su temperature i voltaza) ili iskoristi programe koji sluze za ocitavanje temperature, a koje si dobio na cd-u sa drajverima za plocu.

Hvala na iscrpnim odgovorima, po ovome sto vidim ceka me usisivac prvo /ako se sme ?!?!?/ posto cenim da komp nije otvaran 2 godine....Od kada sam pisao thread restart se nije ponovio, sve aplikacije rade uredno...ponekad se Corel 12 srusi sam od sebe u sred rada...a kada isti postupak u njemu odmah posle toga ponovim ali uradim Save posle prvog poteza na fajlu, onda se vise ne rusi ....malo cudno al tako je...nemam pojma zasto ...zbog slicnih stvari sam reinstalirao Corel 11 jer je 12, kao stabilniji... Dok sam pisao ovaj odgovor odjednom mi je cela pozadina na ekranu, Bench /tamno plavo/ pobelela a slova su bila crna .....a moj odgovor koji sam pisao je netragom nestao pa sad pisem drugi ...koristim Operu 7.54....sad se sve ponasa normalno ....

Ako graficka karta ima svoj ventilator, posle tog vremena cesto se desava da se on zaprlja i stane. Pre usisivaca spremi neku malo meksu cetku kojom ces da pazljivo cetkas tamo gde je prasina a drugom rukom da kupis to usisivacem. Ja sam cetku za tu svrhu platio 40din, ima ih svuda, zgodne su sirine 2-3 cm. Samo pazljivo.

Nazad
Vrh Dno