Šta je novo?

Cena PHP&MySQL sajta????

mirzallica

Čuven
Učlanjen(a)
17.11.2004
Poena
630
Pozdrav,
imam priliku da uradim jedan sajt za neku nevladinu organizaciju. Sajt bi trebalo da bude uradjen u PHP-u uz koriscenje MySQL baze. U samoj bazi bi trebalo da bude 15.000 zapisa (u pitanju su podaci o osobama). Sajt bi standardno trebalo da prikazuje neke opste informacije o samoj organizaciji i trebalo bi da ima pretrazivanje osoba po vise kriterijuma.

Moje pitanja su sledeca:
1. Koliko je realno da trazim za izradu takvog sajta ako uzmemo u obzir da ja ne popunjavam bazu, vec narucilac? Ja bih znaci uradio program (formu) za lakse unosnje podataka u bazu, kreirao bazu, drugim recima uradio bih kompletan sajt, osim unosenja podataka u bazu.

2. Koliko da trazim ako izradjujem sajt i ja popunjavam bazu?

Ne bi bilo lose da mi kazete i vasa iskustva u vezi slicnih stvari.

Hvala...

Dizajn i izrada statičnog dela prezentacije
100-200 evra
Projektovanje baze, kreiranje administratorskog dela (za unos i izmenu podataka)
oko 100 evra (ipak imaš samo jednu tabelu osim ako ne napraviš 30 za slova)

Ja bih ponudio 250 evra.

Naravno, treba da porazgovaraš da li bi radio održavanje sajta. Ništa lepše nema od redovne mesečne kinte, kolika god da je.

Unos u bazu... zavisi koliko polja ima za svaku osobu.
Izračunaj sam. 15000/(broj osoba koje možeš da uneseš za sat vremena) * cena po satu koja bi ti odgovarala

10 eura/h pa racunaj koliko ti vremena treba.

Iz prethodnog iskustva sa klijentima koji nemaju puno pojma sta sve mogu dobiti od racunara tj. programa, obicno se desi kad im napravis prezentaciju ili aplikaciju da tek tada shvate sta "to" sve moze, pa tek onda krenu zahtevi, a ti se zaje*ao pa unapred rekao malu cenu. To ti je najveca nocna mora. Pa onda vidis da aplikaciju ili prezentaciju nije lako prilagoditi njihovim zahtevima i da treba mnogo vremena za to a malo para si dobio...
Da do toga ne dodje, isplaniraj sve na papiru, demonstriraj im "slikovito" kako ce sve to da izgleda, uzmi sto vece pare (odrati ljude nije nista lose, pogotovo ako su to nevladine organizacije - imas li ti pojma koliko oni deru svoje sponzore ni za sta) kako se ne bi posle kajao zesce.
I mani ove price tipa: "ja bih uzeo 250 evra". Mnogo vise to vredi! Zato smo mi koji se bavimo takvim poslom i spali na to da radimo za dzabe zbog pocetnika koji prezentaciju sklepaju u Wordu i misle da to isto vredi kao prava prezentacija.

Dobri ljudi, znam ja da to mnogo više vredi. Ja samo kažem koliko može da se uzme ako si OneManShow, a ne neka firma koja će sve usluge masno da naplati. Naravno, može da se ponudi i više, ali...

@dbaja
Zato ja sada tako i radim. Prvi sastanak gde klijent kaže svoje želje i slično. Onda posle par dana mu donesem pismenu ponudu sa precizno definisanim sajtom: koliko će imati strana, šta ja radim, ko nabavlja tekstove, fotke, prevodi...
Naročito istaknem stvari koje ja radim, a još izričitije one koje nisu uračunate u cenu. Tako nema zezanja sa "pa mislio sam da je to uračunato u cenu".
To što kažeš za krš prezentacije, njih ima na svakom koraku. Čak i od zvaničnih institucija, računarskih firmi i sl. Svi bi da plate ništa, a da dobiju mnogo.
Ali mislim da ni ta akcija oderi što više možeš nije dobra deviza. Odraćeš jednog ili dva, ali ono što je bitno je kvalitet kako si uradio sam sajt.

Ovo već može da uđe u neku kvazifilozofsku raspravu, tužnu priču o tome gde živimo...

Imamo različite stavove, što je ok, ali me interesuje šta ste do sada radili i ako nije tajna koliko ste naplatili. To će konkretno pomoći mirzalici i nama ostalima.

Poz.

Ja ti ne mogu govoriti za Balkanskog područje i tamošnje cjene, jer nekada ispane "daj šta daš", jer ljudi prvo ne razumiju, a drugo nema se para.

Ja lično striktno razdvajam stranice koje imaju bazu, ali je ne moram plaho uplitati (CMS) i one koje ja morao kreirati, pozivati na njih i odgovarati za njih.

Razlike u cijeni su drastične. Ovisno o mušteriji, najmanje 300eura dodatno je za bazu koju ja moram povezivati sam i call funkcije koristiti. A nekada to izađe i na 1500. Samo radi toga, da ne govorim coorporate design, web design i tako.

Nažalost je tačno što neki klinci glupost urade za male pare pa neko misli da ih ti hoćeš oderati, ali je to do tebe da objasniš razliku i prije svega vrijeme utrošeno u to što ti praviš, jer pukneš njima priču da naplaćuješ po satnici. (Naravno nećeš reći da ti digneš CMS za 5min, nego kako je to teško, mukotrpno, server i razni njima nepoznati pojmovi itd.)

Sve je do priče i do toga koliko ima love onaj koji hoće uslugu. Jer ako nema love, možeš biti majstor u priči, ali nema love. :D

Neće valjda ručno da popunjavaju bazu??? Valjda te podatke imaju već na računaru, makar bi trebalo da ih imaju, pa onda neka naplata za popunjavanje baze i ne pije vodu. Pogotovu ako to ti kasnije nećeš da radiš nego oni, a kad vide da se to radi iz par poteza misliće da si ih još i odrao pa će svaki sledeći posao tebe da zaobiđe. Naplati posebno HTML a posebno skriptu u PHP i MySQL bazu koja ide uz tu skriptu. Kako će posle oni to da koriste nije više tvoja stvar, a ako se ne snađu možda ti ponude da ti to radiš :).

Nick je napisao(la):
Ali mislim da ni ta akcija oderi što više možeš nije dobra deviza. Odraćeš jednog ili dva, ali ono što je bitno je kvalitet kako si uradio sam sajt.

Ovo već može da uđe u neku kvazifilozofsku raspravu, tužnu priču o tome gde živimo...

Imamo različite stavove, što je ok, ali me interesuje šta ste do sada radili i ako nije tajna koliko ste naplatili. To će konkretno pomoći mirzalici i nama ostalima.

Poz.

Ma ni ja nisam za dranje. Ali nemoj da spadnes na dirincenje za 50-100evra kao sto danasnji klinci rade, sto da bi zaradili neku kintu, sto da bi s*ebali one koji to znaju da rade ali od toga i zive.
Sve moze za manje para, ali budimo ljudi, nesto sto valja mora i da kosta.
Ja znam tipa koji snima video snimke - reklame, pa za reklamu od 5 minuta, sve djuture trazi samo 50 evra :wall:
Zamislite, neko bi uzeo 500evra a on to isto radi za samo 50.
Posle se tek ispostavi da to nije bas isto. Radi sa kamerom koja nije nista bolja od obicne web kamere, rezolucija je samo 320*240dpi, a snimke "montira" u Windows Movie Makeru. A montazu obuhvata samo kreiranje pocetnog i krajnjeg tekstualnog dela, uz poneki nalet muzike koja se smenjuje u toku snimka. Ali naivni ljudi i dalje (mnogo) vise dolazi njemu nego onom sto radi skuplje.
Ja staticke prezentacije ne bih radio ispod 100evra. Moje fotografije, dizajn, unos, prenos na server, pozivanje provajdera i dogovaranje oko hostovanja...
I ta cena bi vazila samo za neki elementarni dizajn bez puno kerefeka. O CGI, JavaScript, ne daj boze Php/MySQL zezalicama ni u snu za te pare. Cak ni flash animaciju. Hoces vise, plati vise.
Vidi, odes kod advokata da ti napravi nekakav ugovor. On uzme neki drugi, prepise ga, stavi drugi datum, imena, predmet i rokne te za 100evra. Sto bi radio dzabe??? Ja bih radije NE RADIO dzabe. :smash:
Pogledaj samo koliko jedna flash animacija (bez nekog uplitanja ActionScript-a i upravljanja sajtom iz flash-a) oduzme vremena. Treba vrednovati svoj rad.

