Šta je novo?

Crkla 6870, šta kupiti

Goyakla

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2005
Poena
705
Otišla u večna lovišta grafička iz potpisa. Pošto sam totalno ispao iz materije i nemam pojma kakva je trenutno situacija sa grafičkim kartama zamoljavam
vas da mi preporučite šta da kupim.
Svejedno mi je AMD ili Nvidia, budžet je recimo 120-130 eur, nešto polovno sa garancijom me interesuje.
Koliko sam video tu se negde uklapa R9 270x ali ne znam koju da gledam, da li su sve slične ili ima nešto na šta da obratim pažnju.
Hvala unapred

Poslednja izmena:
ako je taj fenom iz potpisa,nece to moci da isprati grafe te klase,tako da bi se 260x iliti 7790 najbolje uklopio.plus je novija tehnologija,noviji gcn cip i moguce da ce bolje terati dx12.zanima te samo duzina garancije,nista drugo,ako kupujes polovno.eventualno da gledas koja ima hynix memoriju,ali posto taj fenom nece moci to do kraja da iscedi,tebe u sustini ne zanima OC tako da ti je apsolutno svejedno koji je model,samo gledaj duzinu garancije.

ako je taj fenom iz potpisa,nece to moci da isprati grafe te klase,tako da bi se 260x iliti 7790 najbolje uklopio.plus je novija tehnologija,noviji gcn cip i moguce da ce bolje terati dx12.zanima te samo duzina garancije,nista drugo,ako kupujes polovno.eventualno da gledas koja ima hynix memoriju,ali posto taj fenom nece moci to do kraja da iscedi,tebe u sustini ne zanima OC tako da ti je apsolutno svejedno koji je model,samo gledaj duzinu garancije.

Zasto hynix memoriju?

Između 270 i 270x razlika je samo u taktu i kada se occ 270 ona dostiže 270x performanse koja ima skromni oc potncijal...
Najbolja kupovina je r9 270 i to za 90e sa min 6m garancije, za 130e imaš 280x takože sa bar 6m garancije.....

To sto phenom posustaje polako ne znaci da kao zamenu za 6870 treba da kupi neku tamo 7750 :d Sta fali kombinaciji phenom II 3.6Ghz i amd 270/x? Tacno je da nece imati fps kao sa nekim m I5/I7 ali ce i takva masina biti veoma upotrebljiva jos neko vreme, posebno za SP igranje. Za 100-120e moze da kupi 270/270x sa bar 6 meseci garancije i neka sam proceni koliko ce je drzati u kombinaciji sa phenomom.

Poslednja izmena:
Pa ti pitaj za savet na Benchu, pitaš koju grafičku da kupiš a ubede te da ti je procesor krš i da i njega moraš da podmladiš :D.
Šalim se, hvala svima na savetima. Mislim da ću ipak ići na 270/270x pa za koji mesec možda i promenim procesor, videću kako me ova kombinacija služi.

a ok,ako planiras menjanje proca/maticne,ali onda najtoplije savetujem da se ide na 3gb VRAM-a,2gb je malo.za te pare najopustenije moze 7950/280 a uz strpljenje 280x i to soldina (msi gaming/powercolor turboduo) da se iskombinuje.vec ima solidno igara za koje je prosto 2gb malo,a taj trend progresivno ide napred.preporuka za 260x/7790 (niko nije pominjao 7750,ne spinujte,nismo deca) je isla jer nisi spominjao tu mogucnost.odlican je par za tog fenoma,neces previse gibiti zbog cpu-a a imaces skoro najaktuelnije amd tehnologije,ako ustrebaju.i sto je takodje bitno,za eventualni kasniji apgrejd moci ces uz minimalne gubitke da se resis tog kompa da te ne koci skupa graficka.

koliko god hteli ili ne da priznate,te fenome je vreme bas bas pregazilo (a nisu ni kad su izlazili bili bas premocni),pogledaje bencheve i sami.njihovi dualkor rodjaci vec sad se muce sa desktop voznjom kamoli sa modernim igrama.znam,jer sam mesec dana bio u ovoj tematici jer sam neku am2+ plocu koja podrzava i am3 denebe gledaoda osposobim i ganjao regora,i nagledao sam se bencheva,testova,kroz usi mi cure.

nisam ti ni ja ni benc krivi sto su cifre i zahtevi danas takvi kakvi jesu.ja sam pre god i po uzeo napajanje za 50e novo u sopu sa 3g garancije sa kojim vozim svo vreme dve graficke,velike potrosace,klokerske konfe,danas pitanje je dal' bi i za duplo uspeo da kupim napajanje koje bi moglo sve ovo da tera,i to na oglasima.

^ tom logikom ni 280x nije dovoljna jer uvek postoje 2k/4k rez. i predr***a podesavanja koja guse i cf/sli :)

Covek je pitao cime da zameni 6870 koja je riknula (100-120e za polovnu kartu), ja kazem sa 270/270x jer ce sve iole starije igre sazvakati a u novim naslovima ce uglavnom imati igriv fps makar na medium podesavanjima, sa druge strane ti kazes da je phenom kilav kao da je neki tamo x2 amd pa kao bolje kupi 7790 jer je to navodno u kosmickoj ravnotezi sa prastarim phenomom :)

Naravno da je intel bolji, ja ne pamtim kad nije bio bolji u poslednjih 10 godina ako ne i vise :d ali je glupo preporuciti slabiju kartu od 270 u ovom slucaju. Ako proceni da mu sve to ne odgovara uvek moze da proda komplet i predje na polovnu I5 osnovu a ako je bas zahtevan to trazi daleko vise para. Cim neko trazi zamenu za 6870 a ne pominje zamenu cpu to znaci da bas i nije zahtevan ''igrac'' ali ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi kupio polovnu 270x jer ponavljam, nema neki raspali, najjeftiniji amd vec phenom II blago oc-ovan koji nikako nije djubre, mator i delimicno pregazen jeste ali sa istim peglam sve sto instaliram bar na medium podesavanjima i to sa prastarom 5850, pa FC4 sam presao prakticno na high/very high podesavanjima a da ne pricam o ''starijim'' igrama 2010-2014. Nema tu sta da se prizna, u pitanju su veoma stare komponente ali i dalje odradjuju dobar posao za manje zahtevne korisnike, da mi treba bolje presao bih na intel i gpu od 200e+, posto igre palim 2x mesecno prilicno me zabole za apgrejd, posebno gpu.

Stvar je jednostavna, ili 270/270x i igranje uz razne kompromise i zbog phenoma ali i zbog graficke ili ce da prsne bar 700e pa da kaze da je miran 2 godine uz visoka podesavanja. U najjeftinijoj varijanti bi morao da kupi fx8320 (a mozda i novo napajanje) i da razvali od oc-a da bi napravio primetnu razliku u odnosu na phenoma uz 270x, toliko je amd napredovao od 2009 :d

Sve ovo bi vazilo i da ima i3 2100, ne znam zasto bi osluskivao sta vasiona kaze i kupio 7750 umesto 270/x.

Poslednja izmena:
Što se tiče igranja stvarno sam smanjio. Do skoro sam igrao Arma2 Overpoch, ponekad se vratim na BF3, CS GO. Sve ovo pobrojano 6870 gura odlično (mada je za Armu ipak potreban bolji cpu). Probao bih možda možda GTA V kad uhvatim vremena. E sad, kad izađe Battlefront pitanje je koliko će i 270 biti upotrebljiva, ali verovatno da bih to zaigrao sa drugarima iz klana (tu je već novi cpu neophodan). Sve u svemu, samo me još multiplayer igre drže, ne sećam se kad sam zadnji put odigrao SP igru

^ e pa za MP (arma i slicno) ti treba bolji cpu a i za GTA V, u tom slucaju moras da menjas sve ili da predjes na fx8xxx + OC s'tim sto ni 270x nije dovoljna za neka prenapucana podesavanja, zato sam i napisao da je vise uskladjena sa nekom phenom II nego intel I5/I7 masinom, ko kupi I5 i ocekuje visoka podesavanja mora da zna da bez 280x 3Gb nema sta da trazi, da ne pricam o visim rez. od full hd.

Poslednja izmena:
druze savadjas se sa samim sobom.mislim,kul je to meni,zbog mene samo nastavi,ali cisto da te obavestim.

klosar:

za te pare a za armu (koja se i kod mene vuce kao prebijena macka,uzasna optimizacija) i narocito za gta vec 2gb je malo,narocito kad su te pare u pitanju.idi na tahitija,pa kojeg vec uhvatis da pare koje budes imao.

druze ne savadjam se vec liku objasnjavam da ne mora da kupi losiju kartu od 6870 kao zamenu za istu jer ti je vasiona sapnula da je phenom II preslab za tako nesto :d :*

Otišla u večna lovišta grafička iz potpisa. Pošto sam totalno ispao iz materije i nemam pojma kakva je trenutno situacija sa grafičkim kartama zamoljavam
vas da mi preporučite šta da kupim.
Svejedno mi je AMD ili Nvidia, budžet je recimo 120-130 eur, nešto polovno sa garancijom me interesuje.
Koliko sam video tu se negde uklapa R9 270x ali ne znam koju da gledam, da li su sve slične ili ima nešto na šta da obratim pažnju.
Hvala unapred

Samo sam preleteo sta su pisali, pa da potvrdim - uzmi R9 270 ili 270X. Svi modeli su dobri, pa samo gledaj duzu garanciju, da ima bar osam meseci.
To je razuman upgrade i zamena za 6870, obzirom da ti za taj Phenom ni ne treba nista jace. Cene su im 90-120 evra.

Moj savet je da cak pronadje neku R9 280x za te pare, mozda ces sacekati ali se isplati :) E sad kako ti je volja, treba da uzmes sto bolje za svoje pare 120-130e
A phenom kad promenis promenis :)

hsv:

posto nije napisao koje naslove vrti,samim tim se podrazumeva da ce sve da vrti,stoji moja prica da 2gb u 2015toj je malo.a posto je napisao da menja cpu u doglednoj buducnosti nema razloga da ne kupi najbrzu kartu za lovu koju ima.sve ostalo su prazne price.koliko god ti licno dozivljavao napad na fenoma kojeg sam imas,prosta je cinjenica da u zadnjih god dana da taj fenom nije prosto dovoljan za moderne naslove,sa modernim grafickim kartama (koju ce on svakako da kupi).gicaj se koliko god hoces,trazi slovo viska/manjka,cinjenice su neumitne.kao i da bi 270 na tom fenomu stojala na 70-80 posto iskoriscenosti u svim modernijim naslovima i da je 260x bolji par i radila bi manje vise isto kao i 270 i kao uostalom sve jace grafe.ne moras da verujes meni,bencheva svukud,pa pogledaj sam.imas iskustva iz prve ruke po celom forumu ako ne verujes tamo nekim rusima,holandjanima i poljacima.to sto tvoje potrebe podmiruje ovaj fenom i 5850 ne znaci da ce i drugom,narocito ne za 130e.

ako je v3 taj silent giant moze 280x.ako nije,treba cekirati +12v i ako opadne mnogo,menjaza.

^ e aj ne lupetaj o tim ''branjenjima'' hw iz 2009. pa jos u 2015-oj, to su nebuloze i klasicno forumsko karikiranje ali nista manje nebuloze od tvog predlaganja da je bolje da kupi neku tamo 7750/90 nego 270x samo zato sto ima phenom II a ne I5 :d Mani me tih svetkompjuterskih prozivki hw-gaming no-life dr.ka.dzija ;)

Lik ima mator i pregazen cpu ali ce svakako vise profitirati sa 270x nego sa 7750/90 ili 260x, mozda hoce da instalira neki malo stariji naslov koji je preskocio ili ponovo da predje neku iole stariju, zahtevnu igru ali na visim podesavanjima.

A ko planira ozbiljan gaming, posebno MP, ni 270x mu nece biti dovoljno brza karta ali ja ne vidim da je pokretac teme izrazio takve afinitete da broji shadere i iskrzanost ivica u 4k :d sa sve phenomom i 120e u budzetu ;)

Vidim na kraju je dobio predloge i da za malo vise para kupi polovnu 280x, ni to nije lose ali ako uskoro predje bar na FX83xx a jos bolje na neku intel I5 masinu ali za sve to trebaju dosta kesa + novo napajanje.

Poslednja izmena:
Rekoh već u nekom postu, igram jako malo u zadnje vreme, a i ne patim od shadera, AA i sličnog, čak i ako budem igrao neku noviju igru. Na primer, BF3 sam igrao na otprilike 70% podešavanja iako je moglo da se igra na 95% sa 6870.

Onda uzimaj 270/270X i ne brigaj, prava karta za tebe. :) Bio si zadovoljan sa 6870, a ova je primetno bolja.

Jer, uzeti 280X (140-160 evra) ima smisla samo ako u narednih par meseci planiras da predjes na FX-8 ili neki i5. (ne zaboraviti i napajanje)

Rekoh već u nekom postu, igram jako malo u zadnje vreme, a i ne patim od shadera, AA i sličnog, čak i ako budem igrao neku noviju igru. Na primer, BF3 sam igrao na otprilike 70% podešavanja iako je moglo da se igra na 95% sa 6870.

Pa to je onda to, kupi provereno dobru 270x sa bar 6 meseci garancije :) a menjanje fosila phenoma (a verovatno i napajanja) te u svakom slucaju ocekuje ako igras armu/zahtevnije mp naslove, tu phenom nema sta da trazi cak ni pored najstarijih I5 SB procesora.

Ti si pisao nebuloze da je bolje da kupi novu 7790 nego polovnu 270x jer zaboga nece imati gpu usage 100% u svim igrama koje instalira (i to ako instalira nesto tipa GTA V), ja kazem da je to teska glupost a vidim isto misli i 99% ljudi koji su se javili u temi :)

Znaci lik ima 120e trenutno i neka kupi 270x, neka testira sam a ne da cita sta kazu poljaci i kojekakvi fps/gpu usage pi*** pacenici sirom sveta nego da sam proceni da li mu ta karta odgovara u kombinaciji sa phenomom II nejakim u naslovima koje upali par puta mesecno pa ako nejaki II 955 gusi lako ce preci bar na fx8320 i eto napretka ali je poenta da mu ostaje odlicna karta za 100-120e koju ce opet lakse prodati i manje izgubiti na vrednosti nego nova 7790 ;) ako se ispostavi da mu ni 270x nije dovoljna.

Ende.

Poslednja izmena:
tom logikom moze da kupi i titana,radice mu isto kao i 270 na tom fenomu,pa neka sam proceni jel' to okej.nisam primetio da iko na ovom forumu vredja kao ti,tako da ti ta prica pada u vodu,pa pocrtavaj do sutra.to sto se tebi ne svidjaju cinjenice to ih ne cini nista manje tacnim - na tom fenomu 270 radice manje vise isto kao i 980gtx i kao 260x,pride je 260x novija tehnologija,i jeftinija je od 270.sad,sto ti odbijas konkretne dokaze nazivajuci ih ******stinama i kojekakvim drugim nazivima je samo tvoj problem.

i na kraju,kad smo utvrdili da ce da menja platformu ispisao si isto sto i ja.tako da ostaje samo tvoje beskrajno zanimljivo gicanje i uvrede.da se covek toliko veze za parce hardvera,da je spreman da vredja,i da otpisuje cinjenice,retko se srece.

Slazem se u vecini stvari sa ucesnicima diskusije..ali ne bih nikada mogao nekome reci da predje sa 6870 na neku "mršavu" 7790 ili 260x samo zarad "kosmicke ravnoteze".
Znaci,maximum za sve pare u GPU,pa ce se posle karte same otvoriti..mozda se i taj PII nategne na kraju na oko 4GHz. :D

edit:
Tek sada videh koju plocu ima covek,pa jos i CM 212...umart-e,zato si hteo da zeznes coveka? :trust:

Poslednja izmena:
Vrh Dno