Šta je novo?

cime podmazujete ventilatore?

ovo nije tacno, klizni lezajevi (biksne ) se takodje podmazuju pomocu tov. masti.
npr. prese za mast pumpaju kroz cevi mast direktno u "biksnu" u odredjenim vremenskom intervalima. sa ovim primerom se srecem svakog dana.

O kojim ti mašinama pričaš? :d
Mi ovde pričamo o ventilatorima...
Biksni koja je stajala neko vreme u ulju nije poterbno godinama nikakvo održavanje. Naravno ne govorim o uslovima da radi 24/7 već toliko koliko često pališ grejanje / hlađeneje u kolima...

Poslednja izmena:
O kojim ti mašinama pričaš? :d
Mi ovde pričamo o ventilatorima...
Biksni koja je stajala neko vreme u ulju nije poterbno godinama nikakvo održavanje. Naravno ne govorim o uslovima da radi 24/7 već toliko koliko često pališ grejanje / hlađeneje u kolima...

klizni lezaj je klizni lezaj, bio on u svemirskom brodu lil ventu. zna se kako se podmazuju.
tacno je da postoje klizni lezajevi koji se podmazuju uljem ali u tom slucaju moraju da budu potopljeni u istu (npr. radilica u motoru sa unutrasnjim sagorevanjem) nije dovoljna jedna kap :D .

Ja se uljem nikad nisam usrecio, obicno posle jako kratkog vremena (par dana) ventilator opet pocne da peva svoju pesmu :)
Elem, klizne lezajeve podmazujem tovatnom ili grafitnom mascu i tihi su bar pola godine (racunar mi radi 24/7), a ventilator sa ball bearing lezajevima moram da menjam kad prosvira jer sto ga vise podmazujem (bilo da je u pitanju mast ili ulje) on je bucniji... Bila bi dobra akcija da uz svaki kupljeni ball bearing daju 50% popusta na slusni aparat :p

ja sam se jednom z***bo, podmazo ih jestivim uljem :smash: ,
od onda, samo kupujem nove... :d

Motornim uljem, direktno iz kartera.:p

-A s'cime mazes cooler?
-Sa cistom guscijom mascu :D

Ja podmazujem kada postanu nepodnosljivi, tj. kada ih cujem preterano.

Ja imam u kompu jednu osmicu koja je skinuta iz napajanja jedne 286-ce - mislim da radi već 13 god bez podmazivanja - i to na 12V, dok sa nekim novim jeftinim ventilatorima imam potpuno drugačije iskustvo - podmazivao sam ih na svakih mesec dana dok ih nisam bacio. Razlika u ceni izmedju najjeftijijeg venta ili nekog titana/tt-a je stotinak dinara - a staviš i ne gnjaviš se više.
I da - obično mašinsko ulje - kapneš kap iz pumpice i ostaviš preko noći da gravitacija odradi svoje.

Mozete da podbazujete koliko hocete, ali je fakat da je dobio lufta u biksni i kraj. Podmazes i posle 2 dana, ponovo pocne da zuji.

toliko su jeftini ventilatori da mi nije jasno zasto se toliko drndate oko podmazivanja,... i u jeeee kolika tema :)

toliko su jeftini ventilatori da mi nije jasno zasto se toliko drndate oko podmazivanja,... i u jeeee kolika tema :)
jos jednom: zato sto za neke nema adekvatne zamjene (ili je tesko naci u mjestu u kom zivis, nisu svi u velikim gradovima)

za ~200din. maltene svi poslace ti na adresu tako da ne pije vodu "zivim u selu"... a pardon vidim da si iz Podgorice, za vas vec ne znam koliki bi troskovi bili,... Ali to je tako zanemarljiv i mali broj korisnika, opet ok je da postoji tema ali brate miiiillliiiii :D 5 strana

E koliko sam dugo na ovom forumu i uvek me iznenadjuju nebuloze.Koje podmazivanje?Fan-ova od 10-ak eu?:D/////da nije smeshno...bilo bi patetichno i jadno..
Meni komp.radi po nekoliko meseci bez iskljuchivanja.Retko kad chujem da je neki ventilator prozvrchao.Kod sina su otishla 2 i bacio sam ih u kantu.Kupio druga 2 i sve je ok.Ako neko nema 5-10 EU za ventilator i mora da se dovija kako da podmaze...pa biksna,.,,pa zezanje...onda neznam shta ce da uradi kad mu crkne napajanje ili grafichka..ram....Da ode da opljchka trafiku za 100eu?:
Daje se po 400-2000eu za kompjuter a podmazuju se vetilatori od 5eu:D///lele///zivote...:D
jos jednom: zato sto za neke nema adekvatne zamjene (ili je tesko naci u mjestu u kom zivis, nisu svi u velikim gradovima)
Pa ne treba ti da zivish u velikom gradu.Idi na sajt pakom.co.yu
Naruchi ventilator i stize ti na kucnu adresu.U chemu je problem.A ako si u CG onda sigurno imash firme koje dopremaju na kucnu adresu.

Poslednja izmena:
I meni komp radi 24h/7 dana u sedmici i tako vec duuugo, u zadnjih par meseci nisam menjao ni jedan ventilator, dok ranije jesam, ali ne zbog toga sto su stradali vec zato sto sam menjao za bolji. U stvari samo jednom mi je otisao ventilator i to mojom greskom kada sam ga izduvao kompresorom :D e tada mi ni podmazivanje ni bacanje kletvi i vradzbina ne moze pomoci.
Imate 2-3 ventilatora u kucistu, nabrojah one najvznije i uglavnom neophodne. CPU, PSU i VGA, naravno ukoliko nesto od ovoga nije pasivno hladjeno. Znaci max 3 kvalitetna ventilatora/kulera moze da kupi svako ko kupuje, poseduje, radi na racunaru. I to da ih menja kad god se pokvare bez da pomisli da li da ih podmazuje! E sada, svako ubaci jos par ventilatora za kuciste, u proseku po 2-3 komada pa i to ako je problem kupiti kvalitetniji onda vam i ne treba komp.! I ne stradaju svi odjednom, pa mislim stvaaarno, na kafu i pljuge date mnogo vise svaki dan... ajd' podmazujte i srecno Vam bilo!

e zaboravih ventilator za cipset na nekim plocama, da ja imam takvu plocu kupio bih zalman nbf-47 mislim da mu je to oznaka, znaci pasivac, ne verujem da je vise od 1000din. kada sam gledao davno bio je negde oko 600din., a to kao jeftinije resenje, a skuplje i najkvalitetnije po tom pitanju thermalright hr05 ~30e

Poslednja izmena:
Ma i meni je Coolermasterov- blue ice na chipsetu poceo da se cuje. Zao mi je da ga menjam, bas lepo svetli u mraku. Ko equalizer na mini-liniji. :)

E koliko sam dugo na ovom forumu i uvek me iznenadjuju nebuloze.Koje podmazivanje?Fan-ova od 10-ak eu?:D/////da nije smeshno...bilo bi patetichno i jadno...

Da li je TOLIKO tesko shvatiti da, OSIM standardnih 80x80mm, postoje i ventilatori koje je bukvalno nemoguce naci na trzistu? Da nije smesno bilo bi pateticno i jadno...

na primer koji su to? ja verujem da je moguce naci gotovo svaki ali ako i ne postoje pasivna resenja,...

Zašto da podmazujem fan?
- Zato što su mi raspoloživa sva ulja i masti ili makar većina kada nisu sva.
- Zato što je to posao od 10min.
- Zato što ne moram da potrošim 5h dok nađem nešto što mi odgovara po ovim "shopovima" u Srbiji i prepešačim 20km...
- Zato što nemam kontakta sa guskama koje ne znaju ni šta imaju u radnji...
- Zato što nam potrebe da se baca fan, jako su retke situacije kada baš riknu ležajevi, biksne skoro nikad nisam video da je riknula neka, možda samo 1x...

Oćete još?

hoo, hoo !
tred pocinje da se razvija...tek sad dobija na dinamici...

znaci :
- za fanove kojih kod nas ima k'o djubreta po ulicama=ne isplati se
- za fanove koji su nabavljeni k'o lek=podmazuj

prosto...
stvarno, cemu 6 (sest) strana naklapanja ?

hoo, hoo !
tred pocinje da se razvija...tek sad dobija na dinamici...

znaci :
- za fanove kojih kod nas ima k'o djubreta po ulicama=ne isplati se
- za fanove koji su nabavljeni k'o lek=podmazuj

prosto...
stvarno, cemu 6 (sest) strana naklapanja ?
Ja vidim samo 4 strane :p

Nego, istina je da se moze naci bilo koji fan, ali se postavlja pitanje kakav je taj fan koji se nadje. Ima ih koji su toliko kvalitetni da ce posle podmazivanja raditi duze i tise nego neki novi, ali ne samo zato sto su oni kvalitetni, nego zato sto ona nova alternativa koja moze da se kupi je prosto losa :S:

Na primer, ajde nadjite negde kvalitetan 40mm/50mm/60mm fan... Nekad potraga za konkretnim fanom ume da bude komplikovana misija, pa je mnogima lakse da ga prosto ociste ;)

Na primer, ajde nadjite negde kvalitetan 40mm/50mm/60mm fan... Nekad potraga za konkretnim fanom ume da bude komplikovana misija, pa je mnogima lakse da ga prosto ociste ;)

Ovo ti je dobro - meni je uvek komplikovana misija. Imam gomilu škart 50mm ventilatora koji su samo priključeni samo jednom i odmah skinuti - jer su propast.

Rama margarin!!:p

Bas sam hteo da krenem zezanciju sa koolerom u Bila:p

Inace sa Wd-om isteram djubre, sa tovatnom masti podmazujem, imam patent za to, shpric od 10 ml napunjen mashcju, veoma fancy, lepa mogucnost aplikacije na nezgodna mesta.

Poslednja izmena:
mislim, ne znam,... hajde recite mi koje to ventilatore imate koji su toliko kvalitetni, skupi, nedobavljivi ni na koji nacin, sta ja znam vec,...? a da za iste nema zamena, odnosno da se nabavi isti takav, da se zameni nekim slicnim koji, iako malo losiji mozda, radice bolje od podmazanog, ili ne postoji pasivno resenje koje bi hladilo isto ili bolje,...
Ali, i ako nadjete takav primerak ventilatora cemu razglabanje o podmazivanju na toliko strana? Sve je to dovelo da ce ljudi sada podmazivati i one najbudjavije, najeftinije ventilatore,.. sto je cista glupost.
A da vam ispricam onda nesto, moze se povuci paralela. Ujak u americi ima auto servis i on kaze da kada dodje auto sve sto je u kvaru ili sto je vreme da se zameni menja novim originalnim rezervnim delom. zaprepastio se kada je video kako se kod nas radi. kod nas se "podmazuje" tj. popravljaju rezervni delovi odnosno pokvareni deo sa kola, kod nas se mesaju delovi prave frankestajni,... E toga tamo nema. Ako kojm slucajem uradi tako nesto i desi se neka nezgoda kriv je on u servisu zasto nije stavio nov odgovarajuci rez. deo. Normalno! Jeste da je Amerika, standard prc-mrc, ali ovde mi pricamo o ventilatorima. Kao sto neko rece ovde sta bi radili da otegne papke neka skuplja komponenta?

Da li je TOLIKO tesko shvatiti da, OSIM standardnih 80x80mm, postoje i ventilatori koje je bukvalno nemoguce naci na trzistu? Da nije smesno bilo bi pateticno i jadno...
Pazi njega.Mladji 12 godina a nashao da vredja.Shta je tebi patetichno i jadno?Ne zivish bre u TunguZiji..imash Zalmanov i Coolermasterov kompletan program u nashoj zemlji(PAkom,HGspot).I ono shto nemaju na stanju mozes da naruchish.I shta je to extra shto ne mozes da nadjesh a da te 2 firme ne prave?Da ne pricham o Chieftec-u i ostalima...ma daj...podmazivanje ventilatora bih pre shvatio kao neki hobi i upraznjavanje vremena.To je potroshna roba kraceg veka.Predvidjen je da tako traje.Kupich drugi kada rikne i uzivash.Sad cu da se smaram za 5eu.Svashta,,,dechje do daske.,.,
Umesto shto podmazujesh ventilator bolje se zabrini za kvalitet napajanja koje imash u kicishtu i dodaj naponski stabilizator pre njega...To su mnogo znachajnije stvari od mazanja ventilatora:D

Poslednja izmena:
Jednostavno ih promeniti na vreme i lepota u tisini dok makina radi :)
Darkic ti nisi iz Tunguzije :D
:wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno