Šta je novo?

Crkava Maxtor - čudne okolnosti

Chupo

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2007
Poena
380
Maxtor 200GB u drugoj mašini iz potpisa, SATA interfejs, 8MB keša i 7.2K obrtaja. Do pre par dana radio ok, kada sam primetio da HDD sentinel prijavljuje tri slaba sektora, pa reko da pustim onaj oporavak diska (reinicijalizacija površine diska) na mom kompu (preko eSATA bracketa). Sve je išlo super bez problema do 88% posto kada je proces neverovatno usporio, i dok nisam otišo na džonjanje, našao je 54 loša sektora i remapirao ih. Ujutru imam šta da vidim, komp se zaglavio, posle restarta 2500 remapiranih sektora i failiure predicted :S:.

Kada sam premotao film, setio sam se da sam, kada sam prepakivao drugu mašinu iz potpisa, oborio tog maxtora sa radnog stola, dok je bio isključen sa parkiranim glavama. Jer taj "pad" uzrok pojave loših polja, ili je možda kriva visoka radna temperatura od preko 50°C u starom kućištu, ili možda loš sata kabal na koji je bio povezan???

Ima li šanse da se prostor pre 88% diska iskoristi?

Temperatura od 50C nije dobra, kao ni taj skok diska sa stola. Bilo koji od ova dva faktora mogu biti uzrok BB, ali zar je bitno?
Možeš da da CUT-uješ disk nekim programom (MHDD sa Hiren's-a) pa da koristiš deo diska bez BB, ali po svemu sudeći BB se šire i pitanje je vremena kada će otkaže.

Jel bi mogao neko strucno da objasni zasto se bad sektori sire.
Mogu da razumem da je jedan deo diska ostecen pa da se pojave bad sektori. Ali zasto posle toga pocinju da se pojavljuju na drugim delovima diska.
Moj zakljucak je da je onda u kvaru glava za upis koja povremeno nesto zabrlja na disku i onda napravi bad sektor ili da je sama ploca loseg kvaliteta kao los cd-rom disk koji posle odredjenog vremena pocne da oksidira-propada.

Kandela lamela.
Osteti se glava i krene da grebe plocu nema druge. Ako nije ravna ona ( krza ) plochu.
E sad kazu glava pluta na vazdusnom jastuku...hmm sad da li je vazdusni jastuk ili idealno ravna povrsina pa kad se okrene...sve u svemu disk je za menjanje nema druge.
E da i kosta dzabe pare da bi se puno bistrilo oko toga.

Danas testirao hard MHDD-om, i do 90% je savršeno ispravan (nema čak ni polja od 150ms), ali na 90 (i nešto) procenata se periodično pojavljuje po jedan iks. Disk sam particionisao do nekih 160GB (oko 15% manje originalnog kapaciteta, znači oko 85% diska), i uz brojna upozorenja da će disk crći, bez problema instalirao windows, a drugu particiju dvaputa napunio i očitao. Za sada taj deo diska radi OK. Namerno sam ostavio par GB "lufta" da glava uopšte ne zalazi u loša polja. Koliko mu vi "HDD-Guru"-i dajete da će raditi (mesec/dva-dan/dva)?

Zar nisu glave bile parkirane kada je disk pao sa stola, i zar samo parkiranje glava nije trebalo da spreči ovo što se desilo (oštećenje površine diska)? Ili je možda krivac visoka temperatura?

moze da bude i pad i temperatura ili po malo od oboje, moze da se desi da tako disko radi godinama a moze i sutra da crkne, mislim da nema nekog sigurnog nacina da se utvrdi koliko ce taj disk raditi ali ja ga ne bi koristio za sistem ili cuvao nesto cak i malo bitno ...
eventualno kao prenosni disk

Danas testirao hard MHDD-om, i do 90% je savršeno ispravan (nema čak ni polja od 150ms), ali na 90 (i nešto) procenata se periodično pojavljuje po jedan iks. Disk sam particionisao do nekih 160GB (oko 15% manje originalnog kapaciteta, znači oko 85% diska), i uz brojna upozorenja da će disk crći, bez problema instalirao windows, a drugu particiju dvaputa napunio i očitao. Za sada taj deo diska radi OK. Namerno sam ostavio par GB "lufta" da glava uopšte ne zalazi u loša polja. Koliko mu vi "HDD-Guru"-i dajete da će raditi (mesec/dva-dan/dva)?

Zar nisu glave bile parkirane kada je disk pao sa stola, i zar samo parkiranje glava nije trebalo da spreči ovo što se desilo (oštećenje površine diska)? Ili je možda krivac visoka temperatura?

Glave se ne parkiraju vise u smislu u kome ti mislis. Mislim da je na ATA diskovima ta opcija prestala da postoji. A i mi smo svi bili mali kad je ta tehnologija bila u zamahu :type:.
Sada diskovi imaju polozaj tj glave imaju polozaj gde stoje...Tako su konstruisani da se prestankom napajanja vracaju ( kalem se protivi struji koja ga izaziva ili kako vec beshe ). Da skratim nisu zasticeni nikako od pada.
Druga stvar ti x-ovi su bad sectori.
Treca nikako se ne moze ograniciti disk da ne ide na taj deo zato sto mu treba mnogo revolucija da se pozicionira na mesto koje treba da cita ( barem ne ovi diskovi koji se vrte ). Kad mu kazes copy tu je onaj seek time bitan e sad koliko je on par ms, za to vreme disk se vrti i prelazi preko nekih sektora koje ne cita.
sve u svemu :crash: osim nauke nema razloga da se bakces sa tim vise.
Nikola

Koliko ce jos raditi to niko nemoze da ti precizira, moze da crkne sutra a mozda radi jos par godina ako se slabo koristi. Ostalo su ti sve objasnili.:wave:

Nazad
Vrh Dno