Šta je novo?

Hardver CPU cooler do 40-ak €

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Twi$teR

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic LF III 360 A-RGB
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX (rev. 1.3)
RAM
T-Create Expert 32GB DDR5 6000MT/s CL30
GPU
Gigabyte Gaming OC GeForce RTX 4090
Storage
Kingston KC3000 1TB Gen.4 NVMe
Zvuk
Pioneer VSX-921 / Jamo S426 HCS3
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W (ATX 3.0)
Kućište
Asus A21 (4x Arctic P12 PWM PST A-RGB)
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 (QD-OLED)
Miš & tastatura
Razer DeathAdder V2 Pro & Logi MX Keys S
Pametni uređaji
Steam Deck OLED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Trebala bi mi preporuka koji kuler da uzmem za Ryzen 5600 do 40-ak evra? Ploča je B550M Plus Tuf Gaming, a kućište Silverstone FT03 (može da stane kuler visine do 167mm). Možda bih nekad, kad mu padne cena kupio 5800X3D, ali za sad bi kuler hladio 5600. Pure Rock 2, Freezer 34 eSports Duo, DeepCool AK400, neki od ID-Cooling modela, možda Noctua NH-U12S Redux? :unsure:

Ako imas kes za Noctua ja ne bih nista drugo razmatrao.

Koji god da uzmeš od nevedenih, odradiće posao više nego dobro. Nećeš možda imati 50 stepeni pod opterećenjem (jer toliko nagura moj 5600 hlađen HN-U12S sa dva NF-F12 venta), zbog malog kućišta, ali sigurno nećeš imati problema sa pregrevanjem.
Noktua ovde verovatno neće biti u (nekoj naročitoj) prednosti u odnosu na druge (osim možda u dužini garancije), jer NH-U12S Redux ima 4 toplotne cevi i stariji model ventilatora u odnosu stadandardni model kulera.
P.S.
Ako nije mnogo skuplji od ostalih, možda je ipak Freezer 34 eSports Duo najbolji izbor.

Koji god da uzmeš od nevedenih, odradiće posao više nego dobro. Nećeš možda imati 50 stepeni pod opterećenjem (jer toliko nagura moj 5600 hlađen HN-U12S sa dva NF-F12 venta), zbog malog kućišta, ali sigurno nećeš imati problema sa pregrevanjem.
Noktua ovde verovatno neće biti u (nekoj naročitoj) prednosti u odnosu na druge (osim možda u dužini garancije), jer NH-U12S Redux ima 4 toplotne cevi i stariji model ventilatora u odnosu stadandardni model kulera.
P.S.
Ako nije mnogo skuplji od ostalih, možda je ipak Freezer 34 eSports Duo najbolji izbor.
Izvinjavam se sto sam hejter, ali ne postoji ta dimenzija u kojoj bi Arctic Cooling proizvod bio bolja alternativa kvalitetnom hladnjaku kao sto je ovaj proizvod firme Noctua, sem naravno kada je cena presudna.

Ako cena nije problem onda Noctua. Ako jeste onda Freezer 34 eSports Duo. Tu su negde po performansama.

Na ovom testu mogu da se vide različiti grafici za kulere.

Izvinjavam se sto sam hejter, ali ne postoji ta dimenzija u kojoj bi Arctic Cooling proizvod bio bolja alternativa kvalitetnom hladnjaku kao sto je ovaj proizvod firme Noctua, sem naravno kada je cena presudna.
Onda si omašio dimenziju. 😄

Direktno poređenje Freezer 34 eSports Duo sa Noctua NH-U12S Redux:

Ne treba biti zavisnik od jednog brenda, već gledati šta je najbolje za uloženi novac.

Sad ne ali je pominjao prelazak na 5800x3d.

Onda si omašio dimenziju. 😄

Direktno poređenje Freezer 34 eSports Duo sa Noctua NH-U12S Redux:

Ne treba biti zavisnik od jednog brenda, već gledati šta je najbolje za uloženi novac.

Ne znam sto je trebao ceo video da utvrdimo da ce hladnjak sa 2 venta koja se obrcu na vecem broju obrtaja da bolje ohlade procesor od hladnjaka sa jednim ventilatorom. Kad smo vec kod toga, oni tvrde da u istom scenariju ta 2 hladnjaka prave istu buku, sto izvini, ali nema veze sa zivotom. A razliku u kvalitetu ventilatora(mada i samih kulera) neba i zemlja, ali to ne utice na tabelu sa temperaturama. Oba hladnjaka ce sa istim ventilatorima da imaju uporedive "performanse", problem je sto Arctic Cooling dolazi sa Arctic Cooling ventilatorima koji po meni nisu dobri, a i sto ga pravi Arctic Cooling.

Poslednja izmena:
Oke, Solesoslave. 👍

@Twi$teR
Pogledaj video koji sam linkovao video, jer pokriva hladnjake u tom rangu. Pa vidi cene kod nas i odluči. Ali sa AC Freezer 34 eSports Duo nema greške. Imao sam ga, odličan hladnjak za tu cenu.
Ako ces da linkujes materijale linkuj neki koji valja. Ponavljam, oni kazu da kad se normalizuje buka na ako se ne varam 35 db 2x arctic cooling ventilatori se okrecu na 1600, a 1x Noctua ventilator se okrece na 1300rpm. To je nemoguce.

Poslednja izmena:
a 1x Noctua ventilator se okrece na 1300rpm. To je nemoguce.
Jok, to je bas dokaz superiornosti Arctic-a u odnosu na taj Noctua ventilator specificno. To je dokaz ekstremne efikasnosti samog dizajna (sto veci broj obrtaja za isto nivo svih tipova buke = napredniji dizajn).

Noctua A12x25 na primer se obrce na jos vise RPM-a za isti nivo buke = jos napredniji dizajn u odnosu na Arctic P12

To sto Noctua ima solidan broj extremno dobrih proizvoda ne znaci da su im automatski svi ostali dobri, ... NH-U12S je krs neopevani, jedan od najgorih proizvoda ikad napravljenih. Svako moze da izbaci los proizvod.

Poslednja izmena:

@Twi$teR A35 RGB je trenutno na popustu kod madjara za ~3700 din, to je trenutno best-buy,

a zatim Deepcool AG400 u domacoj firmi za 3890 din

kuler-za-procesor-deepcool-ag400-large-20221223123024000000

Društvo, hvala na odgovorima i preporukama. Interesuje me još šta mislite o ID-Cooling SE-225-XT i 226-XT modelima? Koliko vidim cena na KP im je 40-45€, doduše nisam kontaktirao prodavce da proverim da li su te cene aktuelne. Da li je možda neki od njih bolji izbor od 34 Duo, A35, AK400 koje ste predlagali?
Inače, u FT03 kućištu imam tri Arctic kulera, dva od 80mm (F8 PWM PST) na dnu za ubacivanje i jedan 120mm (F12 PWM) na vrhu za izbacivanje toplog vazduha.

Kontaktirao sam par prodavaca na KP u vezi navedenih ID-Cooling kulera, cene naravno nisu one koje pišu u oglasu. SE-226-XT nemaju na stanju, a 225-XT i JONSBO HX6250 su 52€ najjeftinije. Koji od ta dva je bolji izbor u slučaju da se odlučim za neki od njih?

@Dogzilla U kojoj našoj firmi ima AK400 za 3890 din.? Arctic A35 mi se ne sviđa kako izgleda prekriven sa tom plastikom.

Poslednja izmena:
Pozdrav.
Sklapam konfu sa 13700, kućište će da bude Fractal Design Define R5, tako da ima prostora, unutra neće biti grafike, ali zato 8 x HDD da.
Koristiće se Handbrake, pa će CPU da ide do 100%, te mi treba dobar, ali ne preskup kuler.

Sklapam konfu sa 13700, kućište će da bude Fractal Design Define R5, tako da ima prostora, unutra neće biti grafike, ali zato 8 x HDD da.
Koristiće se Handbrake, pa će CPU da ide do 100%, te mi treba dobar, ali ne preskup kuler.
3 problema tu xD:

1. Ima samo 2 vazdusna kulera koja imaju potencijal da izdrze (domace + madjari) [mozes da isprobas Deepcool AG620 za ~7500 din ako hoces]
2. Ako 13700 isprati kako je bilo sa 12700 naspram 12700K, to je zavisno od maticne ~260W za 13700, tako da jok vazdusna bez cackanja
3. Vodena nisu jeftina

280mm vodeno, ili 360mm najbolje. Mozda prodje Arctic 240mm, mozda

Da, D15(s). Može i Deepcool Assassin III, recimo, ali ne znam koliko je jeftiniji id Noctue...

