Šta je novo?

Crimson Desert

Evo novi patch izašao.

Ovo me posebno raduje. 😀

• Improved the world map and minimap so that icons for treasure chests already obtained are now displayed differently.
  • Improved the world map so that visited and unvisited caves are now displayed with different icons.
  • Improved the world map so that restored and unrestored Abyss locations are now displayed with different icons.
+

• [All Platforms] Improved lighting quality in indoor environments.
  • [All Platforms] Improved water surface reflections.
  • [All Platforms] Fixed an issue where rain appeared excessively bright from certain angles.

Refleksije i dalje loše kad se koristi DLSS bez Ray Reconstruction, osvetljenje u zatvorenom prostoru je malo bolje nego što je bilo ali i dalje bi trebalo da se radi na njemu.
Osvetljenje napolju je krš u jutarnjim i večernjim satima. Za kišu ne znam, samo jednom padala od kada sam počeo da igram.
Gore, bez RR, dole sa RR.
screenshot_2026-04-11_063932.jpg
screenshot_2026-04-11_063903.jpg

U svakom slučaju, svaka im čast na brzini, nisam video ovakvu podršku ni za jednu igru na izlasku.

Popravili su jos malo Ray Reconstruction i sada mozes da uklonis oruzije sa ledja, da se vidi samo ono koje trenutno koristis.

1775929595475.png

Kako je reseno istrazivanje?Tek sam poceo da igram,a iskreno volim da mi je sve obelezeno na mapi.Trenutno sam u prvom gradu i vidim da ima svuda znak pitanja,sto mi se svidja🙂
Kako je van grada,dali je tako isto obelezeno?

Ima obeleženih stvari ali isto tako mislim da možeš naleteti na stvari koje nisu obeležene.
Kad stavim na mapi da mi prikazuje sve markere - desi se da mi ne pokaže sve, recimo ponekad fale neki kvestovi koje se vide ako staviš da ti mapa prikazuje samo kvestove, verovatno je bag u pitanju. A za neke markere treba specifičan zum da bi se videli. Treba tu malo peglanja.

Inače, dobio sam novog lika, bije se kao zmaj!
Ja oduševljen, naročito kad sam otključao neke tekken zahvate. 😀 Mnogo zarazno bijenje.

Meni i dalje stoji štit na leđima non stop iako ga uopšte ne koristim. Volio bih da to srede.

Što više igram, to mi zanimljivije. Jedino što ne razumem je što ljudi pričaju o istraživanju i pronalaženju svega I svačega. Ja koristim r1 +L1 da vidim one bljeskove I onda odem tamo i jedino što nađem su fast travel point, onaj abyss nešto koji ti otkriva challenge i zagonetke čija je nagrada 1 skill poen za level up. Nijedan deo armora ili oružje nisam našao na taj način još uvek, a imam oko 25h, chapter 4.

Neki questove ubijaju, najviše onaj kad se popravlja klin I na kraju dobijem lonac za koji blage veze nemam šta zapravo radi. Najidiotskiji Quest trenutno mi je sa "pokerom".

Ja imam 20 sati, chapter 2 i nisam otkljucao drugog lika jos uvek.
Ne mozes sve naci sa bljeskom, on ti pokazuje samo odredjene stvari.

Poslednja izmena:
Posle 16 sati nabasao sam na par skrivenih chestova sa 2h katanom, gladiusom, 2h sekirom i nekim prstenom, ali su ili skriveni dobro ili ima neki puzzle. Sve je cista sreca naleteti na njih jer je svet ogroman. Ali kao i u elden ringu idem uz svaku ivicu, svaku pecinu itd.
Igra je zaista fenomenalna, cak je i borba postala dosta interaktivnija i bolja. Onaj ekskavator sef me ubi, moram se jos malo nadograditi pre nego sto ga odvalim 😎 Ne ide mi parry sa njim, mada mislim da i ne moze tu.

