Šta je novo?

clipper osnovni tutorijal

infomen

Cenjen
Učlanjen(a)
06.09.2012
Poena
159
Da li neko ima tutorijal ili neku knjigu za clipper, ja sam do sada radio u c++ i VB ali na poslu imamo neki računovodstveni program pami je potrebno da bar nešto naučim o njemu?
Gde mogu da ga skinem?

Sudeci po tvojim porukama na forumu, tvoje znanje c++ i VB-a se granici sa "skoro nista", a onda se raspitujes o Clipperu koji vise niko zivi ne koristi. Cak i da naucis nesto o Clipperru, to danas ne treba nikome.

Ovo je knjiga koja je izasla pre 22 god:
http://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref=86-7555-003-0

Da si se potrudio malo u potrazio na google-u "clipper tutorial" ili "programiranje u clipperu" nasao bi to sto trazis.

Haha, cak imam ovu knjigu :) no disketu sam izgubi, steta :)

Kanda covek ne zna ni sta je to, enviroment, kreiranje itd, ceka ga duuug put :)

yooyo +1

Ako nemaš sors te aplikacije nemoj ni da se trudiš da učiš.
@yooyo iznenadio bi se koliko firmi kod nas koristi clipper. Ako nešto radi posao dobro i zadovoljava tvoje potrebe što bi ga menjao? Osnovna prednost clippera nad windows aplikacijama su velika slova :) Tetkice u knjigovodstvu i računovodstvu ga prosto obožavaju :) U windowsu im sve sitno :)

Ali to je potpuno pogresan nacin rada u knjigovodjstvu. Treba sve to prebaciti na virtuelni host i onda otvarati remote sesije i raditi. Za 1-2k dinara mesecno mozes iznajmiti VPS sa 40gb prostora, instalirati Linux i u njemu knjigovodjstveni sw.

Ali to je potpuno pogresan nacin rada u knjigovodjstvu. Treba sve to prebaciti na virtuelni host i onda otvarati remote sesije i raditi. Za 1-2k dinara mesecno mozes iznajmiti VPS sa 40gb prostora, instalirati Linux i u njemu knjigovodjstveni sw.

Slazem se sa tobom da tako treba raditi, da sada radis. Ali i iz mog pogleda, ako mi nesto stvarno zavrsava posao - pa prvi ne bih ulagao u nesto. Pritom ja tu ne vidim 1-2k dinara mesecno, to je zastoj dok se ljudi priviknu na nesto novo + cena te nove aplikacije + zastoj dok se to sprovede + Marfijev zakon...

WebWolf +1
Radio sam u Clipperu i svakih 6mes me slogira neko ko zove da se nesto malo doradi.
Neverovatno.
Clipper + Win95 jos uvek prezivljava, a masine vise vrede u muzejima.

No radi posao, i ljudi su u pravu da ne diraju, posebno u vreme kad ni sutra da ce biti nije sigurno :)

HM... 24k dinara godišnje je jedna nova treš mašina koja vrti Clipper kao luda i još štošta pride :) plus ljudi vole da se ponove, novo je novo :) Obzirom na stanje komunikacione infrastrukture nikad sebi ne bih dozvolio rad u oblaku (obzirom da ne žive svi u Bgd-u a i tamo nije svuda sjajno). Veći je izbor knjigovodstvenog softvera pod DOS/Win platformom, osim ako ne misliš na neku DOS/Win emulaciju pod Linux-om, a i to je pitanje kako se emulira. Ideja kao ideja je lepa ali u praksi teže sprovodljiva, najpre zbog ljudi i njihovih starih navika kojih se teško odriču, ljudi vole da su im podaci tu kod njih, a ne tamo u nekom oblaku. A i nova mašina se vidi, a oblak? :)

A kad pukne disk ili crkne masina onda treba ceo dan da se posao ponovo pokrene. Cloud resenje je bolje i jeftinije, pogotovu ako imas vise korisnika sa raznih lokacija. Ne mislim na emulaciju Dos-a vec da se podigne puni Linux, definisu useri i onda preko ssh-a pristupas masini. Naravno, treba i Linux app za knjigovodjstvo.
Jos bolje resenje je web server na kome se vrti knjigovodjstvo, samo treba napraviti dobar UI, da se knjigovodje osecaju kao da je 1990. godina. :)

Poslednja izmena:
@yooyo
U ovom slučaju ovo nije optimalno rešenje. Backup DOS/Win aplikacija na bilo koji backup uređaj je jeftino i brzo ako si dobro organizovan. Za ostalo se uglavnom slažem.

@yooyo, nije bas preslikan ovaj slucaj, ali mislim da ces ukapirati poentu :D . Dovoljno je da procitas uvodnu pricu, ne mora dalje.

http://www.lifeprinciples.net/SuccessatLife.html

"I sleep late, fish a little, play with my children, take a siesta with my wife, Maria, stroll into the village each evening where I sip wine and play guitar with my amigos; I have a full and busy life, señor."

Sjajan početak. :)
Nisam dalje čitao, da mi ne pokvari utisak, ali ovo mi je bilo dovoljno da mi ulepša dan i da isplaniram izlazak na sneg sa svojim sinom. ;)

Nastavak je slican, opusteno. Ali da, uliva smirenost :D.

Nazad
Vrh Dno