1. Svidja mi se osecaj novog, igra ima izuzetan potencijal, pogotovo sa novim orbitalnim slojem.
2. Tech web je cool, vise nije linearan i sada1 mora jos vise da se misli na to sta ce se i kada ce se istrazivati. Kada se uzme u obzir da pojedine podtehnologije uticu na status afiniteta, cela prica je dodatno komplikovana. Sam prikaz tehnikalija je malo konfuzan, zahteva dosta zumiranja, ikonice za jedinice/cuda/zgrade se jako tesko razlikuju jedne od drugih.
3. AI je pasivan da ne moze biti pasivniji. Ja u jednom momentu sem par marinaca nisam imao nikakvu vojsku na izuzetno velikoj teritoriji, a oni su mi samo pretili. U sledecem momentu sam uspeo da napravim krdo artiljerije, samo zahvaljujuci jakoj ekonomiji i nisam imao problema da ih sve pokosim. U sustini, AI je grozan.
4. Miasma, novi resurs, se jako jako tesko vidi na mapi. Svidja mi se sto su boje tako mracne kao u SMAC ali neki detalji zahtevaju sredjivanje
5. RUTE SU TAKVO MUCENJE I *******CIJA AAAAAAAAAAAAAA! Ima ih vise po gradu nego u CIV5 i ****te kako smara konstantno podesavanje trgovine. To su trebali bolje da srede
6. Cuda su totalno pogresno balansirana. Znate onu senzaciju u CIV5 kada izgradite neko cudo i onda dobijete cinematik i sve to ima neku tezinu. E pa ovde je to mnjeh, neubedljivi voiceover i neka mrlja za koju nemam ideje sta predstavlja ali je cudo. Ecto pod je totalni OP.
7. Diplomatija je samo c/p iz CIV5, totalno je bedna i nema nikakvog uticaja na bilo sta. Problem je u tome sto alieni ne igraju nikakvu ulogu u celoj prici, znate ono naseljavate planetu sa raznim zivuljkama koje samo u startu imaju neki uticaj na vas razvoj, a diplomatija i drzanje zajedno nije bitno. Totalno su ispustili taj segment vaznosti domorodaca u prici. U sustini diplomatija je gora nego u CIV5, ne znam kako su to uspeli.
8. Lideri frakcija su totalni smor, neubedljivi i deluju bledo.
9. Mogli su definitivno da porade na UI-u neke stvari su totalna nebuloza. Tipa, city preview gde je leva strana preglomazna i prevelikja, a bitne informacije su nekako nestale sa ekrana (nema vise queueu za gradnju u gradu, zasto zaboga?!). Stvari su jos gore kod istrazivanja tehnologija, sve je u nekim ikonicama, nije kao CIV lepo vidis tenk, robota i onda znas o cemu se radi, ne sada je sve plavo/belo i zasita je bedno.
10. Nestao je onaj recap kada se igra zavrsi u kojem ste mogli polako da pregledate svoj razvoj. Sada se igra zavrsi i to je to, main menu i idemo iznova. Totalno cudno.
11. Alieni nemaju nikakvu ulogu u celoj prici i to je totalno nebulozno. Recimo, bilo bi lepo da su ubacili da za neke tehnologije, jedinice i gradjevine moras da sacuvas wild life. Ovako, oni su samo varvari koji nemaju toljage i u startu ih ima jako puno i totalni su OP sve do 100. poteza.
12. Osvajanje gradova je drasticno teze nego u CIV4/5 i zahteva znacajno vise jedinica.
13. Pomorska borba je bedna, bar sada. Tipa, dovedete level4 krstaricu ispred grada ili neke karakondzule i oni vas oneshot-uju. KAKO BRE!?
14. Emancipation victory je ******, uzasno je dosadan i naporan. Potrebno je proslediti jedinice nazad na zemlju u vednosti od 1000 poena, boze koliko je to naporan i repetativan posao.