Šta je novo?

cnc 3018

Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruke
920
Poena
170
Kupio sam cnc 3018 za nekih 120e. dobio sam cak i laser. moje iskustvo:
Kao i svaki kineski uredjaj muke sam mucio dok sam ga osposobio ispravio šipke koje su bile krive, popravio ležaj.....::;
Posle uspešnog graviranja imena , i upotrebe lasera (obavezno nositi cvikere tokom rada sa laserom, citav dan sam bio slep), matična je crkla.
Naručio sam novu matičnu po preporuci (mach 3, 4 steper drajvera, i napajanje od 24v 500w (oko 100e sve)). još nisam dobio sve delove.
Dosta je komplikovanije nego 3d štampa. Prvo kod se generiše kod u nekom od CAM programa. Potrebno je odabrati što prostiju putanju i bitove(burgije ako obradjujemo drvo) (čitava nauka).
Ako neko ima iskustva sa cnc slobodno neka podeli
 
Imam CNC3018 i radi mi sasvim korektno. Na početku sam imao problem da laser nije radio ali mi je prodavac poslao drugi i to sve radi kako treba.
Mislim da si se zaznuo što si uzeo MACH3 kontroler. GRBL je praktičniji, ima veći izbor softvera i to besplatnih.

Za određivanje parametara za glodalicu probaj ovo https://pedja.supurovic.net/simplified-cnc-milling-calculator/
 
Hvala za link. Videcu kada svve povezem i pustim u rad kako ide razocarala me je ova maticna koja je brzo crkla.
 
Blaga reanimacija teme - hteo bih da pribavim CNC za sečenje akrilnih ploča. Recimo do 10mm debljine. Je l' ima možda neko iskustvo sa tim materijalima i da li 'čuveni' 3018 u nekom obliku može da završi ovaj posao? Da li lokalno (SRB) ima nekih boljih opcija? Potencijalno bih voleo da mogu i aluminijum obrađivati pa ako ima smisla uložiti odmah novac u takav CNC, što da ne. :)
 
Ja sam svoj prvi i jedini cnc pravio pre nekih 13 godina od nule, tj od delova.
Velik je 2m x 1m, hteo sam da kad vec pravim masinu da mogu da graviram nesto velicine sobnih vrata.
Konstrukciju sam sam osmislio od nule gledajuci druga resenja na internetu.
Koristio sam najslabije nema motore i neku najjeftiniju plocu za kontrolu istih.
Spindla je mislim oko 2kw ili vise i digitalni kotrnoler iste.
Hladjenje spindle je uz pomoc pumpe za vodu za akvarijum i kante pune obicne vode (recimo 20l) mada bi bilo bolje da je destilovana.
Opiljke sam rucno usisavao mada sam planirao da kupim/napravim ciklon i da sprovedem crevo kod spindle.
Sistem stega sam sam pravio tako da sam imao izbusene rupe na krevetu na svakih 20cm na koje sam mogao zasrafiti stege za materijal.
Set kandzi za hvatanje burgija sam nabavio na aliexpresu, dok same burgije za metal/drvo sam nabavljao kod svercera iz ceske/rusije na lokalnom buvljaku u NS-u.
Hladio sam burgije sprej kombinacijom ulja ili wd i vazduha (kada sam bradjivao metal).
Program je standardan mach3.
Priprema projekta je radjen u artcamu, dizajn u raznim vektorskim programima, kompjuter neki najobicniji sa win xp.
Sve delove osim metalne konstrukcije sam narucivao sa aliexpresa, otprilike me je kostalo 2-3k evra (sada je to verovatno mnogo jeftinije) i bilo je tesko par desetina kg mozda i 100+kg.
Slato je obicnom postom ne dhl-om i nas poznati kolega sa bench foruma (kojeg vise ne vidjam ovde) mi je pomogao u carinjenju.

Sta sam naucio iz svega toga?
Materijal je skup, pocevsi od burgija koje su 10-50e i pucaju lako (najvise na pocetku dok se ne ustosite u mogucnosti vase masine tj brzine rada koje odgovaraju tipu materijala i burgije
Zatim skup je i materijal za obradu tipa blok drveta, a o metalu necu ni da pricam (pogotovo sto su sada skocile cene metala zbog rata i korone).
Srecom, pre svake obrade zeljenog materijala sam se vezbao na parcetu stirodura da vidim da li je sve isprogramirano kako treba.
Verovatno modelarska pena bi bila mnogo bolja ali i skuplja, ali stirodur je dovoljno tvrd da moze da prikaze fine detalje ako nesto rezbarite pre nego sto stavite zeljeni materijal.
Na tu velicinu od 2mx1m su mi slabi motori/drajveri/napajanje dosta bili spori i slabi, za nekih 300e se to moze popraviti.
Masina je bila pogodna za drvo i meki metal tipa aluminijum, dok za gvozdje je dosta slaba bila ali je radila posao ali slabo.

Moja zamisao je bila da sa njom u svojoj kuci napravim stolariju sa unikatnom rezbarijom, ili da pravim luksuzne aluminijumske futrole za mobilne koje bi ili da pravim kalupe za brizganje plastike, ali.....
Na kraju sam shvatio da je to nauka za sebe, i da mi je mnogo vece zadovoljstvo bilo praviti cnc od nule nego uciti i praksati se na obradi drveta/metala i programiranju plus sto i za 3d dizajn nekog reljefa treba nauciti zanat, a na internetu prakticno nema besplatnih reljefa i slika za download nego se to placa od 10 evra do par stotina evra tipa neki kineski zmaj velicine 1m i vise.
Plus masina je jako bucna i pravi mnogo prasine tako da i o komsijama treba razmisljati iako je ona u nusprostoriji na mom placu, pre toga je bila u garazi unutar kokmpleksa garaza pa su mi se komsije zalile sto trosim zajednicku struju za privatan biznis.
Pa sam odustao i prodao masinu prijatelju za 1500e koji je u 60-tim godinama i mislio je da ce mu to biti hobi, ali kada je i on video da je to nauka, evo skuplja mu prasinu godinama. Sada hoce da je proda ali ga ja nagovaram da prvo ubaci brze motore i posto je to dosta velika cnc masina da moze da je proda sigurno za mnogo vise nego sto je kupio.
Cnc je samo jednom iskoriscen za nesto korisno a to je bilo da prohromski lim od mislim 1mm se izbuse par hiljada rupa tako da bude cediljka u jednoj velikoj fritezi koja trenutno radi u jednom mom magacinu gde se przi suncokret.
Mogu vam poslati neke slike sta sam radio kao vezbu ili kako izgleda, ali posto masina nije kod mene nemam slike istih, a mrzi me da idem kod prijatelja samo da bi je slikao.
 
Dobar info, svakako. :) Sticajem okolnosti moj komšija ima CNC za drvo, tj. on sa time radi najviše. Neki ljudi iz Niša su pravili CNC, ima mu već godina... Mach3 je ploča, mada je meni to toliko ruralno preko serijskog porta, tako da sam video da su alternative, gore pominjana GRBL.

3018 deluje budžetno primamljivo, nekada sam gledao šta je sve lik menjao na njegovom primerku da bi unapredio mogućnosti i to sve prilično liči na najjeftinji kineski printer a hoćeš da štampaš PC/najlon npr. Može, ali lično već imam previše hobi mašina koje vole pažnju.

Gledao sam KP, ima raznih ponuda a pisao sam jednom od prodavaca koji se bavi i izradom. Probaću da prikupim još info, svakako, pa da vidim šta je "pametan izbor". Svakako bih neki desktop CNC format najviše voleo, ne treba mi veći od 1000x1000, ako i toliko.
 
Što se elektronike tiče, ja sam išao na Arduino nano + njegovo podnožje za lakše ožičavanje i TB6600 drajvere. Nano nakačio na RPi i instalirao cncjs.

Mehaničke komponente su skupe, bar one najbolje (šine i kolica, kuglično vreteno i prateće komponente), pa sam išao na SBR vođice sa osloncem i trapezna vretena (znam backlash ali krastavac).

Nisam radio sa aluminijumom još uvek, imam DC obradni motor od 500W pa se neću usrećiti, ali ću probati i odustati kad uništim par glodala.
 
Domaća izrada, KP ponuda, 800x800 sa Makita/Bosch ruterom/glavom je oko 1k eur, nema17 motori, GRBL, ostale detalje ne znam trenutno.

Čitajući iskustva, računajući i dostupnost delova i moj manjak iskustva sa CNC mašinama, deluje mi da uložen novac i vreme za DIY ne bi izašli u sumi ništa manje... Prednost je naravno učenje i upoznavanje sa mašinom. Opet, komparacija sa 3D printer iskustvom, gde sam isto imao 0 iskustva pre kupovine, do toga da bih sada rado pravio svoj printer, navode me da za izbor prvog CNC-a pametnije je kupiti već gotov proizvod. Kasnije naravno ići putem upgrade-a, klasično. :)
 
3d printer je dosta jednostavnija sprava u odnosu na cnc za koriscenje.
cnc je stvarno nauka za sebe, moras da naucis brzinu obrtaja burgije/glodala u zavisnosti od materijala i cak od zavisnosti velicine burgije,
pa onda brzina uranjanja burgije u materijal, pa brzina pomeranja burgije u materijalu, pa kalibrisanje koordinata masine za svaki ubaceni materijal.
Pa sta raditi kada se pocne izvrsavati program glodanja koji traje nekoliko sati a burgija ti pukne a program to ne zna nego nastavlja da gura polomljenu burgiju jer nastavlja program da izvrsava i sa tom burgijom ti unistava skup materijal.
Zatim kada zaustavis program i zamenis polomljenu burgiju ona nije na istoj visini po z koordinati kao i ona prethodna burgija, pa tako moze i nekoliko burgija da pukne prilikom izvrsavanja jednog programa , pogotovo ako su lose burgije/glodala ili ako je neiskusan operator.
Pa onda imas glodala za grubo skidanje materijala, pa kada se zavrsi on onda pokreces program za fino skidanje materijala.
Sve te programe moras rucno da napravis za svaki alata (burgija/glodalo) koje koristis za jedan projekat.
A gde je onda sam proces dizajniranja projekta, gde rucno moras crtati sve u 3d ako neces da das pare za gotov dizajn.
To znaci da moras da naucis tri razlicita tipa programa da bi odradio ceo projekat od pocetka do kraja.
U jednom programu dizajniras u 3d, u drugom 3d projekat pretvaras u programe za cnc (artcam u mom slucaju), i mach3 program koji izvrsava generisane programe i kontrolise cnc.
Pa onda kvalitet materijala moze da varira, sta ako slucajno nadjes na pukotinu ili cvor u drvetu, sta ako je aluminijum lose izliven pa je pun necistoca i rupica od vazduha ...
Pa na kraju kada napravis to sto si hteo od materijala shvatis da mora jos i rucno da se fino obradjuje tipa testera/brusilica/dremel/ smirgla / farba / lakira / susi ...
Ima toga koliko hoces, ovo je samo zagrebano.
I onda dok sve to naucis i potrosis pare na silne burgije/glodala/vreme, treba shvatiti da li se to sve radilo da bi se igralo/ucilo ili da je krajnji cilj neki proizvod koji ce se unovciti.
Ne odvracam nikog, zanimljiva je materija raditi sa cnc-om i meni licno, ali posto sam programer i elektronicar po struci, onda jos da potrosim godine da naucim obradu drveta i metala mi nije izgledalo privlacno.
Posle cnc avanture mi je 3d printer izgledao kao savrseno za ono sto ja hocu (ali tada dok sam ja pravio cnc nisu bili 3d printeri za neke sitne pare), plus rezolucija odstampanog proizvoda kao i slabost plastike na fizicke sile me je uvek odvracalo od istog, plus male dimenzije istih.
 
Poslednja izmena:
Sve stoji, većine sam svestan. Lično mi je hobi autosport, prilično sam vešt sa gomilom alata, sečenjem, varenjem, glodanjem, šmirglanjem, poliranjem, lakiranjem, farbanjem... šta god. Naravno, gomilu toga sam naučio iz pobuda kao i ovaj put - da imam CNC za pravljenje fukncionalnih alu delova i neko sečenje finih akril/karbon ploča za razne projekte koje sam već pravio i radio. Ali naravno alat je taj koji daje finoću i završnu obradu, uz skill i to sve onda ide na viši nivo. :)

Poenta je - nije meni problem, imam volje i vrlo cenim podeljeno iskustvo. Inače samo pojeftinjenje tehnologije je ono što i vuče da se proba, dobavi i pravi. Recimo, printer će pomoći za probne komade, oblike, crtane u Fusion-u npr. pre nego izgubim živaca i vremena za finalni deo. To je vrv bilo dosta teže pre 10ak godina.
 
Cnc je dosta komplikovaniji hobi od 3d stampe. Licno sam pokušao, ali cnc mi manje vise skuplja prasinu, ponekada sprzim nesto sa laserom, izrezbarim ime u drvetu i to je sve.
 
Koji CNC imaš? Jesi probao akrilne table možda? Je l' imate neke preporuke za lokalne dobavljače glodala, osim KP?
 
Da, zaboravih da dodam da sam po zavrsetku cnc masine odmah kupio i laser sa aliexpresa, sa zeljom da uporedo sa spindl-om koristim njega radi graviranja ili secenja tankih limova (za sta je spindla neefikasna jer ima vibracije sa radom sa tankim limovima).
Koliko se secam bio je snage 20w i kostao je nesto preko 100e na aliju plus 400e za posiljku dhl-om jer je jako lomljiva roba.
Stiglo je za manje od nedelju dana i dhl me je cimao oko carine, ali sam nekako papiroloski izbegao da je platim.
Uz to sam uzeo i pozlacena ogledala za usmeravanje zraka lasera i napajanje za isti.
I kada sam pokusavao da ugradim laser u moju konstrukciju, prejako sam gurao laser u metalnu cev koja je trebalo da sluzi kao drzac i kao zastita istog od opiljaka glodalice da ne polome laser (inace laser je staklena cev velicine nekih 50cm koja je ispunjena odredjenim gasom, nesto kao debela kratka neonka), iz bog toga je pukla cev lasera i naravno gas je iscureo i otislo 500e u nepovrat a da ga nisam uopste ukljucio (ostade mi pozlacena ogledala i napajanje u vrednosti od mozda manje od 200e ovde u kuci i sada skupljaju prasinu).
Tako da sam imao izlet u tu oblast neuspesno.
Inace laser sam hteo da koristim da secem limove i od tih limova da pravim custom pc kucista, to je onda bila egzotika i svako to kuciste je dostizalo cenu i do 1000e (secam se kucista u obliku piramide), Ali sada su u igru usli kinezi koji sada prave svakakve fantasticne dizajnove istih koristeci kombinaciju plastike i metalnih limova (inace za oblikovanje plasticnih ploca koje bi bile koriscene za pravljenje pc kucista sam planirao da na cnc-u pravim od drveta kalupe koji bi bili korisceni za vacuum forming, jeftina diy tehnologija koja bi se uspesno mogla koristiti i za izradu raznih custom oplata za automobile, plus ovu tehnologiju moje kolege uspesno koriste za komercijalnu izradu taxi tabli i to dobro naplacuju).
Takodje u to vreme sam i napravio 3d skener koristeci web kameru i open source software sa kojim sam hteo da kopiram tudji dizajn i onda u 3d programu izmenim za moje potrebe i onda napravim u cnc-u. Taj program je imao david u nazivu koliko se secam i mogao je skenira sa sasvim solidonm preciznoscu dimenzije od muve do automobila (zato sam pomenuo malopre izradu custom oplata za auta jer mi je i to bilo kao mogucnost).
Zaboravih da napomenem u prethodnom postu da moja cnc masina ima 3 ose, a da je to ogranicavajuci faktor, da bi mogli da pravimo modele slicne 3d printeru moramo da dodamo i 4-tu osu sto uvodi jos vecu slozenost u svemu (iako na prvi pogled zvuci lako samo dodati jos jednu osu).
Sve u svemu, cnc ima nebrojene mogucnosti, odlican primer uspeha domace industrije su plasticari koji su u stvari cnc majstori koji su 90tih u srbiji poceli sa pravljenjem kvalitetnih i preciznih kalupa za brizganje plastike od kojih su napravili mali milion proizvoda i prosirili se ne samo na bivsu jugu nego i osvajaju region i svet sa proizvodima od onih sto kupite u plasticarskoj radnji, preko firmi koji prozivode uticnice/prekidace.... Ima i emisija o jednoj nasoj uspesnoj firmi na youtube kanalu pod nazivom ja preduzetnik (mislim da je ili aling ili conel, tako nesto).
Takodje pre 15tak godina sam hteo da kupim jedan plac u juznoj srbiji gde prolazi recica i gde bih izgradio mini hidroelektranu, to je tada bilo u zacecu i izlazili su clanci u novinama o lepim zaradama u odnosu na ulaganje. Kada sam procitao clanak da ima u zitoradju jedan deda koji lepo zaradjuje od toga odmah sam upalio auto i otisao do njega i malo ga ispitivao. I on mi je rekao da mu je najveci trosak bio (pored trafoa za elektrodistribuciju) bio propeler/elisa koja je trebala da se okrece putem vode i da je za dizajn i izradu na cnc-masini to platio papreno. To mi je dalo dodatnu ideju da pravim cnc (pored svih ovih ideja).
Tako da, ako bih sada ulazio u cnc vode, onda bih radije skupio kes kojim bih kupio profi cnc masinu koja umesto glodala koristi wire erosion tehnologiju koja pravi savrsen model ali i zato kosta mnogo.
 
