Šta je novo?

Cudan kvar na LapTopu :/

Momchilo

Slavan
Učlanjen(a)
17.07.2007
Poena
309
Imam problem sa laptopom, u pitanju je ovaj model http://www.msi.com/product/mb/CR610.html. Treba mu da se upali nekad i po par sati... Kad je ugasen laptop i probam da ga upalim, upale se lampice, cuje se hard da odradi, cdrom u slucaju da je unutra nesto, kuler od graficke... sve sem ekrana.... ekran je crn nekad po par sati i onda se upali, kad se upali mogu da ga resetujem 2103120x i bude sve ok, inace tad racunar najnormalnije radi, igrice, internet, muzka, filmovi, sve sve... i cim idem na shutdown i probam da ga upalim, opet isto... probao sam da nije do flat kabla, posto ima vga izlaz, isto se desava i sa monitorom... :/

Narezi MiniPE ili bilo koji LiveCD, podigni sistem preko toga, pusti ga malo radi igraj se, ponovi vise puta. Ovako eliminises OS*win i HDD iz price. Javi sta se desava pa idemo dalje.
Takodje probaj da ga dignes u SAFE modu i vidi kako ce se ponasati, takodje probaj vise puta uzastopno i to javi. Jel se previse greje punjac? Pozz.

Poslednja izmena:
Probaj sa drugim punjacem,mada po opisu problema izgleda da maticna pocinje da otkazuje...lici mi kao da imas neke lose kondezatore na ploci pa kada se "isprazne" onda nece da boot-uje...dok se ne "napune"...

Da se nadovezem na ovu temu, imam slican problem.

Laptop mi je bio na bateriji , bila je skoro prazna, odjednom se samo izgasio, kao da je otisao u standbay.

Ekran je crn, cuje se kuler, svetli napajanje kad se upali, ali hard disk ne svetli.

Probao sam sa eksternim monitorom ali nista se ne pojavljuje.

Probao sam da izvadim ram i vratim , vadio bateriju... nista.

Probao sam sa live cd , mozda je otisao hard ali nista se ne desava.

Ima neko savet ?

Da li je ploca, grafika otisla ? Da li vredi to slati na servis, laptop je dosta star, uzeo sam ga pocetkom 2009 , asus x51l.

Poslednja izmena:
Da se nadovezem na ovu temu, imam slican problem.

Laptop mi je bio na bateriji , bila je skoro prazna, odjednom se samo izgasio, kao da je otisao u standbay.

Ekran je crn, cuje se kuler, svetli napajanje kad se upali, ali hard disk ne svetli.

Probao sam sa eksternim monitorom ali nista se ne pojavljuje.

Probao sam da izvadim ram i vratim , vadio bateriju... nista.

Probao sam sa live cd , mozda je otisao hard ali nista se ne desava.

Ima neko savet ?

Da li je ploca, grafika otisla ? Da li vredi to slati na servis, laptop je dosta star, uzeo sam ga pocetkom 2009 , asus x51l.
Hard i recimo da je otišao a ostalo je ispravno live cd će raditi normalno (učitava se u ram) samo ti neće prepoznati hard. Takodje bios se butuje uredno na svakoj mašini bez obzira na stanje/prisustvo hard diska.
Znači hard nije definitivno, pokušaj drugi ram ako mozeš pozajmiti od nekoga ili svoj ubosti u drugi laptop pa istestirati.
Posle toga samo ostaju napajanje, matična i grafička. Ako je nešto od njih troje pitanje je koliko će koštati/biti isplativ popravak.

Popravka mi nije hitna, tako da cu probati da istestiram sve.

Vise od svega mi je bitno da prebacim podatke sa laptop hard diska( imam dosta bitnih podataka). Kako se to moze uraditi, koji mi kabl treba ?

Laptop je kao sto sam rekao asus x51l , koliko vidim hard disk je Serial ATA-150 - 5400.0 rpm.

