Šta je novo?

CPU testing

• Začetnik teme Začetnik teme idavik
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa to je zato sto ljudi ne znaju ruski 🙂 Mada zagreva S&M i na 75% kao Smederevac.

Poslednja izmena:
U principu ja mislim da ako pustis po nekoliko puta 3d mark 2001,2003,2005, i komp to prodje bez greske,da neces nikada imati problema u realnom radu !!!

Trogdor je napisao(la):
U principu ja mislim da ako pustis po nekoliko puta 3d mark 2001,2003,2005, i komp to prodje bez greske,da neces nikada imati problema u realnom radu !!!

Hm, u pitanju je zabluda. Realno, nestabilnost nije nešto što je nepromenljiva kategorija. Ako je CPU ili bilo koja druga komponenta u overclock režimu prošla testiranje, ne postoji garancija da će funkcionisati u tom režimu, odnosno, da se problemi neće manifestovati kasnije. Napisao sam negde da FutureMark softwares izbegavam u širokom luku. Ako se već parametri testiraju nekoliko sati sa FutureMark-om, ne uočavam razlog da se umesto tih softwares, ne koriste Prime95 i S&M, odnosno MemTest86+ i GoldMemory, koji su daleko pouzdaniji u detekciji potencijalnih problema.
Futuremark softwares su pre svega namenjeni za overclocking competitions, odnosno za borbu u poentaži.

Poslednja izmena:
Slazem se sa idavik-om. Mislim da je za testiranje CPU-a i stabilnosti sistema ubedljivo najbolji Prime 95.Za te stvari nikad ne bih koristio 3D MARK. Ako posle 5-6 sati rada u Prajmu ne detektuje nijednu gresku tek tada smatram da je sve ok!

Poslednja izmena:
E ovako, mene je smarao Divx 6.x na jos Pentium 630 procesoru -- resetovao mi masinu ponekad, ponekad glavio. 5.2 radi bez problema. Svi markovi su mi prolazili kao i sati i sati igranja.
Uzmem Pentium D 930 i opet probam DivX 6.1.1 misleci da je bio bug i da su ispravili. Patka, opet random pucanje pri reprodukciji. I ne samo to, nego mi se dva puta resetuje racunar iz cista mira a u event logu machine check exceptions. Relaksiram tajminge za memoriju na 5-4-4-15 i prestane!
To znaci da nema nikakvih pravila sta ce i kako da radi ako markovi prodju.
Lukija mi je preporucio OCCT, ako je masina prenategnuta oma' puca.

@Audiofreak, jesi li i koliko dugo si testirao sa Prime95? Interesuje me kao uzorak za validnost samog testa. Meni je testiranje novom verzijom Prime95 rezultovalo detekcijom error-a, no sa starijom verzijom, nekih 12 sati je radio kalkulacije.

uvek najnovija verzija prime-a,i kod mene na starijoj verziji (nesecam se tachno koja)sve prolazi na 9x302 a na p95v2414 100% stabilnost je tu ali na 9x289
OCCT je vishe nego dobar!odlichan!super!ma savrshen program 🙂 u pochetku ga nisam ozbiljno shvatao ali i kao svaka dobra stvar brzo te razuveri i brzo menjash mishljenje 😉

OCCT mi je omiljeni, S&M ima onaj glupi memorijski test, pa sam ga zato nesto zamrzeo, Prime je uvek tu ( mada nije toliko pouzdan, tacnije brz - cesto mu je potrebno previse vremena da "detektuje" nestabilnost ). Za prvu proveru uvek koristim GoldMem - iako je program za testiranje memorije, 100% je sigurno da nece da prodje sa nestabilnim procesorom ( bar je to moje iskustvo i jos se nije desilo da tek tako prodje neki nestabilan CPU )

idavik je napisao(la):
@Audiofreak, jesi li i koliko dugo si testirao sa Prime95? Interesuje me kao uzorak za validnost samog testa. Meni je testiranje novom verzijom Prime95 rezultovalo detekcijom error-a, no sa starijom verzijom, nekih 12 sati je radio kalkulacije.

Ma nisam vrteo Prime95 jer sam ocekivao da ce stock biti stabilan!
Problem je ovaj Gay RAM koji je navodno DDR2-667 na 4-4-4-12 a u SPD mu stoji 5-4-4-15. Na Pentium 630 (HT) je radio na 4-4-4-12 ok osim u divx 6.x sto sam ja svalio na divx bug. Ali kad sam stavio Pentium D 930 i kad sam video 2x machine check exception (cold reboot iz cista mira) onda sam shvatio da su u pitanju tajminzi, nije mi ni trebao prime.

@Audiofreak
Uzgred, trenutno radim neku konverziju sa DiVx 6.x. Hardware-ske parametre sam prekontrolisao detaljno. Prime95, S&M, MemTest86+, Goldmemory, konverzija sa bilo kojim drugim kodekom, problem se nije manifestavao. Ergo, problema, kako sa konverzijom, tako i sa reprodukcijom imam, ukoliko DiVx 6.x koristim kao kodek. Obzirom na to da koristimo dve razlicite platforme, Ti Intel, ja AMD, verujem da problem nije do overclock rezima, vec do bug-a u samom programu.

Nazad
Vrh Dno