Šta je novo?

Civilization V

Karte ispadaju kada igras odredjene igre neko vreme. Verovatno si igrao CivV u tom momentu.

Karte ispadaju kada igras odredjene igre neko vreme. Verovatno si igrao CivV u tom momentu.

Ma jok, upalio steam i pojavilo mi se kao pod "new item inventory" Capture.PNG... Cudno mi je jer imam 400h Skyrima i nijednu kartu:p

To je sada počelo da se dobija dok igraš neku igru za koju je to podržano. Evo meni je do sada ispalo pet Civ V kartica, jer sam je igrao sinoć dosta.

Danas sam počeo da radim na Deity partiji sa Venecijom. (podešavanja: continents, standard size, standard speed)

Prva partija je počela užasno sporo, zbog vrlo loše startne pozicije, ali sam igrao dosta solidno, te sam posle sedamdesetak obrtaja u relativno dobroj poziciji. Doduše, verovatno nedovoljno dobroj za pobedu, ali ćemo videti...

Kažite ako vas zanima da pišem dalje o tome. I ako još neko igra na Immortal/Deity, hajde, neka podeli iskustva, strategije...

^zanima mene. nikad ne pobedih preko cetvrtog nivoa, kad sam igrao vece mpe. jer je jadac sto AI nije bolji, nego dobija besne bonuse na proizvodnju i istrazivanje(a un nisu my weapon of choice). podeli savete, kako zaustaviti nenormalno brzu expanziju? dok ja napravim workera oni vec imaju 3 grada, nije humano, bas. to je ono sto me je nerviralo kod civ serijala, sto nema strateskog izazova, nego ili nema izazova uopste, ili je protivnik brzi x puta od tebe, pa se snadji.

Upravo tako. I ja sam navikao kao u sp da se polako razvijem i samo sto pocnem da istrazujem okolinu vec je gotovo :)

Ima li neki dodatak sa kojim se pojacava trading ili bilo kakav odnos sa protivnicima....u 5 serijalu sam se osecao ubedljivo najusamljenijim pa sam i prestao da ga igram.

Ja još uvek igram prvu partiju koju sam započeo u Brave New World-u, pošto igram na Large mapi i Marathon brzini :p
Što se težine tiče, ne volim da idem preko King-a.

jwl se ovo igra online sa srugim ljudima kao travijan?

ima li neka strategija a da moze online da se cepa

Poslednja izmena:
podelite strategije molim. ja sam pokusavao svasta(ne pricam sada samo za peticu, od celog serijala samo dvojku nisam igrao, i, ako izuzmemo keca(zbog smesne grafike), najbolji utisak mi je ostavio civ3+conquests, jer je moglo da se ratuje kako treba:)). cak i tamo, na ozbiljnijim nivoima tezine, jedini nacin koji ja nadjoh za pobedu(a da me u potpunosti ne uke.nj.ju prirodni resursi i da iz sela na pocetku dobijam tehnologije i settlere), jeste bio da bude ultra-mala mapa, i po mogucstvu ostrva... pa se onda ima sanse za neki tehnoloski i kulturni razvitak, i da se napravi vojska. od industrial vremena pocinjem da ih preticem, ali treba poziveti do tada. u varijantama kontinenata i pangaea, skoro je nemoguce... jer je ai nenormalno agresivan, i ima x puta jacu vojsku. a i to je opet nezgodno, jer medjusobno potpisuju paktove o istrazivanju i razmenjuju tehnologije...
secam se jedne partije, sedmi nivo tezine, uspeo sam da ih poklonima drzim odobrovoljene... bese negde oko 1200-ta godina nove ere. komsije su mi dosle sa cavalry-jem(kraj industrial ere za njih) i sazvakali me u potpunosti za 4 poteza. svi gradovi, i sva vojska.
kakva su vasa iskustva? koju taktiku upotrebljavati?

