Šta je novo?

Club 3d 8800 gt, realno ili ne?

Zlatann

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2007
Poena
319
Uzeh je danas u hr , izasla me 180 e , e sad malo me brinulo napajanje chiftec 350w al ajde da probam. Nakon reinstalacije drivera krene sve ok, nakon 2-3 minute zamrzne se slika na desktopu,,jedino restart pomaze,,,desilo mi se jos 3 - 4 puta dok sam pokretao mozilu . Probam prvo 3dmark 06 , on prodje bez problema al 8900 score!( procesor na def 2.5mhz). Da li je ovo realan score ili mi mozda napajanje utice na konacan ishod 3d marka. E sad cudno mi je to sto mi se ne desava da se komp zakuca u igrama nego u 2d tj na net-u ili... Nesto mi se ne reinstalira Win ali ako moram uradicu, samo bih voleo da mi neko pojasni da li je dobijen score realan ili tu nesto ne stima. Da li je to zamrzavanje slike ,napominjem NE u igricama, softverski problem ili nesto drugo?

Temperatura posle pola sata race 07 neprelazi 65 c

Poslednja izmena:
sry za off topic
cek ta te cena izasla sa povracajem pdv-a?

Napajanje ne utice na rezultat u 3dmarku,mislim da je rezultat ok posto ti je sve na defaultu,ako je napajanje slabo normalno je da zakucava u igrama a ne u 2d posto graficka tada vuce vise struje,kod mene se slicno desava (imam isto chieftec 350w) i 3850 (koji trosi nesto manje struje od 8800gt-a) zabada kada ukljucim neki usb,kada proc drzim na 1.6v resetuje se kad god mu dune...reinstaliraj windows ali mislim da zakucava zbog slabog napajanja.

edit ... vidim da zakucava u u 2d a ne u 3d,*** ne znam kod mene zabada kad stigne ali samo ako ukljucim usb ili ako je procesor na 1.6v.

Poslednja izmena:
Podigao sam procesor na 2.8 i dobio 9650 , ahh valjda je to to...
neznam zasto sam ocekivao 10500- 11000?!

Ma sta ja lupam ,,za 180eura treba da pevam!

Poslednja izmena:
Po nekoj "matematici" slabo ili lose napajanje moze da utice na performanse ako grafika ne dobija dovoljno struje pa ne moze da iskoristi sav potencijal.
Score ti jeste nesto manji, nisam siguran da je taj CPU bas toliki bottleneck za 8800GT.
Ako kazes da ti se komp spontano gasi i da imas te probleme,
Pa moras da zamenis napajanje.

koju si kartu ima pre nje
ako je ATi koristi driver cleaner,
mada nista nije tako dobro kao format C: .

Ako smatraš da ti je CPU preopterećen ( i nema vremena za fiziku, AI i ostalo), uvek možeš uključiti vsync ili ograničiti fps u igrama (većina igara ima to podešavanje). Po meni, nema potrebe da grafička tera uvek koliko može (a 8800GT može dosta) jer je onda i CPU stalno zauzet. Umesto toga, mađi neku vrednost koja ti odgovara (subjektivno, ali recimo oko 60 FPS što se poklapa sa vsync za TFT monitore) i tako stalno teraj. CPU i GPU će ti biti hladniji, CPU će imati vremena da radi i druge stvari.

Ako smatraš da ti je CPU preopterećen ( i nema vremena za fiziku, AI i ostalo), uvek možeš uključiti vsync ili ograničiti fps u igrama (većina igara ima to podešavanje). Po meni, nema potrebe da grafička tera uvek koliko može (a 8800GT može dosta) jer je onda i CPU stalno zauzet. Umesto toga, mađi neku vrednost koja ti odgovara (subjektivno, ali recimo oko 60 FPS što se poklapa sa vsync za TFT monitore) i tako stalno teraj. CPU i GPU će ti biti hladniji, CPU će imati vremena da radi i druge stvari.

Interesantno! Nije mi palo tako nesto na pamet, probacu. Samo ne verujem da ce mi ukljucenjem v-synca biti frame-ovi ograniceni na 60 nego na 30-ak( barem mislim), ili postoji opcija da ih podesim (recimo na 60)?

Karta koju si kupio je izuzetno brza. Trebalo bi da može da odradi >60 FPS u bilo kojoj igri u većini situacija, i dokle god je taj uslov ispunjen FPS ti neće padati ispod vsync vrednosti. Problem nastaje ako u nekoj intenzivnoj sceni grafička posustane, kada se javlja efekat fps=vsync/n (recimo primer koji si ti naveo 1/2). Tripple-buffering delimično rešava taj problem (mada mislim da ima dosta zabune kod ovog termina, možda je bolje reći: "max frames to render ahead", ili "prerender limit"). Opet, tvoja karta je mnogo brza. :)
Neke igre (na pamet mi pada Battlefield 2) imaju zaključavanje FPS-a (game.lockfps x) i ako ga aktiviraš onda će FPS uvek biti koliko karta može da izdrži, ne više od x. Pod uslovom da ti ne smeta "tearing" efekat.

Poslednja izmena:
Vrlo verovatno da ti je napajanje slabo ili dotrajalo da teru tu karticu. Isprobaj je negde gde je jace napajanje, mozda gresim, ali ovo sto si napisao prilicno ukazuje na napajanje.

Poslednja izmena:
Podigao sam procesor na 2.8 i dobio 9650 , ahh valjda je to to...
neznam zasto sam ocekivao 10500- 11000?!

Ma sta ja lupam ,,za 180eura treba da pevam!

Skor je u redu za GT na def taktu. Digni ga malo, pa cas vidjeti razliku.

PAzi ja sam imao 7900 skor sa MSI 8800GT i kupio sam novo napajanje i to vidish koje u potpisu i ispostavilo se da je grafa ******a...Samo sto je kod mene bilo obrnuto 2D je radio dok 3D nije...Takodje pala reinstalacija Windowsa i sve i na kraju otisla na reklamaciju
Npr evo je kod mene u kompu 7200GS i radi kao zmaj...

Dakle aj ti to istestiraj kod neekog druga i recimo na intel platformi pa onda javi sta je bilo

Odlicna cena BTW da sam znao da je tako povoljno.....

fleshuj plocu najnovijim biosom pa se javi...videces rezultat....a i display driver 169.21 nije lose da instaliras...pozdrav !!!

Uradio. Isti rezultati. 9650 u '06 i 14500 u '05( graficka na def, proc na 2.8).

Ne bih klokovao graf. zbog knap napajanja,,,za sad.

Proc te gusi.. kod mene Q6600 + Palit 8800GT sve na default:
3dm05 - ~15500
3dm06 - ~11800

Pre neki dan sam dobio na kratko spravicu koja meri trenutnu potrosnju u W i snagu struje.
Posto imam 2 kompa merio sam potrosnju oba u razlicitim rezimima rada.

1. komp je C2D 6400 @ 3000MHz, 8800GT oc, 2xHDD, 2x Optika, FDD, 2x1GB DDR2 oc, modem, Pinnacle DC10, 4x cooler...
Max potrosnja (prime + 3DMark 06 + svasta nesto :)) nije isla preko 295W (samo u piku). Prilikom dizanja Wina, oko 200W, idle oko 180W.

2. komp je Pentium E2180 @ 3000MHz, 8600GTS oc, 1HDD, FDD, 1GB DDR2 oc, 2 x optika, 2x cooler...
Max nije prelazio 195W, a idle je oko 90W...

Mislim da ispravno kvalitetno napajanje od 350W moze da gura tvoju masinu.
Pozdrav

Uverio sam se da je procesor usko grlo ,,,, @ RS , napajanje tera ovu konfiguraciju vec 2 dana bez ikakvog zamrzavanja i restartovanja ( malo sam ocistio komp raznoraznim cleaner-ima) tako da mislim da je stvarno dovoljno, danas cu da probam malo ubrzati graf. pa cu definitivno biti siguran da li sam na granici...

Zanima me da li ovaj ocigledan mali rezultat 3d marka(+ - 9650) u odnosu na konfiguracije sa jacim procesorima i 8800gt u mojoj klasi ( 11-13000) , utice u istoj meri i na igrice ili je ta razlika mnogo manja .

Pozdrav svima

Poslednja izmena:
Reinstaliraj sistem, sve sredi, instaliraj drajvere kako treba, i taj procesor ne bi trebao da ti pravi probleme, razlika u igrama moze da bude do 5-7 frejmova u nekim naslovima, a u nekim nikakva razlika. Jos nesto postoji par softvera koje moras da instaliras za AMD procesor AMD Dual Core Optimizer i Athlon 64 Processor Driver, ali obavezno reinstall sistema pre toga, da bi bio siguran da je sa softverske strane sve u redu.

@USKO GRLO TIPOVI, ljudi taj izraz se koriti za malo ozbiljnije probleme, a ne za manjak od 1000 peona u 3dmarku, ovo stvarno nisam jos cuo da je nekome usko grlo procesor u 3d marku, komicno. Manji su rezultati jer je taj procesor dosta slabiji, ali kako to moze da bude usko grlo u 3dmarku, bas bih voleo da mi neko objasni? Drugo tog kod njega nije manjak poena vec, naspram cene i mogucnosti tog procesora takvi su rezultati.

Poslednja izmena:
Reinstaliraj sistem, sve sredi, instaliraj drajvere kako treba, i taj procesor ne bi trebao da ti pravi probleme, razlika u igrama moze da bude do 5-7 frejmova u nekim naslovima, a u nekim nikakva razlika. Jos nesto postoji par softvera koje moras da instaliras za AMD procesor AMD Dual Core Optimizer i Athlon 64 Processor Driver, ali obavezno reinstall sistema pre toga, da bi bio siguran da je sa softverske strane sve u redu.

