Nisam ja u fazonu gifova. A enterijeri jesu slaba tačka i Crysisa i Far Crya, no srećom igre su uglavnom smeštene na otvorene prostore pa to i nije toliko bitno u tim igrama. Da li je do neoptimizovanosti engine-a ili neznanja programera - ne znam, ali je simptomatično da neko ko toliko pažnje obraća na svaki detalj pusti da čitave sekcije izgledaju za klasu-dve ispod, ili što bi neki rekli - kao na konzoli. Da je, posebno u Far Cry-u, to bilo do znanja a ne do lenjosti, indikator je bio i pad performansi do koga bi dolazilo kada se zakorači u neki enterijer.
Ne znam gde si video te "slabe tacke"...FC ima fantasticne enterijere, i za razliku od 99.9% shootera, raznovrsne tokom nivoa.Od prve scene u bunkeru, ruine zarasle u vegetaciju, sa svetloscu koja se probija kroz otvore, pa vodom po podu...dalje ima mracne tunele i pecine, pa opet bunkere, pa zardjali WW2 nosac aviona nasukan na obali, pa sve do hi-tech laboratorija...
A sto se performansi tice, nisam primetio da radi nesto slabije...Moj drugar jeste, ali na FX5200:d
Crysis nema raznovrsne nivoe u enterijeru, jedina duza deonica koju su napravili kao diverziju (stos da se i u totalno linearnom okruzenju "neiskusni" pogube- samo zato sto su stavili zeroG) je izazvala maltene proteste lol...A izgleda brutalno i fantasticno detaljno...Da ne pominjem nosac aviona ili korejsku laboratoriju na ostrvu...kakve crne multiplatforme...
No, sve je to sekundarno. Ono što sam želeo da kažem (između ostalog i onom sličicom) jeste da nije tačno da na konzolama ne postoji bolje od onog videa. Samo što ti endžini nisu korišćeni za prikaz tog tipa objekata koji u videu dominira. Ali npr. Killzone 2 i Metal Gear Solid 4 svakako nemaju razloga za brigu.
E vidis, po meni, endzin koji, da bi prikazao osvetljenje na sceni ne podrazumeva da sve teksture obojis u zeleno-braon, ili zeleno-sivo ce uvek biti ispred.Developer koji bude imao ovaj endzin na raspolaganju, mocice da radi iste bazicne stvari kakve imaju te dve igre...da dizajnira nivoe na isti nacin ako hoce, da "zacrni" sve uglove na teksturama simulirajuci AO, animira delove zidova da simulira raspadanje, da animira botove onako fino da padaju pod udarima metka.Jos kada su na nivou pojedine deonice male i zatvorene, jos bolje- eto mesta za jos jedno dinamicko svetlo na sceni.
A zatim ce imati i ovo sto je prikazano na videu.Nivo koji ima velicinu, u kom mozes da odes do udaljene tacke koju vidis, gde okruzenje nije kulisa koja sluzi da okruzuje neku zgradu/brod/grupu zgrada/itd tek reda radi, zatim vegetaciju koja postoji na sceni, objekte koji jesu podlozni destrukciji, vodu koja izgleda kao voda...
I maltene najvaznije, sto se ovo sve radi kroz editor.A editor je toliko dobar, da svako sa iole znanja i volje moze da napravi sta hoce i da ispadne fenomenalno.To otvara nove mogucnosti, developeri mogu za manje vremena da izbace naslov, mogu da posvete gameplayu i dizajnu vise vremena, umesto programiranju tehnikalija kakve su svetlo/fizicki model/Level of Detail celog nivoa -jer to endzin radi umesto njih.I to svejedno da li su u enterijeru ili eksterijeru...
Prost primer- odes na google earth, odaberes lokaciju po zelji, lupis screenshot, doradis u PS po potrebi, ucitas ga kao height map u editoru, dobijes tu lokaciju u 3D u editoru, pa i sve sa teksturom "iz vazduha" ako hoces, ako neces, uzmes cetkicu i obojis po zelji.Stavis drvce.Ono odmah dobije bacenu i sopstvenu senku, volumetricno svetlo kroz krosnju, njise se u zavisnosti od slajdera za vetar, a cela scena je osvetljena u zavisnosti od slajdera za vreme dana/vremenske uslove...sve bez programiranja, gubljenja vremena za optimizaciju (jer to endzin radi umesto tebe), imas samo "budzet" u vidu zeljene iskoriscenosti resursa/FPS-a i to je to.
Cak i grupa amatera, ili pak jedan sa debljim zivcima moze da napravi igru kakvu zeli i po svom ukusu.Sto naravno ostavlja mogucnost za razvoj bezbroj modova/konverzija.
Sto se developera tice, sve je na njima i njihovim gazdama.Da li ce igra biti smece ili ne po gameplayu, to je osnovno.Ali ovako imaju grafiku i odlican engine na raspolaganju.
Jedino bi se UE3 mogao nazvati konkurencijom (u smislu postojeceg editora), ali je znatno osakacen time da nikad nije izasao kao kompletan zaseban editor, vec samo editor za Unreal Turnament mape.I koliko je ogranicen u odnosu na CE Sandbox, svako ko ga je otvorio i isprobao, znace.