Krenuh i ja u pustolovinu, i evo posle nekih 6h igranja nisam odmakao tu malo oko prvog grada, bukvalno ne znam sta cu pre da radim 😀 jos nisam ni usao u tavernu. Bas je svet odradjen dobro, koliko vidim ogroman. Dosta slicnosti ima sa rdr2 (pogotovo pocetak onaj deo oko dakote river ko je igrao znace) ali nekako je sve to prijatnije uradjeno u rdr2, pogotovo komande koje su mi jos uvek kriminalne i nadam se da ce sredjivati pechevima, zasto mora da se klikce po dva dugmeta za nesto, pa drzi ovo, pusti ono, haos. Uzeh delux verziju (bilo par evra razlike) a dobro mi dosla ova oprema za pocetak za fajt sa bandama. Obecava igra. Nego kako vam radi, meni na konf iz potpisa, sve ultra/high, rr, rt, dlss 4.0 quality fg x2 nekih pa 90tak fps u 2k rez, hteo bez fg ali dobaci jedva do 60fps i prilican lag se oseti. Razmazio me rdr2 tamo sve leti 😀

Ja tek blako počeo da istražujem oko prve zone posle 40 sati.
Prelepo dizajniran svet, i uverljivo, živo izgleda.
Ko sebi ne želi da spojluje lokacije izvan prve zone neka preskoči.

Posle 35 sati sam prestao da silim igru i poceo da je igram opusteno, istrazujem na putu do questova, totalno drugacije iskustvo. Mislim da sam pogresio sto sam pozvonio zvono jer bih sa fog of war lakse pratio gde sam tacno bio itd. Izvanredna igra. Nije Elden ring, ali je bas bas dobra.

Prva opasna prepreka ovaj Marnie's Excavatron, izgoreh vec sat vremena se bakcem, lik ko da ima lock on target opasan, dodzujem ko blesav drzim blok al dzaba. Ugasio da se ohladim do sutra pa cu probam opet. Gledam neke klipove na youtube likovi ga dobiju za 20-30 sec ali klipovi stari 3 nedelje, kapiram da je buffovan do tad. Jel neko igrao skoro ovih dana, neki savet?

Napuniš se healovima i to je to. Clear Soup recept je odličan, dobija se rano. Mislim da je u kampu misija. Vodu, so, mahunarke lootuješ gdje god nadješ i imaš ih kod trgovaca i to uvijek kupuješ kad prolaziš kroz naselja. Meso lovom. Odvojiš pola sata, sat da nakupiš dovoljno. Poslije dobijaš bolje verzije recepata pa po potrebi praviš. Imaš i Palmar Pills za revive kada zagineš. Recpet za njih imaš na nekoliko lokacija i vezane su za kvestove.

Ja sam na 120h, chapter 10. I dalje mi drži pažnju. Ostalo mi je možda još 1/4 mape da istražim. Ne sviđa mi se što su dozvolili da na određenim Point of Interest može da se interakuje ali za progres i kompletiranje potrebno je napredovati sa pričom. Tako da ću definitvno gurati main questove sada, pa pred kraj dovršiti što sam započeo.

Roflmao trebalo mi je skoro 40 sati da shvatim da light attack treba drzati, a ne spamovati. Mnogo fluidnije i brze ide borba.
Force palm i focus pa r2b su obavezni u borbama, onaj crimson nightmare ne bih pipnuo da nisam eksperimentisao sa fokusom. Nije bilo sanse da ga uhvatim sa force gripom na dzojstiku.

@pilauda
Probaj force palm ili focus pa rb kada krene da zaronjava u zemlju, cak mislim i da je blinding fladh ga stunovao tu na par sekundi. Kada vidis kako se krece lako ga je izbeci. Mozes da ga navedes kada je ispod zemlje i na onu eksplozivnu burad, meni se slucajno to desilo, dobar deo healtha mu je oduzelo.

Prva opasna prepreka ovaj Marnie's Excavatron, izgoreh vec sat vremena se bakcem, lik ko da ima lock on target opasan, dodzujem ko blesav drzim blok al dzaba. Ugasio da se ohladim do sutra pa cu probam opet. Gledam neke klipove na youtube likovi ga dobiju za 20-30 sec ali klipovi stari 3 nedelje, kapiram da je buffovan do tad. Jel neko igrao skoro ovih dana, neki savet?
Ja sam ga ubio za 20-30 sekundi ali sam otišao kod njega tek posle mnogo sati igranja, bukvalno sam zaboravio na taj kvest pa kad sam se borio bio sam op. Imao sam dobar armor i oružje (kupio u početnom zamku kod onog lika za contribution poene) plus sam taj armor nadogradio 4-5 puta kod kovača. Posle toga nisam ni osetio Excavatron-a kao ni ceo quarry.
Inače, kad ga ubiješ istraži malo to mesto, ima sakriven kovčeg s blagom.

