Šta je novo?

Crucial RealSSD C300 128GB

CAR

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
21.11.2000
Poena
1,045
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
I na kraju - evo mog "OCZ"-a... :p

Poslednja izmena od urednika:
Au, lepo bogami... ajd' nameštaj to brzo i daj rezultate... :)

Ma, nisam ja ovo kacio da bi se puvao ili sta vec, nego samo da vam pokazem kako izgleda moj ocekivani OCZ Vertex 2 :)
Iliti, u prevodu - *****'o me burazer, doneo mi ovo (bilo na prvom linku koji sam mu slao)... onaj mail gde sam mu rekao da odustajem od ovoga, te mu saljem link sa Vertex-om je, samo on zna kako, prevideo :D
A tek moja faca, kada, sav ozaren, jedva cekam otvaranje kofera... vadim dva flesa od po 32GB (Corsair Voyager GTR i Patriot Xporter Rage XT - oooopasni flesevi ;)), kez prelazi u osmehcinu od uveta do uveta... i onda vadi kutiju sa Crucial-om. Kez nestaje :d

Mislim, daleko bilo da je ovo los SSD, ionako mi je to bio prvi pik, gledam ga vec duze vreme, divim mu se :p, otvaram i temu da mi se pomogne u izboru izmedju ovoga i nekog SF-a... ali tamo bivam ubedjen da je ipak SandForce way to go. I onda... ovo :D

Inace, jeste C300, naravno... onaj 355/140. Sutra ga raspakujem i povezujem, ne stigoh to za ovo vreme koliko je kod mene (igrao se onim zverskim fleskama ;))... bice onako kako Starter zapoveda ;)
Samo sto bih ja to prvo odradio mojom tehnikom koju uvek primenjujem kada pazarim hard: ne dizem sistem na njega, vec sve testove odradim dok je jos u raw formatu... sto podrazumeva i write testove, naravno. Znaci, samo ga nakacim na vec postojece hardove, tj. dignem vec postojeci sistem, sa Crucial-om prikacenim sa strane... pa opalim bateriju testova. Mogu li to tako, necu da ga pokvarim nekako? :p
Posle, naravno, sledi dizanje Win-a na istom... pa opet ponavljanje svih testova :smoke:

2 Nidza:
268$ na NewEgg-u.

@CAR
:d
Ja bas danas uzeh u Torontu Vertex 2 60GB za 150$.:)
Daj baci rezove.

@CAR
:d
Ja bas danas uzeh u Torontu Vertex 2 60GB za 150$.:)
Daj baci rezove.
Ae da se menjamo :D
Samo doplati za 120GB verziju, pa doteraj :p

Evo za koji sat, samo da pozavrsavam neke obaveze... kacim prvo na P965 plocu :) (to ova nesreca sa koje kucam vec metar dana :p), potom i na moju X58 masinu ;)
Cisto da vidimo ima li neke razlike ;)

Nista mi niste rekli za onu "moju" metodologiju testiranja, jel' moze tako... necu da ga pokvarim? :p
Kacenje "sa strane", kao dodatni disk... pa onda, dok je jos raw, maltretiranje svim mogucim programima (HD Tach RW, HD Tune Pro, CDM... WEI :D... sta jos?)
***, posle kada dignem Win na njemu, nema nista od testiranja write-a...

Nista mi niste rekli za onu "moju" metodologiju testiranja, jel' moze tako... necu da ga pokvarim? :p
Kacenje "sa strane", kao dodatni disk... pa onda, dok je jos raw, maltretiranje svim mogucim programima (HD Tach RW, HD Tune Pro, CDM... WEI :D... sta jos?)
***, posle kada dignem Win na njemu, nema nista od testiranja write-a...

Cekamo da cujemo dal si pokvario da znamo kad nam dodje SSD :D

U, majke vam ga... :d:d:d

Dje si Care...

Ako moze za mene, kad zavrsis te sinteticke testove, ono samo test copy paste unutar istog diska, koliko brzo kopira (kod Callisto i Vertex 2 je oko 50mb/s sto me je onako bas razocaralo :) ...

Bice, vazi se ;)

pa ja sam moj tako upravo i kreirao i formatirao sto sam ga nakacio sa strane pa sve odradio,a tek onda ga povezao na sata 0 i postavio za sistemski!

Dobar ti taj Vertex ;) Podseca me na ono "B E N Z I N... hmmm ovako se ne pise rec voda" :D

Neces ga pokvariti naravno ako ga tako koristis - samo ako mu pravis particiju, gledaj da bude aligned na 512K barem.

Ako moze za mene, kad zavrsis te sinteticke testove, ono samo test copy paste unutar istog diska, koliko brzo kopira (kod Callisto i Vertex 2 je oko 50mb/s sto me je onako bas razocaralo :) ...

Haha sto si morao da pomenes ovo, ja bio ubedjen da je ssd kompletno dobra sprava :wall:
I stvarno usled cega dolazi do tako slabe brzine upisa (40-60mb) kopirao fajl od 9gb iz jednog u drugi dir?!

Haha sto si morao da pomenes ovo, ja bio ubedjen da je ssd kompletno dobra sprava :wall:
A HDD moze vise?:)

I stvarno usled cega dolazi do tako slabe brzine upisa (40-60mb) kopirao fajl od 9gb iz jednog u drugi dir?!

Kad kopiras file, on mora i da cita i da pise. Znaci da se obe brzine polove i ti mozes u proseku polovinom slabije brzine da kopiras - sto je polovina upisa na skoro svim diskovima.
Sta vise 40-60MB/s za Vertex nije lose ako ti CDM daje seq. <100MB/s!

Dobar ti taj Vertex ;) Podseca me na ono "B E N Z I N... hmmm ovako se ne pise rec voda" :D
"C R U C I A L... hmmmmm, ovako se ne pise rec OCZ" :D:D
Neces ga pokvariti naravno ako ga tako koristis - samo ako mu pravis particiju, gledaj da bude aligned na 512K barem.
? :)

Deder pojasni se :p

P.S. Preliminarni rezultati... HD Tach i HD Tune.
Samo nakacio sa strane, kako sam i rekao... Win XP neki raspali, IDE mod, bez particije na njemu. P965 ploca, SATA-II (naravno), matori ICH8R.
Sad cu da ga formatiram, pa da opalim i CDM, ATTO i AS SSD Benchmark... ovakav kakav je sad - nece :p

Potom za koji dan ponavljam sve ovo na mojoj X58 platformi - samo dodajem SSD "sa strane", vrtim testove (da vidimo ima li razlike medju platformama)... a onda na kraju, dizem i Win na SSD-u, pa opet Jovo nanovo sa ovom baterijom testova :)

P.P.S. Ja razocaran rezultatima :D
230/140... k'o da sam pazario neki Kingston V+ or somethin' :D

Prilozi

• HD Tach RW.PNG
    HD Tach RW.PNG
    32.4 KB · Pregleda: 172
  • 08-oktobar-2010_11-02.png
    08-oktobar-2010_11-02.png
    46.9 KB · Pregleda: 146
  • 08-oktobar-2010_11-06.png
    08-oktobar-2010_11-06.png
    48.9 KB · Pregleda: 130
  • 08-oktobar-2010_11-07.png
    08-oktobar-2010_11-07.png
    45.4 KB · Pregleda: 119
Alignment particije:
- ako si na Visti/W7/Srv08, bice automatski.
- ako nisi, onda koristi diskpart:
Command Prompt->diskpart.exe
list disk
select disk # (umesto # unesi broj diska koji je C300, prepoznaces ga po velicini)
Pod pretpostavkom da nema particija (ako ima izbrisi :D):
create partition primary align=2048

To je to.
Na C300 ces videti veliku razliku u random performansama ako nije aligned.
Sta fali rezultatima, za read je jedino kontroler bottleneck (maltene i za radnom read ce biti kontroler bottleneck), dok za write... pa nemas trenutno nista bolje osim C300/256GB ili X25-E :D

Poslednja izmena:
Thanks, alfa ;)

Probam prvo bez alajnovanja, potom sa istim... cisto da vidimo razlike ;)
I salim se, manje-vise je ovo ocekivano... doduse, hteo sam da vidim ~260MB/s read, koliki je max na SATA-II (ali dobro, mozda cu ga videti na X58, tj. ICH10R :))... za deklarisanih 355MB/s cu vec morati da pricekam :D... dok je write bas kakav je i deklarisan ;)

P.S. Ah, taj C300 od 256GB... prokleti C300 od 256GB :D:D:D

cpu utilization 8% wtf?!

