Šta je novo?

clocking

• Začetnik teme Začetnik teme FTA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

FTA

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2004
Poena
319
samo kratko.kupio bih Bartona 2.5.e sad, posto vidim da je majka mara za klokovanje,a igram igre,koliko se realno dobije klokovanjem na,recimo 2.3.
u igrama naravno.nesto ne verujem da se nekome vuce grafika u nekoj novoj igri na default-u a onda kao poludi kada ga klokuje.pozdrav.

mozes da naletis na dobrog bartona, a mozes i na loseg, ako kupis BOX varijantu onda si ok u principu. A sta ces dobiti u igrama, zavisi od igara, u herojima, redalertu, C&C i WC3 ces dobiti dosta, a u quake3 nista (ukoliko imas jaku graficku) Znaci procesorski zahtevne igre profitiraju. E sad i FarCry je procesorski zahtevan ali vise graficki...

ajde da pojasnim😛ainkiller,farcry,znate hiljadu cudovista odjednom,one igre koje ja ne mogu(za sada) da omirisem sa 2.0 cel,mada sam odigrao painkillera.i da:cemu oznake
2.5+ kada rade na 1.83.kod intela se bar to zna.ovo pitam jer imam MSI plocu
koja podrzava do 3+,fsb 533,sis 648(oko 45eura nova) presao bih na 2.4 full.ima za 115 eura,a barton + epox = 140.znaci nije neka razlika.sta vi mislite?

Ako hoces da predjes na 2,4GHz FULL, onda nemoj vishe nikako da uzimas celeron!!! Samo Northwood, Northwood I Northwood 😀 Po mogucnosti shtekaj pare i uzmi na 2.6GHz Full sa HT-om - isplati se. Ja ne znam tu tvoju plocu ali ako podrzava Dual DDR i HT tehnologiju (FSB 800MHz). Ako to ima onda je OK. Kod Bartona tako pishe, jer on pri overkloku i dobroj matichnoj plochi moze da dostigne 2.5 GHz (ne znam ovo sigurno, ali ispravite me ako greshim!!!). A ako hoces da predjes na Barton treba ti nova maticna automatski. Sve to zavisi koliko para hoces da bacis na komp. Ja bih ti preporucio da prodas to tvoje i da predjes na Barton 2500+ i plochu EPoX 8RD3. To ti je pobednicha kombinacija. Naravno imash i skuplju varijantu - opet menjas to tvoje staro (CELERON JE TESHKO SR*NJE, shta mislish zashto su ga napravili jeftinije :-devil-: ) i da uzmesh Intel na 2.6 i Abit-ovu plochu. Ja sam se bash rasprichao... 😀 😀 😀 POZZZ :-devil-:

LiquidPlasma je napisao(la):
Kod Bartona tako pishe, jer on pri overkloku i dobroj matichnoj plochi moze da dostigne 2.5 GHz (ne znam ovo sigurno, ali ispravite me ako greshim!!!).
Auuuu... :d
Nije to 🙂
Jedni kažu da je to koliko Pentiumovih megaherca treba da bi radio brzo kao taj Athlon.
Drugi kažu koliko Thunderbirdovih megaherca treba da bi radio brzo kao taj XP.
Meni ovo prvo ima više logike, štaviše, ovo drugo mi uopšte nema logike 🙂, ali pošto nisam siguran neću ništa da tvrdim.

sa 2.6 se ne dobija mnogo.na 2.4 je L2 512 fsb 533 a to mi ploca i podrzava-rekoh nije neko cudo,minimalna je za taj 2.4.kad bi neko mogao blize da objasni da li barton
ima snagu i brzinu kao i P4 2.4 kad se klokuje na 2.4 posto je kes isti na oba-jedino je
fsb kod bartona jeza los.

sta vi pricate bre ????? Jesam li ja lud ili uopste nisam razume tebe Vojkane ?! A ti FTA, tek tebe ne razumem, pitas za bartona pa pocnes da se nadovezujes na 533 FSB ?!

"2.5+ kada rade na 1.83.kod intela se bar to zna.ovo pitam jer imam MSI plocu
koja podrzava do 3+,fsb 533,sis 648(oko 45eura nova) presao bih na 2.4 full.ima za 115 eura,a barton + epox = 140.znaci nije neka razlika.sta vi mislite?"

Sta d' fuk ovo znaci ?! ALo, dajete malo gramatike u racunarski jezik... Sta je 2.4 full ?! 2.4 na AMD-u znaci brzo u PM da intel jedva stize sa prosecnim OC-om, a na intelu 2.4 je roopa, pogotovo na tavanici (celleronu)...

dajte malo razumnije...

Poslednja izmena:
ha ha ha 🙂
pazi FTA bas si malko u brzini bar u recima slagao babe i zabe!!!
Pazi kod AMD-a na Athlonima su PR (Performance Rating) oznake i da ne ulazimo u to ko i kako i naspram cega ih je oznacavao!!! I da naravno kada kupish proc recima AMD Barton 2500+ (on radi na 1833 MHz ) ali to ne treba da te buni!
A sto se tice Intela gledaj ako imas para da zemnes Northwood-a sa 1MB L2 cache-a e to je tek prava stvar!
Sto se tice sirovih MHz-a to iz svakog proc-a mozes kako tako da izvuces , uz dobru plocu, qler, memoriju!!! 🙂

Poslednja izmena:
o,ljudi.ko pominje celeron.ja tog sra.a hocu da se resim zauvek.kazem intel 2.4 radi kao 2.4 i to je to.imaju isti kes a intel ima mnogo veci FSB(533,taj 2.4 koji ja
hocu da uzmem,dok barton ima 333,ako ne gresim).uostalom,gde je AMD-u FSB 800? mozda AMD 64-to ne znam.nisam primetio da imaju.samo me zanima da li ove cifre koje su ubedljivo na strani intela to i znace.inace moj celeron ima Northwood jezgro.jos jedno misljenje:ne verujem da te klokovane AMD masine uopste mogu da proguraju svu tu snagu koju im nafrizirate kroz male magistrale(mislim,[email protected]).
ispravite me ako gresim.sve ovo ne znaci da sam se odlucio za Intel vec mi trebaju vasa misljenja.uostalom,zato i jesmo na Bench-u.pozdrav.

P.S. - meni je mizerna razlika izmedju gore navedenih procesora-samo hocu bolji.
i da,manite te price 1 mb l2,prescot,fsb 800.sto vi to ne uzmete.
da imam te pare ne bih celo leto bio u BG-u vec bi me sad ladile 2 amazonkedok pijem limunadu.

Ahh,

533mhz magistrala je u stvari 133mhz kod intela. Samo sto ima quad pumped bus prema procesoru pa to onda ispadne "kao" 533mhz. Memorija radi, ako je sinhrona na 133mhz, a asinhrono moze do 5:4 odnosa (166), cini mi se... Kod AMD-a barton 2500+ radi na 166mhz magistrali sinhrono, dakle memorija mu je na 166mhz isto. Posto je u pitanju ddrram, frekvencije memorije mnogi vole da mnoze sa 2 :d Dakle, kao sto vidis, mnogo brojki koje malo znace obicnom coveku sem za marketinske svrhe.

Ono sto tebe treba da interesuje su konkretne performanse doticnih procesora. To ces tesko videti gledajuci njihove specifikacije. Pogledaj malo testove na internetu procesora koji te interesuju (posto su iz iste generacije, direktno su cesto i poredjeni). Imas http://www.anandtech.com, kao i ovaj sajt, a i mnoge druge pa vidi.

Ukratko, p4 2.4 i barton 2500+ su tu negde po performansama, cak je i barton malo brzi u vecini stvari. AMD je taj rating uveo zvanicno iz nekih idimidodjimi razloga, ali realno se zna o cemu se radi, to je njihova procena da je taj barton 2500+ koji radi na 1.83ghz brz kao p4 na 2.5ghz. Ta njihova procena je otprilike ok. Zasto su je uveli, pa i sam vidis da se ljudi hvataju za megaherce 😀 i sto vece brojke, iako one ne moraju uvek biti jedini pokazatelj performansi.

Sta da uzmes od ova dva procesora? Vidi sta te manje kosta i sta ce biti manje cimanje. Ako ces da overklokujes, nikad ne znas sta moze da uleti, a da bi uspesno overklokovao, treba ti i dobra ploca i memorija i kuler... Mozda je AMD u tom slucaju bolji izbor, jer bi kupio novu plocu i cpu za iste pare, a ova postojeca za intel i nije neka za overklok (koliko vidim to je neki sis chipset...)

ajd'

Prvo i prvo, morash razlikovati realan FSB od onog "enhanced" raznim tehnologijama (DDR, Quad-Pumped BUS). Preciznije, kod AMD-ovih procesora FSB radi na DDR (DoubleDataRate) magistrali, a kod intela na Quad-Pumped Bus-u , shto ce reci da se realan klok FSB-a na intelovoj magistrali mnozi za 4 a na AMD-ovoj sa 2 iliti primer : tih 800 Mhz kod intela je 200Mhz x 4. Shto se procesorske snage tice, Intelovi i AMD procesori rade na drugacijem pristupu obradi podataka, tako da Megaherci i Gigaherci ne cine sushtinu. Tj konkretno Intelovi procesori obradjuju manje informacija po ciklusu od AMD-ovih, ali zbog vece frekvencije odrade veci broj ciklusa u jedinici vremena. PR ili Performance Rating je oznaka koja kod AMD-a skoro direktno ima veze sa brzinom intelovih procesora,tj AthlonXP2500+ radi isto ili vrlo slicno kao Pentium4 2.5Ghz iako mu je realni klok manji(objashnjeno gore). Brze obradjivanje nekih odredjenih zadataka na odredjenom tipu procesora u odnosu na drugi tip se postize uglavnom sa optimizacijama ugradjenim na samom chipu (npr. SSE,SSE2 i od skoro SSE3 i sl.).

Ovo shto si rekao da AMD-ovi procesori ne mogu da proguraju tu snagu kroz male magistrale (jos jedno misljenje:ne verujem da te klokovane AMD masine uopste mogu da proguraju svu tu snagu koju im nafrizirate kroz male magistrale(mislim,[email protected]).) je cista glupost, s' obzirom da je tih 2-3Ghz interni takt procesora a ne sistema, a SVAKI danashnji procesor svejedno ima izlazni kanal od 133,166 ili 200Mhz. A i btw, da te prosvetlim 🙂 AMD64 radi na Hypertransport magistrali og preko 1Ghz 🙂

Optimizovaniji rad u profesionalnim okruzenjima,plus bolja komunikacija sa memorijom i josh par interesantnih dodataka cine Intel trenutno (po mom mishljenju) bolji izbor za kupovinu ako imash dovoljno kesha. Ako nemash bar 250e da dash za Intelov proc i dobru plocu, vozi sa AMD + odlicna ploca za 150e i budi zadovoljan...

Uff, nakucali smo postove u isto vreme 🙂

Poslednja izmena:
ToxiC je napisao(la):
A sto se tice Intela gledaj ako imas para da zemnes Northwood-a sa 1MB L2 cache-a e to je tek prava stvar!
To ne postoji. P4 sa 1MB L2 keša je Prescott.

Ko te je slagao da ne postoji?
Postoji, samo shto realno gledano, u radu, Intel sa tih 1Mb u odnosu na 512Kb nije dobio apsolutno nishta, kao shto za AMD nishta nije znachio prelazak sa 256 na 512Kb

Koji je sad to NW sa 1MB keša?
Nisam nešto tražio, ali nisam do sad čuo za njega.

samo da dodam i da ne duzim: khm..khm AMD je bolji od intela :d

@vojkan
na tom linku u drugoj koloni su prikazani proc. sa " 130 nm, 180 nm process technology" i odmah ispod njih L1 cache! 🙂

Kakav bre L1 cache sada ?

Northwood jezgro ima 512 KB L2 cache-a i tacka (0.13)
Presccot jezgro ima 1 MB L2 cache-a i tacka (0.09)

Procesori sa 1 MB L2 cache-a po poslednjem linku su
LGA775 pakovanje , presccot jezgro

http://www.intel.com/products/desktop/processors/index.htm?iid=ipp_home+desk_processor&

Citajte sta kazu za Pentim 4 procesore
ukratko 0.13 bla bla with 512K & latest 0.09 with 1MB L2 bla bla

P4 EE zaboravite , kosta mnogo i vrlo ga malo ima ...
U ostalom to je drugo... serversko jezgro ko zna nek dopuni naziv
necu da lupam Xe...
0.13 mikrometarski proces izrade i ima vise od 512K L2 cache-a

Kod Bartona tako pishe, jer on pri overkloku i dobroj matichnoj plochi moze da dostigne 2.5 GHz
Ispravljamo te , gresis , 2500+ je PR (performance rating)

Ja bih ti preporucio da prodas to tvoje i da predjes na Barton 2500+ i plochu EPoX 8RD3.

8RD3 ploca ne postoji , ali postoje 8RDA , 8RDA+ , 8RDA3+ ,8RDA3I ,8RDA6+
itd....

ToxiC je napisao(la):
na tom linku u drugoj koloni su prikazani proc. sa " 130 nm, 180 nm process technology" i odmah ispod njih L1 cache! 🙂
Ja stvarno ne znam o čemu pričaš.
Svuda gde se pominje 1MB L2 keša pominje se i 90nm tj prescott.
I dalje čekam link sa intel.com gde slovima i brojevima piše Northwood i 1MB L2 keša 😉

2 Tarmi Ricmi: Emergency Edition :d ima 2MB L3 keša.

Ma moze da ima i 3MB cache-a L4 , nikada nece sici u
siroke narodne mase ....
Meni je sasvim dovoljan i Northwood 3.0C ....

I na kraju zaboravismo coveka koji je zapoceo thread ....
Ima Celeronche , a hoce nesto drugo
Moj savet je da proda Kelerabu i uzme P4 2.4B il neki
drugi sa 533 FSB-om , da bi izbegao zaje..nciju oko menjanja ploce ....

Pozdrav

Poslednja izmena:
P4 EE zaboravite , kosta mnogo i vrlo ga malo ima ... U ostalom to je drugo... serversko jezgro ko zna nek dopuni naziv necu da lupam Xe...

Ako si mislio na Xeon , to je ime procesora, kao Pentium ili Athlon, a jezgro koje koriste P4EE i Xeon-i ima codename Prestonia

Nazad
Vrh Dno