Šta je novo?

Cemu Vam sluze najnovije komponente kad...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
cemo se sve manje igrati na novim i dobrim naslovima? Kako to. Svi iole valjani naslovi ( Toca Race driver2, Worms4, F.e.a.r,) i jos neki dolazeci naslovi dolaze sa Sf 3 zastitom. Programeri su do sada u glavnom criptovali par dll-ova i izvrsni exe file, koji su na zadovoljstvo igraca, momci iz Ultime razbili. S obzirom da su Worm 4 CELI kriptovani, a u najavi su da ce se i u buduce tako raditi, pitam Vas, cemu juriti najnovije procesore i video kartice, kada od kvalitetnih igara nece biti nista osim da se legalno kupe, kod nas. Znaci, vrtecemo D3 i Hl2 , sa varijacijama po ko zna koliko puta.
Mozda gresim?

A sta sprecava ljude da kupe originalnu igru? Ako neko stvarno zeli da igra neku igru, on ce je kupiti. Prvo ce procitati review na netu ili casopisu onda skinuti demo sa neta pa ga preci i videti sta igra ima da ponudi, tek onda ce se odluciti ili ne za igru. Nece se igrati svakojaki krs koji izlazi vec samo ono sto stvarno vredi.

Pozdrav!

toca race driver 2 je odavno izashao i provereno radi i verzija sa bulevara

@LUC1FER
Da te pitam ja nesto...koliko si najduze igrao neku malo bolju igru, pretpostavimo da hoces da je predjes i na hard?
Mozda nesto vise od dve nedelje?Tri? Sta ces opet da radis posle te tri nedelje, posto si vec doktorirao igru, napominjem da si se vec osamario po dzepu sa jedno 50$(zbog te igre)?
Oces da odes u prodavnicu i da kupis novu igru?
Ne znam za tebe, ali ja nemam 50$ a kamoli 100$da bacim na igru, koja ce me smoriti posle mesec dana. Kazes to je moj problem?
Ne to je problem vecine u srbiji...

A sta sprecava ljude da kupe originalnu igru? Ako neko stvarno zeli da igra neku igru, on ce je kupiti. Prvo ce procitati review na netu ili casopisu onda skinuti demo sa neta pa ga preci i videti sta igra ima da ponudi, tek onda ce se odluciti ili ne za igru.
Sprecava ih to sto nemaju ili ne zele da daju. Meni je 19 godina, tek krecem na fax, ne radim, zar treba da trazim pare od mame i tate...i sad reci mi kako da ja kupim neku igru?

p.s. Ako samostalno ne zaradjujes nemoj da predlazes takve predloge...
U slucaju da zaradjujes ti slobodno svoj novac bacaj na igre...

:wave:

Potpuno se slazem sa Luciferom, ko hoce da se igra morace u buducnosti da za to daje vise para.Vreme pirata polako prolazi i pravi je trenutak da se polako navikavamo na skidanje demoa i posle na kupovinju igre ako nam se bas dosta svidi.A i ko nekoga tera da igra bas najnoviji ultra hit.

I BTW nisu sve igre 50$...Inace vecina pirata navodi kako je to cena igara samo da bi odbijala ljude da razmisle i o originalu.Imas i novije (a i starije koje i dan danas imaju odlicnu atmosferu i koje vrede svakog dinara) igre koje su drasticno jeftinije, a mogu da se igraju mesecima kao Guild War isl...

uff... pa ne bih se bas slozio da vreme pirata prolazi. bas naprotiv, sa brzim internetom, verujem da prava piraterija tek stize.

Ljudi, proizvodjaci igara sigurno ne razmisljaju o Srbiji i kako ovde ljudi nemaju para za original.Te cene novih igara su namenjene zna se za koga.
A ako ti se bas igra igra za koju nemas para, a imas npr. 50%cene, kupis po pola sa jos nekim i resena stvar.
Mozda gresim!?

PoisonFree je napisao(la):
uff... pa ne bih se bas slozio da vreme pirata prolazi. bas naprotiv, sa brzim internetom, verujem da prava piraterija tek stize.

