Šta je novo?

Core i7 sa 2x1gb ddr3

petar k

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poena
304
Dakle, moze li core i7 da radi sa samo dva kanala (2x1gb) ddr3 mem (dok ne kupim jos barem 1gb), ili moram da popunim sva tri kanala (1. 3. i 6.) kako bi uopste radio?

Poslednja izmena:
moze da radi i sa jednim modulom ali onda ga sakatis za mem protok a bas to je jedno od najvecih benefita kod i7 krace slobodno kupi radi ce ti :wave: memoroje poskupljuje pa pozuri :D

Gde ce vise da poskupi DDR3 memorija kad je isad preskupa.

@ d0minat0r
huh, dobro je. ma, ja sam vec iamo 2x1gb jer nisam znao da cu preci na nehalema. sto se cene tice, misljenja sam kao i najj, ne moze biti skuplja.

DDR3 memorija koja ja iz vrha ponude ali ona koja je obicna moze se naci za 60e ali sad ako hoces D9GTR ili GTS to se vec placa

a razlika izmedju dual i triple channel je brutalno smesna :)

pa bolje je triple da se ne lazemo, ali ne toliko bolje da ces sa dual channel biti osakacen

hahah kapiram da su se svi pribojavali da cjesh da kazhesh suprotno : ))

da ne reklamiram "komshije" ali ddr3 mozhe da se uzme sasvim solidan na 1333 za 90-ak evra, naravno 4gb a mozhe i za 190 :d taj je vecj muthafukka !

tacnije za 3.3333% :)

tacnije za 3.3333% :)

ne bih da cepidlacim, ali kad bi bilo samo toliko (sto logicno nije), niko ne bi ni kupovao onaj treci. ili si mozda mislio da je razlika zanemariva kao i taj procenat, scime se ne bih slozio jer je bez jednog kanala manje, memorija slabija za trecinu. u tom slucaju tacnije bi bilo 33,333333 ;)

Poslednja izmena:
pa dobro ako ti tako tvrdis onda jeste 33%
nadam se da si testirao to i imas rezultate takve.

ovi rezultati koje ja imam govore drugacije.

Koja glupost je ovaj i7 plus sto je los overclocer jos ni ddr3 memoriju nije mogo da gura preko 700MHz.
Po ovom testu sto je ovde okacen.

Zato sto aplikacije i CPU ne koriste toliki bandwidth, a druga stvar zato sto mozda postoje propusti u dizajnu memorijskog kontrolera, pa u tripper channel-u ponegde moze da se javi i blago usporenje.
Sve u svemu, triple channel moze da koristi u nekim situacijama koje su izuzetno bandwidth bound.

(napominjem, nisam neki poznavalac hardvera)

po ovim grafikonima razlika je stvarno mala, ali i dalje mi nije jasno da li su uporedjivali samo dual vs triple memoriju kao memoriju, jer u ovom slucaju bitnije je okruzenje u kojim rade ta dva tipa memorija. znaci, triple chanel radi sa QPI-em i recimo moja ploca (ne nzam sad za ostale) ima fizicki skracenu magistralu izmedju procesora i memorije za oko 50% sto znaci da i radi 50% brze (ako me matematika `ponovo ne vara`), dok je dual jos u kombinaciji sa FSB-om, a valjda je i to bitno za brzinu i krajnji rezultat, jer memorije ne rade samo kao zasebni uredjaji pa da mogu tako i da se uporedjuju. a isto tako ne mogu da se uporedjuju konfiguracije za koje jos i nema softvera da ih maksimalno `upregne`. vecina hardvera ne koristi 4 cora, a kamoli 8 logickih. ima tu jos bitnih stvari sto se tice uporedjivanja, mislim, nije bas tako jednostavno?

(napominjem, nisam neki poznavalac hardvera)

po ovim grafikonima razlika je stvarno mala, ali i dalje mi nije jasno da li su uporedjivali samo dual vs triple memoriju kao memoriju, jer u ovom slucaju bitnije je okruzenje u kojim rade ta dva tipa memorija. znaci, triple chanel radi sa QPI-em i recimo moja ploca (ne nzam sad za ostale) ima fizicki skracenu magistralu izmedju procesora i memorije za oko 50% sto znaci da i radi 50% brze (ako me matematika `ponovo ne vara`), dok je dual jos u kombinaciji sa FSB-om, a valjda je i to bitno za brzinu i krajnji rezultat, jer memorije ne rade samo kao zasebni uredjaji pa da mogu tako i da se uporedjuju. a isto tako ne mogu da se uporedjuju konfiguracije za koje jos i nema softvera da ih maksimalno `upregne`. vecina hardvera ne koristi 4 cora, a kamoli 8 logickih. ima tu jos bitnih stvari sto se tice uporedjivanja, mislim, nije bas tako jednostavno?

Lele lele lele, mnogo je dugacko za potpis, ocu duzi potpis da mi omoguci neki Moderator !!!1oneleven1!!!111 :d

ne menjaj taj tvoj :d

izgleda da se nismo razumeli bas najbolje?

Ja npr. skoro nista nisam razumeo, a prestao sam da se trudim kad sam procitao ovo:

...recimo moja ploca (ne nzam sad za ostale) ima fizicki skracenu magistralu izmedju procesora i memorije za oko 50% sto znaci da i radi 50% brze (ako me matematika `ponovo ne vara`)...

Gde si nasao takav podatak? Kakva matematika? Po ovoj logici svi bi jurili microATX ili jos manje ITX ploce zato sto imaju "fizicki kratku magistralu".

Znas, IT je obimna oblast, a iako je ovo forum gde se covek informise i trazi pomoc, tesko je ocekivati da ce neko da objasnjava stvari od samih osnova. Ako te bas zanima materija, kreni od nekih testova na Benchmarku, uglavnom imaju strucniji uvod. Engleski bi ti mnogo pomogao. Ako uleces na ovaj nacin sa teorijama koje nemaju smisla, samo ce se sprdati sa tobom. I ja sam bio u iskusenju :) :wave:

Poslednja izmena:
Ja sam prepukao od smeha svega mi. Apsolutno nishta nisam razumeo evo do sada, priznajem majke mi. Mozhda sam blesav shto se smejem ali stvarno je tako

Mnogi danas sabiraju 2+2 kad su racunari u pitanju, a to jednostavno ne ide:

- dual channel je duplo brzi od single
- triple channel je 3x brzi od single
- dual core na 2.4GHz je ustvari 4.8GHz i kao takav sve rafi duplo brze od single core procesora na 2.4GHz
-...

Sve su to tipicne greske u koracima, danas je in da se razumes u racunare, a neki bi to da odrade preko noci...

Ako nista drugo petar k je lepo napisao u napomeni "napominjem, nisam neki poznavalac hardvera", a nije se automatski pravio pametan. Vise je pitao zato sto ga zanima. Zbog toga nisam krenuo djonom kao neki :p. Najgori su oni koji pametuju, ne znaju nista, a svadjali bi se do sutra da isteraju svoje...

Ovde ispade svadja kolko je brza ddr3 memorija jedino su pametni proizvodjaci memorije umesto da kupis dva modula sada ces morati da kupis tri.

Nazad
Vrh Dno