Šta je novo?

Core 2 Duo naspram Core i3 procesora

Ja glas dajem I3, upravo on mi se nalazi na matičnoj ploči i sasvim korektno odrađuje svoj posao. Kada sam kupovao komponente vodio sam se time da je ipak i3 noviji elemenat od bilo kog C2D samim tim i bolji (iako je samo neznatno brži), dok odabrana matična ploča omogućuje zamenu postojećeg na dosta brže procesore kao što su i5 i i7, dakle ako je dilema između zastarelog C2D i novijeg i3, definitivno i3 je moja preporuka ;)

Taj I3 je kao neki C2Duo ali eto malo brzi. U sustini nista spec, ako vec kupujete novi racunar i nemate para za bar I5 ili i7 onda kupite I3. Ako se naklokuje koliko moze onda igrice odradjuje dosta dobro ali za neki encoding bas i nije nesto, nista brze od naklokovanog E8500 (koji je osetno brzi od E6xxx serije) na 4 GHZ 500 fsb, zavisi od programa do programa. Npr stari Q6600 je ok za encoding ali losiji za igrice i windows + se greje ko sporet :) dok novi Q8300 u sustini nije za igrice a nije ni tako brz u windowsu ali encoding videa odradjuje super za te pare + se ne greje.
E8500 leti u windowsu, Full hd full screen filmove pusta sa 13-17% cpu, igrice lete + se ne greje nista posebno dok Dual Core (PIV) E5300 ne moze da pusti full HD koji ima sliku preko celog ekrana i to OC na 3.6 Ghz + spor u windowsu i spor u igrama u sustini to je stari stari Pentium IV u novoj mikronazi sa dodatim instrukcijama + nema ni virtualizaciju.

E kod I5 se vec vidi razlika a kod OC I7 to je druga prica al` to i kosta. Kolko para tolko muzike :)
E8500 na 4GHz je jako blizu I7 u trckaranju kroz windows, surf, itd dok kad je encoding u pitanju ima ogromna razlika jer ipak to je 4 core a ono 2 a u igricama i nije neka velika razlika.
To je neko moje iskustvo. :bottle:
Svasta zanimljivo si ti napisao :wall:

dobro momci, koji je najbolji i5 za mene kada resim ovih dana da menjam moj c2d 8400 :)

i5-760 ? i7 serija je zaista papreno preskupa

koliko ti je hitno? izlazi u januaru 1155 socket od Intela

dobro momci, koji je najbolji i5 za mene kada resim ovih dana da menjam moj c2d 8400 :)

Moje misljenje je da je skuplja taman za toliko za koliko je i bolja. Ali i taj i5-760 je odlican izbor, nema sumnje da ces biti miran par godina.

Kada smo vec kod toga ima li neko neke nove informacije? Ja sam cuo da ce sve ploce da imaju USB 3 i SATA 3 podrsku i da ce sada RAM moci da radi na ~2200mhz bez overklokovanja procesora. Procitah jos i da izlazi 5.1.2011.

pa imas na Anandtechu vec nekoliko opisa tih ploca - mene su odusevile, ali se jos ne zna cena.

posle toliko godina za kompovima i ja sam shvatio da kada god menjam procesor menjam i plocu. jednostavno ne menjam vise toliko cesto procesore, a kada ih kupujem kupujem malo jace modele i to je to, menjam na dve godine proc i graf (jedne godine jedno druge drugo i tako u krug) i caozdravo

pa imas na Anandtechu vec nekoliko opisa tih ploca - mene su odusevile, ali se jos ne zna cena.
Ima na Anandtechu jos nesto
Kod:
http://www.anandtech.com/show/4025/holiday-2010-system-builders-guide
We're reaching the stage where even PCs that are several years old (yeah, ancient!) are still more than fast enough for 95% of users. That old Core 2 Duo E6600 plugging along at 2.4GHz may not stand up well to the latest desktops in raw performance, but come on: it can still run circles around most laptops, it can handle HD YouTube content, and with an appropriate graphics card it can even manage medium to high detail games!

I tako, savetuju se sto jaci procesori sa sto vise jezgara, kojima se da ne bi bili neuposleni pronalaze zadaci
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=244167

Ajde ko ima i3 nek uradi super PI test , da vidim koji je to bolji od c2d ?

Evo i3-530 na 3,8GHz pa uporedite.
Ovako ga držim za stalno iako bez problema može na 4,4GHz s ovom pločom.

Prilozi

• Hvataj.JPG
    Hvataj.JPG
    89 KB · Pregleda: 119

Evo ovako .prodaj ti meni taj tvoj 8400 lepo pa juri noviji model.....ja sam sinu (mladjem junaku)ubacio taj 8400 i kloknuo ga na finih 4,2g vec nekih godinu dana .Iskren da budem gura sve igrice na fullu sa nekom asus 9800gtx i 2gDDR2 i nikada se nije nakasljao komp a kamo seckao'' nesto .Tako da ne vidim potrebu jos dugo vremena menjati taj procesor jer: malo se greje .brz....mali potrosac......:,,:
To sto su izbacili I3 pa hmmm probao sam ga na nekih 3 masine nema vidljive (citaj osetne razlike) u realnom radu.....renderovanje da ! graficka obrada DA ! ali igrice svakodnevni rad nema razlike definitivno.
Prodaj ti to meni lepo.....:guitar:

dobar deo igra se davi sa dual core procesorima (jest da je ne optimizacija kriva) ali bar 50% znacajnijih novih igara debelo stuca bez quad core-a!

posle toliko godina za kompovima i ja sam shvatio da kada god menjam procesor menjam i plocu. jednostavno ne menjam vise toliko cesto procesore, a kada ih kupujem kupujem malo jace modele i to je to, menjam na dve godine proc i graf (jedne godine jedno druge drugo i tako u krug) i caozdravo

Ma i to je precesto... Ne menjam ja moj E7300 i 4890 Vapor-X dok god to sljaka...

dobar deo igra se davi sa dual core procesorima (jest da je ne optimizacija kriva) ali bar 50% znacajnijih novih igara debelo stuca bez quad core-a!

Hm? I ako sam nub, bas me interesuje kojih je to 50% znacajnih novijih igrica optimizovano za 4 jezgra? Koliko znam, jedino za sta se ljudi znacajni zale je GTA4, nije da bih da se raspravljam, nego bih da znam?

Citao sam dosta pre nego sto sam kupio i3 540, niko me nije ubedio da su mi "potrebna" 4 jezgra, tako da je pobeda "budzet" opcije bila opravdana.

Hm? I ako sam nub, bas me interesuje kojih je to 50% znacajnih novijih igrica optimizovano za 4 jezgra? Koliko znam, jedino za sta se ljudi znacajni zale je GTA4, nije da bih da se raspravljam, nego bih da znam?

Citao sam dosta pre nego sto sam kupio i3 540, niko me nije ubedio da su mi "potrebna" 4 jezgra, tako da je pobeda "budzet" opcije bila opravdana.

Ne mogu da kazem bas 50% ali u Black Ops-u i Hot Pursuit-u je frejmrejt znacajno skocio kad sam otkljucao jos 2 jezgra.
U dosta igara nema bas nikakve razlike.

Ja mislim da su tu negde samo sto je i3 noviji.

Evo ovako .prodaj ti meni taj tvoj 8400 lepo pa juri noviji model.....ja sam sinu (mladjem junaku)ubacio taj 8400 i kloknuo ga na finih 4,2g vec nekih godinu dana .Iskren da budem gura sve igrice na fullu sa nekom asus 9800gtx i 2gDDR2 i nikada se nije nakasljao komp a kamo seckao'' nesto .Tako da ne vidim potrebu jos dugo vremena menjati taj procesor jer: malo se greje .brz....mali potrosac......:,,:
To sto su izbacili I3 pa hmmm probao sam ga na nekih 3 masine nema vidljive (citaj osetne razlike) u realnom radu.....renderovanje da ! graficka obrada DA ! ali igrice svakodnevni rad nema razlike definitivno.
Prodaj ti to meni lepo.....:guitar:

Mogu ovo da potvrdim ... Mozda jedna ili dve igre su mi stucnule sa e8400 i 9800gtx ...
Ja cu da sacekam novi socket, pa cu tada da razmisljam o upgrade-u ...

meni na gta 4 sa i3 540 stock, porc radi sa 60-70 %
nego mene interesuje, koji dual core porc je najbrzi ?
ja sam mislio da je i3 550 al vidim da mouzda i nije..? :)
inace grafika u i3 je sasvim korektna, izvalci hd rezoluciju i radi sve sto treba dok se ne predje na igranje..
tako da mzoe da bude dobra usteda para..
i na kraju, ako je nekom bitno, trosi max 78 W..
pozz

Poslednja izmena:
Koristan podatak! :)

Kolko moze da se OC? Meni radi na 3,06 trenutno

Koristan podatak! :)

Kolko moze da se OC? Meni radi na 3,06 trenutno

Sa dobrim hladjenjem, svi i3 lako dostižu 4.5Ghz ispod 1.4v... vidjao sam na netu i više clockove sa istim voltažama, čak sam i vidjao ljude da su uspeli stabilno da ga dignu na 5ghz ali sa suludim voltažama tipa 1.6v, što će da ojadi procesor za mesec dana najviše... Suludo se dobro overclockuju jer su u 32nm izradi... :,,:

nisam oc, jer nemam potrebu za tim..a za godinu, godinu i po, sto kaze daum, ciljam na 4 hgz, sa nekim vazdusnim..pozz

Cuj godinu, godinu i po :D nemoj da se brukas, odvrni ga odma na 3,5-3,6 :)

haha, okoreli klokeri :D
nemam potrebe sad stvarno..ovako mi radi, pa kad me smori onda ga dignem na 4 ghz pa sam srecan jos neko vreme, onda max max i onda ide novi proc :D

Pusti overklokeri...podesecaju me na pusace sto bi i filter popusili :)

Ajd' ja malo da gledam po benchu sta i kako, ali voleo bih malo da pojacam, cisto da me zelja mine.
-pa cu pitati nekog za asistenciju :)

Vrh Dno