Šta je novo?

Commodore 64, cena

AAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pa što ne dade nama. Šta bih ja dao da sa svojim sinom (ovim stariji, mladji je još mnogo mali) sednem ispred TVa i da mu pustim ManicMiner, Pole Position, Scalextric, Quasimodo... suze bi mi pošle, garant....
Ne znam u cemu je problem, emulatori rade perfektno, skoro svaka karta ima tv-out, a imas i da kupis joystick za pc, nema nikakve razlike onda.

Pa koliko ja znam postojao je odredjen broj naslova za Amigu 500 koje WinUae nije mogao da potera (informacija iz druge ruke)

Ja se naprotiv secam kako sam se mucio da pokrenem r-type na a1200 dok je kod drugara radilo bez problema na win-uae podesenim da emulira a1200.Ludeo sam na to .

jel postoji WinUAE za Amigu? :)

postoji, sad sam proverio ;)

Poslednja izmena:
Ja se naprotiv secam kako sam se mucio da pokrenem r-type na a1200 dok je kod drugara radilo bez problema na win-uae podesenim da emulira a1200.Ludeo sam na to .
trebao si da koristis tude, vrhunski program za takve stvari, ja sam bio zaludjen demo scenom, i nisam mogao da dozvolim da mi demoi sa amige 500 ne rade na a1200, pa sam proveo nedelje experiment. Za svaki demo koji nije radio iz cuga sam imao postavku za tude kako da radi na 1200. (napisano na disketi)
imao je cak i opciju ucitavanja kickstarta 1.3, pa kada resetujes amigu 1200 izbaci ti isto disketu sa rukom :-devil-:

Poslednja izmena:
Probavao sam i sa njime ali me nesto nije htelo.Ja sa demoima nisam imao problema introi su bili ti koji pravili probleme na a1200
Postoji winuae za PPC amige ali sam ja tada imao samo verziju koja je radila samo sa grafickom kartom a nije mi poznato da li ima verzija za aga cipset,a tada je za mene internet konekcija bila misaona imenica

whdload
osim što omogućava instaliranje gomile igara i demoa sa flopija na hd, patchuje ih tako da rade i sa 040/060 karticama

Ne znam u cemu je problem, emulatori rade perfektno, skoro svaka karta ima tv-out, a imas i da kupis joystick za pc, nema nikakve razlike onda.

Da vidi kako to izgleda, da vidi šta znači PRESS PLAY ON TAPE!

sta znači FOUND MANIC MINER
LOADING
?LOAD ERROR
READY

pa psovanje

Da vidi kako to izgleda, da vidi šta znači PRESS PLAY ON TAPE!

sta znači FOUND MANIC MINER
LOADING
?LOAD ERROR
READY

pa psovanje

HEHEH, ma jasno je meni sve to, i ja sam odrastao uz spectrum, nego nesto razmisljam, da li danasnje klince treba forsirati sa tim retro stvarima. Pa i ja kada sam bio klinac sam voleo da vidim poslednju verziju, nesto sto je najbolje u tom trenutku (nazalost nisam mogao sve da priustim tada). Ne verujem da bi se tada radovao toliko da su mi roditelji forsirali neki retro komp koji ni nema grafiku, ili jako losu, a svi moji ortaci kidaju spectrum 24 casa.
Znaci za klinca overclockovan c2d i 8800 gt, neka mu to ostane u secanju iz njegove mladosti :-devil-:

Poslednja izmena:
Bolje da se igra sa retro masinama po 10 eur nego da mu roditelji spucaju hiljade u kanturinu koja traje 6 meseci pa treba kupovati novu, a posle od razlike da mu kupe stan - to mnogo vise vredi nego secanje na 8800GT iz mladosti ;)

svaka generacija ima svoj retro fazon,
za nas je to bio spectrum, commodore, amiga....
za danasnje klince ce to biti sony 3, xBOX 360, c2d, nVida 8800gt.....
tako da po mom misljenju ne treba forsirati klince na nas retro fazon,
slazem se da ponekad pokazes kako je to izgledalo, (cinjenica da press play on tape, stelovanje glave, <-L ima sovj smek za nas),
nek igraju nesto iz njihovog doba, pa i mi smo picili commodore a ne pong i slicno,
(bar ja, moja generacija '82),

ima necega i u ovome sto milanbb kaze,
ne znam kada dobijem klinca ili klincezu :) i kada stasa sigurno mu necu uzeti nesto najjace u tom trenutku,
nego polako....pa zaboga nisam ni ja imao odmah XT-a
mislim da je za danasnje klince do 10-12 godina i vise nego dovoljan recimo sony 2.

Nista nemoze da zameni pravu stvar ;)
1. C64 emulatori imaju 100% kompatibilnost
2. Znaš kad bih se ponovo grbio pred televizorom, prekucavajući bejzik kod na debeljkovoj užasnoj tastaturi? Nikad.

Sanjam dan kada će na PC-ju svi prethodni kućni kompjuteri i konzole moći da se emuliraju 100% ispravno...

HEHEH, ma jasno je meni sve to, i ja sam odrastao uz spectrum, nego nesto razmisljam, da li danasnje klince treba forsirati sa tim retro stvarima. Pa i ja kada sam bio klinac sam voleo da vidim poslednju verziju, nesto sto je najbolje u tom trenutku (nazalost nisam mogao sve da priustim tada). Ne verujem da bi se tada radovao toliko da su mi roditelji forsirali neki retro komp koji ni nema grafiku, ili jako losu, a svi moji ortaci kidaju spectrum 24 casa.
Znaci za klinca overclockovan c2d i 8800 gt, neka mu to ostane u secanju iz njegove mladosti :-devil-:

Tadašnje (sada retro) mašine je bilo moguće razumeti "u dušu". Zbog toga nije loša ideja dati deci da se malo "igraju" jer će uspeti shvatiti princip funkcionisanja kompjutera. Današnji kompjuteri su isuviše komplikovane mašine sa gomilom memorije, neoptimizovanog softvera, šarenim alatima itd, i svako normalan neće ni pokušavati da sazna kako to funkcioniše već će ceo kompjuter posmatrati kao crnu kutiju.
btw. šta su 80-ih godina bili retro kompjuteri? oni sa prekidačima za unos programa i diodama umesto displeja (altair 8800) ? ;)

btw. šta su 80-ih godina bili retro kompjuteri? oni sa prekidačima za unos programa i diodama umesto displeja (altair 8800) ? ;)

Bilo je i tada retro racunara , ali naravno manje :)
Meni je keva ceo zivot radila u RC, pa sam isao tamo, secam se busenja kartica u Tehnoservisu (IBM masina sa zumbanim karticama), pa sam nosio kuci kesu punu konfeta. Nakon toga su nabavili unisys, pa sam igrao neku formulu, koju su im slovenci inst. "Grafika" je bila krs u poredjenju sa prvmim automatima. Nakon toga smo drndali ZX 81, odlepio sam na fudbal menadzer, a nije bilo grafike. Dolazak Spectruma je bio planetarni skok. Da ne spominjem one zezalice sto su se kacile na tv, kao arkanoid ali ultra primitivno, to nisam imao, ali jeste ortak pa sam i tamo visio :)

Poslednja izmena:
pravimo povremeno sedeljke pa se setimo stare dobre '88 i '89 ...ah kakva su samo to vremena bila... LM NE DAM I NE PRODAJEM :)
Ma idi... Kad se samo setim, okupimo se da se igramo, a ispostavi se da kasetofon ne radi. A ja kažem "Ma nema problema, sad ću ja da napišem neki program", pa napišem na brzaka program za nekakav "jackpot" (i to u onom bednom C64 Basicu) i igramo se do jutra. Današnjim klincima ovako nešto izgleda somnambulno, ali mi smo više uživali u tom mom programu nego u ne znam kakvoj današnjoj DirectX 10 igri.

Meni je keva ceo zivot radila u RC, pa sam isao tamo, secam se busenja kartica u Tehnoservisu (IBM masina sa zumbanim karticama), pa sam nosio kuci kesu punu konfeta. Nakon toga su nabavili unisys, pa sam igrao neku formulu, koju su im slovenci inst.
Moj pokojni otac je bio profesor na ETF-u, ali on toliko nije imao veze sa računarima da ja nemam nikakve uspomene te vrste. Šta da vam kažem, on nije imao digitron nego je koristio tzv. šiber (ne znam koliko ovde ima onih koji uopšte znaju šta je to). :)

Poslednja izmena:
Moj pokojni otac je bio profesor na ETF-u, ali on toliko nije imao veze sa računarima da ja nemam nikakve uspomene te vrste. Šta da vam kažem, on nije imao digitron nego je koristio tzv. šiber (ne znam koliko ovde ima onih koji uopšte znaju šta je to). :)
I moj deda je to koristio a bio je gradj. ing. Mislim da se to zvalo šuber, mada nisam 100 % siguran.

Poslednja izmena:
Zvanično se zvalo logaritmar, a stvarno nisam siguran da li se zvalo šiber, šuber ili šubler. Zna li neko?

Zvanično se zvalo logaritmar, a stvarno nisam siguran da li se zvalo šiber, šuber ili šubler. Zna li neko?

moguce da se zvalo šubler :D jeste podsetio si me da je deda imao logaritamsku tablicu . stalno se to nalazilo na njegovom stolu, i danas kod babe sigurno imam tu spravu a kako radi ko li ce ga znati.;)

Poslednja izmena:
i danas kod babe sigurno imam tu spravu a kako radi ko li ce ga znati.;)
E, ja znam (ili sam bar nekad znao). Kupio sam neku knjigu, Boris Apsen "Logaritmar i njegove primene" (tako nekako). Nisam mogao da odolim a da ne naučim kako se to čudo koristi. Imam i par primeraka logaritamskih tablica. :)

WOW! Ovo je baš retro! :d

NE zvalo se siber subler je druga sprava.Subler ili pomicno kljunasto merilo sa nonijus skalom spada u grupu mernih alata i u masinstvu je jedan od osnovnih alata za merenje sa tolerancijom do max 0,01mm ali cesce je to manje tipa 0.025 ili 0,05.

NE zvalo se siber subler je druga sprava.Subler ili pomicno kljunasto merilo sa nonijus skalom spada u grupu mernih alata i u masinstvu je jedan od osnovnih alata za merenje sa tolerancijom do max 0,01mm ali cesce je to manje tipa 0.025 ili 0,05.

Ako ti kazes, nemam pojma.
Kada odem do babe pogledacu da fotografisem to.
:D

Da, Dejan Osipaonic kaze ispravno. Šubler nije sigurno. Šubler je "kljunasto merilo", tj. alat za merenje duzine, debljine, "dubine"... ne sluzi za racunanje... a izgleda ovako (mislim, svi znamo kako izgleda, ali rekao bih da ne znamo svi kako se zove ;)).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

ja sam prosle godine od Cigana na vasaru kupio za 100 dinara commodore 64 koji izgleda bukvalno kao nov. Trebaju mi kablovi i kasetofon za njega, pa ako neko zna gde mogu da se nabave ili prodaje svoj, nek mi javi.

takodje bih kupio bilo koju amigu, a nudim i na menjanje moj (isto na vasaru kupljeni) Amstrad za nju.

Nije posteno za amstarda mozes c64 da dobijes pokusavas da profitiras :)

Mala sala..................

ja sam prosle godine od Cigana na vasaru kupio za 100 dinara commodore 64 koji izgleda bukvalno kao nov. Trebaju mi kablovi i kasetofon za njega, pa ako neko zna gde mogu da se nabave ili prodaje svoj, nek mi javi.

takodje bih kupio bilo koju amigu, a nudim i na menjanje moj (isto na vasaru kupljeni) Amstrad za nju.

A da li bi prodao AMSTRADA?

Vrh Dno