Šta je novo?

CPU testing

• Začetnik teme Začetnik teme idavik
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

idavik

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Dešava mi se da overclock-ovani procesor prođe testiranje sa SuperPi (1M i 32M), S&M, FutureMark te rad u realnom okruženju, poput audio/video ripping-a, encoding-a, image processing-a, gaming-a ali da padne na Prime95/StressPrime04 nakon dva minuta.

Neko smisleno objašnjenje?

Svrha thread-a...

Koji program pre svega koristite prilikom testiranja funkcionalnosti procesora, bilo zbog sumnje u neispravnost, bilo zbog testiranja stabilnosti u overclock režimu?

Ukoliko koristite druge, navedite koje u post-u uz neki opis, eventualno link, ako program nije šire poznat.

idavik je napisao(la):
Dešava mi se da overclock-ovani procesor prođe testiranje sa SuperPi (1M i 32M), S&M, FutureMark te rad u realnom okruženju, poput audio/video ripping-a, encoding-a, image processing-a, gaming-a ali da padne na Prime95/StressPrime04 nakon dva minuta.

Neko smisleno objašnjenje?

Ako na default taktu sve prolazi (ukljucijuci i Prime95 i SP2004), a na tom oc-u sistem sve prolazi osim Prime95 i/ili SP2004, sistem jednostavno nije apsolutno 100% stabilan i samo je pitanje dana ili situacije kada ces to videti i u nekoj drugoj aplikaciji odnosno igri.
Ako ni na default-u ne prolazi, najverovatnija su sledeca 2 slucaja:
1) Memorija ti nije dovoljno stabilna - probaj da dobro istestiras sa gold memory
2) Neki bug u Prime95 koji se ispoljava bas u tvojoj specificnoj konfiguraciji

RAM testiram sa MemTest86+, GoldMemory i DocMemory programima, odskora i sa OCZMemTest86. Na default-u mi se takva situacija još nije desila. U overclock režimu mi se desi da imam takvih problema. RAM testers i nakon par sati ne prijavljuju errors. Jedna stvar me buni. Kada prijavu error u Prime95/StressPrime04 i ja check-iram reset, te start, vreme potrebno da se error ponovo desi je duže. Ergo, prođe, u blend-u, prvih 25 minuta, i nakon toga prijavi error.
Verujem da je uzrok problemu bug u Prime95/StressPrime04, alli, opet, mišljenja i iskustva bih cenio.

U poslednje vreme 3DMark od tih test programa, a inace WinRAR ili neki pass recovery program...

Prvo prime pa ako ga prodje 3dmark2003 ili samo mark.
Komp koji vrti 3dMark2003 12 sati nece nikad ni da stucne u realnom radu.

StevaMan je napisao(la):
U poslednje vreme 3DMark od tih test programa, a inace WinRAR ili neki pass recovery program...
Ko hoce da proveri koliko mu se cpu greje :eyebrows:

CYK je napisao(la):
Ko hoce da proveri koliko mu se cpu greje :eyebrows:
Davno sam prestao da vodim racuna o temperaturama 😛

P.S. AMD 😉

Poslednja izmena:
OCCT definitivno prvi pukne. Jedino u njega mogu da se zakunem, S&M obično prolazi CPU test kako god okreneš, a slično važi i za Prime95.

Prime95, CPU przalica 🙂 , 3D MArk 03-05...dovoljno ako ovo prodje proci ce i sve ostalo 😉
Poz...

RAM sa GoldMemory,Cpu za nekim 3D Markom i Burn inTest Pro,mozda jos neki ali to je u test svrhe.Ovi su mi glavni.

S&M prolazi glat ono gde Prime95 pukne u 4-10 minuta. S&M je dobar kad sam sebe hoces malo da lazes...

Kao što sam napisao u par prethodnih thread-ova. Overclock-ovani NewCastle je "prolazio" StressPrime04 v0.3, S&M 1.7.5, Super PI mod v1.4, CPU RighMark, 3DNow!(+), OCCTv0.91. Za sada, jedini program koji je detektovao nestabilnost, jeste Prime95 24.14.
U svim slučajevima, bez obzira na non BOX cooling, T je max 65°C, što je "optimalno" za pokazivanje nestabilnosti. Jedino je navedeni Prime95 detektovao error. Međutim, moguće da je bug u programu.
Mada, pošto je procesor u konfiguraciji koju koristim za testiranje, sasvim je moguće, pošto sam mu dao epitet "nerapoloženi" jer mu treba 1,8V za 2500MHz i >, da je problem upravo do napona.

Poslednja izmena:
Ja uvek krenem sa S&M testom i to onim FPU long 100%, traje oko 1h i ako to prodje onda pustim ceo da okrene. Posle toga ide nocni OCCT ~8h dok spavam pa tek na kraju pustim Prime da radi bar 15h.
Tek onda isprobam u realnom radu tj. ne radim restart nedelju dana a u medju vremenu radim i testove i igram igre, vrtim markove...Ako se ne desi nista onda sam siguran da je to to.

S&M je dobar za maksimalno opterecenje CPU-a i stabilizatora napona na ploci, i dobro je da se pusti barem 1h da radi da se vidi kolika ce biti maksimalna temperatura procesora. Nakon jedno pola sada njegovog rada, pustim i jedan OCCT od 30min u paraleli jer on lepo daje grafikon napona i temperatura, a i dobar je kao relativno brzi i prilicno pouzdan stability test.

Ako sve to prodje, onda ostavim Prime95 blend-test preko noci (ili large FFT ukoliko zelim da akcenat bude na memoriji, mada za nju uglavnom koristim odvojeni HCI memory test, koji mi se odlicno pokazao - gde memtest prolazi bez greske satima i satima, HCI test izbaci gresku u roku od minut-dva).

Za kraj, cisto da mi savest bude mirna, ostavim Prime95 blend-test u pozadini i provrtim par 3DMark-ova, cisto da maksimalno opteretim napajanje...

Poslednja izmena:
Kod mene isto prolazi sve 3Dmarkove,PCmarkove super Pi,ali prime95 posle~9min. pukne.pretpostavljam da je memorija pretegnuta,mada u zadnje vreme mi se desava da kada igram Most Wanted sa upaljenim Winamp-om igra pukne,sve ostalo radi stabilno..Ostavicu ovako podeseno jos mesec dana taman dok ne uzmem novi racunar...lol..izdrzace valjda

ajd ako neko moze ukratko da pojasni kako se podesi Prime95 da pocne testiranje

Nisi benchmark-ovao procesor još uvek?
Options>Torture Test (small FFT, large FFT, blend, custom)>OK.
Pre toga, uradi benchmark, Options>Benchmark.
Small FFT prevashodno testira procesor, odnosno FPU i L2, Large FFT testira RAM, blend je namenjen za testiranje kompletnog sistema, procesora i RAM-a.
Za sada ti je dovoljno, pročitaj dokumentaciju, i obavezno koristi Prime95 v24.14.

Poslednja izmena:
hvala puno

Poslednja izmena:
Na koji priority stavljate P95 ???
Default je 1 ali ako stavite na max : 10 :eyebrows:

Nebitno koji priority, pukne bez obzira na to ako je proc. nestabilan. Prime je zakon, ali ponekad moze da prodje large FFT, a da ne pukne, a da je proc nestabilan. Trebalo bi testirati i small i large FFT.

Ja sam gornju granicu kloka mog procesora(masina tj. procesor iz potpisa) utvrdio bez Prime95 i sl. programa jer me mrzelo da toliko dugo testiram, pa moram da kazem na osnovu cega sam ja utvrdio njegovu stabilnost. Prilikom igranja raznih igrica desavalo se da pukne i onda sam tako fsb svaki put smanjivao za 1,trenutno i 99% stabilno (12X183,1.825V). Da otkrijem stabilnost svog procesora najvise mi je pomogla igra PES4 jer kada je ona prestala da puca(posto sam je igrao svakodnevno), vise nikada nisam imao problema tj. procesor i memorija su radili bez ikakvih problema. Ne kazem da bi mozda procesor prosao Prime, al sta me briga, meni ne treba komp da bi na njemu igrao Prime i slicne igre.

StevaMan je napisao(la):
Na koji priority stavljate P95 ???
Default je 1 ali ako stavite na max : 10 :eyebrows:

Razlika je u bukvalno u prioritetu procesa. Sa 10, ni prokleti explorer.exe u safe modu nećeš dočekati da se otvori.

drfedja je napisao(la):
Nebitno koji priority, pukne bez obzira na to ako je proc. nestabilan. Prime je zakon, ali ponekad moze da prodje large FFT, a da ne pukne, a da je proc nestabilan. Trebalo bi testirati i small i large FFT.

Pošto se procesor overclock-uje, pre svega, testirajte sa small FFT (FPU i L2). RAM testirajte sa MemTest86+, odnosno OCZ varijantom istog.

Off-topic, verovatno sam jedini koji se nije zaljubio u drfedjinog avatara (priznajem, ATI-jev avatar me je oborio), ali, zašto i čemu promeni imidž?

@drfedja, šta misliš o simultanom pokretanju, recimo Prime95 i SuperPi, gde su prioriteti i količina upotrebljivog RAM-a (za Prime95) precizno određeni. Iz iskustva, ako si se igrao i na ovaj način, ima li nekog posebnog uticaja?

Testovi sluze za brzo i kuso proveravanje stabilnosti. Realni rad je poslednji test. Recimo masina prolazi sve testove osim jednog, spustim par mhz prolazi i taj test, spustim jos malko zbog svake sigurnosti i smatram da je to u redu. E onda sutradan se comp resetuje bez razloga , pa mi se posle duzeg rada postovi sa ovog foruma otvaraju u sirinu (skroliram levo-desno po kilometar) i slicne gluposti. Jos par megaherza dole i sve radi sa uptime-om po 10 dana.

otogrunt je napisao(la):
Testovi sluze za brzo i kuso proveravanje stabilnosti. Realni rad je poslednji test. Recimo masina prolazi sve testove osim jednog, spustim par mhz prolazi i taj test, spustim jos malko zbog svake sigurnosti i smatram da je to u redu. E onda sutradan se comp resetuje bez razloga , pa mi se posle duzeg rada postovi sa ovog foruma otvaraju u sirinu (skroliram levo-desno po kilometar) i slicne gluposti. Jos par megaherza dole i sve radi sa uptime-om po 10 dana.

Koristiš pogrešne testove ili pogrešno koristiš prave testove. Upravo na njima bi znatno pre trebalo da se detektuje problem, nego u realnom radu.

Npr, na prošloj mašini mi je žestoko overklokovani Socket A sempron radio bez ikakvih problema, nikad ni najmanji problem. Međutim, da bi prošao OCCT ili Prime95, FSB sam morao da mu spustim maltene celih 20MHz (CPU -200MHz).

OCCT je sjajan, obično ne treba dugo čekati da pukne na preklokovanom procesoru. Prime95 zna na takvom procesoru da se vrti jedan dan u nedogled, drugi dan da krene da puca posle 20 sekundi, a računar sve vreme može u realnom radu da radi apsolutno perfektno.

U svakom slučaju, verujem računaru koji pregura OCCT, Prime95 i S&M bez pogovora u periodu od nekoliko dana. Na sveže nasviranoj mašini svaki slobodan trenutak računara treba iskoristiti da se provrti neki od navedenih testova u što dužem vremenu.

chisto da dodam, CPU/FPU deo s&m testa ce zagrejati i procesor i naponsku sekciju kao nijedna druga realna aplikacija, ma koliko maltretirali CPU
recimo meni dize venice na preko 55c iako posle 2-3 sata rendera (vrlo intenzivnog, kao high priority fazon) ne prelazi 42 🙂

Problemi o kojima pricam se vide tek posle duzeg rada - par dana ili vise bez reseta. Probano na vise racunara ali razlicit cpu moze imati razlicite kriticne tacke ,nekad fpu nekad kes itd. Vidjao sam racunare sa memorijom koja ne prolazi nijedan test pa se vlasnici ne zale. Kad zaglupi resetuju ga i teraj dalje.

Ji 4Tze je napisao(la):
chisto da dodam, CPU/FPU deo s&m testa ce zagrejati i procesor i naponsku sekciju kao nijedna druga realna aplikacija, ma koliko maltretirali CPU
recimo meni dize venice na preko 55c iako posle 2-3 sata rendera (vrlo intenzivnog, kao high priority fazon) ne prelazi 42 🙂
Bash tako,ja koristim S&M samo kad treba da se zagreje shto vishe!
Prime 95 i OCCT da budem siguran da je sve stabilno!a onda moj test koji se zove Jovan84 (to je moj brat koji zna da sedi i po 10 h za kompom i da cepa 🙂 igre ) i na kraju neka vido knpresija 3-4 h i tako par puta a ako posle toga sve radi to je to

Potpisujem da vecina ne zna da u S&M treba da se namesti LOAD na 100% 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno