Šta je novo?

Crk'o XP!

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte RTX Windforce OC 5070 12 GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
Be Quiet Pure Power 13M 850W
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Noćas ostavim komp da skida neke fajlove sa neta kao i obično, a u download manageru uključim opciju da se komp isključi posle završenog skidanja što se desilo i ovaj put. Međutim, od jutros uopšte ne mogu da startujem XP! Prilikom regularnog startovanja sistem se blokira odmah kada prođe boot ekran, last good configuration takođe pravi isti problem. XP-ovo skeniranje diska ne pokazuje nikakav problem.

Kada startujem safe mod, dobijem vrlo interesantnu poruku:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\Windows\System32\drivers\atapi.sys i tako redom za sve sys drivere u tom direktorijumu. Nakon toga sistem kao nešto učitava, ali nakon toga stane i ništa se ne dešava.

Pojma nemam šta bi moglo da bude u pitanju - uradio sam skeniranje diska, nije našao nikakve greške, proverio sam diskove antivirusom, i to je OK. Iz Windowsa 98 sam pogledao taj System32\drivers direktorijum, onako odoka sve deluje ok, svi fajlovi su tu.

Mogu li nešto da probam osim popravke/reinstalacije sa instalacionog CD-a?

Meni se slično desilo, doduše ne sa svim drajverima već samo sa atapi.sys, cdrom.sys i drugima vezanim za CD... repair sa instalacionog diska će ti rešiti problem.

Ako ti tako kažeš 🙂 Probaću, valjda će sve proći dobro.

Probaj sledeće:
pre ulaska u Win drži taster F8, a zatim odaberi "LAst know good configuration"
Ako ni tako neće, uradi sledeće:
Stavi WinXp cd restartuj makinu i bootni sa cd.
Ideš na opciju F2 ( recovery console)
Odeš na dos prompt i kucaš
Fixmbr
Fixboot

Ako ni to ne pomogne, nađi nekog sa erd commanderom, da se proba, jer inače sledi čuveni format c:

Pretpostavljam da mi fixmbr komanda ne treba jer ne koristim NTFS. Formatiranje ne smem da radim, jer imam dualboot sistem, i na njemu savršeno ispravan Windows 98SE.

Hteo sam da probam repair, ali se ispostavilo da je moj pametni brat dao nekome instalacioni disk.

Na svu sreću, ja sam ga prethodno iskopirao na hard. Probao sam prosto da ga iskopiram sa harda na CD-RW ali pri bootovanju sistem uopšte ne prepoznaje da je u pitanju sistemski CD.

Kako treba da ga narežem iz Nero-a da bi se aktivirao kao boot disk, pretpostavljam da treba nešto da se setuje, ili možda ne mogu da uradim boot sa RW diska?

Misliš da startujem reinstalaciju? Pošto mi startovanje winnt.exe nudi ili to ili novu instalaciju. Uspeo sam koliko-toliko da osposobim XP. Zvuk mi ne radi, a brlja i još par sistemskih fajlova.

skini disk idi kod ortaka i prebaci ono shto ti treba i onda format c:
ja se uvek je8avam kad se tako neshto desi i onda za 3 dana potroshim po 6 sati i namestim ***** da radi al nekako ili radi sporije posle toga il je otishao neki dll iz baze podataka i onda opalim format c: i shavtim ma shto se ja je8em ko siroche kad je format uvek najbrze reshenje pa makar instalirao dual sistem ili chak tri sistema odjednom 🙂
a za sledetji put napravi ghost i nema razmishljanja

Mini Offtopic:
Jeli ljudi kako ako mi neki fajl nedostaje u system32ci, recimo atapi.sys, a necu da radim reinstal niti format C:. Mogu ja taj fajl nekako da ga "instaliram" direktno sa WinXP cd-a preko cmd-a?

Naravno. Expanduješ ga preko konzole:

expand <drajv>\i386\atapi.sy_ c:\windows\system32\atapi.sys

Uspeo sam da nekako sredim sistem i bez repair funkcije, koliko mi se čini sve radi normalno.

Sfc komandu sam probao i ranije, čini mi se da mi je uvek samo pravila probleme.
Repair funkcija neće da mi se aktivira jer sam menjao boot i logon ekrane i ko zna šta još, tako da Windows odbija da uradi repair dok sve ne vratim u normalu...a to mi baš ne ide.

Uglavnom, nije ni bitno, zadovoljan sam kako sistem trenutno radi.

Ipak, za slučaj da mi zatreba - da li je ikako moguće da obrišem Windows XP, a da zadržim Windows 98SE, pa da opet iz njega na drugu particiju bacim XP? Da li bi bilo dovoljno da jednostavno formatiram particiju gde se nalazi XP i obrišem par linija koje se odnose na njega u boot.ini fajlu?

Nazad
Vrh Dno