Posle jedne neprospavane noci i 410 poteza, utsak je da je ovo, u sustini, Civilizacija 5 sa izmenjenim tech stablom i tipom price, ali sve ostalo je slicno ili isto. Ne mogu da se otmem tom utisku, mozda zato sto odlicno poznajem Civilizaciju pa mi je sve poznato.
U sustini, mnoga pravila iz Civ4/5 vaze i ovde. Interfejs je potpuno isti, postoje neke novotarije ali to je vec sve vidjeno. Ono sto zbunjuje (sto je i logicno imajuci u vidu promenjen lore) su afiniteti, razvoj kulture i tehnologije. Kroz afinitete (njih tri) je moguc dobiti neke dodatne jedinice ili gradjevine, a u zavisnosti od toga da li zelite da budete 100% covek, harmonican ili blenda zavisice i to da li ce drugi hteti da se druze sa vama.
Tech tree je mnogo konfuzan. Ja sam isao redom i istrazivao jer nemam ideje cemu sta sluzii i kako tamo neki bionicki sokovi uticu na moju poljoprivredu. Ima krdo stvari da se istrazi. Dodatni noviteti su Questovi koji iskacu kada istrazite neku tehnologiju ili napravite bitnu gradjevinu. Tu na licu mesta donosite neke odluke koje uicu na celu drzavu. Pored kvestova, tu je i mnogo bolje (u odnosu na CIV-ove) odradjena spijunaza, na primer mozete poslati nekoliko agenata kod neprijatelja i birati sta ce da rade (kradu kulturu, energiju, tehnologije, hakuju satelite itd.). Ali, morate da se bavite i kontraspijunazom tj. da ih saljete u svoje gradove kako bi izbacili tudje agente napolje.
Kada je igra startovala, bio sam okruzen sa 30 alien jedinica i nisam imao pojma sta smem da im radim. Nisu agresivne ali dok ne dodjete do nekih malo jacih jedinica, nemate apslutno nikakve sanse da ih pobedite. Teske artiljerijske jedinice su zakon i bez njih nemojte ni da pokusavate bilo sta. Princip podizanja satelita za razne namene (tipa solar ili meizma sateliti) - kao da sam pao sa Marsa, nemam pojma cemu sluze (bar u startu nisam imao). Suma sumarum - ima mnooogoooo toga novog, a sve to je posledica toga sto vise nismo u istoriji koju jako dobro znamo, vec u nekom fiktivnom svetu i ne mozemo da se oslonimo na sopstvena znanja ii skustva kako bi pobedili u igri.
I na kraju da se osvrnem na grafiku, koju su lepo ispeglali, resili se gomile bagova koji se vuku jos od CIV3, vrlo je fluidno cak i sa povecim brojem jedinica na mapi, sto kod CIV5 nije slucaj.
Sve u svemu, odioh da odigram jos samo 10 poteza i to je to