Šta je novo?

Cinebench R23

@CountMike i @Gulftown

Slika iz OCCT-a je slikana korišćenjem ikone fotoaparata za vreme rada CB-a, i vrednosti se osvežavaju svake 2 sekunde.
Pustio sam ponovo CBR23 i slikao mobilnim u toku rada ekran monitora,, jer drugačije ne može kod HWInfo-a.
Sada imamo dve slike za poređenje, OCCT i HWInfo.
Ako je "stvarni" klok 4758 MHz kojim se instrukcije izvršavaju, ja sam zadovoljan.
5814 MHz je znači samo mogućnost dokle jezgro može da "dobaci" u toku izvršenja instrukcija.
Rezultat CBR23-a je uvek različit. Ovog puta je bio 18136.

Slika.
CBR23_Mobilni_20241125_211648.jpg

To ti kažem. To je effective clock. 5800 je max boost po taktu, to je nešto drugo.

@Gulftown
Sada mi je jasno šta sam postigao sa povećanjem CO.
Sa CO -20 do -32 povećavao se max boost do 5814 MHz, i to mi je bilo "mnogo" važno.
Nastavio sam da "podižem" CO na -33 do -36 trenutno. 5814 MHz se nije menjao, ali se povećavao početni klok sa kojim se instrukcije izvršavaju, što je doprinelo boljim rezultatima u CBR23.
Znači, da je viši CO "podigao"- omogućio algoritmu da sniženjem napona omogući jezgrima viši početni klok a sam tim i Effective Clock i niže temperature.
Od -34 do -36 ni početni klok se nije menjao na više, ali su sva jezgra trenutno postizala visoke početne vredosti, 2-3 sekunde, a sa nižim CO je trebalo da prođe 15-20 sekundi, da se neka jezgra "probude" i da sva jezgra imaju "isti" klok, jer sam stavio C-State na Enabled. Nema potreba da u stanju mirovanja ili niskog opterećenja, rade 98%-100%.
Mislim da sam postigao da procesor radi u okviru svojih max. mogućnosti. Više nema značajnih promena u povećanju performansi.

Za stabilnost svakoj jezgra posebni moraš CoreCycler da vrtiš, a ne all core load.

@Gulftown
Nisam nikad radio CoeCycler.
Jedino Prime95 oko 8 sati preko noći. Ujutro, kad sam ustao, sve je radilo. Mislio sam da je to dovoljno, da je računar stabilan.
Krećem odmah sa CoreCycler.

Izgleda da imaš 1 ili 2 bolja jzgra.

@Gulftown
Poslušao i testirao CoreCycler. Nisam dugo, 5 sati. I sve je prošlo bez greške.
Šaljem sliku log fajla.
svako jezgro, kada je bilo u funkciji je radilo od 5147 -5242 MHz za vreme od 6 min. Temperatura je oko 55 C (53 C - 57 C).
Moraću malo da proučim da koristim program, pa ću pustiti da radi duže, koliko je potrebno.

Screenshot 2024-11-26 205555.jpg
Piše da nije bilo grešaka, jezgra i WHEA, za 5 sati testiranja, pri temperaturi od 53 C - 57 C.

@CountMike

Čini mi se da su mi sva jezgra "ista", Sva rada isto, ber se meni tako čini. Na 5200 MHz, +/- 50 MHz je zanemarljivo.
Obzirom da sam stavio CO -36 All cores, u roku od 2-3 sekunde max. klok je 5814 za sva jezgra. Dinamički se menja od 4500 Mhz, u idle ide i ispod 38?? MHz), jer je C-State na Enabled i sva jezgra rade 1%-3%. Čim se opterete sva jezgra, odmah skaču na 100% i u zavisnosti koja je program, Prime95 ili CB23/24, su i klokovi.
Ne znam kako da to dokažem/pokažem. Kaži mi šta da radim/slikam, i poslaću.

Izgleda da su mi se komponente koje sam izabro poklopile, i da sve radi kako treba. Sve iz Mađarske.
Sačekaću da se BIOS-i stabilizuju i da ne izlaze svakog meseca.
Kad prođe 6 meseci od poslednjeg BIOS-a, tada ću možda promeniti BIOS i videti šta ću dobiti. Uvek mogu da vratim na staro.

Ma sve je u redu kod tebe, nema potrebe za svim tim mučenjima.

Stavi 10min po jezgru, stavi ycruncher i pusti preko noći da provrti. Meni je unelo sa zabode posle više sati neko jezgro.

@CountMike
Mislim da si u pavu, a i ja to mislim. Za ovih godinu dana koliko se igram i eksperimentišem sa raznim setovanjem BIOS-a, računar mi ni jednom nije "pukao" ili se iznenada resetovo.
Pogotovo kada ostavim računar u stanje mirovanja preko noći, oko 12 sati, i onda odjednom pokrenem Prime95 ili CB24, i sve se pokrene odmah bez problema.
Razlog za to je što gledam da mi naponi u stanju mirovanja ne budu nikad ispod 0,830 V a ni preko 0,850 V, zahvaljujuči tebi, kada si to objasnio.
Ako je preko 0,850 V odmah menjam CO dok se ne pojavi 0,830 V. I tako sam stigao do CO -36 i 5814 MHz u piku.
A bio sam protiv CO, jer mi je u početku, ništa nisam znao ni razumeo, pravio mnogo problema. Srećom, poslušao sam savete sa foruma, primenio CO i rezultat je 5814 MHz.
Sada se više ništa ne menja preko 5814 MHz i prestao sam sa promenom CO.
Dobio sam visok klok i niske temperature, i ravnomeran klok svih jezgara. I to je to.
Bez AGESA-e 1.0.0.2 i BIOS-a 0613, to ne bi bilo moguće. Sa ostalim BIOS-ima bio bi "zakucan" na 5550 MHz, jer su limitirani/ograničeni.
A i Noctua NH-15S radi posao za "sve pare".
Neću menjati procesor sa novijom 9000 generacijon i X3D memorijom, pa nemam razloga menjati BIOS.

@Gulftown
Uradiću. Trebaće mi neko vreme da se poigram i naučim/razumem da koristim testove, i menjam parametre u ini fajlu, pa ću testirati procesor.
Neće ništa da šteti, a ja ću biti zadovoljan i srećan što imam provereno stabilan računar i dobar procesor.
Najveća korist biće to što ću naučiti nešto novo.
Za web, email, Word, YT, .... i ovako je sigurno i dovoljno.

Hvala na svim savetima i sugestijama šta da pokušam da uradim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno