Šta je novo?

Cudan zvuk prilikom bootovanja

DjoleNS

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2005
Poena
320
Cao svima,
malo pre je prilikom resetovanja kompa poceo da pusta ponavljajuce caktanje svaki put kad ga bootuje, onda udje u boot meni, izaberem win 7 i normalno udje u windows.. Evo snimio sam sa telefonom da vidite o kakvom zvuku se radi. Molim za pomoc i savet :)

https://www.youtube.com/watch?v=QR-u1bnsnk8

Moja greska.. Evo namestio sam sad se moze videti... Izvinjavam se :)

Poznat mi je zvuk kad hdd cakce... Nesto mi ovo ne lici na to. Mozda se i varam ne znam.. Evo prilazem sliku iz sentinela
sentinel.jpg

Definitivno hdd.

Nije hdd.. evo sad sam izvuko ta dva hard diska sto imam i nece vise da bootuje.. ne mogu da posaljem link sa telefona nemam paste opciju.. znaci dodje do crvene slike blood iron i pojave se zuckaste tackice gore i zapuca :(

Probaj prvo sa resetom BIOS-a pa nam javi...

Posle vadjenja hardiskova je prvo caktalo bez prestanka.. pa sam resetovao bios i posle toga tackice i muk..

Sad sam bolje pogledao prvi klip da bih uporedio sa drugim klipom, pogledaj da li na grafickoj imas beeper (onaj mali zvucnik), izleda kao da je graficka pred crkavanjem i da se cuje njen beeper.

Proveri ventilator od napajanja, dosta puta sam video da je to problem kod racunara, ali zanimljivo je da se cuje samo dok se komp pokrece, posle nista! :)

Nije hdd.. evo sad sam izvuko ta dva hard diska sto imam i nece vise da bootuje.. ne mogu da posaljem link sa telefona nemam paste opciju.. znaci dodje do crvene slike blood iron i pojave se zuckaste tackice gore i zapuca :(
Pa druže nisam ti rekao da izvadiš hard diskove, rekao sam ti da približiš glavu otvorenom kućištu računara i da oslušneš odakle dolazi zvuk.
Zašto si ga iskomplikovao?
Ako izvadiš boot hdd normalno je da se neće pokrenuti sistem i da se neće ništa čuti (ako jeste situacija da je hdd problematičan).

1. Ovo donje se odnosi na caktanje kada si vratio hard diskove u računar?
2. Ili se ne odnosi, dakle izvadio si diskove, caktalo je bez prestanka bez diskova u njemu pa si resetovao bios i pojavile su se tačkice na motherboard logo-u.
Posle vadjenja hardiskova je prvo caktalo bez prestanka.. pa sam resetovao bios i posle toga tackice i muk..

Pa da kad sam ih izvadio prvo je caktalo bez prestanka pa sam resetovao bios pa vise nije doslo do caktanja vec se zamrzne pre caktanja kod crvenog ekrana.. sare se jutros nisu pojavljivale vec samo zamrzne crvenu sliku.. mislim on bi morao doci do boota i prijaviti da nema sistemskog diska ako sam izvadio hardiskove, al on ne dodje dotle.. prosle godine sam imao slican problem da je isto tako zamrzavao i kad sam ga odneo kod majstora odvojio je komponente i testirao i sve je radilo na drugoj masini i onda je vratio i iz cista mira proradilo.. ni on nije znao u cemu je problem bio.. znam samo da je smanjio takt procesora i da je posle normalno radilo.. to sam tek pre par dana skontao pa sam ga vratio na normalu.. radio je normalno nekoliko dana i evo sad opet pravi problem.. da nije mozda po sredi to da procesor mozda vise nece da radi na svom normalnom taktu vec samo na sporijem?

Da li si slušao odakle dolazi caktanje?
Pitam te po treći i poslednji put :) (ne razumem koja je poenta tražiti pomoć od nekoga pa potom ignorisati savete)?

Ne znam da li razumeš situaciju, probaću još jednom da objasnim:
1. Caktanje se dakle čuje i sa izvadjenim hard diskovima?
2. U tom slučaju ta vrsta zvuka i tog intenziteta može da dolazi iz samo 3 izvora, iz biper zvučnika, iz grafičke kartice, ili iz nekog od ventilatora (napajanje, itd).
3. Koji god izvor od ta tri bio, lako ćeš ga identifikovati ako otvoriš računar, primakneš glavu i pažljivo poslušaš.
4. Koje je stanje u sledećem scenariju: sa izvadjenim diskovima i kada izvadiš grafiku, pa se priključiš na integrisanu i upališ kompjuter?

Poslednja izmena:
Imas li DVD rom?

