Šta je novo?

Comtrade u Maxi marketu...

Sta ce mini-ITX ploce sa Atom procesorima u kucnim masinama,kad se za
iste pare moze kupiti "normalna" kombinacija ( Sempron + mATX ploca ) koja nudi mogucnost prosirenja ???

www.interfejs.co.yu/vesti.asp?id=746
www.itsvet.com/tekst/intel-d201gly-''little-valley''/386/

@DKphoto

Za 16000 si mogao sam da sastavis dobru masinu i da imas zasebnu garanciju za svaku komponentu.

nisi ti nesto razumeo, cena od 16 000 je sa TFT monitorom.... sempron + ploca sigurno bi bila skuplja za ~1500-2000din to je i sigurno razlog zasto stavljaju atom-a

@zeljko
Semproni su oko 20-25€,Celeron 420 je oko 25€,ploce oko 35€.
Ako nadjes plocu i Atom procesor za 35€ onda je tvoj racun OK.

Najjeftiniji 17" TFT je oko 115€.

PC+TFT u Idei nije 16000 vec 18000 din

dodatak:

Monitor 16" TFT Acer Value AL1602 Wide , rezolucija: 1366x768, odziv 8ms,
kontrast: 500:1, osveteljenje: 250cd/m2, težina: 2.3kg,analogni D-SUB,boja: crna

Cena je oko 8000din (105€ ) (Gigatron,Microsystems)

Intel D201GLY je oko 48€ (MK Racunari,Overline Group)
www.benchmark.co.yu/modules.php?file=article&name=BenchmarkNews&sid=13454

MB ~ 2500
CPU Sempron LE-1100 ~ 1500
DDR2 1GB ~ 1100
HDD 160GB ~ 2350
DVD-RW ~ 1350
kuciste ~ 1200
T + M ~ 400

~10400 din

@zeljko
Semproni su oko 20-25€,Celeron 420 je oko 25€,ploce oko 35€.
Ako nadjes plocu i Atom procesor za 35€ onda je tvoj racun OK.

Najjeftiniji 17" TFT je oko 115€.

PC+TFT u Idei nije 16000 vec 18000 din
Cekaj,cekaj...Sta je atom procesor? Jel to nesto mnogo lose? Jel to fraza ili...?

Tema bi mogla da se ustali...

Mislim da ne bi bilo lose da se tema ustali obzirom da ljudi koji su zainteresovani nemaju blage veze sta mogu da kupe jer trgovci ne nude skoro pa nikakve informacije o konfiguraciji tj komponentama vec ti samo bljuznu:”Radi na 4.2GHz” i slicno:mad:.
Od toga da ti kazu sta ima od komponeti (koji procesor,graficka,hard a posebno ne ploca ) nema nista ...jer niti znaju niti negde pise a moze da se propusti prilika da se uzme dobra makina za pristojne pare:d...
Danas sam cuo da ima nesto i u Dis-u ali pretpostavljam da nece imati pojma sta je...Idem da vidim,mozda i cimnem njihovog sefa kog znam ako i on zna da mi kaze. Ako saznam -javljam.

taj monitor je 15.6" wide... semjurija od monitora...

nadam se da mogu da ubacim jedno pitanje u vezi sa temom,
zanimaju me ove skuplje konfiguracije u ComTrade-u,
tj da li je odnos cena/kvalitet dobar
tipa ovako nešto:

PerfeCT 6400
Intel Core 2 Quad Q9300
2x DDR2 800 1GB
P35 + ICH9R chip-set, ATX, PCI-Express, Gigabit Ethernet, HD 7.1 Audo
GeForce 9600GT PCI-Express 512MB GDDR3 Dual DVI/Video-Out
2x 320GB 7200rpm 16MB SATAII - RAID0!
DVD RW 20x speed, SATA
56k modem
3.5" Card reader 15-in-1
Logitech RX250 laser mouse and keyboard
ComTrade MidiTower 420W by CoolerMaster

za 57 000 din??
Da li za ove pare mogu sastaviti mnogo bolju konfiguraciju, i da li je razlika vredna truda vremena
(treba mi za fax odnosno neke malo zahtevnije programe tipa: 3ds max, ArchiCAD...)

^a jel ide operativni sistem uz to?

bez operativnog sistema...:(
ili recimo ova konfig (mogu se pogledati i na njihovom sajtu):

ComTrade PerfeCT 6400 N
Intel Core 2 Quad Q9300
2x 1GB DDR2 800 Dual Channel
P35 + ICH9R chip-set, ATX, PCI-Express, Gigabit Ethernet, HD 7.1 Audo
GeForce 9600GT PCI-Express 1024MB DDR3 Dual DVI/Video-Out
2x 320GB 7200rpm 8MB SATAII - RAID0!
DVD RW 20x speed, SATA
56k modem
3.5" Card reader 15-in-1
Logitech RX250 laser mouse and keyboard
ComTrade MidiTower 420W by CoolerMaster

i nije mi baš jasno što za grafičku piše 1024MB kad je ta 512MB koliko sam proverio na netu...?

Poslednja izmena:
jedina dobra akcija u poslednje vreme je bila od AMD-a.
i to u dosta kompjuterskih radnji, možda je još aktuelno.

za 19000din
athlon x2 5000+
gigabyte 780g ploča
gigabyte 3650 512MB DDR3
2 GB DDR2 800
160GB sata2 ne znam koja marka.

jeste da ona iz idee (IDEA) ima monitor, taj monitor je krš a košta 1000 din. manje od ove "vrhunske mašine" bar za nju vrhunske.

Poslednja izmena:
jedina dobra akcija u poslednje vreme je bila od AMD-a.
i to u dosta kompjuterskih radnji, možda je još aktuelno.

za 19000din
athlon x2 5000+
gigabyte 780g ploča
gigabyte 3650 512MB DDR3
2 GB DDR2 800
160GB sata2 ne znam koja marka.

jeste da ona iz idee (IDEA) ima monitor, taj monitor je krš a košta 1000 din. manje od ove "vrhunske mašine" bar za nju vrhunske.

pa cena jeste vrhunska :p

Mnogo zanimljivija je ponuda uz taj racunar Lexmark laserski stampac za 3000 din, ako se ne varam?

vec sam pisao u vezi ovoga - mozete procitati na prvoj strani teme. elem, zbog teskog sporazumevanja sa ljudima u maxi-ju, ja na kraju odoh u metro i kupih samsung 2010 za 3500 dindzi.

kad, danas ja kupujem neke potrepstine, a lik kod koga sam se ranije interesovao mi kaze kako ce da me obraduje, jer mi je nekako "regulisao" jedan stampac (citaj komsija uzeo komp, a stampac ga ich ne interesuje), pa da ga uzmem ako hocu.

kud cu-sta cu, ajd da uzmem... nek se nadje, kad je vec povoljna cena. i tako... bice nekom za poklon, ako vec nista drugo.

Ja sam kod makse kupio isto to samo sa intel celeronom d4xx i sa integrisanom grafickom. Cak je i kuciste isto. Ja moje platio 16000 din

Ps. Imam ga al' neznam koje je to kuciste(dusu dalo za budzanje)...

Kuciste je Linkworld, model 437-13.

Ako si "isti" komp platio 16k i dobio Celeron 400nesto i integrusu, onda nisi napravio dobar posao.
Graficka i procesor vrede vise od tih 4k dinara razlike.

pozdrav

trgovci ne nude skoro pa nikakve informacije o konfiguraciji tj komponentama vec ti samo bljuznu:”Radi na 4.2GHz” i slicno:mad:.
Od toga da ti kazu sta ima od komponeti (koji procesor,graficka,hard a posebno ne ploca ) nema nista ...

Pa pazi te gotove konfiguracije su i sastavljene za ljude kojima komp treba "zato sto ima komsija", u najboljem slucaju onima koji se apsolutno ne razumeju u komponente i kako sta radi ali znaju da rade u word-u, surf po internetu i slicno. A i sta bi tebi znacilo da ti prodavac kaze: "maticna je ECS 6100SM-M, odlicna ploca, ECS je lider u proizvodji maticnih ploca", i onome ko se ne razume extra-super zvuci "ECS" i kupi tu konfiguraciju, a onaj ko se razume nikad nece kupiti gotovu konfiguraciju nego ce sam sastaviti prema budzetu/potrebama. Mnogo ljudi misli da se racunari jos uvek dele na II, III, IV i da je ovo sto se sad prodaje kao najnovije Pentium V:zgran: prema tome onaj ko ima PII kuci i zna odokativno da mu racunar radi na 400MHz kad cuje da nov komp koji kosta 16k radi na 16000MHz, sabere u glavi da je to 4x bolje i kupi. Ove konfiguracije su pravi primer onih "skolskih" racunara za pocetnike i nezahtevne korisnike, udjes-kupis-nosis kuci.

Zalosno...Ne znam zasto je uopste organizatorima palo napamet da uzimaju cuvene brendirane masine iz comtrade-a.

Zalosno...Ne znam zasto je uopste organizatorima palo napamet da uzimaju cuvene brendirane masine iz comtrade-a.

cena?? :p

ja mislim da je veca krivica organizatora, on je morao da zna za cega im trebaju kompovi a ne ovako......... uzeli su prakticno najeftinije kancelarijska masine

Ja mislim da je ovo ComTrade poslao kao sponzor, bas zato je je ispalo toliko jadno.

Cini mi se da nije kriv ExcelStor nego "strucnjaci" kojima je palo na pamet da u nesto sto nazivaju "ultra-mega-giga igracka masina" stave najmanje i najjveftinije diskove koji su im bili pri ruci
i uz to posto se nisu snasli sa kloniranjem sistema iste brze bolje instaliraju samo da rade,sa nadom da se nece desiti najgore.

Cini mi se da nije kriv ExcelStor nego "strucnjaci" kojima je palo na pamet da u nesto sto nazivaju "ultra-mega-giga igracka masina" stave najmanje i najjveftinije diskove koji su im bili pri ruci
i uz to posto se nisu snasli sa kloniranjem sistema iste brze bolje instaliraju samo da rade,sa nadom da se nece desiti najgore.
Da se ne bih ponavljao, ovde je razjasnjenje "misterije" ghostovanja: http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1550360&postcount=32

a sto se tice "ultra-mega-giga", Comtrade u ponudi ima jednu takvu masinu, a njen test je bio ovde na benchu: http://www.bench-market.com/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=16214&oliver=0

Ove masine koje su "donirali" (definicija "sponzorisanja" ukljucuje komercijalnu dimenziju) nemaju nikakve igracke pretenzije u domenu "ultra-giga-mega". Njihova svrha je bila da teraju DOTA-u u neoficijelnom delu takmicenja, sto su one savrseno odradile u 10x7 High setovanjima.

Ja licno bih voleo da vidim osvezenje ove CT-ove serije sa 780V plocom, sto bi obezbedilo 12x10 igranje ove popularne igre... no treba imati u vidu da je ta masina pazljivo osmisljena i uklopljena kako bi bila pristupacna i onim roditeljima na minimalcu (~13K dinara), ciji klinci po celi dan vise u igraonicama i kintu za kifle i jogurt trose upravo na igranje DOTA-u i "kantera", u dobrom delu i na slabijim masinama.

Generalno, po kretireijumima nas forumasha ta jeftinoza masina nije igracka, ali tesko je imati pravi fokus na trziste, kad se gleda iz ove sobe.

Ja se nadam i verujem da ce domace trziste krenuti uzlaznom putanjom i da ce kriticna masa obicnih kupaca shvatiti da je bolje stedeti dva meseca duze, pa kupiti jacu masinu... ali sam realan i jasno mi je da ce se to dogoditi kada roditelj ne bude u dilemi da li sinu da kupi knjige na buvljaku i da cerku ubedi da za zimu nosi proslogodisnje cizme i jaknu!

Poslednja izmena od urednika:
01.jpg

ja racunao po maloprodajnim cenama, ovo ispada da sam sklapas 11 000.

Nazad
Vrh Dno