Šta je novo?

CRT vs. LCD

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
Sta mi preporucujete,
mislim da bi mogo da dobijem Samsung 171p (LCD-ima test u Digital!-u i PC-ju), ili slabiji 15-to incni model, pa je pitanje 'sta je bolje uzeti 15 tft (verovatno ce ipak biti taj) ili neznam vec koliki CRT'

Ponudite, poredite, pa da vidim sta da uzmem

:wave;

Ukoliko se ne bavis pripremom za stampu definitivno lcd monitor. Razlika u ostrini slike je ogromna. Imao sam 17 i 19 crt i ne bih se nikada vratio na crt posle tft-a.
Jedini problem kod lcd-a je vernost boja.
Ukoliko mozes sebi da priustis uzmi 17'' lcd.

stojkov je napisao(la):
Ukoliko se ne bavis pripremom za stampu definitivno lcd monitor. Razlika u ostrini slike je ogromna. Imao sam 17 i 19 crt i ne bih se nikada vratio na crt posle tft-a.
Jedini problem kod lcd-a je vernost boja.
Ukoliko mozes sebi da priustis uzmi 17'' lcd.
Nemam ništa da dodam na ovo, znači nemoj misliti da su boje ružne, po meni su lepše naravno, ali zaboravi lcd ako se baviš pripremom za štampu - ovo apsolvirali, lm šta sam hteo da kažem nemoj da se štetiš na monitoru i kućištu, to traje ‚‚večno‚‚, tako da gledaj neki 17 lcd...

definitivno 17''! naravno ako ti nije problem sa parama. jedini problem po meni sa 15'' modelima je rezolucija! max 1024x768 je ipak neizdrzivo za mene, zavisi sta ti treba

Bane® je napisao(la):
Nemam ništa da dodam na ovo, znači nemoj misliti da su boje ružne, po meni su lepše naravno, ali zaboravi lcd ako se baviš pripremom za štampu - ovo apsolvirali, lm šta sam hteo da kažem nemoj da se štetiš na monitoru i kućištu, to traje ‚‚večno‚‚, tako da gledaj neki 17 lcd...

definitivno traje vecno,
primer - sada koristim Philips briliance 15a (monitor star 6 godina!!!), idalje radi bolje nego Belinea 10 20 30 (takodje imam)

Ne bavim se pripremom za stampu, ali sljakam u Corel-u i ostalim grafickim programima - koliko su stvarno manje verne boje na TFT-u? Jel zna neko za Samsung koj sam gore naveo - u testu koj sam citao ga cak porede sa CRT-om po pitanju kvaliteta boja... koliko je to daleko od istine?

poz!:wave;

Lucas je napisao(la):
definitivno traje vecno,
primer - sada koristim Philips briliance 15a (monitor star 6 godina!!!)

Otprilike do tog perioda im i valjaju monitori, posle toga nisu ni za .!.

Jel zna neko za Samsung koj sam gore naveo - u testu koj sam citao ga cak porede sa CRT-om po pitanju kvaliteta boja... koliko je to daleko od istine?

Kolko para je taj Samsung 171 ?

ivo.r je napisao(la):

Kolko para je taj Samsung 171 ?

oko 860€ :(

Lucas je napisao(la):
definitivno traje vecno,
primer - sada koristim Philips briliance 15a (monitor star 6 godina!!!), idalje radi bolje nego Belinea 10 20 30 (takodje imam)

Ne bavim se pripremom za stampu, ali sljakam u Corel-u i ostalim grafickim programima - koliko su stvarno manje verne boje na TFT-u? Jel zna neko za Samsung koj sam gore naveo - u testu koj sam citao ga cak porede sa CRT-om po pitanju kvaliteta boja... koliko je to daleko od istine?

poz!:wave;
Ma ne brini oko corela i takvih stvaricac.
A što se tiče ovoga da se približio xxx monitor po pitanju kvaliteta boja CRTu, to je verovatno tačno, ali LCD tehnologija je toliko specifična da su razlike zaista minimalne.

I, još, jel mi ovde pričamo o Samsungu 171S, 171T ili 171P?

Bane® je napisao(la):
Ma ne brini oko corela i takvih stvaricac.
A što se tiče ovoga da se približio xxx monitor po pitanju kvaliteta boja CRTu, to je verovatno tačno, ali LCD tehnologija je toliko specifična da su razlike zaista minimalne.

I, još, jel mi ovde pričamo o Samsungu 171S, 171T ili 171P?

pricamo o P modelu
kakvi su ostali?

Zaboravi na LCD i ako imaš nameru da se igras. Ovo nije samo zbog brzine osvežavanja slike već i zbog toga što si ograničen na jednu rezoluciju. Zamisli upaliiš Civilizaciju 3 a ono ti spusti rezoluciju u 1024x768 i slika izgleda muljavo na tvom monitoru od 860Eura.
Doduše pošto imaš pare da razmišljaš o tako skupom monitoru verovatno ti nije problem da kupiš i jedan 19"CRT tek da ti se nadje u takvim izuzecima.

Bogda je napisao(la):
Zaboravi na LCD i ako imaš nameru da se igras. Ovo nije samo zbog brzine osvežavanja slike već i zbog toga što si ograničen na jednu rezoluciju. Zamisli upaliiš Civilizaciju 3 a ono ti spusti rezoluciju u 1024x768 i slika izgleda muljavo na tvom monitoru od 860Eura.
Doduše pošto imaš pare da razmišljaš o tako skupom monitoru verovatno ti nije problem da kupiš i jedan 19"CRT tek da ti se nadje u takvim izuzecima.

Pa sad... malo ga pretera, da kupim LCD pa josh CRT
Mislim, mozda imam para - ali NE za bacanje!

Kazes... da zaboravim igranje...
Pa kakvu onda povecanu primenu LCD monitora ocekuju u buducnosti?! Mislim ako nemozes da se igras (a to sto kazes jeste problem) uopste mi cela stvar nije pala na pamet (bar ne sa tog aspekta...)

Ima li ko LCD (bilo kakaV) mislim - kolko to stvarno ume da smeta?! Ja bi uzimao LCD zato sto ne zraci (ok, zraci, ali slabo) i zato sto moze da mi stane na sto (npr. crt mi zauzme trecinu stola :() i naravno jer lepo izgleda :) (to je cisto josh jedna stvar za...)

Jeste da bi kad bi uzeo CRT mogo da uzmem vecu dijagonalu, i da ustedim neki dinar (ili yuro) ali ne bi imao konfor kompa u svojoj sobi :(

Znaci.... pa ima li mozda neko medju resenje? (sem da kupim dva monitora - to bi mi bilo josh gore nego da uzmem jedan CRT)

Bogda je napisao(la):
Pretera ga sad, nije uopšte tako katastrofalno igranje u nižim rezolucijama.

Uostalom, (prazi)Lucasu ;) nađi nekog sa lcdom, jedag pogled vredi više od 1000 naših reči...

Pa sad ja ti tu nisam bas najmerodavniji za diskusiju na ovu temu. Svo moje iskustvo sa TFT monitorima svodi se na gledanje na tudjim stolovima, sajmovima, u prolazu itd. To za rezolucije mi je odavno kopkalo. I sam sam se, kao i ti pitao kako ce u buducnosti resiti taj problem.
Meni se u ovom trenutku cini tesko da ce neko da me nagovori da dam 550eura za 15"TFT kad za 350 mogu da biram kakvu hocu 19-icu CRT.

Ortakinja mi ima LCD al ima PII 300mhz, tako da na tome i nemogu da se igraju velike rezolucije...

Mada, kod nje mozes da menjas rezoluciju?! max. je mislim 1000x864 (kako vec ide)

Definitivno treba uzeti LCD monitor. Ja sam na notebook racunar presao samo zbog LCD displeja, a stoni LCD monitori su za klasu bolji od onih na prenosnicima.
Jeste da imaju par mana, ali mene posle 12 igre (igrao MOHAA) na LCD-u nije bolela glava. Da je bio u pitanju CRT imao bi migrene tri dana. Slika je na LCD daleko lepsa nego na CRT-u, problem stvara osvezavanje tako da kad gledas DivX ili igras igre gde je izrazena crna boja dolazi do distorzije boje (ustvari, LCD monitori ne mogu verno prikazati crnu boju kao CRT), ali nista sto jedan TV-out ne bi resio (ja filmove gledam na TV-u, a ponekad se i igram (MOHAA u 800x600 na 70-ici izgleda strava).

lcd-ovi imaju nesto svetliju sliku od crt-ova, ali to se da srediti, stavis brightness na 0 :D

mani te price da igre nisu igrive na tft-ovima, to je ******. po meni cak i lepse izgledaju i u manjim rezolucijama... naravno sad to zavisi od modela do modela i njegove sposobnosti da bolje/losije emuira nize rezolucije

Znaci ako josh niste stigli da procitate neki casopis, ukratko

Model je dobio Editors Choisse nagradu Digital!-a, valjda to dovoljno govori... Mada, se ne bi slozio da su igre lepse u manjim rezolucijama (ma ne bi se tolko cimao za rezoluciju, nego mozda kupim GF4 ti4200, pa mi glupo da ga 'mucim' sa malim rezolucijama...)

A tako bih zeleo LCD... ma ok, uzecu ga.... najvaznije je da mi se dioptrija ne povecava, vise (FU*KING BELINEA FX FX FX FX)

:wave;

Svraticu kod ortakinje ovih dana

Imam iskustva samo sa LCDovima na notebook racunarima i evo ih 2 krajnosti (najreprezenatitvniji uzorci :)):
Amilo M - 14.1, 1024x768....win, div X i sl. sasvim OK, ali kada startujes neku igru dobijas prozorcic tj. startujem CS u 640x480 i dobijem crni okvir oko slike te velicine. Ne moze da stretchuje sliku....ili sta vec treba...

Vaio 405 (upravo kucam na njemu :D) - 15.1, 160x1200 je max, a pored nje podrzava sve zive rezolucije koje podrzava graficka. Ja ga trenutno drzim na 1024, a CS npr. igram u 640x480 mada i sve ostale rezolucije rade odlicno....

Problem crne boje postoji i samo je bitan ugao pod kojim gledas monitor....
I ja sam trenutno u dilemi da li da uzmem LCD ili CRT.....17ice su mi preskup, a 15 mi je malo (vec imam na notebooku ;-)), a 959NF je trenutno odlicna kupovina....nemam pojam sta da radim ctp;

LCD se sama preporuchuje...

Inache ta tehnologija je jedna od onih koja che kod nas prochi na mala vrata jer se pojavljuju nove i jeftinije ( TFT je josh uvek relativno skup )

za PJ-a: ako nemas pare za 17'', idi na 19'' crt, ali uzmi neki bolji model. opet ako imas pare, nemoj da skrtaris pa da uzmes najjeftiniji model tft-a. i obavezno, gledaj da uzmes model sa digitalnim ulazom! samo pazi, neki imaju i digitalni i analogni kabl, ali ne mogu da se skinu, pa ti tako jedan uvek visi bez veze...

Miroslav je napisao(la):
za PJ-a: ako nemas pare za 17'', idi na 19'' crt, ali uzmi neki bolji model. opet ako imas pare, nemoj da skrtaris pa da uzmes najjeftiniji model tft-a. i obavezno, gledaj da uzmes model sa digitalnim ulazom! samo pazi, neki imaju i digitalni i analogni kabl, ali ne mogu da se skinu, pa ti tako jedan uvek visi bez veze...

Na primer ovaj koj bi ja uzeo :( Pa ko da ti smeta jedan ne utaknut kabl...)
Jel se zna kako i koji monitori mogu da menjaju rezolucije? Posto taj kod ortakinje moze (a i ti PJ mozes na laptop-u), u stvari zanima me jel bi ovaj model mogao...

Zna li to neko?

nisam video objasnjenje u vezi pripreme za stampu?? zasto to ne valja na LCD mon???

zagortenej je napisao(la):
nisam video objasnjenje u vezi pripreme za stampu?? zasto to ne valja na LCD mon???
(ukratko)Pa zato što na LCD ekranima variraju vrednosti boje od ugla gledanja...

Bane® je napisao(la):
(ukratko)Pa zato što na LCD ekranima variraju vrednosti boje od ugla gledanja...
:( pa onda recimo nije ni za 3d dizajn i za sve sto ima veze sa bilo kakvim dizajnom ... hmmm ma jos su skupe te igrackice .. nadam se da nece dugo biti skupe ....
ako smem jos da pitam - u vezi DVI-ja - zar nije to nesto kao digitalni izlaz iz kartice pa kad lepo nakacis tft dobijas cistu sliku - svaki pixel na svom mestu i idealno obojen itd ... a kad kacis na analog onda se prvo u kartici radi DA konverzija pa se opet u monitoru radi AD konverzija i tu ce se izgubi nesto!?! jel sam u pravu il sam odlutao mnogo?

Lucas je napisao(la):
Na primer ovaj koj bi ja uzeo :( Pa ko da ti smeta jedan ne utaknut kabl...)
Jel se zna kako i koji monitori mogu da menjaju rezolucije? Posto taj kod ortakinje moze (a i ti PJ mozes na laptop-u), u stvari zanima me jel bi ovaj model mogao...

Zna li to neko?

Kod svih modela MOZES da menjas rezoluciju, ali kod nekih slika bude u prozoru....
Verujem da ovi za desktop, a posebno 17" modeli neamju takvih "problema".....mada....nikad se ne zna :(

:( pa onda recimo nije ni za 3d dizajn i za sve sto ima veze sa bilo kakvim dizajnom
Objasni.

u vezi DVI-ja -
Ne gubi se mnogo kad je analogno, a i svaki je pixel na svom mestu idealno obojen i sa analognom vezom...

Ja sam kupio LCD (AOC proizvodjac, model LM-700A) nedavno i nisam se pokajao. Naprotiv!

Slika je odlicna. Rad u windowsu na LCD monitoru je prava uzivancija. Daleko manje se naprezes nego kada gledas u CRT. Kontrast/ostrina - odlicno.

Postoje samo 2 mane (po meni):
1. Boje - nisu bas konzistentne (mijenjaju se sa promjenom ugla gledanja) i nisu zasicene kao na CRT-u (npr. crvena je "crbvenija na CRT-u nego na LCD-u). Ova mana se moze pokazati kao znacajna ako su ti boje stvarno veoma bitne.
2. LCD je pravljen i predvidjen za odredjenu rezoluciju. Ako smanjis rezoluciju (pvecati je ne mozes) slika gubi na ostrini jer se dobija interpolacijom. Znaci, postaje malo mutnija. Ovo i nema neki veliki znacaj osim ako ne planiras koristiti monitor u manjim rezolucijama.

U svemu ostalom, kao sto rekoh, meni je LCD daleko bolji od CRT-a i drago mi je sto sam ga uzeo. Radi na njemu svasta, od 3d stvari, preko DTP-a pa sve do igara i odusevljen sam svakim aspektom LCD monitora.

Ono sto bih ti ja preporucio, sto i sam nisam uradio, je da uzmes neki model sa DVI izlazom ako imas graficku sa takvim izlazom. Slika je nesto bolja i, sto je vaznije, osiguran si za ubuduce kada budes mijenjao tu graficku za neku drugu (DVI ce vjerovatno postati standard).

ivo.r je napisao(la):

Cuj, imam philipsov monitor na jednoj od mojih nekoliko 486-ica i radi dan danas odlicno (1024*768, 32 bit) a kuili smo ga 1990.

Pa sad ti vidi. Ne traje 6 nego dvanaest!

Mada nisam neki ljubitelj Philips-a.....

Znai monitor ima OBA izlaza tako da nije problem (za sada imam V3 2000 ali planiram zamenu) Josh jedna dilema (protiv TFT-a)

Monitor ima max. rezoluciju 1280x1024 (proizvoljano zamenite nule sa pixelima) i osvezavanje 75 herca... e sad - malo prognoze

Kolko ce trajati ta rezolucija?
NPR na tom Philips-u od pre sest godina imam tu rezoluciju (ne kazem da moze da se gleda... al ipak)

Inace evo sad sam je pustio (cisto da vidim kako je - i svodja mi se...)

Ajde josh jedno pitanje- Mozda bi mi preporucili neki model (mada sam se prilicno vec 'vezao' za ovaj Samsung, al 800€ nije malo...)

Lucas je napisao(la):
Ajde josh jedno pitanje- Mozda bi mi preporucili neki model (mada sam se prilicno vec 'vezao' za ovaj Samsung, al 800€ nije malo...)

Ja bi za te pare uzeo neki N-incni monitor (N je u ovom slucaju trocifren broj :p ).

Recimo neki 21" samsung iz neke P serije (proffesional).

To je bar moje glediste. :)

Imao sam prilike da raduckam malo na LCD-u i nisam bas odusevljan. Mislim da za njih jos treba malo sacekati da se razviju.

Nazad
Vrh Dno