I jos samo da dodam: ja ove "kvazi" sajtove nasih "cenjenih" firmi od samo jedne ili par stranica potpuno neuglednog izgleda, ne bih ni ubrajao u sajtove. A takvih je gomila. Tu se vidi odmah koja firma i koliko ulaze u reklamu.
Kada ides da dogovaras posao sa nekom firmom, obavezno treba poneti par snimljenih takvih ******skih prezentacija i upoznati svog klijenta sa tim kako izgleda prezentacija nekog ko nije zeleo da plati.

Sale KG je napisao(la):
Neće valjda ručno da popunjavaju bazu??? Valjda te podatke imaju već na računaru, makar bi trebalo da ih imaju, pa onda neka naplata za popunjavanje baze i ne pije vodu. Pogotovu ako to ti kasnije nećeš da radiš nego oni, a kad vide da se to radi iz par poteza misliće da si ih još i odrao pa će svaki sledeći posao tebe da zaobiđe. Naplati posebno HTML a posebno skriptu u PHP i MySQL bazu koja ide uz tu skriptu. Kako će posle oni to da koriste nije više tvoja stvar, a ako se ne snađu možda ti ponude da ti to radiš :).

Cekaj, kako mislis da oni odrzavaju bazu?
Pa ako bi to znali, sta ces im ti da im pravis prezentaciju.
S druge strane, cena obuke za odrzavanje baze isto ne bi trebala biti manja od 100evra, zar ne?
99% mojih klijenata racunar poznaje taman toliko da zaigra Solitaire. Kako njima objasniti kako da se konektuju na bazu, nesto tu i urade a da nista ne sje*u?
Covek kome sam davne '92. god. prodao clipper program - bazu podataka i posle 10 godina me je zvao sa najglupljim mogucim pitanjima u vezi rada sa programom iako je imao obuku, dobio pismena uputstva za nivo imbecila i imao detaljno uputstvo klikom na F1 (sto je upadljivo stajalo u svakom delu programa). Sto je najveci problem, nikad nije citao helpove, a uvek je zvao tek kad bazu zesce za*ebe. Backup, naravno, nikad ga pre nekih kriticnih poslova nije pravio.

@dbaja

Pa, ja sam otprilike i rekao još na startu te neke cene. 100 evra je min za uopšte cimanje oko prezentacije, 150 ako hoce lepsi dizajn, jos vise ako nema materijal pripremljen (fotke, tekstovi...), bar +100 za koriscenje elementarnog CMS sistema sa bazom...

Samo što je često problem pronaći takve poslove. Potrebno je da imaš solidne kontakte i sl. Trenutno radim za jednog momka koji nabavlja poslove, ja ih radim. Manja je kinta nego kada radim sam, ali ima i solidno prednosti - ne bakćem se sa krajnjim klijentom, ne smaram se s nabavljanjem materijala, ako klijent hoće profi dizajn, angažuje se neko sa strane, imamo prevodioca... moj posao se svede na ono što volim, a to je da napravim kombinaciju html+css sajta koji će biti dobro optimizovan, izgledati isto u svim čitačima i maksimalno pregledan.

Poslednja izmena:
ja bih radio sajt iz 50 eura kda bi mi neko dao.Evo ga moj sajt www.vsi.cjb.net nije neki ali ****** za 50 e nemoze bolje.

veske je napisao(la):
ja bih radio sajt iz 50 eura kda bi mi neko dao.Evo ga moj sajt www.vsi.cjb.net nije neki ali ****** za 50 e nemoze bolje.

Jos uvijek nisi nista popravio na tom sajtu... c c c!

Decko, moraces vise da se trudis da naucis, a manje da se trudis da ubijedis ljude da ti daje neke pare! Da ne pocinjem ponovo raspravu o tvom "talentu"

:wave:

p.s. a vidim da nisi poslusao ljude sa foruma ni kada je pravopis i gramatika u pitanju.

koga boli za pravopis i gramatiku......a abdejt vrsim jednom godisnje ako stignem.Sta vise da menjam mislim da je dizajn ok.A u onoj temi ima ljudi koji su dali realni opis a neki su mnogo *****li,a ja sam trazio da mi oni daju njihov sajt a niko nije ostavio link

dbaja je napisao(la):
Cekaj, kako mislis da oni odrzavaju bazu?
Pa ako bi to znali, sta ces im ti da im pravis prezentaciju.
S druge strane, cena obuke za odrzavanje baze isto ne bi trebala biti manja od 100evra, zar ne?
To za 100 € ne znam. Ja sam samo rekao da njega ne treba da se tiče ko će tu bazu da ''puni'' i ažurira. Njegovo je da napravi, prezentuje kupcu, objasni kako to radi (ako to kupca uopšte zanima) i naplati. Ja stvarnno mislim da ažuriranje te baze ne bi bio nikakav problem, phpMyAdmin i to je to. Ako nekome treba obuka i za to :zgran:, što da ne :D. Ako se oni ne ''osećaju'' sposobnim da to sve sami rade, ažuriranje baze, utoliko je to bolje za njega. Oni sigurno neće tražiti nekog trećeg da im to radi, već će se obratiti njemu.