Zanimljivost koju sam slučajno provalio a ne vidim da je negde pominjano, ako stojite sa konjem u mestu i dvaput brzo kliknete dugme za šunjanje vaš konj će legnuti na zemlju (sa vama).

Force palm takođe može da se koristi za rudarenje umesto pijuka a super koristan je i za skok jer možeš triputa da se odbaciš od zemlje sa njim.
Tek juče provalio.

Preporučio bih i da što pre nabudžite Axiom Force za lakše penjanje na litice.

Poslednja izmena:
Ja ga nisam mogao ubiti na početku nikako ali kad sam se vratio sa nabudženim likom pao je iz prve.

Nedavno sam ubio nekog vuka tako što je ubagovao (zaglavio se između nekih stijena) i nije mogao da mrdne. Ne volim to da radim ali kad je već igra ponudila... 🙂

Poklonjenom konju se ne gleda u zube 😛

A ima i onaj vic sa časnom sestrom,željeznim zubima i senom 😛

Ja sam ga ubio za 20-30 sekundi ali sam otišao kod njega tek posle mnogo sati igranja, bukvalno sam zaboravio na taj kvest pa kad sam se borio bio sam op. Imao sam dobar armor i oružje (kupio u početnom zamku kod onog lika za contribution poene) plus sam taj armor nadogradio 4-5 puta kod kovača. Posle toga nisam ni osetio Excavatron-a kao ni ceo quarry.
Inače, kad ga ubiješ istraži malo to mesto, ima sakriven kovčeg s blagom.

Zanimljivost koju sam slučajno provalio a ne vidim da je negde pominjano, ako stojite sa konjem u mestu i dvaput brzo kliknete dugme za šunjanje vaš konj će legnuti na zemlju (sa vama).

Force palm takođe može da se koristi za rudarenje umesto pijuka a super koristan je i za skok jer možeš triputa da se odbaciš od zemlje sa njim.
Tek juče provalio.

Preporučio bih i da što pre nabudžite Axiom Force za lakše penjanje na litice.
Uspeo sam na kraju sa lukom i strelom da ga ubijem. Setajuci po mapi naleteh na ovu neku "tech" rudu zove se Bismuth, ali ne znam cime da je uzmem. Nece ova busilica sto sam dobio, force palm, pijuk nista?

Prilozi

• CrimsonDesert 2026-04-16 14-44-58_933.png
    CrimsonDesert 2026-04-16 14-44-58_933.png
    3.7 MB · Pregleda: 40
Ni ja nisam provalio kako se rudari Bismuth ali sigurno postoji način. Ako baš zaglavim pogledaću na netu.

Inače, apsolutno sam oduševljen igrom, toliko stvari ima da se vidi, istraži, radi...
screenshot_2026-04-15_143629.jpg
screenshot_2026-04-12_162426.jpg

Hoće bušilica ali moraš potrefiti da ti kružić bude plav i ga onda zabodi 🙂
Da da hoce, jedino sto pravi dmg :/
Naleteo na neki deo sa stencugama i posle pola sata pentranja naleteh na ovo. Predeli su stvarno ne stvarni.

Prilozi

• Crimson Desert Screenshot 2026.04.16 - 18.57.09.89.png
    Crimson Desert Screenshot 2026.04.16 - 18.57.09.89.png
    2.7 MB · Pregleda: 39
  • Crimson Desert Screenshot 2026.04.16 - 18.54.48.63.png
    Crimson Desert Screenshot 2026.04.16 - 18.54.48.63.png
    2.1 MB · Pregleda: 35
Setajuci po mapi naleteh na ovu neku "tech" rudu zove se Bismuth, ali ne znam cime da je uzmem. Nece ova busilica sto sam dobio, force palm, pijuk nista?
Dobija se sposobnost (Focused Force Palm) kroz glavnu priču (Chapter 4: The Price of Knowledge - Forbidden Knowledge) koja može da uništi Bismuth, ali mislim da može i da se propusti ako ne pratite markere koje su developeri postavili, tj ako na svoj način dođete do tražene lokacije.

Nazad
Vrh Dno