Šta je novo?

CoolViva Z1 - iskustva

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Ima li neko iskustva sa pomenutim VGA kulerom? - http://www.coolermaster.com/products/product.php?language=en&act=detail&tbcate=1&id=145

Našao sam tri reviewa na netu:

http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&number=7&artpage=2674&articID=593

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/vga-coolers_5.html#sect0

http://www.pcsilenzioso.it/forum/showthread.php?t=4633

Problem je što se tu testiraju 8600GT i X1950, a meni treba za HD4850... Hteo sam CoolVivu Pro SE, znam da je gx-x uzeo i da mu super radi, ali mi se ovo više sviđa prvenstveno zbog mogućnosti montaže bilo kog 80mm venta, mogu staviti i neki PWM, svejedno, a plus je i jeftinija u startu, doduše to se poništi kupovinom nekog dobrog 80mm fana...

Ne znam, konstrukcijski mi deluje kao dobro rešenje (286 grama!), samo ne znam koliko će moći da izdrži na 4850... Mislim, sve će biti bolje od ovog stock (80C mi je u idle, vruće mi je celo kućište)...

I ajd' kad sam već postavio ovo, čisto da pitam, treba mi i neka preporuka za dobar 80mm fan, do ~500 dinara, ciljam na nešto oko 1000-1500rpm, dakle tiho...

P.S. Pre nego što preporučite Accelero ili nešto slično, odmah da kažem da je ova Z1 oko 1100 dinara nova i izuzetno mi je lako dobavljiva, pa ako se još nešto uklapa u tu kategoriju, pucajte :p

:wave:

@lowradiation, mitarus

Hvala na odgovorima, sad samo jos da resim dal' da uzimam njega ili ipak prezalim pare za zalmana vf900/ac accelero s1/thermalright v2...

Z1 ima prednost zbog cene i dostupnosti. VF900 je vrlo univerzalan, ja sam ga kupio polovnog sa karticom i zadovoljan sam, ali ne bih kupio novog VF900 pored Accelera i ne-znam-kojih TR modela koji su generacijski ispred tog Zalmana. :wave:

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/vga-coolers.html

Evo gde se sve Coolermaster CoolViva Z1 može nakačiti:

NVIDIA GeForce
8800GTS 512MB (G92 Ver.),
8800GT,
8600 series, 8500 series,
7600 series, 7300 series

ATI Radeon
HD3870, HD3850,
HD2900, HD2600, HD2400,
X1950, X1900,
X1800,
X1650,
X1650 Pro,
X1550
_________
ako sam dobro istražio, 9600gso i 8800gtx imaju istu pcb, što bi valjda značilo da ako može na 8800, može i na 9600 (9600gso može da se moduje u 8800gtx).
@lowradiation, mitarus

Hvala na odgovorima, sad samo jos da resim dal' da uzimam njega ili ipak prezalim pare za zalmana vf900/ac accelero s1/thermalright v2...
ako ti ventilator od CPU kulera stoji kao kod mene (gleda u dno kućišta), onda ti na Z1 neće biti potreban dodatni vent. Meni mašina nikada nije tiše radila nego sad :)

Poslednja izmena:
Tisina i meni treba-sve mi je apsolutno tiho sem grafe kad se zagreje (juce uzeh i novi hard zbog tisine).
U svakom slucaju, moracu posle da se zavucem u kuciste da proverim da li ima uopste dovoljno prostora za z1 zbog hladnjaka na nort bridgeu koji je malo visi...

Nego, sad sam u jos vecoj dilemi: drugar iz Trsta (It) ce verovatno doci u zemlju sad za novu godinu i kaze mi da accelero s1 kosta tamo 23 evra (bez turbo modula koji je odvojeno 9e), pa moze da mi donese! To je opet skuplje od 1400din koliko kosta z1, ali ako uzmem i 8cm vent za z1 to je bar +300din, znaci ukupno skoro 20e, a s1 je 23!

Poslednja izmena:
ako sam dobro istražio, 9600gso i 8800gtx imaju istu pcb, što bi valjda značilo da ako može na 8800, može i na 9600 (9600gso može da se moduje u 8800gtx).

Pomesao si. Bilo je nekoliko 9600GSO modela koji su prostim BIOS flashom mogli biti modovani u 8800GTS 512MB (obe su G92 kartice, 8800GTX je G80 GPU). Vecina GSO kartica ne moze da se moduje jer jednostavno fali 2 memorijska cipa na samoj kartici (postoje mesta za njih, nisu zalemljeni). Cisto da ne bude zabune :)

Nego, sad sam u jos vecoj dilemi: drugar iz Trsta (It) ce verovatno doci u zemlju sad za novu godinu i kaze mi da accelero s1 kosta tamo 23 evra (bez turbo modula koji je odvojeno 9e), pa moze da mi donese! To je opet skuplje od 1400din koliko kosta z1, ali ako uzmem i 8cm vent za z1 to je bar +300din, znaci ukupno skoro 20e, a s1 je 23!

Imas uporedni test na linku koji sam ostavio gore. Licno, isao bih na Accelero S1, imas vec gomilu iskustava na forumu...

Poslednja izmena:
^Sad videh link-prvi put mi je promakao... Hvala, koristan je! U vezi sa njim jel se g92 greje vise od radeona x1950?

Pomesao si. Bilo je nekoliko 9600GSO modela koji su prostim BIOS flashom mogli biti modovani u 8800GTS 512MB (obe su G92 kartice, 8800GTX je G80 GPU). Vecina GSO kartica ne moze da se moduje jer jednostavno fali 2 memorijska cipa na samoj kartici (postoje mesta za njih, nisu zalemljeni). Cisto da ne bude zabune :)
ali štampana ploča je i dalje ona ista, to što fali dva čipa...

Tisina i meni treba-sve mi je apsolutno tiho sem grafe kad se zagreje (juce uzeh i novi hard zbog tisine).
U svakom slucaju, moracu posle da se zavucem u kuciste da proverim da li ima uopste dovoljno prostora za z1 zbog hladnjaka na nort bridgeu koji je malo visi...

mitarus je u pravu jer se 9600 greje više u pikovima od 4670, s obzirom da i troši gotovo 30-50W više. idi na accelero ako si u prilici jer, sudeći po testovima, hladi bolje od Z1. nisam siguran da bi u bilo kojoj varijanti smeo Z1 da ostaviš bez aktivnog hlađenja na 9600.

Poslednja izmena:
ali štampana ploča je i dalje ona ista, to što fali dva čipa...

Nisam izdrzao ni jedan ceo dan, a da ne proverim da li ipak postoje ti cipovi na mojoj kartici. Kod XFX-a postoje elektronski elementi sa vidljive, "zadnje" strane. Kod vecine kartica nema ni potrbe skidati kuler, jasno se vidi sa kontra strane da nista nije zalemljeno.

P.S. I koja je ono kartica sto si okacio sliku?

P.S. I koja je ono kartica sto si okacio sliku?

ne mogu da pronađem forum sa kojeg sam skinuo slike, ali koliko se sećam, prilično sam siguran da se radilo o 8800 ili 9600, verovatno neka nabudženija verzija, ali stvarno se ne sećam šta je tačno bilo. probaću da pronađem.

khmm... izvinjavam se, izgleda se radilo o 9800 gtx+.

evo slike 8800:

attachment.php

Prilozi

• 8800.jpg
    8800.jpg
    387.2 KB · Pregleda: 299
Poslednja izmena:
^ Onda mi nema druge nego da cekam novu godinu i asselero s1. Sto je sigurno, sigurno je;)

-Sto se tice modovanja gso u gts, koligo sam ja jos pre brljao po netu, to je potvrdjeno kao moguce (ima 8 memorijskih cipova a ne 6) samo kod jednog modela, jedne marke... a koja to grafa bese ne mogu da se setim... sada cu da potrazim forum na kome sam to citao...

Od pre neki dan sam i ja vlasnik ovog hladnjaka...Pre ovoga sam imao pazajmljeni ZALMAN VF900Cu,kog sam morao da vratim,pa mi je ovo bilo najbrze i najprakticnije resenje.Referentni hladnjak na mom Gainward HD3850,je bio neizdrzivo bucan,morao sam da ga zamenim!Z1 mi radi sa CM 80x80 TLF S82 Red GP fanom,koji je prakticno necujan,a prikacio sam ga na napajanje sa graficke.
Pri montazi,morao sam da skinem 2 hladnjaka sa RAM,jer su mi hitpajpovi smetali,prosto nema mesta od hitpajpova da se montiraju,a voleo bih da ih ipak imam...Sta predlazete?Da ji hladnjaci od memorije smeju da dodiruju hitpajpve?

Poslednja izmena:
Bolje da ostanu ta dva hladnjaka nepokrivena, ništa im neće biti, mnogi proizvođači ni ne stavljaju hladnjake na memoriju uopšte (ukoliko je custom naravno - npr. Gigabyte silent i Zalman modeli)...

krivio sam heatpipeove :eyebrows:

Ja sam svoje heatpipeove pri postavljanju na 4850 krivio - samo pazhljivo. Nije mi se svidjalo hladjenje memorije, jer je onaj lepak neverovatno slab (mozhda sluchaj samo kod mene) i hladnjaci za memorije ispadaju sami od sebe. Onda sam vratio onaj metalni disipator toplote koji je obojen u bakarnu boju, pa nekako na njega uchvrstio ovaj kuler (samo je bila uklonjena plastika sa nalepnicom). Plashio sam se da overklokujem 4850 bez hladjenja memorije. Tu sam morao josh malo da ih nakrivim. Na kuler sam stavio 80-icu (nisam imao 120-icu). U oba sluchaja je hladilo, u prvom mnogo bolje.

Da li sam mogao overklokovanjem da dobijem vishe od 4850? Nisam! Ova grafichka je i vishe nego gladna i overklok problem nije hladjenje. Zato sad trazhim neki voltmod, pa da vratim na nju CoolVivu Z1.

Ja sam svoje heatpipeove pri postavljanju na 4850 krivio - samo pazhljivo. Nije mi se svidjalo hladjenje memorije, jer je onaj lepak neverovatno slab (mozhda sluchaj samo kod mene) i hladnjaci za memorije ispadaju sami od sebe. Onda sam vratio onaj metalni disipator toplote koji je obojen u bakarnu boju, pa nekako na njega uchvrstio ovaj kuler (samo je bila uklonjena plastika sa nalepnicom). Plashio sam se da overklokujem 4850 bez hladjenja memorije. Tu sam morao josh malo da ih nakrivim. Na kuler sam stavio 80-icu (nisam imao 120-icu). U oba sluchaja je hladilo, u prvom mnogo bolje.

Da li sam mogao overklokovanjem da dobijem vishe od 4850? Nisam! Ova grafichka je i vishe nego gladna i overklok problem nije hladjenje. Zato sad trazhim neki voltmod, pa da vratim na nju CoolVivu Z1.

Ako uzmognes baci neku fotku da vidim kako si krivio hitpajpove...

krivio sam

takodje razlog zbog koga sam privremeno penzionisao Z1 je i to shto se onaj naponski deo na kartici (na njega je stavljen onaj deo sa "pechurkama" kod stock kulera) mnogo grejao, a ja nisam imao chime da ga hladim

Hvala za fotke! :)
Moracu jos malo da porazmislim sta cu....Htipajpovi nesmeju da dodiruju hladnjake od RAM?

Pa kad ima hladnjaka na mem cipovima, onda sme.

Tako je npr. po defaultu predvidjeno za mem cipove iznad gpu-a za Thermalright V2 koji ja koristim (uz njega se dobiju 3 pljosnata /bez peraja/ hladnjaka tako da heatpajpovi lepo leze preko njih).

A kad nema hladnjaka vec hp-ovi idu direktno preko mem cipova pa ih onda oni dodatno greju...ja nebih...

Poslednja izmena:
Pa kad ima hladnjaka na mem cipovima, onda sme.

Tako je npr. po defaultu predvidjeno za mem cipove iznad gpu-a za Thermalright V2 koji ja koristim (uz njega se dobiju 3 pljosnata /bez peraja/ hladnjaka tako da heatpajpovi lepo leze preko njih).

A kad nema hladnjaka vec hp-ovi idu direktno preko mem cipova pa ih onda oni dodatno greju...ja nebih...

Hvala Zeko,to je to!Modifikujem hladnjake da mogu da ih uguram ispod hitpajpova i kraj!
Hvala momci,stvarno ste pomogl!!!:):):)

Vec nekoliko meseci se nerviram zbog temperature XFX 9600 GSO i konacno sam nasao resenje :D

Idle temperatura nikako nije isla ispod 66 C, load (furmark) cak 100 C :mad: (kazu ATI je furuna? :p )
Sto se tice buke podnosljivo je bilo samo u 2D a pravi je usisivac kad ubrza fan na 100% (mada mislim da na 100% ode samo prilikom paljenja kompa i kad pustim furmark)

Danas sam nabavio coolvivu Z1....

Bilo je dosta mucenja oko montiranja (jedva sam pogodio rupe :D) i jedan hladnjak za memoriju ne moze da stane zbog heatpipe-ova. Moze i on da se namontira ali treba mala modifikacija.... sad sam se smorio tako da cu to drugom prilikom....

Mrzelo me da testiram cooler bez fan-a tako da sam odmah stavio 92mm fan od cpu coolera TX2. Povezan preko adaptera (Noctua) na 7V

Rezultatima sam vise nego zadovoljan :)

Idle 45 C, load (furmark 15 min.) 65 C
Samo mala napomena. Kuciste je "obicno" Blueberry sa samo jednim 12cm fan-om (na 800 RPM) koji izbacuje vazduh. Kad otvorim jednu stranu kucista idle temperatura pada za skoro 10 C, a load nisam testirao ... Inace sa stock coolerom vrlo je mala razlika bila otvoreno/zatvoreno kuciste

Samo jos da kazem da sam cooler kupio preko oglasa nov za 10 evrica. Mislim da nisam mogao bolje i jeftinije da prodjem :D I sa redovnom cenom u prodavnicama mislim da je ovo dobra kupovima jer je Z1 ubedljivo najjeftinije resenje...

Vrh Dno