Imam jedan dvd i jedan cd rom.. dvd cita samo dvd a cd samo cd, pa ih zato drzim oba.. 1. Caktanje se culo sa izvadjenim hdd al se sad vise ne cuje posle reseta biosa vec pre caktanja zamrzne na crvenom ekranu.. rado bi ja poslusao odakle dolazi ali vise ga nema jer zamrzne.. pokusao sam ja odma da skontam odakle caktanje dolazi i priblizio sam se i slusao al mi je delovalo kao da dolazi iz pravca ploce gde su memorije.. al nis bio siguran.. posle kad sam hteo opet da poslusam vise ga nije bilo jer je poceo da zamrzava... ne ignorisem savete daleko bilo, vec sam samo hteo da vidim dal ce caktanja biti ako se hdd eliminise.. 4. Integrisanu grafiku nemam .. ali imam neku staru pokvarenu koja izbacuje sare.. da probam sa njom da butujem?

ali imam neku staru pokvarenu koja izbacuje sare.. da probam sa njom da butujem?
Možeš ali je pitanje da li ima koristi od tog testa.
Probaj kad je već u tebe, a obavezno pozajmi od nekog i potvrdjeno ispravnu grafiku pa probaj i sa njom,

Iz rama ne može da dolazi ta vrsta zvuka, ni iz optičkih diskova, to možeš eliminisati kao mogućnost.
Najbliže tom zvuku je floppy seek sound, ali nije ni on u pitanju.

p.s. Znaš li šta je live linux?
Butuj ga sa fleške ili sa optike pa isprobaj kako tu stoje stvari, i sa sadašnjom grafom i sa pozajmljenom.

Poslednja izmena:
Hvala na savetima.. ajde probacu popodne kad dodjem s posla prvo da ga dobro produvam sa kompresorom od prasine.. jesam usisavao al nisam ga bas skroz izduvao.. onda cu pogledati da se nisu kondenzatori neki mozda naduvali.. onda cu da vidim da ga odnesem kod drugara pa da probamo da drugim komponentama.. a videcu da probamo i sa fleske da ga butujemo, pa se javljam kad sve isprobam.. :)

Poznat mi je zvuk kad hdd cakce... Nesto mi ovo ne lici na to. Mozda se i varam ne znam.. Evo prilazem sliku iz sentinela
Pogledajte prilog 175260

Niko ne komentarise temperaturu ovog prvog harda, 60 stepeni, to nije normalno, i ako ga drugo nije ubilo temperatura sigurno hoce. Montiraj neki vent na kucistu ispred hardova koji ce ih hladiti. I drugi gura u 40 stepeni sto je po meni na gornjoj granici. Znaci ako su hardovi citavi i nisu oni uzrok kvara obavezno im obezbedi hladjenje da ne bi i oni otisli.

Evo ovako.. Komp je opet proradio, jedna memorija kao da je otisla, kada je sama ne dize se sistem a i kada je s drugim memorijama ukljucena ne dize se.. Kad nju iskljucim butuje ali i dalje pusta onaj zvuk identicno kao na prvom snimku. Kad istekam oba harda i dalje se pojavljuje zvuk ali je drugaciji... Ako primecujete ukupno caktanje moze da se podeli u dve serije. Kada su hardovi iskljuceni cuje se samo druga serija caktanja pre nego sto ustanovi da nema sistemski disk. Kada su ukljuceni onda se cuju dve serije caktanja identicno kao na prvom snimku. Evo snimak kako cakce bez hardova https://www.youtube.com/watch?v=7qr7fd55XeY

Mislio sam da ce neko prepoznati taj signal iz dve serije caktanja. Da nije to nesto vezano za CMOS? Mozda se baterija istrosila?
Jedino mi nije jasno od cega se sad memorija odjednom pokvarila.. Da nije mozda napajanje nesto pocelo da brljavi pa da je ono sprzilo memoriju? Nisam probao sa drugim napajanjem dal cakce..

Idi ovim redom i testiraj. Prelazi na narednu stavku ako se taj zvuk idalje cuje.

1. Iskljuci CD i DVD citace - Probaj da li se cuje.
2. Iskljuci sve dodatne ventilatore - probaj...
3. Dok se pali prstom zaustavljaj jedan po jedan ventilator (na onaj krug, nikako u peraja). Tako proveri sve ventilatore, tj one koji su ostali ukljuceni (CPU, graficka...)
4. Izvadi graficku i probaj bez nje.
5. Probaj drugo napajanje (pozajmi ako nemas) a mozes i to staro da probas u drugom kompjuteru.

Iskljucio cd i dvd i sve je isto caktanje i dalje prisutno... iskucio graficku i dalje isto osim sto svirne i zvuk da nema grafike.. ventilatori na napajanju, procesoru i grafici normalno vrte.. napajanje nemam za sad drugo da probam.. :/

Eee upravo sam otkrio uzrok caktanja... Gluplje je nego sto je bilo ko mogao da pomisli! Tastatura mi se pokvarila.. :D Jedno dugme ne radi i pade mi na pamet da nije od toga i stavim drugu tastaturu kad ono nema caktanja.. Jedino sto sad primecujem od silnog njakanja i restartovanja, sad kad ga restartujem iz windowsa i kad krene da podize sistem uopste nema onog prvog beep-a koji se uvek cuje. Jedino kad odem na shutdown i upalim komp taj beep se cuje. o_O

Poslednja izmena:
Pa poslusao sam covece al vec ti rekoh da nisam mogao da razaznam odakle se cuo... Kad priblizim glavu cuo sam ga iz pravca ploce i memorije kao sto sam rekao, ali nisam mogao da razaznam tacno odakle se cuo.
Nebitno je vise, nije nista strasno. Al eto svi smo imali priliku da opet naucimo nesto novo. :) Pojma nisam imao da se pokvarena tastatura mogla tako cuti s tim caktanjem.
A inace ono zamrzavanje prilikom boota mi je i dalje misterija. Jesam kao skontao da je jedna memorija problematicna, ali evo sad je vratih i normalno je digao sistem i prijavljuje mi 6giga rama kolko treba, tako da mi je i nju normalno sad ocitao. Nebuloza.. Hvala svima na komentarima :)

Nazad
Vrh Dno