Za seq. previse ali za random ocekuj podebeli utilization bez skupog kontrolera. Meni na LSI 9211 (koji nije skup, cisto da se zna :D) izvlaci >200MB/s writes ali je zato 25% CPU utilization..

hoce li biti sta od tih rezova? nestrpljivi smo... :)

istina, videsmo neke nebitne rezultate i onu kutijetinu iz vise uglova (nisam izdrzao, moram da pecnem :d), ali od random cdm-a ni traga, ni glasa.

salim se malo, naravno, ali bi mogao da nas zadovoljis sa nekim detaljnijim utiscima. ja vec koncipiram oglas za ovaj moj, ako crucial rastura :)

Ma nesme da da rez, garant ce da bude losiji od nasih pa nece moci da podnese flame :p

Izvinjavam se svima, nisam bio za tim kompom, guslam ovih dana sa nekog sasvim petog... sutra radim redom sve ove testove koji su preostali (AS SSD, CDM, ATTO), bez align-a (pa nek' ide NAND :D), potom cepam align-ovanje alfinom metodom, pa sve to ponovo.
A ondak opet pauza par dana, zavrsim burazeru komp vise (mesec i po dana mu razvlacim :)), pa najzad ponovo na moju zverinu - nisam bre od 5. avgusta zaseo za svoj i7 :) - a onda i SSD dolazi na svoje mesto, gde i treba da bude :smoke:

P.S. Vlado, tih 8% utilization bi moglo da bude jer je test radjen na ubogom kompu u kome se nalazi E2140 na 1.6GHz... :)

Eve slicica :)

ATTO Disk Benchmark (cisto reda radi :)), AS SSD Benchmark i CrystalDiskMark - redom: default test (Random) sa 100MB, potom sa 1000MB... i za kraj 0 Fill.
Ud'rite sa komentarima :)

Jasno je i meni da nije sve na mestu, ima nekih kriminalnih rezultata - uporedujuci sa vasim, mostly SF based SSD-ovima... ali dobro, videcemo sve ovo na Win-u 7, u AHCI modu, na ICH10 kontroleru, boljoj/brzoj ploci i celokupnoj platformi... kao i sa RST drajverima, eventualno.
I da, ovo je sve radjeno bez alajnovanja (vidi se iz rezultata, pretpostavljam... kao i iz onog jednog screen-a ASS SSD-a :)) koje mi nije poslo za rukom da uradim... sve prodje OK do onog dela kada treba da se "forsira" align. Taj deo nkako ne moze da prodje. Bukvalno komanda "create partition primary" prolazi (kada se samo ona kuca, DiskPart napravi particiju bez problema)... ali kako nadovezem ono "align=2048" (ista prica i sa 1024, BTW), odmah mi prijavi "The arguments you specified for this command are not valid". I nista se ne desava, naravno... particija nije napravljena, kamoli jos i alajnovana :p

P.S. Umalo da zaboravim... za diviner-a :): probah ono sto si me zamolio, kopiranje jednog fajla unutar iste particije, tj. iz foldera u folder... DivX film od 700MB, tacnije. U ovoj situaciji sad kako je (vidi slike :d), trebalo mu je okruglo 15 sekundi, stopericom mereno... tj. 700MB podeljeno sa 15 sekundi - nekih ~47MB/s prosecno ;)
Dakle, ista prica k'o i sa ostalim SSD-ovima :)

Prilozi

• atto.PNG
    atto.PNG
    37.2 KB · Pregleda: 91
  • as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 15.10.2010 16-1.png
    as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 15.10.2010 16-1.png
    40.8 KB · Pregleda: 405
  • CDM - 5, 100MB, Default.PNG
    CDM - 5, 100MB, Default.PNG
    40.2 KB · Pregleda: 100
  • CDM - 5, 1000MB, Default.PNG
    CDM - 5, 1000MB, Default.PNG