Šta je novo?

Cisco EPC3925

Jednostavno ako ti je SBB ruter podesen na 192.168.0.1 onda i kameru kad vezes na Cisca treba da dobije 192.168.0.x na dhcp, ako je adresa fiksna i moze da se menja onda je treba promenuti u 192.168.0.189 na primer, znaci uskladi IP subnet-ve bilo promenom na cisc-u ili na kameri

ili vezi netger na cisco port da bude lan1 -> lan 1 netgear, tako netgear radi kao switch i cela mreza ti je u jednom subnet-u

Zao mi je sto nisam kuci, pa da probam, ali mogu da dam sledeci podatak koji moze nesto da znaci. Cisco je prvi ruter koji je nakacen na SBB kabal (logicno :)) od njega ide sa porta 1 kabal u Netgear i to jedina veza Cisca i Netgeara, bez tog kabla nebi ima interneta.
Cisco je dodelio Netgraru adresu 192.168.0.16 inace Netgrar ima adresu 192.168.1.1.
Kada sam na Netgirovoj mrezi ja ulazim u Netgear ruter preko obe adrese znaci i 192.168.1.1 i na 192.168.0.16. Takodje sa Netgearove mreze ulazim i u Cisco ruter 192.168.0.1.
Kad udjem u Cisco mrezu mogu samo da udjem u Cisco ruter, ne mogu da udjem u Netgear ruter ni preko 192.168.0.16 a kamoli sa 192.168.1.1.
Drugi podatak je IP kamera ima fiksu IP adresu 192.168.1.189 i Cisco je tako i vidi i napise da je ip static adress, samo ne moze da udje u nju.

Teško je da shvatiš šta se dešava ako nemaš bar elementarno poznavanje računarskih mreža.

Moraš da prilagodiš adresu uređajima za koje želiš da se međusobno "vide".

Dakle:

ili
a) računaru dodeli adresu sa istim subnetom koju ima kamera
Znaš li to da uradiš?
Da postaviš adresu interfejsu na 192.168.1.254

ili
b) kameri promeni adresu tako da odgovara cisco LAN strani.
Da bi to promenio moraš prvo ovo pod a) da uradiš da bi joj pristupio, pa kad promeniš adresu na recimo 192.168.0.254 onda računar vratiš na automatsku dodelu (vratiš na prethodno stanje), a kameru staviš u cisco LAN kao što si planirao.

Poslednja izmena:
jesu od pre mesec i kusur dana

Zvao sam SBB za drugi digitalni risiver.. ranije su mi rekli da ce on da se ukljucuje u Cisco 3925, a sada mi kazu da mi treba i koaksijalna veza? Pa ce signal da hvata sa koaksijalnog a EPG i nesto sa modema.. Ali moj glavni risiver ima samo koaksijalni u njemu, kako on hvata sve iz tog kabla? Jedino ako ovaj model koji ce mi sada doneti (2100) nema temogucnosti u sebi..

Sve si dobro shvatio, novi D3 risiveri nemaju u sebi kablovski modem preko koga su stari risiveri dobijali EPG i VOD koristeći samo koaksijalnu vezu. Zato za te nove manje risivere mora koaksijalna veza za dobijanje AV streama (kanala) i LAN veza sa Cisco 3925/3928 za dobijanje dodatnih podataka tj. EPG-a i VOD servisa.

Ovo je još veći problem za korisnike EPC3208/3212 modema jer oni neće ni moći da dobiju drugi risiver dok ne zamene svoje modeme za neki od rutera iz SBB ponude.

@Vuk: Hvala puno na odgovoru

Ali poludecu vise od kablova.. :hair:

Posto mi je moj dugogodinji modem poceo da zeza, danas su mi dali ovaj cisco 3925, da li mogu da na njega privezem svoj D-link ruter, kada ga povezem prikaze se stari ssid, medjutim internet jos uvek nemam, jer su mi stari modem iskljucili, bilo je oko 17h, povezala sam ovaj novi cisco, medjutim ako ne povezem lap lan kablom ne mogu da udjem u stranicu modema, ako povezem sa kablom onda sijaju sa leve na desno 4 zelene lampice i zelena lan, dok je narandzasta gde je br 1., sad ne znam da li je to sto nisu pustili net sa novom mac adresom ili sta vec, ne dopada mi se ovaj modem uopste.

Pa nije to modem vec ruter.. kad se kacis preko d-link-a ako on radi kao ruter treba podesiti IP adrese da ne bude slucajno ista kao na SBB ruteru (pod uslovom da je u ruter modu)... treba tu neko ko se malo razume u mreze tesko je objansiti nekom bez baznog znanja istih

generalno najveca "mana" tog cisca je manja snaga wifi signala za neke veca stanove ili kuce

Mada mozda je najlakse prvo pristupiti ciscu podesiti wifi sifru i tek tada videt da li je jos jedan ruter neophodan...

Poslednja izmena:
Da, sada mi je d link manje bitan ali cisto sam pitala jer imam bezicni usb dodatak od d -linka koji kacim na comp, a cisco nema to samo su dali pc link kabl. Problem je sto ne mogu da konfigurisem mrezu, ali dok sam povezala cisco modem kablom sa lapom, na stranici modema sam stavila svoju sifru i svoje ime za bezicni deo valjda, ali generalno bez tog kabla ne mogu nista da namestim, ali i sa njim i dalje nema neta. Nije u pitanu sbb, sto je jos gore...a kada sam pokusala da konfigurisem mrezu trazilo mi je pin od 8 cifara, koje nigde na kutiji nisam pronasla, ima 7 i 9 nekih brojeva pored mac adrese, da li postoji neka opsta sifra od npr. osam nula? :D Tada mogu da pristupim, stavim svoj naziv i sifru ali svaki put pise bezuspesno...

Evo uspela sam da namestim preko stranice modema, sad radi i bezicno, ali mi je brzina za 17mb manja, omg..koji shit od modema....:(

ljudi treba da svate da wifi nije za "brzine" ... pogotovo kad sve vise njih zagadjuje ethar i povecava svoje zahteve, eto ni 5Ghz nije resenje ako signal treba da ide kroz zid...

sve sto se povezat moze sa kablom treba tako ici, a vidim da je sad praksa da ljudi po stanu vezu sve desktop racunare wifi-em zbog sklanjanja kablova pa posle ce svima biti sve gore
eto pre nedelju dana mi se vlasnica zgrade gde okolni zakupci imaju net drala da ne zeli kabal vec da se svi kace na wifi ruter, sta dalje reci, a sa takvima se nemozes raspravljat pogotovo kad i ovde neko dodje i tvrdi da vuce bez problema 50Mb/s

Generalno sto ljudi ne kontaju za ethar da cisco i huewai imaju 2-3x jace signale zagusenje ethar-a bi bilo duplo gore za sve koji imaju komsije

Inace meni brzina wifi na ciscu zavisi i od ethra okolo a i od adaptera koji prima signal, ima koji su jedva vukli 10 i koji su isli 30Mb kad je ethar omogucavao

Poslednja izmena:
Evo stabilizovao se net, izgleda da je bilo potrebno vreme da se signal uspostavi :D mada se poveca na maksimum, pa opadne videcu jos sutra, u pravu si za sklanjanje kablova, ja sam se pre 5 godina, otarasila svih kablova i onih nastavaka i stacionirala na jedno mesto modem i ruter i sve je radilo super, dok od pre par dana modem nije bio na izdisaju jer radi od 2005 :D a izbegavala sam da uzmem ove rutere kod provajdera jer su mi vizuelno delovali bas staromodno nekako u odnosu na cinjenicu da se prodaju i ruteri koji podrzavaju 4g...bitno je da sada radi ok :)

ljudi treba da svate da wifi nije za "brzine" ... pogotovo kad sve vise njih zagadjuje ethar i povecava svoje zahteve, eto ni 5Ghz nije resenje ako signal treba da ide kroz zid...

sve sto se povezat moze sa kablom treba tako ici, a vidim da je sad praksa da ljudi po stanu vezu sve desktop racunare wifi-em zbog sklanjanja kablova pa posle ce svima biti sve gore
eto pre nedelju dana mi se vlasnica zgrade gde okolni zakupci imaju net drala da ne zeli kabal vec da se svi kace na wifi ruter, sta dalje reci, a sa takvima se nemozes raspravljat pogotovo kad i ovde neko dodje i tvrdi da vuce bez problema 50Mb/s

Generalno sto ljudi ne kontaju za ethar da cisco i huewai imaju 2-3x jace signale zagusenje ethar-a bi bilo duplo gore za sve koji imaju komsije

Inace meni brzina wifi na ciscu zavisi i od ethra okolo a i od adaptera koji prima signal, ima koji su jedva vukli 10 i koji su isli 30Mb kad je ethar omogucavao

Nije problem u 5GHz ako nabavis kvalitetan ruter ili AP koji ce dobacivati kao i 2.4 GHz..problem je sto ljudi nece da daju 100-200 eur za takav uredjaj pa im sve krivo..ali ko ne plati na mostu...

Edit: Zanima me jedna stvar. Ako ja kupim svoj Docsis 3.0 kablovski modem, sta je potrebno da bih ga prikljucio na SBB mrezu? Jel treba da odem sa modemom u poslovnicu i dam im serijski broj i mac adresu?

http://thewirecutter.com/reviews/best-cable-modem/

http://goo.gl/JDE2lf

Poslednja izmena:
Ne vidim razlog zašto ne bi oni došli i sve uradili odatle.

Ништа није потребно јер не можеш да користиш свој модем.

A razlog je? Valjda unose parametre modema u sistem, a posto koriste DOCSIS 3.0 tehnologiju trebalo bi da je svaki modem kompatibilan sa njihovom mrezom?

Разлог је што не дају али не воле да објашњавају. ;) Претпостављам да је и због тога што рецимо не могу да дају техничку подршку за разне могуће уређаје, што не могу да знају ни да ли је неки исправан па су проблеми због њега или због нечег трећег ... овако они дају уређаје, знају какви су (или би бар требало да то знају) а најлакши начин да их поправе је замена другим.
Како год, модем није проблем ни код СББ-а а рутерски део се лако решава.

Namestila sam sve kako je u uputstvu i kako je provajder napisao da treba, dakle cisco radi normalno, i internet imam u punoj brzini na mobilnom telefonu i compu ( bezicno), ono sto me buni jeste zasto lap na istom mestu gde je i comp pod punom brzinom, ima variranje u speedu umesto 54 mbps pada na 36, 18...Ako nakacim preko kabla lap na ruter brzina je puna i pise 100mbps, ako lap prenesem u bilo koju drugu prostoriju pa cak i napolje, preko wifi-a onda je 54mbps i je brzina maksimalna.
Da li mozda komsijin wifi adsl od 10mb ometa moj wifi u prostoriji gde su mi uredjaji jer znam da je u tom delu iza zida njegov huwaei ruter, a wifi analyzer prikazuje dosta visoku vrednost komsijinog adsla, probala sam da namestim odredjene kanale na stranici modema, ali i dalje je stanje manje vise isto, a ne odgovara mi da lap preseljavam u drugu prostoriju.
Dakle u istoj prostoriji su comp pod punom bezicnom brzinom i lap koji je negde na pola...

wifi smetnje je tesko analizirat po kanalu jer vecina rutera je nastelovano da samo bira kanal u odnosu na zagusenje (jer ako stavis fixni kanal komsijin ili vec ciji ruter ce se tu nabacit ako mu se prohte)... takodje wifi signal prolazi i kroz zidove ali se i odbija sve zavisno od materijala kuda prolazi manje/vise (generalno kroz vlagu, vodu ne prolazi itd..)....

SBB ruter podrzava b/g/n ako ti laptop podzava n probaj u SBB rutere pod wifi kao protokol staviti "only n" pa testiraj tako. ako tako radi lose probaj samo b/g (g je max 54mbit ali realno tesko ce izvuci vise od 25)

Poslednja izmena:
Posto i mene ocekuje povezivanje bezicnog rutera na Cisco 3925 (da bih koristio taj novi wifi a ne ciscov), prvo pitanje je u vezi sa kupovinom rutera.
Nedavno mi je neko na ovom forumu rekao da ako hocu malo jaci signal od Cisca onda da da uzmem bar model TP-Link TL-WR841N,300Mbps,1WAN+4LAN,2x5dBi fiksne antene. Okej, sad ja pitam sta na primer sa ovim modelom - ASUS RT-N12 D1, WAN 1x10/100Mbps/LAN 4x10/100Mbps/300Mbps, je li on bolji / laksi za podesavanje / stabilniji u radu / jaci / opravdava razliku u ceni?
Da li se bez problema svaki ruter moze postaviti da bude glavni wifi a da an CIsco iskljucim signal? I da li onda lan kabl kompjutera mora u novi ruter ili moze da ostane u Cisco? Zbog busenja zida i kablova voleo bih da sve stoji ovako kako je sada, samo da ide jedan kabl do novog rutera za wifi signal. Ako moram i lan kablove da teram do novog rutera ne isplati mi se rabota.. Hvala

Trazi klasičan docsis 3.0 modem umesto epc3925 i onda nakači svoj wifi ruter na njega. Ako te budu zezali oko zamene reci da imas problema sa protokom, da hoces svoj wifi ruter da nakacis, da ces raskinuti ugovor u suprotnom, itd dok ne popuste jer su dužni korisniku omogućiti uslugu koju plaća.

A ne mogu samo na ovom postojecem da iskljucim wifi i dodam dodatni ruter?
U sta bih posle morao da ukljucujem LAN kablove - u novi ruter ili bih mogao i u stari?

Ljudi pomagajte, isfrustriran sam ovim cisco modemom. Znaci rekonekcija na svakih pola sata do sat vremena, bio ja na netu ili ne. Mreznim kablom povezan komp. Provajder je ptt. Jel to nesto do modema ili da se jurim sa ovima iz ptt-a? Ja mislio neki remont imaju, stace, al ono bre mesec dana.

Poslednja izmena:
Prijavi kvar i doći će da ti zamene.

Ja sam imao problem, svojevremeno, sa restartom rutera ako restartujem komp ili ga isključim. Ruter se restartuje i posle toga, internet dođe za pola sata... To stanje je trajalo 2.5 godine dok ni su došli i zamenili mi ruter i sada sve fercera besprekorno...

Poslednja izmena:
Prijavi kvar i doći će da ti zamene.

Ja sam imao problem, svojevremeno, sa restartom rutera ako restartujem komp ili ga isključim. Ruter se restartuje i posle toga, internet dođe za pola sata... To stanje je trajalo 2.5 godine dok ni su došli i zamenili mi ruter i sada sve fercera besprekorno...

Hvala ti. Nista moracu da ih zovem.

Ljudi pomagajte, isfrustriran sam ovim cisco modemom. Znaci rekonekcija na svakih pola sata do sat vremena, bio ja na netu ili ne. Mreznim kablom povezan komp. Provajder je ptt. Jel to nesto do modema ili da se jurim sa ovima iz ptt-a? Ja mislio neki remont imaju, stace, al ono bre mesec dana.

I meni se desavalo da mi puca net na sat ili manje, na kraju sam na stranici modema u delu Client Lease Time: ukucala sto veci broj, tipa 800 ili 1000 i nista ne prekida, takodje ptt, mozda je kod tebe nesto drugo u pitanju, ja vise takav problem nemam, nista se ne prekida :)

Kako da zamenim sifru za wirelles na cisco 3208? Pristupam preko telefona, probao sam na adresi 192.168.100.1, ali cak i kada se ulogujem ne nudi mi nikakva podesavanja, samo neke parametre?
Da li je problem sto pristupam preko telefona? Logujem se tako sto polja ostavim prazna, mozda treba neka posebna sifra, probao sam sa admin ,admin ali prijavljuje gresku...

Poslednja izmena:
Korisnik nema mogućnost zamene šifre na modemu, ta opcija je isključena na firmware-u koji SBB stavlja. Sa druge strane koja je realna potreba za šifrom na modemu? Osim informacija o parametrima signala, stanja telefonskih portova i frekvencija upstream/downstream kanala dok modem ne uhvati signal nema nikakvih drugih opcija koje je moguće podešavati.

Poslednja izmena:
Da pitam i ovde pošto mi na Generalnoj diskusiji niko ne odgovara. Modem je SBB-ov Cisco EPC3928s. Pošto su na njemu samo LAN 1 i LAN 2 otvoreni za internet, a ja u kući imam 2 kompjutera i android TV box koje bih povezao ethernet kablom, kako to uraditi? Ne kupuje mi se LAN switch od 1500 din i više. Od Telekoma mi je ostao njihov jetSpeed IAD-WP2. Da li njega mogu da iskoristim kao LAN switch i kako? Hvala.

Cisco EPC3928 ima 4 LAN porta i svi se rutiraju na isti način, dakle možeš koristiti bilo koji za internet. Ako to kod tebe nije slučaj vidi sa sbb-om da ti iskonfiguriše uređaj tako.

Nazad
Vrh Dno