Šta je novo?

ComTrade i Telekom ???

Jel to neshto chudno :D

Ja bih zavrnuo mooda™ dripcima iz Telekoma koji sigurno "ne za džabe" promovišu privatne firme. Apsolutno ne vidim nikakvu zročno posledičnu vezu između Telekom ADSLa i Comtrade računara, osim dizanja buke u javnosti. Kakav je interes državne firme da prilikom promocije ADSL usluge promoviše i konfiguracije privatne firme?

"Ovce" cje uvek biti iskoriscavane, sve dok se ne donese dobar zakon o zastiti potrosaca.

Ja bih zavrnuo mooda™ dripcima iz Telekoma koji sigurno "ne za džabe" promovišu privatne firme. Apsolutno ne vidim nikakvu zročno posledičnu vezu između Telekom ADSLa i Comtrade računara, osim dizanja buke u javnosti. Kakav je interes državne firme da prilikom promocije ADSL usluge promoviše i konfiguracije privatne firme?

Pa tipicno razmisljenje iz real-socijalizma... Firma je firma, bila privatna, drustvena ili drzavna. Ko ima bolje uslove, dobice posao. Dakle, problem ne bi trebalo da bude da li je CT privatna firma, a jeste, nego da li ima dobru ili losu ponudu.

Ne, problem je zašto se privatna firma reklamira zajedno sa državom. Šta je ta firma učinila za državu/platila državi da bi je sponzorisali prilikom reklamne kampanje za ADSL. To upravo nije razmišljanje iz real-socijalizma, već čist lov na korupciju.
Dakle, uopšte ovo što ja govorim ne potiče od toga što Comtrade ima loše kompove, neozbiljnu ponudu, ljubomora itd. već me interesuje na koju foru reklamira svoje mašine u saradnji sa Telekomom prilikom ADSL promocije? Imaju li njihovi računari neke veze sa ADSL-om, je li lakši rad ADSL-a na njima? Ne. Da je Comtrade napravio sopstvenu promociju svojih računara, negde u nekoj sali - nemam ništa protiv, neka dovedu 1000 novinara i nema frke. Ovako mi smrdi na korupciju. A znajući kako sve funkcioniše u ovoj državi nema šanse da su drugačije došli do toga da nude svoje mašine na Telekomovoj prezentaciji. Osim ako neko ne misli da je Telekom, oduševljen kvalitetom i pouzdanošću Comtrade mašina, zamolio Comtrade da dopusti Telekomu da ga ovaj reklamira.

Nema shta da smrdi na korupciju, jer to jeste korupcija, a tek kada bi se vratili kroz istoriju i sagledali kako je to sve pochelo, okrece mi se zeludac od pomisli :)

Ne, problem je zašto se privatna firma reklamira zajedno sa državom. Šta je ta firma učinila za državu/platila državi da bi je sponzorisali prilikom reklamne kampanje za ADSL. To upravo nije razmišljanje iz real-socijalizma, već čist lov na korupciju.
Dakle, uopšte ovo što ja govorim ne potiče od toga što Comtrade ima loše kompove, neozbiljnu ponudu, ljubomora itd. već me interesuje na koju foru reklamira svoje mašine u saradnji sa Telekomom prilikom ADSL promocije? Imaju li njihovi računari neke veze sa ADSL-om, je li lakši rad ADSL-a na njima? Ne. Da je Comtrade napravio sopstvenu promociju svojih računara, negde u nekoj sali - nemam ništa protiv, neka dovedu 1000 novinara i nema frke. Ovako mi smrdi na korupciju. A znajući kako sve funkcioniše u ovoj državi nema šanse da su drugačije došli do toga da nude svoje mašine na Telekomovoj prezentaciji. Osim ako neko ne misli da je Telekom, oduševljen kvalitetom i pouzdanošću Comtrade mašina, zamolio Comtrade da dopusti Telekomu da ga ovaj reklamira.

Ja ne znam da li si procitao vest, ali ti racunari se prodaju po toj ceni i po tim uslovima samo onima koji uplate ADSL kod Telekoma i placanje se vrsi kroz telefonski racun u ne znam koliko rata. Ako je telekom procenio da im to ide u prilog i cini njihovu ponudu primamljivijom (slicno radi i SBB...) onda ima pravo da ih reklamira.

BTW: Prezentaciju nije organizovao Telekom, nego bas CT u svojoj zgradi na Novom Beogradu, a pored Telekom-a u akciji ucestvuje i Microsoft, a i Intel-ov logo je na plakatima. Saopstenja su stigla iz CT PR sluzbe, a radjena su zajedno sa Telekom-om.

Uostalom slicni aranzmani su radjeni i u Zapadnoj Evropi, doduse tamo pre vise od deset godina kada se Internet pojavio.

Olako se kod nas daju kvalifikacije da je nako lopov, da je neko korumpiran iako se ne raspolaze uopste informacijama. Naravno, ne branim nikoga, ali ne vi ste izveli celu teoriju zavere na osnovu "filinga". Uostalom, uslovi jesu dobri i kada su ti racunari u pitanju i kada su cene usluga Interneta u pitanju.

Ne valja kada nema Interneta, sada ne valja kada ga ima... Ja kapiram da bi se bunili i da je za dz jer bi onda mnogi rekli: pa da Telekom hoce da preotme postojece korisnike. Mislim, who cares za provajdere, ako i Telekom moze sve to da obezbedi po boljim uslovima i da bude dostupan sirom zemlje.

Ko misli da je neposteno i da se na neposten nacin radi, pa neka placa 50% vecu cenu za 256k paket i neka se lozi da je sve fer :)

Sto vise korisnika interneta u Srbiji manja ukupna cena za sve... Cena je obicno obrnuto proporcionalna razvijenosti infrastrukture tako da u japanu imate veze i do par 100 Mb za cenu koju ovde ljudi placaju 512 kb.
Sa druge strane sto se tice korupiranosti definitvno je neko(verovatnoca je da su svi) iz upravnog odbora dooooobro podmazan da bi se prihvatili ovog posla.. Telekom svakako dobja procenat od ovog posla kao sto je i Elektrodistribucija dobijala od RTS-a (ili je barem trebala ali ljudi nece da placaju to) ali smatram da su to premale sume novca da bi Telekom gubio vreme na njih.

Poslednja izmena:
I love Monopoly...

Ne znam, ja sam ovim potezom Telekoma toliko ogorčen da je to nešto strašno... zar nismo pelcovani od jeftinog marketinga devedesetih? Telekom i Vlada nam na finjaka guraju cuclu u usta sa ovim "revolucionarnim ponudama stoleća", dok sa druge strane zatrpavaju tezu o liberalizaciji fixne telefonije i interneta, svesno guraju činjenicu pod tepih da je Telekomu istekao monopol. Umesto toga, Telekom dobija zvaničnu podršku za monopol do 2010., a raja poput jeftine iluzije u euforiji ne vidi celog slona pred očima... stalno neki dilovi, burgije etc....

Za primer, kakvo je stanje kod naših omiljenih suseda: U Hrvatskoj je ovog leta ušao i četvrti operater fixne telefonije, a evo kako ta ista država štiti građane od monopola i podstiče razvoj broadband interneta. Konkurencija je u međuvremenu podstakla i eksperimentalnu realizaciju ADSL2, odnosno IPTV Triple Play usluge. Kod nas će IPTV biti duuugi niz godina domen naučne fantastike, makar i za odabrane srećnike u pojedinim gradovima...

Ne znam samo kako se i CT uvukao u celu priču... :S:

...Telekom svakako dobja procenat od ovog posla kao sto je i Elektrodistribucija dobijala od RTS-a (ili je barem trebala ali ljudi nece da placaju to) ali smatram da su to premale sume novca da bi Telekom gubio vreme na njih.

tacno tako, ako postoji neka vrsta "cinjenja usluge", verovatno je na bazi prijateljsko-rodbinskih veza.

medjutim, mene vise zanima ovo:
Sto vise korisnika interneta u Srbiji manja ukupna cena za sve... Cena je obicno obrnuto proporcionalna razvijenosti infrastrukture tako da u japanu imate veze i do par 100 Mb za cenu koju ovde ljudi placaju 512 kb...

sto se tice povecanja broja korisnika:
a)ja znam mali broj ljudi koji ne mogu na net zato sto nemaju komp, ali
b)znam veliki broj ljudi koji ne mogu na net jer mesecima cekaju prikljucke...

dakle cela ta zamisao je veoma humana i lepa, ali zasto za pocetak ne bi obezbedili ljude koji vec mesecima cekaju portove? mislim da ce se tako mnogo vise povecati broj korisnika. ili mozda oni iz nekog razloga ne zele veci broj korisnika?
a da se pri ovakvom postojecem stanju govori o ovakvim akcijama, (za mene) je u najmanju ruku neukusno.

tako bih se sad nadovezao na delimirov post-
bas mene briga za cene, korupcije i sl. ne interesuje me ko je na racunu deblji i tanji. meni samo smeta monopol koji omogucava doticnima da rade sta hoce.

nesto tako banalno kao sto je dobijanje adsl-a je ovde postala privilegija.
u mom selu su nedavno postavili "poslednju rec nauke i tehnike" - isdn centralu, i odmah smo dobili propagandne letke o supersonicnoj tehnologiji, internetu na cak 128kbps(!), dve linije...

sta da radimo mi koji smo otisli kod drugih provajdera?
jel i tu odgovor "ko vam je kriv?"

edit: evo dok sa ja smisljao sta da napisem, covek je lepo sve objasnio

Poslednja izmena:
Mislim da je ovo sasvim normalna i "legalna" (sa nekog moralnog stanovista) akcija. I kod stranog provajdera kad zakupis hosting dobijes neki softver za obradu grafike npr. Paintshop Pro ili Xaru ili sta vec. Zasto ja kao kupac sad da razbijam glavu teorijama zavere "zasto bas Paintshop Pro, zasto ne nesto tamo deseto", "sigurno je potplaceno" i slicne stvari?

Stvar nije obavezna i ko nece, ne mora da uzme (eto, bar nesto). Sa druge strane, kako nam kosa svakodnevno skace na firme i oglase u kojima se prodaju "Pentijumi 5 AMD Celeron", imam neki osecaj da je bolje da neka neupucena osoba dobije Comtradeov racunar, nego od nekih ovakvih indijanaca. Onaj ko hoce da bude zloban moze da kaze "manje od dva zla", ako bas zeli. Druga stvar - Telekom ocigledno racuna na to da ce mnogo ljudi uzeti adsl; za dil oko ponude racunara im onda treba firma koja moze da postigne isporuku tolikog broja kompova - samim tim nije logicno ici na sklapachnice iz Malog Vlaznog Luga kod kojih je decko "upravo otisao u magacin".

U krajnjem slucaju, neka se racunari prvo prosire Srbijicom - to je prvi preduslov da bi se uopste mogla rasiriti neka svest sta je dobar/los racunar. Tako da sto se ovog dila sa racunarima tice - mislim da je ok. Monopol Telekoma kao provajdera je sasvim druga prica.

Ukoliko se plaćanje tih računara može vršiti preko Telekomovih telefonskih računa, onda se izvinjavam. Ja sam shvatio da se plaćanje ADSLa može vršiti preko računa, a da je CT računar nešto sasvim odvojeno, stoga sam se i čudio. Od koga su obaveštenja stigla je irelevantno.

Inače, potpuno se slažem sa Delimirom oko kukanja na monopol - koga briga ako je to sve pristupačno i jeftino.

TeleCom-Trade

Sa druge strane, kako nam kosa svakodnevno skace na firme i oglase u kojima se prodaju "Pentijumi 5 AMD Celeron", imam neki osecaj da je bolje da neka neupucena osoba dobije Comtradeov racunar, nego od nekih ovakvih indijanaca. Onaj ko hoce da bude zloban moze da kaze "manje od dva zla", ako bas zeli.
Ma, Silver, niko ne dovodi u pitanje same računare i svakako da je bolje uzeti CT brendirani računar nego "noname" nekih indijanaca sa egzotičnim smislom za reklamiranje ("samo do kraja današnjeg dana uz konfiguraciju umesto ružnog i debelog CRT-a dobijate ovaj zgodni, tanki TFT za apsolutno isti iznos" :S:).

A što se tiče predmetnih računara, osim epiteta "osnovna" i "napredna" konfiguracija, za sada nisu priloženi nikakvi detalji (svakako, ne treba podcenjivati konfiguracije, entuzijastima je sve sem x1900xt i C2E nenapredno). Na www.telekomcentar.com nećete pronaći apsolutno ništa, čak ni današnju vest o umrežavanju, dok u pressu CT-a stoji identičan press-info koji je svuda objavljen.

Svi se mi žalimo na računarski nepismen narod, a onda kad neko hoće da progura priču jeftin internet i nabavka računara za isti odmah drvlje i kamenje na njih.

Ako nekome treba internet (mislim da je potreban svima, baš kao što imamo i televizor u kući) zaista mu nije potrebna neka GigaMegaTurbo mašina. Ako se uz ADSL gura priča za nabavku jeftine konfiguracije i to još na najelegantniji način do sada (putem telefonskih računa) šta je tu uopšte loše nama krajnjim korisnicima (ovde čitaj nekome ko kompove ne nabavlja kao mi, nego ga kupuju kao i bilo koju drugu kućnu tehniku).
I zašto odmah pljuvanje po CTu kad je realno CT najmodernija IT firma ovde u Srbiji.
Sigurno će partner Telekomu u ovakvoj akciji biti dobri presusretljivi Pera što sklapa računare u šupi ;)
Ma važi ... :d

U poslovnom svetu sasvim je normalno da kad se firma razvije, traži način da upadne u bilo koji posao koji može da donese zaradu. Ni ja ne volim monopol - ali da ne budemo smešni - on postoji svuda a ne samo u sirotoj Srbiji.

Verujem da će posle ovog poteza skoro svima opasti prodaja računara - ali šta da se sad radi - prilagođavaćemo se kao i uvek novonastaloj situaciji.
Bolje i to - nego da mitingujemo po forumima i da DonKihotovski pljujemo zle monopoliste ....

...a tako je otprilike i krenula tema na tu stranu

Poslednja izmena:
Svi se mi žalimo na računarski nepismen narod, a onda kad neko hoće da progura priču jeftin internet i nabavka računara za isti odmah drvlje i kamenje na njih.

Pa da li ce monopolistichka situacija napraviti bilo shta jeftinije ? Naravno da nece. Svi zivi ADSL provajderi se reklamiraju u stilu "najjeftiniji net, samo 1000 din", a niko ne kaze da je to sa nekim nebuloznim ogranichenjima tipa 100MB mesechno. To je ono shto u ovoj zemlji ne valja, niko se nece boriti kvalitetom vec rachunati na neznanje gomile. CT ce uvaljivati najgore dresheve, a ljudi ce to kupovati jer ce sada svako znati za CT kompove na rate...

Poslednja izmena:
Srgo, nije poenta u tome što ljudi viču "vuk, vuk" da bi sada (kao) naudili Telekomu, nego je stvar u tome što jedna firma ispada najveći dobročinitelj u ulozi računarskog opismenjavanja naroda, a koja je do juče nosila titulu [i još uvek nosi] najodgovornjijeg elementa za loše stanje u telekomunikacijama u zemlji. Da ne ulazimo sada u druge teme koje se ne tiču ovog foruma, naravno da samo Telekom nije odgovoran za takvo stanje, ali on je logičan faktor na listi koji se može identifikovati kao uzrok.

A bre kinezi oce oce naprave PC za cirka 150$ ili EUR ne secam se.......... ljudi to se moze......... ne rade svi video montazu, 3D modelovanje i igraju igrice........

Ja podrzavam opismenjavanje............ u tom smislu.......... cak sto vise vidim ponesto novo u pristupu ako nista vise......... bar neki izbor........
Podsecam, takodje ne zaboravljam Telekomov manir......... i sve ono sto ga krasi i sto ga je krasilo............. da se ne ponavljam.

P.S. Svojevremeno sam se divio prici koju sam negde cuo............ kako je u Kanadi neko udaljeno mesto na severu, svakako predaleko i svakako ne isplativo za spajanje optickim kablom na kraju spojeno da bi tih 20 porodica imalo broadband........ali eto i to uradise........

Postoji vise nivoa razmisljanja o tome........... jedan ulaganje u buduceg korisnika-potrosaca...........a drugi ulaganje u ljudske resurse......... stim sto je akcenat naravno na drugome........

Poslednja izmena:
Ne bih dao ni jednoj firmi epitet "dobročinitelja" - ali poteze koje u poslednjih godinu dve povlači CT zaista odaju utisak da se sve više i više radi proffy u toj firmi.
Lansiraju svoj brand računara koji je koliko toliko zasnovan na kvalitetnim komponentama - evidento je da ne sklapaju konfe u JNC kućištima kao neki...
To mi se isto jako svidja kod Deska i Imtela koji pokušavaju da naprave "ime" za svoje konfiguracije koje bi imale pored sebe sinonim za kvalitet i kvalitetnu podršku.
Više bi voleo da krajnji kupci najzad počnu da se vode tom krilaticom - a ne onom najeftinija cena u gradu - od čoveka koji se posle pola godine odseli i možeš da se oprostiš od garancije...

Koliko god monopolski izgledalo - dobiti kvalitetan računar sa legalno instaliranim i podešenim operativnim sistemom preko najlakšeg vida odloženog plaćanja nije mala stvar ...
Iskreno u sebi verujem da to nije korak ka monopolu - nego poziv na akciju da se konkurencija probudi i uzdrma tržište. E onda će krajni kupci biti sigurno na dobitku ...

Hm hm.... pa novinari i napredniji korisnici pre stignu do informacija nego sama info sluzba Telekoma....

Ni CT nije azuran i jos mnoge stvari mora da menja da bi ga smatrali brendom.....
npr. nigde nisam primetio podatak o operativnom sistemu - da li je instaliran i da li ulazi u prilozenu cenu.
( vidim samo preporuku za Windows i nista vise )
A i podrska je azurna - nema drajvera ( pardon drivera :) - lepo pise ) za ove nove konfiguracije,a znamo kako se instalacioni CD-ovi lako gube...

ComTrade CT 120-300
....
Cena: 356.00 U cenu je uracunat PDV

Ovde se recimo pitam gde ce to korisnik da stavi CD sa muzikom,filmom........

ComTrade CT 320-205
....
Cena: 443.00 U cenu je uracunat PDV

Da da kako da ne - nove najzahtevnije igre ima da lete sa 256Mb RAM-a i jako mnogo ce ih stati na HDD od 80 Gb....

@Srga

Sta je ovde jeftino ?... I najgore je sto ce mo mi u manjim mestima na ADSL cekati jos najmanje godinu dana.

Toliko o Telekomovom nastojanju da svima priblizi Internet i CT-u da ponudi jeftine racunare...

Poslednja izmena od urednika:
U krajnjem slucaju, neka se racunari prvo prosire Srbijicom - to je prvi preduslov da bi se uopste mogla rasiriti neka svest sta je dobar/los racunar. Tako da sto se ovog dila sa racunarima tice - mislim da je ok. Monopol Telekoma kao provajdera je sasvim druga prica.

1. za pocetak mogli bi da ispostuju korisnike koji mesecima cekaju.
ovako smatram da je ova akcija adsl+komp degutantna
verovatno ce i tim nesrecnicima reci: komp stize odmah, a adsl uskoro, ali ne brinite do tad imate dial-up

2. druga stvar je:
da li je raspisan tender za ovu akciju?
kako je ct dobio ovaj posao?
zasto nisu dali mogucnost i drugim firmama da daju svoje ponude, a neka kupci sami odluce?

jer ovde se ne radi o zaposlenju, pa je dovoljno sto je doticni poznato lice i nije krivicno gonjen.
s druge strane ovo ce se verovatno negativno odraziti na domace prodavce, kojima ce uzeti i to malo leba, pa kad ct bude monopolista kao i telekom, i izbor i cene tehnike ce postati jos gore nego sto su sad (a ni sad nisu za pohvalu)

3. kada se uzme u obzir cinjenica da kod takvih "brand" name racunara petina cene ide na "brand", i na to dodaju socio-ekonomsko-kulturni uslovi NIJE moralno nepismenoj sirotinji uzeti 50e za nalepnicu sa imenom.

[upravo sam na jednom drugom forumu procitao isti ovakav post :D ]

Poslednja izmena:
Moje misljenje je da Telekom (uostalom kao i sve druge kompanije sa monopolskom pozicijom na trzistu) samo koristi ono sto mu je omoguceno - da u uslovima bez konkurencije formira trziste i diktira uslove po kojima ce se poslovati.... Idealna pozicija za svaku firmu; mislim, bilo bi glupo da se ponasaju fer i korektno kada im to nije u cilju povecanja profita.
Ali posto je to javno preduzece, zna se ko je odgovoran za njegovo funkcionisanje, koje u osnovi ima jednu svrhu - zadovoljenje potreba gradjana, a samim tim i ima mogucnost da promeni stanje stvari, sto im bas i ne pada na pamet. Ova prica sa CT-om je samo logican sled dogadjaja.
Ipak je "nesto trulo u drzavi Danskoj"...:D

BTW: Prezentaciju nije organizovao Telekom, nego bas CT u svojoj zgradi na Novom Beogradu, a pored Telekom-a u akciji ucestvuje i Microsoft, a i Intel-ov logo je na plakatima. Saopstenja su stigla iz CT PR sluzbe, a radjena su zajedno sa Telekom-om.

Domacin konferencije je bio Telekom, CT je partner. CT-ov conference je bio samo "pozajmljen", formalni domacin je ipak Telekom.

Nego, sasvim ocekivano Srbi su "po defaultu" poceli da pljuju, korupcija, mito, zasto CT, Telekom je monopolista, guraju se privatne firme bez stvarnog razmisljanja.

Zanima me:
Koja je to IT firma u Srbiji jaka a da nije privatna ?
I, mnogo vise od toga me zanima da mi dezurni pljuvaci kazu, cije su masine trebale da idu uz Telekom ?
Ili mislite da su treba da ponude samo internet, bez racunara ? :)

Poslednja izmena:
Hm hm.... pa novinari i napredniji korisnici pre stignu do informacija nego sama info sluzba Telekoma....

ComTrade CT 120-300
..... Cena: 356.00 U cenu je uracunat PDV

ComTrade CT 320-205
.....
Cena: 443.00 U cenu je uracunat PDV

@Srga

Sta je ovde jeftino ?... I najgore je sto ce mo mi u manjim mestima na ADSL cekati jos najmanje godinu dana.
Toliko o Telekomovom nastojanju da svima priblizi Internet i CT-u da ponudi jeftine racunare...

Sajtovi Comtrade-a nemaju azuriranu ponudu i cene, sto je kontraproduktivno. To je svakako propust ljudi koji taj sajt vode.

Sto se tice racunra za ovu akciju, namenski pravljeni i nisu deo stalne ponude CT-a. Koliko sam ja upoznat, bice sasvim ok zacenjeni. a "problem" moze biti samo to sto uz njih stize (naravno ne besplatno) i Windows XP Home.
Ne mislite da ce kompanije poput Telekoma i CT-a igrati sa piraterijom ?

2. druga stvar je:
da li je raspisan tender za ovu akciju?
kako je ct dobio ovaj posao?
zasto nisu dali mogucnost i drugim firmama da daju svoje ponude, a neka kupci sami odluce?

2. Kako ti znas da druge firme nisu dobile sansu ? A pretpostavljas ? A ne znas da je pretpostavka majka svih *****a ? A znas ? A ipak pretpostavljas ? :)

Uslov 1.
Srpska firma

Uslov 2.
Proizvodnja od 1000+ racunara mesecno.

Jel treba treci ? Ne, ova dva su vec sveli ponudu na samo jednu kompaniju, pogadjas, Comtrade.

Poslednja izmena:
...
Koliko god monopolski izgledalo - dobiti kvalitetan računar sa legalno instaliranim i podešenim operativnim sistemom preko najlakšeg vida odloženog plaćanja nije mala stvar ...
Iskreno u sebi verujem da to nije korak ka monopolu - nego poziv na akciju da se konkurencija probudi i uzdrma tržište. E onda će krajni kupci biti sigurno na dobitku ...

Monopol kod Telekoma se ne odnosi na bilo kakve racunare, legalne operativne sisteme i bilo koje druge stvari vezane za ovu vezanu akciju sa CT-om, nego samo i iskljucivo u pogledu provajdinga telefonije, kao osnovne podloge za razno-razne servise/usluge.

Ovo je prosto marketinska akcija - Telekomu pasuje dil, jer ce time da proda vise ADSL ugovora (nudeci u dilu i racunare otplatom putem telefonskih racuna na male rate), a CT-u pasuje zato sto ce uz toliko dugo ocekivani ADSL gurati svoje masine, prosta simbioza. To se zove pospesivanje prodaje i najlegalnija je akcija u trzisnoj ekonomiji, bila firma privatna ili "drustvena" (naravno, osim ako se time ne krsi neki zakon). Objektivno gledano, to sto je firma "drustvena", ne znaci da ne moze da mrdne nigde bez tendera - tender da se zna od koga ce uzimati kafu za zaposlene u kantini, tender za nabavku tariguz papira (ipak su vece kolicine u pitanju), tender za dobavljaca benzina za sluzbena vozila itd. Firma ne bi stigla da radi bilo sta drugo osim bavljenja tenderima.

ih sad bas... :S:
al dobro, nema veze oni ce tu da se ubace ma sta bilo ko od nas reko- a vreme ce pokazati posledice.

Što se tiče konstatacije sklapanja 1000 konfiguracija mesečno,ovu konfiguraciju bi i dete sklopilo za nepunih 30min sa pauzama za sokić i koji crtać,a ne tim stručnjaka i proizvodni proces koji ima CT.
Glupostima nikad kraja...znajući zakon CT-a da se gubi garancija ako se skine ne daj bože 1 šraf sa kućišta ili etiketa u kom slučaju,šta onda biva sa dogradnjom bilo kog optičkog uredjaja,TV karte,bilo čega??? a da kako sam glup,pa externo...:mad:

Nekom računicom da se sakupi nas 5,ne treba više(10 bi bilo previše),i da sklopi svako po 12 CT120 računara dnevno završili bi posao od 1000konfig. za 16 dana a preostalih 15 dana bi ladili j....na moru i brojali kintu:d ,naravno kad bi neko bio lud da kupi komp za eto 365eura...

Back on subject....
Ako telekom želi da obraduje narod brzim internetom,nek izvole bićenarod zahvalan...to cenim,ma i pokušaj cenim...to je bitno u Srbiji,da neko nešto želi, ali zašto osiromašiti i oteti pare narodu sa ponudom ____Velike IT firme____ Džaba im svi ISO standardi,sertifikati,preporuke Microsofta ma sve.
Eto mogu da podržim ulaganje telekoma u sve to sa ADSL paketima ali sam neverovatno razočaran što je CT umešao prste u celu priču(mada me ne čudi mnogo). BTW... Kupiti normalan komp-bolji od ovoga,sa sve monitorom i uplatiti kod bilo kog provajdera ADSL paket koji je plafon 20eura mesečno. Evo uporedite sami,banalan primer u attachu.

Sve u svemu... može CT da bude velik koliko god hoće,mislim da nesme uvlačiti narod u bedu(i to sa namerom!!!):wall:
P.s. umalo da zaboravim..... Gledajte 'DivX' filmove....reče reklama CT-a,na sve legalnom Windowsu,i legalnom office-u još jedan veoma legalan format,ima li negde da se kupi DivX film kod njih u prodaji,voleo bi da ga kupim,a ne na ulici kod osobe X. Komentar je suvišan....:lupko:

Poslednja izmena od urednika:
Što se tiče konstatacije sklapanja 1000 konfiguracija mesečno,ovu konfiguraciju bi i dete sklopilo za nepunih 30min sa pauzama za sokić i koji crtać,a ne tim stručnjaka i proizvodni proces koji ima CT.
Glupostima nikad kraja...znajući zakon CT-a da se gubi garancija ako se skine ne daj bože 1 šraf sa kućišta ili etiketa u kom slučaju,šta onda biva sa dogradnjom bilo kog optičkog uredjaja,TV karte,bilo čega??? a da kako sam glup,pa externo...:mad:

Nekom računicom da se sakupi nas 5,ne treba više(10 bi bilo previše),i da sklopi svako po 12 CT120 računara dnevno završili bi posao od 1000konfig. za 16 dana a preostalih 15 dana bi ladili j....na moru i brojali kintu:d ,naravno kad bi neko bio lud da kupi komp za eto 365eura...

Verovao ili ne, CT racunari se zaista testiraju (nije reklama bez pokrica ;)) nakon sastavljanja i zaista ne moze da se desi da neki racunar izadje iz proizvodnje neispravan. To odnosi solidno mnogo vremena (vise negosto je poterbno da se sklopi). Na to treba dodati i vreme potrebno za instalaciju OS-a i dodatnog softvera.
Dodaj vreme transporta, nabavke robe iz magacina i jos par sitnica i bice ti jasno koliki laik moras da budes da bi napisao ovo sto si napisao.

Poslednja izmena:
Verovao ili ne, CT racunari se zaista testiraju (nije reklama bez pokrica ;)) nakon sastavljanja i zaista ne moze da se desi da neki racunar izadje iz proizvodnje neispravan. To odnosi solidno mnogo vremena (vise negosto je poterbno da se sklopi). Na to treba dodati i vreme potrebno za instalaciju OS-a i dodatnog softvera.
Dodaj vreme transporta, nabavke robe iz magacina i jos par sitnica i bice ti jasno koliki laik moras da budes da bi napisao ovo sto si napisao.

Nisam laik,a i dooobro sam upoznat koliko treba za transport,nabavku i ostale sitnice...
CT verujem ne radi danas za sutra i bilo koji komp,konfiguracija je već definisana,tako da ne mora da se brine koju komponentu treba naručiti,zar ne. To se radi već unapred. Ne verujem da je proizvodni pogon CT-a ostao nekad u deficitu sa nekom komponentom... To bi bilo smešno za toliku firmu. Što se tiče testiranja,to ok,verujem da se detaljno testiraju,treba malo vremena,mada ne toliko puno,OS se koliko znam instalira pa skida,pri paljenju CT kompa sistem je u predvorju Windowsa,za ne,ili je C: ??? Testirati mašinu koja ima ploču sa integrisanom grafikom i testirati šta??? CPU,floppy,ili hdd,USB portove,ne znam šta testiraju pa im treba toliko vremena (Primer CT120) Ne verujem da gnjave računar do besvesti da vidi koliko može da gura u nekim aplikacijama. A zna se da serijska prizvodnja ide mnogo drugačijim redosledom nego kombinovano sklapanje računara koje radi većina firmi po Srbiji. U CT-u je...imaš to i to pa ti biraj,nema e hoću ovo sa ovim,i da mi ovo odradite ovako...Menjanje osnovne konfiguracije nije uopšte moguće po želji kupca. To je luksuz:wave: A transport je druga priča,ustaljen raspored vozila,gde,kad i u koliko,i to je isto dovedeno sa dosta vozila do neke ustaljene dobitne kombinacije.Nema ni tu zadržavanja. Tako da... A magacin je udaljen od proizvodnje koliko:d Zid...stepenište... ne znam savski nasip je ogroman.

Vrh Dno