Trebaće ti odgovarajući adapter sa njegovog internog konektora na usb.
Nešto poput ovoga http://www.amazon.co.uk/Proxima-Direct%C2%AE-External-Adapter-Protective/dp/B0098AF3U0/ref=pd_sim_computers_2
Još jedna opcija je ako imas ili se mozes posluziti sa eksternim hard diskom, koji se moze rastaviti. U njihovim kućištima se obično nalaze 2.5 incni hardovi poput tvoga iz laptopa.
Treća opcija je servis, u svakom opremljenijem će imati odgovarajuću opremu (i cenu usluge najverovatnije)
Naravno i ako je neko voljan da ti pozajmi svoj laptop pa njegov hard napolje tvoj unutra ( pažljivo naravno 🙂 ) pa uz pomoc live cd-a premestis podatke na flesic, eksterni hard ili narezes.

Poslednja izmena:
Reset biosa mi je rešio problem, juhuuuu.

Sad odmah prebacujem sve na oblak 🙂

Hvala svima na savetima, stvarno cudna situacija, vec sam se odrekao od njega.

Narezi MiniPE ili bilo koji LiveCD, podigni sistem preko toga, pusti ga malo radi igraj se, ponovi vise puta. Ovako eliminises OS*win i HDD iz price. Javi sta se desava pa idemo dalje.
Takodje probaj da ga dignes u SAFE modu i vidi kako ce se ponasati, takodje probaj vise puta uzastopno i to javi. Jel se previse greje punjac? Pozz.

Evo sad skidam Live XP i Live 7, pa cu da probam tako. Ne greje se punjac, ok on radi. Probao sam cim sam upalio prvi put ( posto mi prijatelj doneo ovaj laptop da ustanovim sta se desava) da resetujem bios, vratio ga je pretpostavljam na staru verziju, posto se drugacije sad pali, ali nista nije vredelo...

Nije ti vratio na staru verziju. Vratio je trenutnu na fabricke vrednosti.
90% sumljam na Windows, ali bih prvo pocupao sve sto ne treba sa ploce. Tj. ostavio samo jedan RAM modul i procesor i probao da ga upalim. Ako se upali bios, vratio bih HDD da se vidi da li ce da se ponovi. Ako nastavi da se ponavlja, reinstal Win-a. Nakon toga ti ostaje da fleshes bios na najnoviju verziju i servis.

Nije ti vratio na staru verziju. Vratio je trenutnu na fabricke vrednosti.
90% sumljam na Windows, ali bih prvo pocupao sve sto ne treba sa ploce. Tj. ostavio samo jedan RAM modul i procesor i probao da ga upalim. Ako se upali bios, vratio bih HDD da se vidi da li ce da se ponovi. Ako nastavi da se ponavlja, reinstal Win-a. Nakon toga ti ostaje da fleshes bios na najnoviju verziju i servis.

Posle 3 dana se upalio, 3 dana je stojao ukljucen u struju i eto sinoc se upali, ne pomaze ni live, jer pri prvom gasenju opet nece da se upali. Vadio sam i bateriju iz laptopa da vrati default bios, opet nista.. 1 ram modul imam, tako da mi je problem da probam dal je do rama, raskacivao sam hdd, isto desavanje... A do windowsa nije sigurno, jer on ne stigne do paljenja, samo se upale kuleri, cuje se hdd i tako stoji crn ekran, ne izadje mi ni onaj pocetni bios... tek posle par sati/dana ...

Nije hteo prvo, kad sam ga drugi put izvadio, podigao je bios, vratim posle hdd, normalno sve, odradim sistem itd itd 🙂 radio je dan, dva. I opet isto pocelo da se desava, ja izvadim hdd, sad nece ni bez njega 😀 i na kraju uzmem i vratim ovom drugaru 🙂 verovatno je neko kolo na maticnoj ili sta vec...

Nazad
Vrh Dno