Šta je novo?

Cijena instaliranja OS

Rocket

Čuven
Učlanjen(a)
14.04.2003
Poena
604
Koliko vi naplatite instalaciju novog OS-a (cista instalacija,formatirat)
recimo XP-a (ilegalan)

Od 6 meseci do 5 godine (zavisi od advokata) :beat:

1000 dinara. Windows+sav potrebni softver koji mi zatraze ili smatram da im treba.

700 Din - Windows + sav softver
Ako traze neki jaci tweak (recimo XP da podesim samo zbog igranja) onda oko 1000 din

kUdtiHaEX je napisao(la):
700 Din - Windows + sav softver
Ako traze neki jaci tweak (recimo XP da podesim samo zbog igranja) onda oko 1000 din
NHF ali ti izgleda imas bas dosta slobodnog vremena :beat:
BTW koliko to izadje tvoj sat :?:

Dzabe* :mrgreen:

____
*za one koji nisu totalni intelizonovi :mrgreen:

Crni je napisao(la):
...

Pa izgleda da covek nikad nije (za lovu) instalirao 98icu i npr. officexp +
sav ostali potreban softver (corel, photoshop...) - na 486ici sa 32 MB RAM-a

DS9 je napisao(la):
...
Pa izgleda da covek nikad nije (za lovu) instalirao 98icu i npr. officexp +
sav ostali potreban softver (corel, photoshop...) - na 486ici sa 32 MB RAM-a
Ma cak i da je neka turbo masina u pitanju treba dosta vremena da se sve to lepo instalira, podesi, optimizuje...
Meni licno je trulo da nekome uzimam pare da bih samo kliktao na "Next" dugmice i ostavio sve po default-u i da ta masina radi sa 70-80% mogucnosti (o stabilnosti da i ne govorimo).
Opet, s druge strane cak i da je u pitanju "sve po default-u" varijanta postavlja se pitanje sta se podrazumeva pod "sav software", osim ako se ne misli na Office+WinCmd+ICQ+IE+OE+NotePad :mrgreen:
Salu na stranu, ipak treba koji sat za kulturnu full instalaciju (pri tom ne mislim na one budzotine koje se dobijaju kupovinom "top konfiguracija" kod "renomiranih firmi" :beat: )...

'Renomirane firme' bi mogle uskoro da dobiju po prstima za instalaciju nelegalnih stvari; po cemu se oni onda razlikuju od onih tezgi ispred SKC-a?

silverglider je napisao(la):
'Renomirane firme' bi mogle uskoro da dobiju po prstima za instalaciju nelegalnih stvari; po cemu se oni onda razlikuju od onih tezgi ispred SKC-a?
Izgleda da su se u nekim firmama uplasili za svoje prstice, pa prodaju konfiguracije sa totalno praznim diskovima tako da kupac nije u stanju cak ni da proveri na licu mesta ispravnost iste ctp;
Druga varijanta je da je instaliran Win tek koliko da kupac vidi da to kao sve radi kako treba, a onda na njegove oci otkucaju magicnu "Format C:" komandu pre nego sto je ovaj odnese kuci.
Treca varijanta je instalacije neke od Linux distribucija.
Cetvrta i nazalost najcesca (ili na srecu u zavisnosti kako kupac gleda na to) je da se i dalje sve radi po starom sa sve lose instaliranim (podesenim) Win-om, drajverima, Office-om i eventualno sa nekom igricom i po kojim programcicem. Izgleda da vecina mirno spava ne plaseci se za svoje prstice :whip, ali to je vec za neku drugu raspravu...

Pa ponudi se kupcu; imate varijantu sa OEM verzijom windowsa (jeftinija nego full verzija), varijantu sa nekim free OS-om. Ako vam se nista od toga ne placa, onda cete i dobiti prazne diskove (a sta cete posle vi raditi sa tim racunarom, to je vas problem).
No, to ne sprecava prodavce da instaliraju OS, sve provere da li dobro radi i onda ga pre isporuke skinu. U principu, sve je stvar dogovora sa kupcem - to kosta toliko, a ako necete - ne morate.

Hteo sam samo da kazem da su oni jadnici sa tezgama nagrabusili, a ovi po firmama (koji su do sada bili mozda i veci piratski izvor) nisu, samo zato sto tamo 'gazda' nosi kravatu ili zato sto se se neki ***** nije setio da i oni piratuju na veliko.

Crni je napisao(la):
...

Meni to nije tesko... a posto sam to vec xxx puta uradio ne treba mi ni mnogo vremena.

kUdtiHaEX je napisao(la):
...
Meni to nije tesko... a posto sam to vec xxx puta uradio ne treba mi ni mnogo vremena.
I meni je bilo interesantno u pocetku, ali posle xxx treninga pocnes da gubis interesovanje, pa ti i kondicija oslabi :) narocito kad su u pitanju super brze masine iz proslog veka ctp;

Crni je napisao(la):
...

I meni je bilo interesantno u pocetku, ali posle xxx treninga pocnes da gubis interesovanje, pa ti i kondicija oslabi :) narocito kad su u pitanju super brze masine iz proslog veka ctp;

Tu imas pravo ali na takve masine obicno ne ide 2k/xp :) vec krs tipa ME/98 :>

Mislim da je u celoj ovoj prici zanimljiva i jos jedna stavka. Covek je postavio pitanje koliko se naplacuje instaliranje os-a, a ne (nuzno) i njegova prodaja.

Dakle, vlasnik racunara je vlasnik i os-a, odnosno on je odgovaran za to da li je (na njegovoj masini) os legalan ili ne. Sama instalacija se moze podvesti pod prodajom znanja, pa mi se cini da je ta usluga slicna npr. drzanju privatnih casova.

A sto ne radite instalaciju tih prastarih mašina sa ghost-om?

Zato sto ne moze, razlikuju se komponente. Kao kad bi uzeo svoj hard i ustekao ga kod ortaka u masinu. Puko bi ti Win ko zvecka.

Mislim da je ovo tema koju treba posmatrati u malo širem kontekstu.
Kod nas se vrlo malo ceni bilo kakav rad koji nema "opipljiv" rezultat.
Stvar je ista kao i sa veb dizajnom. Kao pomalo banalan primer, navešću krečenje. Cena kvadrata je oko 300 dinara. Recimo da se za jedan sat moze okrečiti sigurno 10 kvadratnih metara. Ulaganje u "opremu" je manje od vrednosti jednog sata. Da bi neko naučio da kreči ne treba mu više od 3-5 sati(ovo je u za nekog jako glupog i smotanog). Sada razmislite koliko ste vi koji instalirate potrosili vremena da bi ste naucili da npr TV kartica mora da ima poseban IRQ ili kako naterati da stari OPTi zasvira u DOS-u, koliko ste novca ulozili u opremu na kojoj cete to nauciti, koliko vremena na internetu ...
I onda neko kaze da 3 sata za posteno podesavanje npr. XP-a i svog softvera vredi kao 3-4 belo okrečena kvadrata.

Pa ako posmatras u sirem kontekstu, onda moras da gledas i znacenje racunara za korisnika. I sam sam x puta video vlasnika racunara koji automehanicaru daje xx para za opravke i bespogovorno slusa sve savete i objasnjenja. A za racunarski savet ili rad ce uvek da se cenjka, da ga potceni i slicno? Zasto? Zato sto bez auta ne moze, a bez racunara moze. Druga razlog je zato sto se u kola (satro) razume, a oko racunara nema pojma, pa zato i ne moze da proceni kvantitet i kvalitet rada na racunaru. Oni ljudi, kojima racunar znaci iole vise od kalkulatora u dzepu, i sami vec znaju dovoljno da urade barem osnovne stvari.

silverglider je napisao(la):
Pa ako posmatras u sirem kontekstu, onda moras da gledas i znacenje racunara za korisnika. I sam sam x puta video vlasnika racunara koji automehanicaru daje xx para za opravke i bespogovorno slusa sve savete i objasnjenja. A za racunarski savet ili rad ce uvek da se cenjka, da ga potceni i slicno? Zasto? Zato sto bez auta ne moze, a bez racunara moze. Druga razlog je zato sto se u kola (satro) razume, a oko racunara nema pojma, pa zato i ne moze da proceni kvantitet i kvalitet rada na racunaru. Oni ljudi, kojima racunar znaci iole vise od kalkulatora u dzepu, i sami vec znaju dovoljno da urade barem osnovne stvari.
Apsolutno si u pravu, a onaj kome kompjuter treba za posao (od njega zivi), a uz to se ne razume mnogo u isti (ne zeli ili jednostavno nema vremena da se zainteresuje za tu materiju) ce platiti bez pogovora koliko treba, jer mu zbog toga posao trpi (stoji)...

MaNiAcK je napisao(la):
Zato sto ne moze, razlikuju se komponente. Kao kad bi uzeo svoj hard i ustekao ga kod ortaka u masinu. Puko bi ti Win ko zvecka.

E pa vidis, instalirao sam vise od 200 masina na taj nacin (Win98SE), i ako se ghost pravilno napravi (bez drajvera za plocu, video, sound itd, samo aplikacije) nema nikakvih problema.

To se ovako kod "mene" radi....Instalacija XPa (next>next>next:)), drivera i office-a je 25-30e, zavisi kako je mushterija raspolozena :)
Shto se tiche onog silverovog "ponudi im oem, drugi os ili nishta" to ce kod nas teshko proci sve dok svi redom instaliraju piratski, ili dok ne uhapse i zatvore jedno 2-3 firme pa ce to svi raditi...Ljudi izbacuju zvuchnike iz konfe od 5€ samo da bi bila jeftinija, a ovamo ce dati 80-90€ za OS koji posmatraju u fazonu da se to vec nalazi na HDDu kad ga kupish :) A gomila je onih kojima u garantnom roku pukne ilegalni win i onda dodju i sa pravom traze reinstalaciju za dzabe, i prete murjom i finansijskom policijom :) Najjacha je fora u tome shto bi tako samo sebe za*ebali, jer u winu sigurno nigde ne pishe <ime firme>, mada video sam gomilu kompova na kojima u my comp>properties stoji slika sa logoom Jugodate :D:D:D
Ima budala :) a najjache shto misle da im je to neka reklama :)

btw, gore je neko pomenuo da nece na matorim mashinama instalirati XP, nego win98, al zaboravlja da se XP najjednostavnije i najbrze instalira :) pogotovo ako treba formatirati hard, uraditi particije, a treba ;)

Samo da se nadovezem na Drivera...
Musterija je uvek u pravu, ali to kosta, pa ako neko hoce da ima XP na kanti nema problema, a iz iskustva znam da to sasvim lepo (prihvatljivo) radi na Cely300/128MB/i740 masini...

Meni i sad bez problema radi na cyrix M2, doduse sa 256MB rama, al` je zato ploca istorija - TXpro (pcchips!) iz `97, kao i kung fu napajanje koje je i tada kostalo 50dm (sa sve kucistem). Xp-u (naravno) nije smetao stari matrox mystique sa 2MB (1152x864@16bit), ali sam ga pre koji mesec zamenio sa (pci) voodoo3 zbog 32bit palete i vecih rezolucija.
Sa potpuno iskljucenom sminkom (senke ispod kurzora i prozora, theme, razne desktop slike u visokim rez. i sl.), cesto mi se ucini da je toj masini ponegde primetno brzi odziv nego nekim masinama koje imaju neuporedivo brze procesore i kvalitetnije komponente

DS9 je napisao(la):
cesto mi se ucini da je toj masini ponegde primetno brzi odziv nego nekim masinama koje imaju neuporedivo brze procesore i kvalitetnije komponente
Losa/nikakva instalacija/optimizacija moze nekad da ubije zwer od masine koja onda radi brzinom ranjenog puza, a i kad pogasis sminku koja god masina da je u pitanju oseti se da je manje/vise zivnula...

Vrh Dno