veske je napisao(la):

Takav stvarno ne vredi ni tih 50 evra :D
Salim se, ali ljudi, stvarno treba malo vise ceniti svoj rad. Na kraju krajeva, nije samo moj ili vas rad bitan, mnoge stvari se naplacuju po nekoj upotrebnoj vrednosti. Pa obican pi*ljivi oglas u novinama kosta vise od ovoga o cemu mi ovde razglabamo. A sta je oglas u novinama u odnosu na sajt... Sta je i reklama na TV lokalnog tipa koji se vrti 2-3 dana a kosta 300-500 evra u odnosu na sajt???
Razmislite malo o tome. Ovo je 24 sata dnevno dostupno celoj zemaljskoj kugli (ako odradite na nekoliko jezika, bice svima i razumljivo). Osim toga, prijavite sajt velikim pretrazivacima pa ce biti i dovoljno "reklamiran" kada neko trazi pojam po kojem ste sajt prijavili itd. Prednosti internet prezentacije postaju sve vece u danasnje vreme. Jedan sajt koji sam ja odradio i lepo prijavio gde sam stigao za manje od 3 godine ima preko 14000 poseta, a radi se samo o proizvodjacu plasticnih gluposti za kucnu upotrebu u niskobudzetnim uslovima zivota. Necu reci koji je sajt, bench ne sluzi da se ja ni ta firma ne reklamiramo, ali firma je stekla mnogo kupaca zasluzujuci sajtu koji sam im napravio. To mora da kosta. Sam vlasnik mi je rekao da je samo od jednog kupca nadoknadio sav trosak koji je imao za sajt sa preko 300 fotografija koje sam ja radio i obradio. Da sam bio pametan, naplatio bih visestruko i opet ga ne bih odrao.

veske je napisao(la):
koga boli za pravopis i gramatiku......a abdejt vrsim jednom godisnje ako stignem.Sta vise da menjam mislim da je dizajn ok.A u onoj temi ima ljudi koji su dali realni opis a neki su mnogo *****li,a ja sam trazio da mi oni daju njihov sajt a niko nije ostavio link

Ne bih se bas slozio da ima mnogo onih koje "boli za pravopis i gramatiku".
Pogledaj samo onu grdobu od sajta onog tipa sto drzi skolu racunara u kojoj "mozes sve za 7 dana". Smejaces se, pomislices da mu je sajt radio polupismeni afrikanac koji studira kod nas. Pravopisnih i tekstualnih gresaka ima na pretek. A o dizajnu da i ne pricam.
To nije lepo ni videti a kamoli zadrzati se malo i ponesto i procitati.
Jako je lepo kad se posetioc ponovo vrati da vidi sta ima novo i kada u tome uziva a ne smeje se i ne pita: "koji mu je ovo krelac ovako sklepao?".

@veske
Bez ljutne, al da meni neko kao ti ponudi da mi radi stranicu...
Ma ne bih ti žutu banku dao, a kamoli nešto više.
Za početak, zagrej stolicu i nauči lepo HTML, pa onda nauči PHP/MySQL, a onda šta ti već treba.
Pa ti ne znaš kako da napraviš stranicu s našim slovima što je nešto najosnovnije, a planiraš da radiš nešto ozbiljnije???
Dizajn neću ni da komentarišem. Pa ono je više nego smešno. Žalosno što bi se reklo. Sve je belo, boje ne uklopljene...
Na kontakt stranici slika SE P900 koji nikakve veze nema ni sa web dizajnom niti me na neki način asocira na kontakt formu.
Kad kliknem na pošalji otvori mi se email klijent u kome pišu raznorazne gluposti tipa:
textfield=wer&textfield2=wer&textfield3=wer&textarea=werwerwer&Submit=Posalji
I sad ti trebaš za klijenta da napišeš kontakt formu i da mu se šalje ovo s*anje?
Drugo, gde si ti video da se tako radi kontakt forma.
To se radi u php-u. Šta ako ja posećujem tvoju stranicu iz internet kluba i želim da te kontaktiram, a administrator je zabranio pokretanje email klijenta. Kako da te kontaktiram???

Biće vremena kad ćeš moći da zaradiš. Pare i posao ti neće pobeći samo ako želiš da učiš ali ovo što si demonstrirao je stvarno žalosno.

Sale KG je napisao(la):

Imena ljudi ce stici na papirima. Znaci ili ce biti kucanja ili ce biti skeniranje->fine reader->podesavanje (ako je uopste moguce dobiti dobre rezultate iz tih papira koji stignu, jer neznam u kom su stanju)->racunar->moj program koji ce sve to ubaciti u bazu na zadovoljavajuc nacin. E u ovoj drugoj varijatni bi mogla da se uzme malo veca lova (bar tako mislim). Samo koliko tacno opet neznam. Kucati rucno podatke je ubistvo (mada za dobre pare...). Prihvatam predloge... Hvala.

@dbaja
Jel' imas neki konkretan predlog za cenu, jer vidim da si bas iskusan ;)

P.S. Par dana nisam dolazio na bench kad ono 19 odgovora na temu, svaka cast. Zato je ovaj forum najbolji. Svaka cast. :)

dizajn je se moze kritikovati na vise nacina.Moje vidjenje je ako ja kao potpuni laik,*****,degen udjem na sajt i nemogunaci nesto u roku od 30-60 sekundi,*****i taj sajt.Sajt treba da bude funkcionala,tj.da ga svi mogu brzo otvoriti,da se svi mogu snaci.A da kontakt asocira na telefon,i kao sto si mogao primetiti cjb.net ne podrzava PHP, tako da baza nije bila moguca(A napravio sam je).E da ajt je star nekih 1 god.A novi je u flashu,ali me mrzi da ga uploadujem.

P.s.pogledaj sajtove mnogo ozbiljnijih firmi ciii sajtovi imaju dve slike i nesto texta a firme zaradjuu milione.

veske je napisao(la):
dizajn je se moze kritikovati na vise nacina.Moje vidjenje je ako ja kao potpuni laik,*****,degen udjem na sajt i nemogunaci nesto u roku od 30-60 sekundi,*****i taj sajt.Sajt treba da bude funkcionala,tj.da ga svi mogu brzo otvoriti,da se svi mogu snaci.A da kontakt asocira na telefon,i kao sto si mogao primetiti cjb.net ne podrzava PHP, tako da baza nije bila moguca(A napravio sam je).E da ajt je star nekih 1 god.A novi je u flashu,ali me mrzi da ga uploadujem.

P.s.pogledaj sajtove mnogo ozbiljnijih firmi ciii sajtovi imaju dve slike i nesto texta a firme zaradjuu milione.
To o cemu ti govoris su minimalisticki sajtovi tipa Google-a koji su radili profesionalci, a ne neki pocetnici iako bi se na prvi pogled moglo doci do takvog zakljucka ;)

btw jedan prijateljski savet: ne mozes uvek na svet gledati kroz sebe i svoje stavove u fazonu "ako je meni tako bolje, bice svima bolje" - nekad moras da oslusnes i sta drugi ljudi misle i sta je njima najbitnije ;)

Poslednja izmena:
necu da se mesham u cenu al prijatelju malo pogledaj po forumu video sam pre nekih 8 meseci mislim tip je na 4 stranice napisao ugovor gde sajt pravi privatno lice po narudzbini pravnog tako da je najbolje da se ogradish sve treba imati na papiru pa kad kazu e nemoj ovako nego ovako e a ti ugovor i opa to potpada pod stavku tri u ugovoru iliti moraju napismeno da traze ismenu i doplate :)
ako to ne uradish nego ono uradish sajt na lepu rech - usmeno ima da dobijesh kesicu secera kao i onaj lik shto je popravljao komp. :)

mirzallica je napisao(la):
Imena ljudi ce stici na papirima. Znaci ili ce biti kucanja ili ce biti skeniranje->fine reader->podesavanje (ako je uopste moguce dobiti dobre rezultate iz tih papira koji stignu, jer neznam u kom su stanju)->racunar->moj program koji ce sve to ubaciti u bazu na zadovoljavajuc nacin. E u ovoj drugoj varijatni bi mogla da se uzme malo veca lova (bar tako mislim). Samo koliko tacno opet neznam. Kucati rucno podatke je ubistvo (mada za dobre pare...). Prihvatam predloge... Hvala.

@dbaja
Jel' imas neki konkretan predlog za cenu, jer vidim da si bas iskusan ;)

Pa vidi, ako neki posao radim vise od 5 godina a u mom mestu (koje je usput receno prepuno privatnih firmi razlicitih vrsta) od ukupnog broja internet prezentacija mojih je oko 80%, mislim da imam iskustva ,) .
Ne mogu ti reci konkretno za taj posao koji navodis, ali mislim da od skeniranja i OCR-a neces mnogo koristi imati. Prvo, te papire koje dobijes garantovano su 1.000.000 puta koristili kao postolje za burek. Drugo, otkucani su predratnom pisacom masinom i trece, sta sa YU slovima, hoces li sva imena iz liste naknadno iscitavati i prepravljati nekorektno prepoznata slova?
Suludo covece...
E to je ono sto ja nazivam fizikalisanjem i to naplacujem mozda vise nego kada se bavim ActionScript-om, smisljanjem izgleda sajta i ostalim "umetnickim" poslovima. Na kraju, uvek to mozes uvaliti nekom klincu kome treba mala kinta da ti to prekuca ;)

koga boli za pravopis i gramatiku......

Kad sam ovo procitao, stomak mi se okrenuo...

ali me mrzi da ga uploadujem

Sa tim stavom a i sa neverovatno jakim odbrambenim sistemom (ne prihvatanjem saveta strucnijih) neces daleko dogurati. Prihvati ovo kao prijateljski savet

Poslednja izmena:
Mislim da mu ne vrijedi govoriti, ja sam pokusao ponovo, ali ne, on zna bolje od svih na benchu. Cak ima i sajt u flashu (koji je loodilo sigurno) samo ga mrzi da ga uploaduje, a nije mogao da nadje nijedan free hosting da stavi svoju "state of the art" iliti remekdjelo php-mysql prezentaciju. :d

a ovaj sajt iz tvog potpisa je mnogo bolji paradoksu.E da nauci upotrebu clanova u engleskom.Ok daj mi ti tvoj hostng i uploadovacu ga.Da li sam ja rekao da je loodilo(ludilo).Ja imam 15 godina, i koliko god da uradim bolje je od mojih vrsnjaka koji jedva znaju da upale komp.

Ja imam 15 godina, i koliko god da uradim bolje je od mojih vrsnjaka koji jedva znaju da upale komp.

Tu si u pravu i to je za svaku pohvalu. Ali u svemu ostalom nisi. Da si napredniji od svojih vrsnjaka, znao bi da treba da prihvatis savete od iskusnijih kolega, kao sto te kolege prihvataju savete i ugledaju se na one koji su bolji od njih. Sa takvim stavom (***** pravopis i znam ja sve) sigurno neces daleko dogurati, niko te nece angazovati da mu uradis sajt. Trudi se, radi, uci, vezbaj. Upisi skolu koja se time bavi jer bez skole nikad neces nauciti osnovne stvari kao sto je organizacija koda, nomenklatura, pravilna upotreba funkcija, komentarisanje koda i slicno. Bez ovoga, tvoj kod ce funkcionisati ali ce biti smesan na pogled, a verovatno i nesiguran kad je u pitanju web programiranje.

Niko se ovde ne prepucava sa tobom, kao sto ti mislis. Nemoj se braniti decijim argumentima tipa: glup je i tvoj sajt. To je za tebe nebitno. Gledaj da tvoj sajt bude lep, zaboravi na Paradox-ov, moj i ostale. Ovo nije mesto gde se pravimo koliko smo pametni, vec mesto gde se pomazemo medjusobno. Ponasaj se u skladu sa tim.

Nadam se da si shvatio ovo sto sam hteo reci.

PS
Posetiocima je JAAAKo bitan pravopis...

Kakve to veze ima koliko imas godina? Jel hoces da se prema tebi ponasamo kao prema klincu? Onda, braaavo desko, super ti je sajt, braaavo... A ubjedljivo si najarogantiniji ovdje i najbezobrazniji. A inace, ima 15-to godisnjaka koji jedu programske jezike, web design i sve ostalo, tako da ti to apsolutno nije argument u tvoju korist. I uostalom odakle znas koliko godina imamo ja ili bilo ko ovdje na forumu?

A za hosting potrazi malo na google-u.

Nazad
Vrh Dno