^zanima mene. nikad ne pobedih preko cetvrtog nivoa, kad sam igrao vece mpe. jer je jadac sto AI nije bolji, nego dobija besne bonuse na proizvodnju i istrazivanje(a un nisu my weapon of choice). podeli savete, kako zaustaviti nenormalno brzu expanziju? dok ja napravim workera oni vec imaju 3 grada, nije humano, bas. to je ono sto me je nerviralo kod civ serijala, sto nema strateskog izazova, nego ili nema izazova uopste, ili je protivnik brzi x puta od tebe, pa se snadji.

Na nižim nivoima težine igrač dobija bonuse, a AI penale. Kako raste nivo težine, tako se situacija obrće, te na najtežim nivoima AI ima bonuse, a igrač penale. Na četvrtom nivou ste otprilike izjednačeni, ako se ne varam.

Što se tiče mapa, isključivo igram standard veličinu, tako da nisam siguran kako je najbolje pristupiti većim mapama. Isto važi i za brzinu, pošto marathon i slično ne igram, već isključivo standard.

Teško je dati neki opšti savet kako igrati, ali hajde da počnemo od negde. U najvećem broju slučajeva, partiju otvaram tako što pravim scouta, pa monument. Zavisi najviše od mape. Potom ako imam dosta prostora za širenje, biram Liberty. Ako nemam, idem na Tradition. Honor biram samo ako igram sa civilizacijom koja je pogodna za rane ratove (npr. Nemačka). Piety otvaranje nisam još probao, jer je novo u BNW.

Umesto da pričamo ovako napamet, najbolje započni neku partiju, pa baci par screenshotova ako si voljan da prodiskutujemo šta je najbolje činiti... :)

ima li neka strategija a da moze online da se cepa

Može singleplayer, a može i online, preko Steama.

podelite strategije molim. ja sam pokusavao svasta...

Veruj mi, CiV V može vrlo lepo da se igra. Ja recimo na sedmom nivou (Immortal) sasvim komotno igram, a na šestom (Emperor) mogu da izgubim samo ako sam pijan. Pritom ima igrača koji su daleko, daleko bolji do mene...

Možda bi najbolje bilo da odabereš civilizaciju koja ti se sviđa, pa da igraš sa njom određen tip mape na npr. petom nivou (King). Mogu i ja da započnem partiju paralelno, pa da razmenimo ideje...

Veruj mi, CiV V može vrlo lepo da se igra. Ja recimo na sedmom nivou (Immortal) sasvim komotno igram, a na šestom (Emperor) mogu da izgubim samo ako sam pijan. Pritom ima igrača koji su daleko, daleko bolji do mene...

Možda bi najbolje bilo da odabereš civilizaciju koja ti se sviđa, pa da igraš sa njom određen tip mape na npr. petom nivou (King). Mogu i ja da započnem partiju paralelno, pa da razmenimo ideje...
+1

Još nisam stigao da probam DLC, ali vidim da ste zadovoljni, uff jedva čekam

*** ja još uvek nisam završio prvu partiju, a već sam jako malo spavao tri noći zaredom...
Ovaj marathon ubi, pregurao sam 1200 poteza. Al' šta ću kada mi je tako nekako najrealnije, inače imam utisak da ne stignem ni da iskoristim neku tehnologiju, a već je zastarela.

Sreca pa sam na odmoru inace bi bilo tesko ici na posao kad se igra do 3 4 ujutru :D Uspeli su da naprave odlicnu igru sa ove 2 ekspanzije i ako se nije cinilo da ce igra uspeti zbog "prazne" vanile.

Sto se tice novih civilizacija one po meni vredne pomena su :

Assryia - Odlicna civilizacija za agresivne warmongere. Neretko se zaostaje u late game kada se na pocetku krene agresivno , pa ova nova civ donosi nove mogucnosti za agresivne igre.

Venecija - Prava civilizacija za ljude koji vole izazove (nije za pocetnike)

Shoshone - Pokriva se veliko podrucje sa malo gradova , odlicna za "kolonizaciju"...

Još uvek nisam dobio Deity sa Venecijom. Imam utisak kao da ubadam loše mape. A u realnosti, ne mogu da preokrenem stvar u svoju korist...

Igram otvoreno. Rano je reći od starta na koju pobedu je najbolje ići. U principu, idem na to da pokupim dva do tri "grada-države", pa da napadnem prvog komšiju.

Krenem juce sa assryia da igram standardnu mapu , imortal sve sem vremenske pobede omoguceno, standardna brzina i ideja je bila warmongering i ako je on nerfovan pojavom kongresa. Dobijem najneverovatnije moguce komsije na <15polja od mene : zulu , japan i aleksandra. :D
Sistem je bio u fazonu :"Ako hoces warmongering evo ti istomisljenici pa se igrajte dok ostali posteni narodi jure nesto drugo ."

Odlucim da rasujem Japan jer je otvorio najslabije od ostalih (skaut,setler), za nekih desetak poteza od objave rata obrisem Japan i krenem nazad u glavni grad kad ono Aleksandar naspamao sve zivo i ceka na granici :D
Ratujemo nekih 15tak poteza napred nazad i onda se pojavljuje zulu sa onim njegovim impi...

Predao sam partiju u nadi da se nece ponoviti ovako nesto vise :D

Čini mi se da igra zaista bira protivnike prema tome koju civilizaciju čovek odabere. U nekoliko restarta sa Venecijom sam izvukao Egipat, Songai...

Trebalo je to da odigraš malo iskusnije. :) Recimo, mogao si možda da platiš Zulu da napadnu Aleksandra. Kada god je Aleksandar u blizini, ja računam na to da će napasti. On je generalno jedan od najtežih protivnika, DoW na Deity u 30 obrtaja je gotovo zagarantovan ako je blizu.

Igram upravo sa Venecijom i zezanje je pravo.
Pokušavam da pobedim na turizam i prosto je neverovatno koliko su detalja ubacili na tom plannu. Čuda, pisci, slikari, arheologija, nalazišta, odlična je expanzija.

Kada rasujes ratove ubrzo ostanes bez golda tako da potplacivanje nije bila opcija :D Do sada sam najvise uspeha imao sa Engleskom (manipulacija kongresima), Brazilom (kultura) i shoshonom (pathfinder op ) . Nisam uspeo do sada ni jedan domination da izvedem, cak ni blizu da pridjem jer sam odmah warmonger manace...

Poslednja izmena:
Mene uvek kikuju jer imam loš ping, i ako mi je net 6 MB, a ne skidam torente ni bilo šta drugo :D

Šta to može da bude ?

Meni se čini da je problem u lošem pingu. :d /trollmode off

stevanix, evo baš jutros sam igrao sa Nemačkom, pokušavao sam Landschneckt rush. Nažalost, vrlo težak teren (brda prošarana rekama) je učinio protivnike prilično nedostupnima, plus je prvi komšija Egipat digao Kineski zid. Negde na 120-tom obrtaju sam odustao, jer smo već dosta zaostali, iscrpljeni troškovima održavanja velike vojske, a bez mogućnosti da uzmemo bilo koji grad...

Covek igra diety sa Venecijom

Video sam. Ali on tu ima bolju startnu lokaciju od svih koje sam ja dosada imao, i niko ga ne napada prvih 150-tak obrtaja...

Pobedih sa venecijom politcki (pokupujes alijanse na kraju sa svim preostalim cstates i platis par glasova preko delegata) :D Standard , emperor., eart , standard.

Posle 4 uzastopne diplomatske pobede zapazam 2 stvari koje bi trebalo da se isprave : kupovina glasova je bas jeftina i AI ne koristi diplomatiju.
Ono sto me buni jos u igri je i kako izabrati pravu ideologiju posto me narod neretko natera da je uvek promenim sto rezultira anarhiju i mnogo losih posledica.

Nazad
Vrh Dno