Mislim na klasicnu sa standovima, na buvljaku isl...
A sada kada su igre obicno na 2-3cd-a ili 1dvd-ju proces skidanja na 256kb/s koja je ipak respektibilna brzina u Srbiji jer modemi i dalje vladaju moze da potraje od par sati do par dana.
A kada kod nas dodju megabiti igre imaju da dolaze na par bly-ray medija isl...pa ce opet proces skidanja igara biti sporo.

A i sa vremenom zastite postaju sve bolje i bolje, i duze vremena treba za njihovo skidanje tako da ce u buducnosti biti sve manje i manje piratskih igara.

...i koliko to sve ima veze sa Video kartama i monitorima?

Sto se brinete kad ce pirata uvek biti. Uvek se nadje nacin da se zaobidje neka zastita. Kao sto ne postoji savrsen AV, firewall, OS tako ne postoji ni kompletna enkripcija originalnih igara, niti ce je biti.

pa svi znamo da strastveni igraci najvise para daju na GPU, a za ostalo koliko ostane

Shakal je napisao(la):
@LUC1FER
Da te pitam ja nesto...koliko si najduze igrao neku malo bolju igru, pretpostavimo da hoces da je predjes i na hard?
Mozda nesto vise od dve nedelje?Tri? Sta ces opet da radis posle te tri nedelje, posto si vec doktorirao igru, napominjem da si se vec osamario po dzepu sa jedno 50$(zbog te igre)?
Oces da odes u prodavnicu i da kupis novu igru?
Ne znam za tebe, ali ja nemam 50$ a kamoli 100$da bacim na igru, koja ce me smoriti posle mesec dana. Kazes to je moj problem?
Ne to je problem vecine u srbiji...

Sprecava ih to sto nemaju ili ne zele da daju. Meni je 19 godina, tek krecem na fax, ne radim, zar treba da trazim pare od mame i tate...i sad reci mi kako da ja kupim neku igru?

p.s. Ako samostalno ne zaradjujes nemoj da predlazes takve predloge...
U slucaju da zaradjujes ti slobodno svoj novac bacaj na igre...

Pa ne znam sta da ti kazem. Jel tebe neko bije po usima da igras najnovije igre? Jel tako i kad ti se vozi auto ti odes, ukrades jedan vozis se malo ako ti se ne svidja ti ga ostavis, pa po drugi...?
Tacno je da ce se igre sve teze razbijati ali ce se i DALJE razbijati.
Ako nemaju da daju ok, pristedece.Ako im se bas igra igra i kupice je ali ako NECE da daju?To stvarno ne razumem. Oni bi da igraju igru ali da ne plate?

Nemoj da me pogresno shvatis ja ne kupujem originalne igre jer sad na laksi nacin dodjem do njih ali ako dodje takvo vreme da je nemoguce razbiti igre, kupovacu ih. I uostalom jel se igre MORAJU igrati? ;) :):D

Pozdrav!

Tarzan je potpuno u pravu. ( sta bese sa Leadtekom? ) Ostali kao da zive u snovima. Pa neki tipovi gutaju igrice. U satnju su da za mesec dana predju desetak igrica pa ako jos za to moraju da plate punu cenu originala, ima da ih svrbi dzep. Ako uopste imaju toliko para u tom dzepu. Znam tipove koji su skoro sve igre za PC presli i sada se dosadjuju u iscekivanju jesenje ponude novih igara.
@zveki pa valjda se na video kartama najvise ulaze kada su igrice u pitanju. Igrice su sve zahtevnije pa traze sve jace graficke aksceleratore. A za monitore bas ne razumem kakve veze ima sa igranjem i novim igricama. Jedino ako nove graficke imaju samo DVI na sebi pa masa CRT monitora nema gde da se prikljuci jer imaju samo analogni izlaz??!!! Valjda se na to mislilo??? Opet i za to ima resenje u vidu dodatka koji prevodi DVI u analog!!!

Do pre godinu dana smo svi kupovali pirate! Imamo i dalje piratske Windows-e, radimo u piratskim aplikacijama. I niko se nije bunio! Svi mi skinemo po neki trial program i "malcice" ga registrujemo, nekako! To li nije zabranjeno? A sada, kad se digla velika ujdurma oko piraterije u nasoj zemlji, tj. koji su najvise koristili piraterijske produkte ODJEDNOM postadose ljudi visokih morala, koje eto dusa boli zbog krsenja necijih autorskih prava.
Pa vise mi pokusavamo na silu da resimo stvari nego li ljudi koje to direktno pogadja po dzepu (vlasnike originala). Lepo ljudi kazu da se procenat piraterije polako smanjuje u nasoj zemlji. Sta hocemo vise?! To je proces koji traje godinama.

Ljudi moji, piratskih igara ce uvek biti. Nabavljace se nekim alternativnim putevima i sigurno nece imati neku nesalomivu zastitu za koje su potebni teraherci i godine da se razbije. Ko HOCE, neka kupi. Ko VOLI, neka uzme pirata slobodni. :p Volim da igram igrice bez grize savesti da li je mozda bilo bolje da sam novac potrosio na nesto pametnije!

Zato, piraterijo eve me!!!

P.S. Ovde ne mislim na domaca izdanja. Njih kupujem kao originale i to za dinare! :)

Trampicemo se! :p

Kupicemo next-gen konzolu :)

mislim da u buducnosti nece biti problem "razbijanja" pc igara. daleko je veca opasnost da se sve veci i veci broj naslova pravi samo za konzole na kojima je daleko lakse osigurati veliku "legalnost" trzista. sve su mocnije i mocnije, kostaju manje od prosecne igracke konfiguracije, neuporedivo su lakse za koriscenje, moguce je mrezno igranje, online kupovina igara... jedino sto im fali je da se rasprostrani hdtv i onda nece biti ogranicene na obicnu tv rezoluciju. ovako ja vidim situaciju. mozda i gresim posto nisam bas upucen u gaming industriju.

sto se tice placanja za legalne igre za komp licno nemam nikakav problem posto nisam gamer. instaliram jednom godisnje par igara koje igram cisto iz dosade. :D

Poslednja izmena:
Pirata je bilo i bice ih uvek. Sto su igre zasticenije to je ovima sladje da ih razbiju.
Ziveo sam na zapadu dosta dugo a ni tamo ljudi ne trce u prodavnicu da kupe nove igre svake tri nedelje. Ovde ljudi samo treba kvalietna internet konekcija, sto ce nadam se ADSL da donese kada se prosiri. Single player igre se prelaze za kratko vreme ali zato multiplayer ostaje dosta dugo. I mnogo je zanimljiviji od SP.

1) pirata ce uvek biti

2) sa sirenjem broadband interneta ljudi ce sve vise uvidjati jedan potpuno drugi nacin razmisljanja - ne mora sve novo da se igra, nego se kupe 2-5 originalnih igara i cepa se multiplej 6 meseci do godinu dana, potpuno ostvarljivo i zanimljivo

3) uopste nije tacno da su najbolji naslovi zasticeni Starforceom niti da ce svi biti. To sto je izaslo 3-4 igre koje se borabu svidjaju a da su zasticene nije razlog za kuknjavu. Evo i meni su izasle 3-4 igre koje su zasticene a koje me zanimaju, ali njih ima 3-4 tokom cele godine. I ne pada mi na pamet da sad zbog toga proglasavam smak igrackog sveta.

4) gomila Starforce igara je razbijena, doduse sa zakasnjenjem, ali ipak razbijena

5) uskoro izlazi novi Daemon Tools 4 koji bi trebalo da moze da iscita sve Starforce zasticene naslove, ili makar clone-ove

6) veoma bitan momenat - a zasto bas sad morate da igrate igre koje su tek izasle? Gomila ljudi zbog hardvera kaska po 6 meseci ili cak godinu dana sa prelazenjem odredjenih naslova. Zasto ista stvar nije primenljiva i na zastitu diskova? Sacekate malo da se izbaci "narodna" verzija i to je to. Cak i ukoliko se ne razbije zastita, pojeftinice originali.

7) jos jednom ponavljam, nije toliko skupo ni dati pare za original. Dobri novi originali kostaju koliko kostaju, gomila ima da ih se nadje za mnogo manje para. A sad je tu i kupovina preko neta pa moze da se naruci gomila stvari, posebno polovnih. Napolju su igre neuporedivo jeftinije kad odmakne par meseci. A i ovde ce biti tako onog momenta kad i ako zamre piratsko trziste jer ce se onda distributeri boriti za raju

7b) ako vam je to skupo poslusajte drivera, kupite next gen konzolu za 350€, hd televizor za jos 800€ i igre za svega 60-80€, i to sve od polovine sledece godine - ocito je jeftinije :d

7c) a naravno kupovati originale novih igara u kolicinama u kojima se nabavljaju pirati, cak i nekoj prbliznoj, je preskupo.
Ali zapitajte se da li vam toliko novih igara treba zaista?

borab je napisao(la):
Svi iole valjani naslovi ( Toca Race driver2, Worms4, F.e.a.r)

Hm, uz prilican rizik da me pogresno shvatis kako ti ja solim pamet sta trebas da igras moram ipak da ti kazem da to nisu niti svi, niti iole valjani naslovi u svojim zanrovima (Toca). Fear tek trebamo da vidimo, demo je bio odlican, ali jedno je demo a drugo prelaziti to 40h. U multipleju mozda ispadne bezveze, ko zna. A za wormse opet mogu da ti spocitam ono sto ti spocitavas za druge zanrove, u svom postu konkretno za hl2 i d3
borab je napisao(la):
Znaci, vrtecemo D3 i Hl2 , sa varijacijama po ko zna koliko puta.
pa da te upitam a dokle vise sa wormsima? I platformama? I p&c avanturama koje na trzistu ne prodaju ni 1000 komada i koje niko ne igra? Samo nemoj da krenemo sad u raspravu kako su moje igre pametne a tvoje bezveze i obrnuto, svako ima nesto sto voli :)

borab je napisao(la):

Itekako :)

P.S. pa ti si se upravo odusevio Half Lifeom 2 (verovatno zato sto ne igras fps pa nisi prepoznao da je to samo gomila nabacanih elemenata vec vidjenih u drugim igrama gde su nivoi i njihova koncepcija prelaska bukvalno cupani iz Dooma (Ravenholm), Far Cry-a (obala), Call of duty (timski fajt u gradu na kraju), Halo (smaranje sa vozilima) dok je vecina nas rekla da nije nista posebno :d A sad kazes da ne zelis da igras tako nesto, ne razumem...

Izvinjavam se ali moram jos nesto da dodam - uopste nije pitanje niti ce se postavljati da li je neka igra dobra ili ne, vec da li za nju vredi dati 20-40€. Gomila igara je dobra na svoj nacin. Medjutim sada se sve gleda po nekim drugim parametrima. Recimo ima li smisla dati 35€ na neku p&c avanturu koja ni nema multiplej, samim tim i dugovecnost? Ili ima li smisla kupiti ko zna koji genericki fps ili pak wc3 klon koji iako nije los jednostavno ne vredi uzimati za te pare?

Ukoliko se stvarno desi da sve postane Starforce only tu ce biti mnogo potresa ali ce se drugacije osetiti po zanrovima. Ljudima koji igraju fps, rts ili mmorpg to nece toliko tesko pasti - sad je tu broadband pa udri, kupe se 5 igara i to moze lagano da se igra godinu dana. Mnogo vise ce problema biti na polju tbs-ova, p&c avantura, klasicnih rpgova, platformi i uopste igara koje su vise okrenute single iskustvu.
To je valjda jasno i potpuno logicno. Mnogi ce sada valjda konacno shvatiti zasto na pc-u vladaju ti zanrovi koji vladaju a zasto propadaju ti zanrovi koji propadaju (nadam se i Slobodan Macedonic iz sk koji stalno nesto kuka). Jednostavno ljudima treba nesto dugovecno za pare, a to ipak neki zanrovi nisu u stanju da ponude.

P.S. neka mi mod merge-uje postove ako smatra da treba, ispalo je malo trulo sto idu 3 posta za redom, ali neka ne brise, sve je u vezi sa temom

Poslednja izmena:
filipenko je napisao(la):
Izvinjavam se ali moram jos nesto da dodam - uopste nije pitanje niti ce se postavljati da li je neka igra dobra ili ne, vec da li za nju vredi dati 20-40€. Gomila igara je dobra na svoj nacin. Medjutim sada se sve gleda po nekim drugim parametrima. Recimo ima li smisla dati 35€ na neku p&c avanturu koja ni nema multiplej, samim tim i dugovecnost? Ili ima li smisla kupiti ko zna koji genericki fps ili pak wc3 klon koji iako nije los jednostavno ne vredi uzimati za te pare?

I ja tako razmishljam ali ako VOLISH avanture onda bi bilo red da nabavish i original. Jer ipak je neko ulozio 2-3 godine MUKOTRPNOG rada i ZNOJA da bi tu avanturu napravio. A radni timovi vishe ne broje 3-5 ljudi vec 30-50. Pomnozi sa radnom platom od sad bubam 3000-4000 € mjesecno i dobijamo cifru od 7 200 000 € za 3 godine rada. Dodaj josh za marketing, materijal konsulte itd. i eto nas na 8 000 000 €. Za jedan jedini naslov !

Da neprichamo o jednom Half Life 2 koji je imao budzet od 30 000 000 - 50 000 000 $.

I zato cu da dadnem 40€ za Fahrenheit iako znam da ima 10h igranja i posle toga nije vishe zanimljivo. S druge strane Silent Hunter 3 nisam kupio odmah kad je izashla vec prije neku sedmicu za 25€ (a moci ce da se igra u narednih godinu dana bez problema jer je igra haos). A kad je tek izashla cijena joj je bila 45-50€. Znachi ako hocesh odmah zavuci ruku u dzep a ako nemash para sachekaj par meseci, strpi se, i kupi original za pola cijene. Ili josh bolje polovni original za 10-20€ (npr. kupio juche polovan Broken Sword 3 za 10€).

Ako volish avanture i simulacije duznost ti je skoro da nabavish original jer ako igrash pirate nemoj da se chudish shto vishe nema dobrih avantura i simulacija. Pa ko je lud da neshto napravi za 8 000 000 € i onda djeli besplatno ?

Za FPS shutere koji su mainstream nema zime - bar zasad. Ali bogami za avanture i simulacije ima i te kako.

PS Neznam koliko vas chita info file na piratskim CD:eek:vima ali na vecini pishe - ako volish igru KUPI ORIGINAL i suportaj kompaniju. E kad su i pirati pocheli to da pishu onda znash koliko je sati.

Poslednja izmena:
Ako volish avanture i simulacije duznost ti je skoro da nabavish original jer ako igrash pirate nemoj da se chudish shto vishe nema dobrih avantura i simulacija. Pa ko je lud da neshto napravi za 8 000 000 € i onda djeli besplatno ?

I sta si ti u stvari hteo da kazes ovim?

p.s. Long live the Pirateija...

A1200 je napisao(la):
I ja tako razmishljam ali ako VOLISH avanture onda bi bilo red da nabavish i original. Jer ipak je neko ulozio 2-3 godine MUKOTRPNOG rada i ZNOJA da bi tu avanturu napravio. A radni timovi vishe ne broje 3-5 ljudi vec 30-50. Pomnozi sa radnom platom od sad bubam 3000-4000 € mjesecno i dobijamo cifru od 7 200 000 € za 3 godine rada. Dodaj josh za marketing, materijal konsulte itd. i eto nas na 8 000 000 €. Za jedan jedini naslov !

Naravno! Ukoliko smatram da nesto vredi odmah cu dati pare, ukoliko imam. Govorio sam vise o nacinu razmisljanja vecine ljudi, nemojte me shvatiti pogresno u smislu da ja sad kao imam nesto protiv avantura, naprotiv

A1200 je napisao(la):

Moooolim? Pa volim i Ferarija i Hamer H2 i Lambordzini i sta jos ne, pa ne verujem da je moja obaveza da ih posto-poto kupim, kako god znam i umem. Nisam ja odgovoran za finansijsku buducnost Ferarija.
Neko je gore poredio pirateriju sa "kradjom" - iako to dvoje nemaju nikakve dodirne tacke: kradja podrazumeva da si nekome oduzeo njegovo vlasnistvo i time ga USKRATIO za koriscenje istog.
Evo sta kaze Websterov recnik o pojmu "kradje":

theft \"theft\ noun [ME thiefthe, fr. OE thiefth; akin to OE thEof thief] (bef. 12c)
1 a : the act of stealing; specif : the felonious taking and removing of personal property with intent to deprive the rightful owner of it
b : an unlawful taking (as by embezzlement or burglary) of property
2 obs : something stolen
3 : a stolen base in baseball

Koriscenjem piratske verzije nekog programa ja nisam nikome "oduzeo" njegovu kopiju, niti sam cak uskratio proizvodjaca za profit - jer ga ne bih kupio (primer - Photoshop itd). A cela kuknjava muzicke, filmske i softverske industrije se bazira na nekakvom "izgubljenom profitu". Ekvivalent "izgubljenog profita" bi bilo Perino otvaranje prodavnice odmah pored Miletove koji potom besni jer mu je Pera "oteo musterije" - zaboravljajuci da musterije nisu nicije vlasnistvo i da ne postoji nekakvo "prirodno pravo" Mileta na moje novce.

xxxander je napisao(la):
Moooolim? Pa volim i Ferarija i Hamer H2 i Lambordzini i sta jos ne, pa ne verujem da je moja obaveza da ih posto-poto kupim, kako god znam i umem. Nisam ja odgovoran za finansijsku buducnost Ferarija.
Neko je gore poredio pirateriju sa "kradjom" - iako to dvoje nemaju nikakve dodirne tacke: kradja podrazumeva da si nekome oduzeo njegovo vlasnistvo i time ga USKRATIO za koriscenje istog.
Evo sta kaze Websterov recnik o pojmu "kradje":

theft \"theft\ noun [ME thiefthe, fr. OE thiefth; akin to OE thEof thief] (bef. 12c)
1 a : the act of stealing; specif : the felonious taking and removing of personal property with intent to deprive the rightful owner of it
b : an unlawful taking (as by embezzlement or burglary) of property
2 obs : something stolen
3 : a stolen base in baseball

Koriscenjem piratske verzije nekog programa ja nisam nikome "oduzeo" njegovu kopiju, niti sam cak uskratio proizvodjaca za profit - jer ga ne bih kupio (primer - Photoshop itd). A cela kuknjava muzicke, filmske i softverske industrije se bazira na nekakvom "izgubljenom profitu". Ekvivalent "izgubljenog profita" bi bilo Perino otvaranje prodavnice odmah pored Miletove koji potom besni jer mu je Pera "oteo musterije" - zaboravljajuci da musterije nisu nicije vlasnistvo i da ne postoji nekakvo "prirodno pravo" Mileta na moje novce.

Ali si nashao da uporedish Ferari od 200 000 € i original igru od 40 €. :D

Nisi me razumio - Ja nisam rekao da morash da je kupish nego AKO je VEC igrash i SVIDJA ti se onda je brate i KUPI. Ne da bi nekom napunio dzep vec da bi u BUDUCNOSTI izashla josh BOLJA igra od dotichne kompanije.

Uzmi primer da si ti recimo pisac. Sjedish dan i noc 2 godine i pishesh knjigu. Nemash nikakva druga primanja osim shto dobijesh od pisanja a da budemo iskreni nemash ni vremena za nishta drugo osim pisanja. Posle 2 godine napravio si bestseler i hocesh da ga izdash. Napravish deal sa izdavachem da dobijesh sad bubam 5 € po knjigi. Nakon godinu dana izdavach ti javi da se prodalo samo 1 000 primeraka umesto ochekivanih 100 000. Kopiranje TVOJE knjige je postalo jako popularno i niko nece da plati izdavachku cijenu originala. Ti dobijash 5 000 € umesto ochekivanih 500 000 € (shto bi trebao da dobijesh po zasluzi).

Dali cesh da pishesh nastavak iako znash da nema nikakvog profita ?

A1200 je napisao(la):
Dali cesh da pishesh nastavak iako znash da nema nikakvog profita ?
A da li ćeš da napišeš kvalitetniji nastavak ako budeš dobio velike pare od prvog dela? Naravno da ne, nego ćeš napisati neki trash jer će ga ljudi ionako kupiti (ko je rekao Epizoda III :) )

A1200 je napisao(la):
Nisi me razumio - Ja nisam rekao da morash da je kupish nego AKO je VEC igrash i SVIDJA ti se onda je brate i KUPI. Ne da bi nekom napunio dzep vec da bi u BUDUCNOSTI izashla josh BOLJA igra od dotichne kompanije.
?

U potpunosti se slazem da bi, ako postoje mogucnosti, trebalo platiti ono sto koristis i sto ti se svidja. Svi razlozi koje navodis potpuno su na mestu.
Ali ako mogucnosti ne postoje, kakav je mahom slucaj u Srbiji i mnogim drugim mestima, ne vidim nikakav moralni ili bilo koji drugi problem u vezi koriscenja piratskih igara ili programa.

Razlike nema u stvari to je jedno te isto. Postoji i nesto sto se zove intelektualna svojina... i piratizovanje je potpuno ekvivalentno kradji. Jer ako imas 1000 ljudi koji mogu da kupe neki softver za 50$, koliko kosta, firma bi zaradila 50 000 $. Ali ako od tih 1 000 ljudi sveda 100 kupi softver, onda ce firma zaraditi samo 5 000$. Ostatak ce nabaviti piratske kopije i koristice ga kao i oni koji su ga kupili, bez ogranicenja. Zar to nije kradja? Ja platim a ti ne, imamo isto, firma pravi gubitak zbog tebe (indirektno).

A cela ova fama koja se digla oko igara je smesna. To sto smo mi navikli da je sve po 100 dinara i da nam je sve tu kod prvog coska je nas problem. Lose navike su losa stvar, tesko se ispravljaju ali morace. Jel vas tera neko da igrate sve naslove? Ne tera. Ko kaze da moramo da se igramo ako nemamo para? Niko. Ako neces da platis, ***. To sto si maloletan ili ne zaradjujes je opet tvoj problem. Takodje niko nije rekao da za svaku igru morate izdvojiti pare. Niko od nas nije multimilioner da moze sebi to da priusti. Ali ako postoji par igara koje su vam prirasle uz srce, ne vidim razlog zasto ne bi izdvojili pare za nju? Uostalom i ljudi koji rade tu igru moraju da zarade i budu motivisani da je rade dalje. U suprotnom, igrajte soliter i minesweeper u Windowsu i bice vam ql :)

kUdtiHaEX je napisao(la):
Razlike nema u stvari to je jedno te isto. Postoji i nesto sto se zove intelektualna svojina... i piratizovanje je potpuno ekvivalentno kradji.

Ako si procitao moj prethodni post video bi da sam u njemu naveo i definiciju "kradje" koja je bitno drugacija od neovlascenog koriscenja tudje intelektualne svojine.

Jer ako imas 1000 ljudi koji mogu da kupe neki softver za 50$, koliko kosta, firma bi zaradila 50 000 $. Ali ako od tih 1 000 ljudi sveda 100 kupi softver, onda ce firma zaraditi samo 5 000$. Ostatak ce nabaviti piratske kopije i koristice ga kao i oni koji su ga kupili, bez ogranicenja. Zar to nije kradja? Ja platim a ti ne, imamo isto, firma pravi gubitak zbog tebe (indirektno).

A ako imas 1000 ljudi koji ne mogu da kupe neki softver za 50$, a koriste njegovu piratsku verziju, gde je tu gubitak za kompaniju?
Slicno vazi i na polju muzike. Verujem da postoji bezbroj ljudi u Srbiji koji su preko neta skinuli brdo mp3 fajlova izvodjaca cije diskove NIKAD ne bi kupili (ja se recimo ne secam kad sam poslednji strani disk kupio). I kad ne bi bilo skidanja mp3-a, svoje "muzicke potrebe" bih zadovoljio slusanjem internet radio stanica i ripovanjem njihove muzike. Dakle u svakom slucaju - produkcijske kuce ne bi videle dinar mog novca. Kako sam ih ja onda ostetio?

A cela ova fama koja se digla oko igara je smesna. To sto smo mi navikli da je sve po 100 dinara i da nam je sve tu kod prvog coska je nas problem.

Meni je mnogo smesnije lazno moralisanje i izigravanje svetaca - posebno u nasim prilikama. Zasto ne bi neki klinac cepao piratsku verziju neke igre koju svejedno ne bi kupio?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno