Šta je novo?

Cijene Danfoss kompresora u Srbiji?

Nemam ja znanja za autokaskadu ;)
A trenutno nemam niti vremena za to sve proučavat. Za fazno sam se informirao jedno 3 mjeseca prije nego sam krenuo uopće razmišljati o izradi ;)

U slučaju da sve, ama baš sve propadne ili ću krenuti sve rasprodati što imam doma ili ću ići na tu opciju kupnje klima uređaja...

Ma laganice , preporucljivo je napraviti prvo single stage.
Pronadji otpad negdje u blizini mjesta gdje stanujes i potrazi neki frizider iz koga mozes izvaditi kompresor.

imas li uopste sav alat ?

Vakumpumpu ?
Autogen za tvrdo lemljenje ?

Sta je sa evapom , ko ti ga pravi ? koji princip si zamislio
Ukoliko ti treba Evap'a mogu nabaviti povoljne Chilly1 kopije.

Ukoliko se odlucis za neki R22 kompresor preporucljivo je onda koristiti Propan kao medijum da nebi morao menjati ulje za R134 ili R507

Sto se tice nabavke novog kompresora ja ti mogu nove Danfose jeftino nabaviti i poslati iz svabije ukoliko mozes da uplatis novac na ziro racun.

Danfoss NL11F bi te kostao 120€ + 25€ transport

poz...

Poslednja izmena:
Pronadji otpad negdje u blizini mjesta gdje stanujes i potrazi neki frizider iz koga mozes izvaditi kompresor.

Vakumpumpu ?

Sto se tice nabavke novog kompresora ja ti mogu nove Danfose jeftino nabaviti i poslati iz svabije ukoliko mozes da uplatis novac na ziro racun.

poz...

I to mu je povoljno, sto da ne, ispitana varijanta, samo "iskopira" necije resenje 1:1 i ima da radi, nema potrebe za istrazivackim radovima.

Sta je ovo svi krenuli na phase :), samo napred!

Pa kad si na poslu okruzen sa 2 fantasticna NH3 kompresora (300 i 350KW) prosto se zaljubis u rashladnu tehniku, pa jos kuci malo "prckas"... jace je od mene. Moram, samo da vise nekako "uhvatim" slobodnog vremena. :S:

Vakumpumpu ?

Sta je sa evapom , ko ti ga pravi ? koji princip si zamislio
Ukoliko ti treba Evap'a mogu nabaviti povoljne Chilly1 kopije.

Ukoliko se odlucis za neki R22 kompresor preporucljivo je onda koristiti Propan kao medijum da nebi morao menjati ulje za R134 ili R507

poz...
Heh, s obzirom da sam isparivač dobio besplatno [točnije, napravljen je besplatno; uglavnom, to je steper, kao stari kayl-ov (sa XS-a član) evap] a trenutačno se nema novaca za drugi (a koliko vidim, vani su po 70-80€+poštarina, s time da su svi kopije chilly1-a) ovaj prvi primjerak mora biti "savršen" - pod time mislim da mora raditi bez problema.Flexi cijev i kapilaru od 0.031" su mi poslali momci iz Engleske (svaka im čast na tome :)). Kod nas ima kapilara samo od 0.026", a to je relativno pretanka kapilara ;)
Filter sam nabavio kod nas, kondenzator je od 0,95KW, motor + lopatice za njega. Cijevi su od 3/8" i 1/4". Velim, samo kompresor fali.

Hvala ti Miško, ali kao što vidiš, to mi je za skoro duplo skuplja solucija, s time da su takve cijene (možda kojih 10€ više) kod nas. Dečko iz Austrije mi je ponudio 100€+poštarina s time da bih od njega onda uzeo i kvalitetne termometre :)

Pribor, za rezanje cijevi, spremnici kisika i acetilena (posuđuje susjed ;)) su napunjeni, bakrene žice za lotanje su tu, rezači za cijevi i kapilaru, za savijanje cijevi + eventualno majstor sa 25 godišnjim iskustvom u lotanju i klima uređajima je tu za pomoći oko lotanja isparivača - pošto imam samo jedan, njega će zalotat majstor, ostalo delam ja :)

Vakum pumpa, 95 mikronka (mislim da sam dobro rekao) samo čeka da nešta izbaci ;)

Plin, R290 ali on je zapaljiv, R404a mi se za sada čini kao najbolja opcija (najbolji od svih meni dostupnih). R134 je tu za svaki slulčaj (njega se definitivno ima za 4 fazna ;))
Nemam one potrebne certifikate za kupiti plinove pa sam morao (osim ovog R134a) tražiti alternativne načine nabavke.

I to mu je povoljno, sto da ne, ispitana varijanta, samo "iskopira" necije resenje 1:1 i ima da radi, nema potrebe za istrazivackim radovima.
Heh, niti jedno fazno nije potpuno isto. Neki rade po tom principu, ali ja pošto je to prvi moj pothvat, nemam pojma niti što očekivati :)
Neka drži -25°-30°C na evapu pod 180W load-a i neka nema povratka tekućine u kompresor i ja zadovoljan. Sve bolje od toga je samo veće zadovoljstvo.

A onda se idem šetat po kućama i OCat ljudima kompove ;)

EDIT:
evap:

Poslednja izmena:
Plin u tim kolicinama nije opasan moras da znas da su do skoro nekoliko godina cesto u friziderima koristili Propan.

Mada sobzirom da imas oko sebe 10 majstora najbolje je da ostavis to sve njima a ti da se pobrines da nabavis kompresor.... :)

R404a ce ti posluziti dobro ja bi preferirao vise R507a mada se isti tesko nabavlja.

Poslednja izmena:
Plin u tim kolicinama nije opasan moras da znas da su do skoro nekoliko godina cesto u friziderima koristili Propan.

Mada sobzirom da imas oko sebe 10 majstora najbolje je da ostavis to sve njima a ti da se pobrines da nabavis kompresor.... :)

R404a ce ti posluziti dobro ja bi preferirao vise R507a mada se isti tesko nabavlja.
Propan (R290) se nalazi kao komponenta (u manjem ili vecem procentu) u skoro30% gasova namenjenih rashladnoj tehnici

Poslednja izmena:
Propan (R290) se nalazi kao komponenta (u manjem ili vecem procentu) u skoro30% gasova namenjenih rashladnoj tehnici

Pa nebih se bas slozio kad je u pitanju R404 ili R507 oni se sastoje od

44 % R125
52 % R143a
4 % R134a

i vaze kao ne-zapaljivi tecni gasovi !!!

Poslednja izmena:
Pa nebih se bas slozio kad je u pitanju R404 ili R507 oni se sastoje od

44 % R125
52 % R143a
4 % R134a

i vaze kao ne-zapaljivi tecni gasovi !!!

Nisam mislio na njih, vec na sveukupnu paletu gasova, dosta njih ima R290. ;)
Slazem se da je R507 najbolji izbor za SS, pogotovo sa nekim vijcanim kompresorom (recimo neki 3/4KS iz male klime), ali kao sto si rekao nije bas dostupan, ali zato R4xx "serijala" ima prakticno svuda. :wave:

Poslednja izmena:
Po ćemu bi R507-ica bila toliko bolji izbor naprema R404a npr. ?
U kratkim crticama ? Meni se čini da su oba tu negdje...

R404a - http://www.videolife.kiev.ua/eng/refregerants/description/mackfri-04a.html
R507 - http://www.videolife.kiev.ua/eng/refregerants/description/mackfri-507.html

Pa "kunu" se u njega na ExtremeSystems-u, mada su na papiru tu negde. Verovatno ima neki razlog. Kad god je nego imao prilike, koristio ga je i dobijao odlicne rezultate, pogotovo sa vijcanim kompresorima. Mislim da ces sa bilo kojim od ta dva biti zadovoljan. Jesi li kupio kompresor? Kako napreduju radovi?

Znam da se na XS-u dosta on koristi i da ga svi preporučuju. Pretpostavljam da je to jer je on malo bolji kod odvođenja topline. Trebalo bi sada pogledati one tablice sa svim podacima, a to mi se bome neda. Razlika u temp. sigurno nije veća od 5°C ako i toliko...

Ma nisam kupio, ovaj i sljedeći tjedan panika na fax-u, pa nemrem nikamo otić ni na 5 minuta.

A i moram još pitat od frenda starog koji dela u Ljubljani kako ide potraga. Jedan član iz Slovenije (JIM22) kojemu se ovim putem zahvaljujem još jednom mi je dao točno dućane di imaju taj kompresor (zamolio ga da pita na njihovom forumu, pošto je to kod njih dosta razvijeno) i eto, čovjek pomogao koliko je mogao, za razliku od nekih ;)

Uglavnom, sada sam po cijele dane u gužvi pa ništa od toga - i dalje sve skuplja prašinu :(
Ali ako sam do sada čekao, bome mi se nigdje ne žuri pričekat koji dan da ovo sve prođe ;)

Nego, pogledao klimu (vanjsku jedinicu) koju imam doma, nije pisalo koji je kompresor unutra, osim da je freon R407 unutra i da je mogućnost hlađenja 12,000 BTU, a ako se dobro sjećam to je jačine kompresora oko 3/4 HP unutra (tu negdje, možda malo i jači).

Znam da se na XS-u dosta on koristi i da ga svi preporučuju. Pretpostavljam da je to jer je on malo bolji kod odvođenja topline. Trebalo bi sada pogledati one tablice sa svim podacima, a to mi se bome neda. Razlika u temp. sigurno nije veća od 5°C ako i toliko...

Ma nisam kupio, ovaj i sljedeći tjedan panika na fax-u, pa nemrem nikamo otić ni na 5 minuta.

A i moram još pitat od frenda starog koji dela u Ljubljani kako ide potraga. Jedan član iz Slovenije (JIM22) kojemu se ovim putem zahvaljujem još jednom mi je dao točno dućane di imaju taj kompresor (zamolio ga da pita na njihovom forumu, pošto je to kod njih dosta razvijeno) i eto, čovjek pomogao koliko je mogao, za razliku od nekih ;)

Uglavnom, sada sam po cijele dane u gužvi pa ništa od toga - i dalje sve skuplja prašinu :(
Ali ako sam do sada čekao, bome mi se nigdje ne žuri pričekat koji dan da ovo sve prođe ;)

Nego, pogledao klimu (vanjsku jedinicu) koju imam doma, nije pisalo koji je kompresor unutra, osim da je freon R407 unutra i da je mogućnost hlađenja 12,000 BTU, a ako se dobro sjećam to je jačine kompresora oko 3/4 HP unutra (tu negdje, možda malo i jači).

12-ka, pa taj mora imati 1.1-1.2KW, kada 9-ke imaju oko 0.8-0.9KW. Uglavnom su male ugradne klime 6-tice sa oko 0.60-0.75KW (0.75-1KS).
1 HP=1.34102 kW

najbolje trazi ovakvo nesto (ne mislim bas ovu, vec neku ovako malu), 5-ica.
http://www.epinions.com/LG_Goldstar_GWHD5000_Window_Air_Conditioner

Poslednja izmena:

Razlika u temperaturi je samo 1° u korist R507 dodatna razlika je sto je R507 azeotrop sto znaci da su sastavni delovi isti u i gasnom i u tecnom stanju dok je R404a zeotrop koji
mora da se toci u tecnom stanju sto ti u praksi znaci da bocu moras okrenuti naopako tokom tocenja.

Razlika u temperaturi je samo 1° u korist R507 dodatna razlika je sto je R507 azeotrop sto znaci da su sastavni delovi isti u i gasnom i u tecnom stanju dok je R404a zeotrop koji
mora da se toci u tecnom stanju sto ti u praksi znaci da bocu moras okrenuti naopako tokom tocenja.
To su stvarno skoro nikakve razlike...

@ zero cool
Budem ih probao kontaktirat, ali uglavnom vidim samo djelove za grijanje, barem po site-u ;)

Nazad
Vrh Dno