To su CM R4 70CFM ventilatori... imao sam 4 takva u Cosmos-u i ne mogu da vam opišem koliko su loši. Ako su postavljeni na gornjoj strani da izbacuju vazduh iz kućišta, posle samo pola sata kreću da huče, cvrče i da prave još nekoliko vrlo... čudnih zvukova. Loši su kada su postavljeni horizontalno, samo vertikalno mogu da stoje i to sa anti-vibracionim šrafovima.
Još su gori ako pokušaš sa fan kontrolerom da im smanjiš brzinu rotacije, onda kreću da krckaju i pucketaju... (ako smanjiš im brzinu rotacije ispod 1500, max ~ 2000).
Ja sam rešio problem tako što sam uzeo i kupio dodatnih nekoliko ventilatora, isto CM, koji se vrte na 1100-1200rpm i skinuo "peraja" sa ovim R4 i stavio ih na ove obične. Guraju sličnu količinu vazduh, nebitno gde/kako su postavljeni i bez nuspojave zvuka, vibracija itd.
Što se celog sistema tiče... uzmeš još jedan radijator, bolju pumpu, spojnice i creva i možeš kompletan PC da prebaciš na tečno hladjenje.
Ja to iskreno ne bih kupovao, nego bih otišao na ovaj sajt:
www.caseking.de i našao sve tamo što mi treba...(pod uslovom da imaš nekog da ti sve to donese).
Svako dobro, pozdra.