Poslednja izmena:
Aling-Conel pravi jako dobre el. komponente za pokućstvo, lično mi je po kući većinski njihovo. Nisam znao da su tako počeli, ali eto lepa priča.

Meni lično nije cilj da pravim biznis od toga, ali bih voleo da kombinujem printanje, modeling, CNC i carbon-fiber za lične potrebe, pre svega. Imam full time job, ne treba mi, ali sam uvek rad da proširim spektar. Surovo mi zvuče razlike nekada i danas, preko cena do dostupnosti komponenti, tu vidim neku šansu da 'bolje prođem'.

Vidim nekolicinu DIY CNC-ova na KP, ima i nekih domaćih firmi, poput MBL, koji se hvale iskustvom i sl... ali im konstrukcije svima deluju relativno slično, mom oku barem.
 
Cnc 3018. Ako nekoga zanima jako ogranicena masina i jako slabog kvaliteta. Morao sam da zamenim napajanje i maticnu koja je crkla.
 
Pozdrav svima,davno sam se upoznao sa cnc ,radio par godina na iselu kao ruteru pa na nekim drugim itd...Licno mislim da je jednostavnije raditi na cnc ruteru ili glodalici nego na 3d printeru s tim da printer nesto moze ali ruter daje konkretniji deo po dimenzijama ,neuporedivo vise materijala moze da svari i to mu daje dosta prednosti .Pozdravljam svaki pokusaj samogradnje pogotovo u danasnje vreme kad ima prodavaca delova i kod nas pa se sve moze ovde nabaviti .Jedna od bitnijih stavki kod tih cnc masina i masinica a koja se ne vidi na prvu je krutost masine koja bi trebalo da je sto veca .Ima tu jos svasta koga interesuje nek pita....
 
Domaća izrada, KP ponuda, 800x800 sa Makita/Bosch ruterom/glavom je oko 1k eur, nema17 motori, GRBL, ostale detalje ne znam trenutno.

Čitajući iskustva, računajući i dostupnost delova i moj manjak iskustva sa CNC mašinama, deluje mi da uložen novac i vreme za DIY ne bi izašli u sumi ništa manje... Prednost je naravno učenje i upoznavanje sa mašinom. Opet, komparacija sa 3D printer iskustvom, gde sam isto imao 0 iskustva pre kupovine, do toga da bih sada rado pravio svoj printer, navode me da za izbor prvog CNC-a pametnije je kupiti već gotov proizvod. Kasnije naravno ići putem upgrade-a, klasično. :)
Imam verovatno isti CNC...pazi, kad sam ja racunao koliko ispadne da ga sam pravim, bio je oko 350e...tako da se isplati... :)

Sto se tice pokretaca teme...najbolje neki grbl...ima i 32bitna verzija i posto ta masina ima Nema 17 motore, tipa MKS DLC32 ploca(20ak evra) i TMC2209 drajveri(mozes da uzmes par komada za manje od 10e) bi bili tihi i radili bi posao lepo... :)
Grbl ima dosta programa koji su besplatni, a jako dobri, kao sto su openbuilds control, gsender, cncjs, itd...jednostavan je, sasvim dovoljan za veci deo korisnika koji sece drvo, plastiku, a cak i metal... :)
 
Cela prica bi trebala da se vrti oko toga sta ta masina treba da radi .A zatim recimo i za koje vreme .Da probam da uprostim odgovori na ta dva pitanja daju smernice za sve ostalo uz uslov da budemo iskreni u odgovorima a to ne ide bas lako jer cnc moze svasta i ko zna kakve sve zverke od poslova istrce iz sume.Najcesce prica ide ,ajd neesto da se pokrene da proradi ,pa cemo da dodamo ,pojacamo itd samo da bude posla lakocemo itd.To je putic u mocvaru......
 
Nazad
Vrh Dno