Šta je novo?

Codeigniter vs Laravel

• Začetnik teme Začetnik teme n1tr0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

n1tr0

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
480
Elem, Laravel 4 nije beta vise, CI stable je 2.1.4 - zanimaju me iskustva u praksi.
Ja sam do sada koristio CI 2.1.4 i stvarno je odradjivao sve sto je trebalo, CI 3 je pitanje dal ce uopste izaci mada se moze povuci sa githuba, dok sam Laravel samo bio probao i nisam ga mnogo koristio.
Laravel deluje kao mnogo dobar framework i trebao bi da izgubim vremena da ga savladam u sitne detalje kao CI, ali bi bio na dobitku, medjutim ono sto meni deluje kao problemi vezani za Laravel su:
1. mnogo je hype-a oko njega - cim se pojavi nesto novo (ne treba da bude bolje) hype ce da nestane i pocece da propada
2. koliko vidim po testovima - mnogo je sporiji kod operacija sa DB-om
3. framework on top of framework - sve ovo uzrokuje pad u brzini kao i probleme sa potencijalnim security holes i bugs - sa CI sam uvek na stable poprilicno siguran sto se tice toga

I jos nesto - jel neko koristio CI 3 i da li je imao nekih problema?

CI 3 nije stabilan i ja sam naleteo na par problema sa njim. AKo planiras da radis bilo sta ozbiljno, ne savetujem ti nikako da koristis CI3.

Sa druge strane, Laravel deluje sasvim korektno, pocev od kocepta, preko izvedbe do komune. Sto se DB operacija tice, mozda jesu sporije ako koristis njihov ORM, ali te niko ne tera - ja nikad nisam koristio ActiveRecord koji je dostupan u CI-u jer se nisam osecao komotno sa njim. Mi smo vec poceli da prebacujemo nase projekte na Laravel i, iskren da budem, deluje kao sasvim dostojan naslednik CI-a.

Jel mi mozes reci koliko je njihov ORM sporiji u praksi u poredjenju sa active record-om?
Sta je sa bezbednoscu?
Sto se tice ostalog info-a zahvaljujem. 🙂

Мислим да ће ти мало теже одговорити на прво питање, пошто је написао да није користио ActiveRecord. 😉

Не знам само како си дошао до овога: ”3. framework on top of framework”, пошто то није случај. Laravel користи основе Symfony фрејмворка и на то надограђује своје специфичне особине.
Од старта је прављен тако.

Jel mi mozes reci koliko je njihov ORM sporiji u praksi u poredjenju sa active record-om?
Sta je sa bezbednoscu?
Sto se tice ostalog info-a zahvaljujem. 🙂

Nikad nisam razumeo zasto bi neko koristio ActiveRecord, pogotovo u ozbiljnijim projektima? Mozda sam ja previse konzervativan prema ORM-u, ali volim da sam kontrolisem svoje upite i da ih specijalno dizajniram prema svojim potrebama umesto da koristim dodatni sloj koji ce da interpretira moje zelje.

Не знам само како си дошао до овога: ”3. framework on top of framework”, пошто то није случај. Laravel користи основе Symfony фрејмворка и на то надограђује своје специфичне особине.
Bas tako kao sto si napisao... :d
Nista, po svemu sudeci Laravel mi deluje ipak kao buducnost i kontam da ce dosta ljudi sa CI preci na njega.

Nazad
Vrh Dno