@USKO GRLO TIPOVI, ljudi taj izraz se koriti za malo ozbiljnije probleme, a ne za manjak od 1000 peona u 3dmarku, ovo stvarno nisam jos cuo da je nekome usko grlo procesor u 3d marku, komicno. Manji su rezultati jer je taj procesor dosta slabiji, ali kako to moze da bude usko grlo u 3dmarku, bas bih voleo da mi neko objasni? Drugo tog kod njega nije manjak poena vec, naspram cene i mogucnosti tog procesora takvi su rezultati.

Probao i nov Win sa amd dc optimizatorom i fix-om , score identican.
Pa ako sa 4800+ na primer, dobijes 25 do 30 % manji score od Q6600 na primer,onda neznam zasto ne nazvati isti uskim grlom.

Pozdrav u svakom slucaju

Zanima me da li ovaj ocigledan mali rezultat 3d marka(+ - 9650) u odnosu na konfiguracije sa jacim procesorima i 8800gt u mojoj klasi ( 11-13000) , utice u istoj meri i na igrice ili je ta razlika mnogo manja .

Pozdrav svima

Ne toliko. Imaces 5fps-a manje sa 4800+ nego sa nekim C2D nasviranim na +3.5Ghz.

Pa ako sa 4800+ na primer, dobijes 25 do 30 % manji score od Q6600 na primer,onda neznam zasto ne nazvati isti uskim grlom.

Zato što to nije odraz realnih mogućnosti tvoje konfiguracije. Imaš potpuno normalan rezultat i ne vidim u čemu je problem. Svaki imalo oc. C2D će dati poprilično veći razultat u svim 3D Mark programima, sa tom grafikom, ali u igrama nema tolike razlike u fps-pretpostavljam da se ne igraš na 640x480. :p

Rezultat od mog drugara: AMD 4600+, 2x1GB Gail -čini mi se neki Dragon i Gainward 8800GT u 06 nešto manje od 9000 poena.
Imaš jako dobro mašinu! Iskoristi je na pravi način, igraj nešto dobro, a 3D Mark rezultate zaboravi, jer ti ništa ne znače.:wave:

@Zlattan
Tvoj rezultat u 3dmark 06 je OK. Taj procesor toliko moze i to je to. Kod mene na c2d E6850 (3600MHz) i MSI 8800GT OC (660,1900) dobijem 12800 poena. Ali verujem da u igrama nema neke primetne razlike izmedju moje i tvoje konfiguracije.

@Zlatan, zato sto ti jednostavno taj procesor nije usko grlo, takav mu je kakav mu je skor u 3dmarku, ali kada opalis igru, graficka ce ne smetano moci da radi, neces gubiti frejmove zbog nedovljno jakog procesora, kao sto bi bio slucaj da imas neki jednojezgarni procesor, da li sada razumes? Taj procesor je dovoljan za igranje i bilo koja graficka moze tu da pruzi 100% svog rada, dok recimo sa pravim uskim grlom ona u igrama bi radila sa na primer 70% snage. A 3dmark daje vise poena kada overklokujes procesor nego graficku.

Mislim da procesor jeste usko grlo za tu karticu.
Naime,ja sam imao 4800+ (-) : ) na 3.0GHz,i imao sam skor od 9600 markowa.
Dok je sa Q6600 ocovanim na 3600Mhz, skor bio oko 14300. Kartica je radila na istim frekvencijama i na jednoj i na drugoj mashini. (Videti "Moja masina")
Frejmazha sa Ahtlonom, u Battle of Proxycon-u, u onoj pochetnoj sceni, kada se prikazuju vojnici u letelici, je ishla do max 68,da bi sa Q6600 ishla do 96 FPS.

Mani 3D mark, nije objektivan sto se tice testiranja samo grafike.
@jonesba
qq sa 8800GT na 7200GS... pretpostavljam da prilikom reklamacije nisu imali novu da ti daju, ali ako si ti zadovoljan... :)

Ma ok je sve to, odavno sam govorio da igramo igrice a ne 3d markove, samo me je zanimala ta cinjenica da je toliko veci skor sa drugim (jacim) proc.
Malo sam danas testirao neke igre pocev od davno predjene test drive unlimited pa do crysisa.
Performanse su zaista fantasticne , ova prva radi na 40 -60 fps u 1680x1050 sa hdr i 4x aa, svim high podesavanjima a druga u istoj rez bez aa sa svim high opcijama na stabilnih 30-35 fps.
Na Glisti 64 moram smanjiti na 1024x768 bez aa i ultra high da bih dobio igrivih 30-ak fps-a.
Sve u svemu PREZADOVOLJAN !

Poslednja izmena:
Vrh Dno