Kućište je ograničeno što se hlađenja tiče ako su oba kaveza na mestu i popunjena, blokiran je prednji deo.

Možeš da pokušaš nešto ovakvo: 120mm vent na dnu da duva naviše, uz malo više odignuto kućište. Zadnji vent staviš da uvlači vazduh umesto da izbacuje i okreneš ventove na kuleru, naravno. Gore 2-3 venta da izbacuju vazduh...Ako želiš, stavi i napred 1-2 venta da hlade diskove.

Ako staviš ventove napred, možda i ne mora dole. Bitan je onaj deo gde zadnji vent ubacuje svež vazduh pravo u kuler umesto da izvlači a gornji ventovi (prednji i srednji, recimo) izvlače.

Dakle, vazduh ulazi otpozadi i odozdo/spreda, izlazi odozgo.

Trebaće ti hrpica ventova, doduše. Najjeftinija varijanta ti je 5-pack Arctic P14 PWM PST...

Poslednja izmena:
Ovako, sveo sam izbor kulera na ova četiri modela: Arctic Freezer 34 eSports Duo, ID-Cooling SE-225-XT, Jonsbo HX6250 i eventualno Pure Rock 2 Black koji je najpovoljniji (42€ u domaćoj firmi) od navedenih, ali i “najslabiji”. Zajedničko za ostala tri navedena kulera je da koštaju 52€ (najjeftinije što sam našao kod mađara na KP) pa mislim da su, kad im je već cena ista, 225-XT i HX6250 bolji izbor od F34 Duo-a, šta mislite? U principu kupio bih Pure Rock 2 jer je za Ryzen 5600 sasvim dovoljan, ali možda kasnije uzmem 5800X3D, pa ne bih da menjam i kuler. PR2 bi mogao i njega da hladi, ali mislim da taj procesor ipak traži bolje hlađenje.

Da, D15(s). Može i Deepcool Assassin III, recimo, ali ne znam koliko je jeftiniji id Noctue...

Kućište je ograničeno što se hlađenja tiče ako su oba kaveza na mestu i popunjena, blokiran je prednji deo.

Možeš da pokušaš nešto ovakvo: 120mm vent na dnu da duva naviše, uz malo više odignuto kućište. Zadnji vent staviš da uvlači vazduh umesto da izbacuje i okreneš ventove na kuleru, naravno. Gore 2-3 venta da izbacuju vazduh...Ako želiš, stavi i napred 1-2 venta da hlade diskove.

Ako staviš ventove napred, možda i ne mora dole. Bitan je onaj deo gde zadnji vent ubacuje svež vazduh pravo u kuler umesto da izvlači a gornji ventovi (prednji i srednji, recimo) izvlače.

Dakle, vazduh ulazi otpozadi i odozdo/spreda, izlazi odozgo.

Trebaće ti hrpica ventova, doduše. Najjeftinija varijanta ti je 5-pack Arctic P14 PWM PST...
Solidan kuler će da me košta oko 50€ minimum, plus tih 5 ventova oko 40€, što je već 90€, a Arctic 360 vodeno nekih 30€ skuplje, a mnogo jednostavnije nego ova egzibicija sa ventilatorima.

Drugi vazdušni je pretpostavljam Noctua 15?
Ne, preskup je za sta nudi, drugi je Zalman CNPS20X, ali nisam siguran da li su nove zalihe sto dolaze sa LGA1700 kacenjem.

(Svi drugi dobri su veoma daleko od best-buy cena trenutno osim ova dva).
a Arctic 360 vodeno nekih 30€ skuplje, a mnogo jednostavnije nego ova egzibicija sa ventilatorima.
da Arctic 360 za ~14900 din u domacoj firmi je najbolja opcija (ista cena kao kod Madjara). Ili Deepcool LS720 za 4-6000 din vise preko Madjara, u domacim. Ili Deepcool L720 u domacoj za ~20000 din.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno