Šta je novo?

conroe xtreme 5GHz

Lukija je napisao(la):
Conroe nije Sempron. Prvo 65nm proces. Drugo mnogo nizi napon. Trece, mnogo je skuplji i veca je steta kada crkne nego Sempron. Sta mislis sto je radni napon nizi? Pricamo preko 40% vecem naponu. Nece ga ubiti temperatura vec visok napon i nus produkti. Da je to tako jednostavno Intel bi lepo prodavao te procesore sa default naponom na 1.75V na 4GHz. Prati malo postove na XS forumu, videces da neki imaju spisak spaljenih CPU-ova. Toj gospodi sa XS svaka cast kada imaju toliko para.

Nema to veze svi proc od kako postoji oc se prze neki riknu jer se ne pazi, pretera, bili felericni itd itd. Moja neka dosadasnja iskustva su da sto je nizi cmos proces, % proc moze vise napona da primi, evo ja sam ubogog Sempron-a 1.4def terao na 1.9xx ne znam tacno ako ploca ne laze pola volta je pola volta nije stucnuo, terao bi ja to i na 2V al nemoz ploca, naravno to ne bih terao 24/7 al bi smeo u par navrata/testova mislim da mu se nista ne bi desilo, pogotovo ne na ovim novim multi phase resenjima gde su varijacije napona prilicno male i sa nekim opakim ladjenjem.

Poslednja izmena:
Naravno ti si uvek u pravu a oni inzenjeri nemaju pojma. Brate pricas kao da je to neki mehanicki deo moji moze da su ubudzi negde. Uzmi sedi jednom i procitaj specifikacije za bilo koji CPU i pogledaj max rated output voltage. Cinjenica je da je veci od radnog napona ali nema sanse da bude preko 50% veci.

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromigration

Lukija je napisao(la):
Naravno ti si uvek u pravu a oni inzenjeri nemaju pojma. Brate pricas kao da je to neki mehanicki deo moji moze da su ubudzi negde. Uzmi sedi jednom i procitaj specifikacije za bilo koji CPU i pogledaj max rated output voltage. Cinjenica je da je veci od radnog napona ali nema sanse da bude preko 50% veci.

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromigration

Ko kaze da sam ja uvek u pravu, omasio sam i ja koliko puta u zivotu i ovde na benchu.... pusti ti te inzinjere sve je to lepo u teoriji praxa je vec nesto sasvim drugo, ja to kazem ne sto sam procitao sta je tamo neko napisao nego sto sam to probao uzeo proc plocu i probao, npr. windond ddr secas se ti isti rekli 2.xV a oni pocinju svoje pravo lice da pokazuju tek preko 3.8V a na 4.xV dostizu max. to je preko 50% pa im nista ne fali, isto ti je sad sa procesorima, ako moze sempron 1.4def>>>1.9xx, a ja sam se licno uverio da moze, moze i ovaj novi intel sa 1.3def >>> 1.78 milijardu posto. % to je jos manje nego Sempron u mom slucaju ili ne daj boze winbond ddr-a. BTW ja nisam rekao da bih smeo proc da dam 50% vise napona, ali 35% kad oces.

Poslednja izmena:
Isto je sa procesorima? Koliko ima tranzistora procesor a koliko memorijski chip? Koji je proces u pitanju? Ja ne znam sta si ti sve probao ali oni su probali milion puta vise. Poredjenje nije na mestu. I opet pricas o Sempronu. Thread je o Intelu, a i sam znas da Intel nije ljubitelj voltaza. Seti se samo SNDS. I opet nisi pratio. Max voltage i radni napon nisu isti. Ako se dobro secam kod 90nm AMD je 1.65V. Razlika izmedju 1.65V i 1.9V je manja nego izmedju 1.4V i 1.9V Kod 65nm Prescotta je 1.55V. Za Core je mozda i nizi s obzirom na drugaciji proces. Posto nemamo Core, reci mi ko ovde na Benchu vozi Prescotta u 65nm na 1.78V. A posto ti tvrdis da novji proces "bolje prima" visok napon, sto ne bi radio i na 2V?

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
Isto je sa procesorima? Koliko ima tranzistora procesor a koliko memorijski chip? Koji je proces u pitanju? Ja ne znam sta si ti sve probao ali oni su probali milion puta vise. Poredjenje nije na mestu. I opet pricas o Sempronu. Thread je o Intelu, a i sam znas da Intel nije ljubitelj voltaza. Seti se samo SNDS.

Ja ne znam sta sve ovo nas dvoje diskutujemo, ti si pitao ko bi smeo, ja sam rekao da ja smem, i gotovo, dal je dobro ili nije ili ti neces (ne smes 😛 ) a Mika hoce, sta to tebe briga nisi mi mama, pa da pazis da nesto ne spalim. (u svakom slucaju hvala na brzi i savetu)

Misko, ne mozes ni da savetujes ljude da preteruju s voltazom, ja isto uvek pustim za nijansu vise, ali preko 1.6 za Venice i 1.5 za dual core se ne bih usudjivao (mozda samo za potrebe testiranja) na duze, nikako. Ok, sempron moze i vise, al nije shala staviti 1.7 na cpu od 400€ 😉

Misko je napisao(la):
Ja ne znam sta sve ovo nas dvoje diskutujemo, ti si pitao ko bi smeo, ja sam rekao da ja smem, i gotovo, dal je dobro ili nije ili ti neces (ne smes 😛 ) a Mika hoce, sta to tebe briga nisi mi mama, pa da pazis da nesto ne spalim. (u svakom slucaju hvala na brzi i savetu)

Smeo bi ali kad ga ne bi ti platio.

Ji 4Tze je napisao(la):
Misko, ne mozes ni da savetujes ljude da preteruju s voltazom.

Nisam ja nikoga savetovao, a da nisam probao aka Sempron trenutno, ako ja nisam uspeo da sprzim proc na preko 1.9, a svi sa ovog foruma koji su probali max su terali tog Sempija na 1.85 iz biosa +/- jos zavisno sta koja ploca voli da doda ili oduzme i nikom se nista nije desilo, onda slobodno mogu da posavetujem da sto se Semprona tice, 1.8 za svaki dan ako je neophodno mozete da setujete. Ovo za Intela samo sam rekao da ja smem, i to ne mislim ja sam sad kao neka budala smem bacicu xyz evra posto ce da rikne, nego mislim da se stvarno ne bi nista desilo.

za Venice chini mi se i jesi, sorry ako gresim, ali mislim da je bila pricha ma ako moze sempron na 1.8-1.9 sto ne bi mogao i Venice, tako nesto, kazem, moguce da sam nesto pobrkao 🙂

Lukija je napisao(la):
Smeo bi ali kad ga ne bi ti platio.

Semprona sam ja platio pa sam mu sve sto je moglo na ovom svetu radio, i skidao mu HS, i terao na 1.9+ itd itd, ako budem se dokopao tog intela (tj. bude mi ok kad se bude pojavio ovde i budem imao kesa za isti) probacu ga na 1.78 100%. A drugo malo je ruzno pricati sta bih smeo a sta ne kad se ne poznajemo, ne znas kakav sam karakter itd itd....

Ji 4Tze je napisao(la):
za Venice chini mi se i jesi, sorry ako gresim, ali mislim da je bila pricha ma ako moze sempron na 1.8-1.9 sto ne bi mogao i Venice, tako nesto, kazem, moguce da sam nesto pobrkao 🙂

ne znam sad ni ja vise.... ali potpisujem ovde da se veniceu nista ne bi desilo na 1.8v.

Sempron je inace jako skup, preko 300 evra.

Lukija je napisao(la):
Sempron je inace jako skup, preko 300 evra.

Nie u tome problem dal je nesto 30 ili 300evra, al ne vredi da sad ovde chatujemo, rekao sam da smem prvenstveno zato sto mislim da mu se nista nece desiti, ti misli/radi sta oces tvoj problem ne mesam se.

Sempron= single core=manje cache-a ==> moze da "trpi" nesto veci napon ,ali niko ne moze da tvrdi da je sigurno terati taj CPU na 1.9V . To je ipak veliki skok bez obzira na hladjenje.Jednostavno(kao sto je Lukija rekao) bez obzira na hladjenje,za svakodnevni rad nije preporucljivo terati semprona(a tek ne Venica) na tom naponu.Jednostavno se ne moze predvidieti sta moze da se od nus pojava desi u jezgru pri skoro 2V " za svaki dan".
U stvari moze neko ko je hrabar,ali sta ce biti 🙂?

Edit: Misko svaka cast za hrabrost ja sam kukavica po pitanju napona kod OC😀. Sta vise,moj Newcastle je undervolt-ovan :d,pri povecem OC.Super i meni i njemu🙂.

Nego li jel neko linkovao Anandov test Core2 Extreem?Sami su sklopili(bez Intel PRa 🙂 ) i testirali,OC se dobro na nekih 3.8Ghz-On Air- koliko se secam,odlican rezultat

Poslednja izmena:
Zivi bili pa videli.

Misko je napisao(la):
ne znam sad ni ja vise.... ali potpisujem ovde da se veniceu nista ne bi desilo na 1.8v.
Terao sam ja mog Venice-a na 1.9V, mislim da je bilo cak i nesto malo vise... naravno, ne na duge staze, samo testiranja radi, i na terasi uz -10 stepeni. Dzaba, nista mu nije pomagalo preko 2920MHz (za poneki test, slikao sam ga na nesto sitno preko 3 giga, mislim da je bilo oko 3020MHz).

Winchester-a sam terao na 1.82V, to sam i ostavio kod Paradigme. Ni on se nije ni zagrcnuo.

Nebitno, ipak su to previsoke voltaze za ta jezgra... za svakodnevnu upotrebu.

Nazad
Vrh Dno