Šta je novo?

cena programa...

sinke

Čuven
Učlanjen(a)
18.10.2000
Poena
620
Interesuje me koliko naplacujete programe (sopstvene naravno), recimo primer neki programcic sitan znaci za privatnu radnju, restoran, motel ili kafic. Znaci ono kelner dodje ili bilo vec ko zavisi od firme i skine robu tj. ukuca sta je prodatko koja kolicina i cena, sa pregledom stanja na lageru... Znaci baza podataka, nista komplikovano tj. nije za neko veliko ili srednje preduzece sa ogromnom bazom i podacima.

Mislim da se cena takvih programa kreće u rangu 100-300€

U principu, cena se određuje prema tome koliko je kupac spreman da plati i da li se tebi isplati da radiš za tu cenu. :cool:

Sto je program univerzalniji to je jeftiniji. Ne treba ici ispod odredjene cene, koja je za takav tip programa 100 evra.
U ovu cenu naravno nije uracunata dodatna obuka, reinstalacija...
Ja sam svoje prodavao za 200 DM, ukoliko nisam morao nista da menjam.

nije isplativo

Moj najtopliji savet: dobro razmisli pre nego sto ces poceti da radis. Bices srecan ako izvuces 100E, a posledice ce biti po tebe katastrofalne. Ljudi misle da polazu pravo na tebe kao na pajaca, pa kad povuku kanap... I veruj mi, nikada nece valjati. Vise vremena i zivaca ces izgubiti nego sto vredi 100E. Ja sam uradio programe i za STR i za Omladinske zadruge i za Nekretnine (cak sa grafickim editorom) i za jos neke agencije, pa sam odustao. Trazi posao u inostranstvu, ali i tu budi oprezan. Nisu ni oni fini i posteni. Meni samo Amerikanci (i to neke veoma poznate kompanije) duguju $ za jedan fini stan. Kod njih se bar oko 80% naplati, a kod nas si u gubitku.

Pozdrav

To vec zavisi kakva si osoba. Dogovori se da program placa odmah po instalaciji. Ako bilo kome kazes "lako cemo za placanje", vecina ce te vuci koliko god moze. Kazi unapred da se svaki dodatni izlazak placa a program napravi tako da vecinu stvari korisnik (jos bolje programa) moze da uradi sam.
Ako ti budes cenio svoje vreme i rad cenice i kupci.
Jovane, nemoj da me pogresno shvatis, ja sam prestao da prodajem te programe, ali je ipak bilo korisno iskustvo.
U cemu si Sinke mislio da napravis taj program?

Nisam te pogresno shvatio i drago mi je da se razumemo. Moj je savet da svako dobro razmisli, pogotovo mladji i oni koji su novi u pokusaju da prodaju pamet. Ja sam bio u prilici da "velikim" prijateljima cupam monitor (zahvaljujem se ocu i majci na 2m visine i 100 kg tezine). I bas zbog toga sto cenim svoj rad (i lepo zaradjujem) presao sa da radim pre par godina samo sa strane (Amerika, Engleska, Australija a sada i Rusija). U ovom poslu se prijatelji, kumovi i ostali veoma lako gube.

JovanDi je napisao(la):
Nisam te pogresno shvatio i drago mi je da se razumemo. Moj je savet da svako dobro razmisli, pogotovo mladji i oni koji su novi u pokusaju da prodaju pamet. Ja sam bio u prilici da "velikim" prijateljima cupam monitor (zahvaljujem se ocu i majci na 2m visine i 100 kg tezine). I bas zbog toga sto cenim svoj rad (i lepo zaradjujem) presao sa da radim pre par godina samo sa strane (Amerika, Engleska, Australija a sada i Rusija). U ovom poslu se prijatelji, kumovi i ostali veoma lako gube.

Hvala svima na odgovorima, izgleda da sam imao dobru porcenu koliko to moze da kosta, jer sam i ocekivao da je to negde oko 100-150 EUR-a. A sto se tice ostaloga, znam iz iskustva da se sa rodjacima i "prijateljima" ne trguje jer tu moze samo svadja na kraju da ispadne, tu je Jovan bio u pravu. Ti ljudi tj. "prijatelji" uopste ne cene neciji rad. Banalan primer je samo instalacija windowsa, ajde uradis jednom OK ne mora da plati, uradis jos jednom ajde nije frka ali to im udje u krv i onda si gotov. Zovu 3x nedeljno zbog gluposti tipa "e nece postu da mi posalje nesto si ti pobrkao kad si juce instalirao windows" i onda dodjes i vidis da je u adresu umesto tacke stavio zarez i posta mu se vrati. I naravno onda svaki put ocekuju da neces naplatiti a to ipak necije vreme trosi a drugi ga ne ceni, koliko vam je interesantno instalirati windows + podesavanje drajvera za sve moguce kartice i periferije ? verovatno osedite kad tako nesto cujete. A sto se tice pravljenja programa profesor nam je rekao da se ovde necemo leba najesti ali ipak nije pesimista rekao je da programeri ovde nece dugo biti bez hleba... zivi bili pa videli. Imam pitanje za vas koji radite za "inostrance", ako nije tajna kako dolazite do posla, ne mislim sad da mi napisete adresu i telefon firme nego jer to preko neta ponudite ili preko neke veze ili bas idete napolje ?
Stojkov, nije u pitanju "taj" program nego se skolujem za to i radim informix, sql i c++ pa sam mislio nesto na toj osnovi da radim, u cemu ste vi ostali radili ?

Za sta se skolujes? Da znamo koliko detaljno da pisemo:)
Ako ti treba za skolovanje moja je preporuka da obavezno uradis SSA, koliko god ti to za taj primer delovalo banalno. Mozes da koristis recimo Power Designer, kog i koriste na vecini fakulteta i visih skola. Ostavi barem jednu tabelu u 2nf, cisto da vidis koliko bi dobio na brzini izvrsavanje/pisanja programa. Obavezno koristi troslojnu arhitekturu, trebace ti za kasnije.
Ja sam vecinu uradio u foxpro-u, mada je sam alat najmanje bitan.

Nazad
Vrh Dno