Šta je novo?

cemu sve te ''brzine''?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
ja cu ovo da postavim ovde ako nekome ude smetalo maknite ...

cemu sva ta budzhenja kompova ... za shtra vama trebaju tolike brzine ... ozbiljno pitam nisam sarkastichan niti ishta slichno ... shta dobijete ako sa lupam 3.2 nabudzhite na 3.6 sva ta vodena hladjenja modovana kucioshta ... cemu to jel to fetish il vam je stvarno potrebno?

Volu ljudi (ima se, moze se)

Poslednja izmena:
pa ok al ... za shta oni iskoriste to ... kolko znam igrice su najzahtevnije(osim ako ne radite renderovanje al to se opet kolko znam radi sa mrezhom kompijutera) za shta posle koristite te nabudzhene kompove za neshto posebno il eto cishto da je nabudzhen?

Ja koristim Athlon XP 3200+, NF7-S 2.0, GeForce FX5900, 2x Maxtor 80 GB SATA-RAID0 za Winamp i Internet. Snage nikad dosta 😀

Slicna konfiguracija, samo malo nabudzenija i ne koristim winamp 😀

To vam je kao sa kolima, ima ljudi koji vole/umeju da budze, pa koriste to sto vole i umeju da naprave nesto unikatno sto ne mozes kupiti. Hobi, prestiz. Naravno da to nekome sa strane deluje neobicno ili cak glupo, ali oni kojima je to strast to umeju da cene.

Ima, ima i te kako procesorski zahtevnih poslova, a da nisu igrice:
- numericka istrazivanja,
- CAD design,
- multitasking,
- soft. development za cros-link platforme,
- real-time obrada signala u telekomunikacijama,
- elektronika za nadzor ind. kontrolera u slozenijim sistemima ....

Brzine CPU-a i prostora na Hardovima nikada dosta !!!

chemu brzina...evo ja cu ti kazem ... uzmi jedan komp od 300 mhz jedan od 2.0 ghz i neki bruka 3.2 ghz ili jos bolje neki dual ili nesto tome slicno... (sad radimo jednostavnu stvar)onda uzmi papir i potpishi se markerom na njemu! onda taj papir skenirash na 600 dpi nista vise i otvori ga u photoshopu! onda lupis magic wandom na belu povrsinu i onda udari neki filter! pa ces da vidis koliko ce da radi sa 3 ghza a kamoli sa slabijim mashinama! a zamisli da moras ceo dan nesto da dizajnirash! 🙂 hehe - ili nedo ti bog da radis neke "komplikovanije" radnje kao sto su web dizajn pa otvorish 200 programa te preradjujes slicice itd. mislim ko ce da se smara da ceka dok hard changrlja i radi i smara itd. ovako kad imas opaku zver nista te ne smara - naucis je da lepo radi i to je to!

Pa ozbiljno lepo covek kaze. Npr. sinoc sam posle 5 dana stigao da otvorim forum i novi threadovi su bili na 19 strana, a otvorio sam sigurno 50-tak tabova u Mozilli da bih pregedao najzanimljivije. To ne moze da podnese neki Celeron na 300 MHz ili slican krshic...

Pa modovanje kucista radim cisto iz hobija. Znaci zanimljivo mi je da napravim, kao sto je rekao Mancha, nesto sto ne moze da se kupi, bas me je briga sta ce drugi da mi kazu da li je to beskorisno ili ne jer je meni bilo uzivanje praviti to. Evo ja moj racunar koristim za renderovanje ali naravno ne u mrezi pa se razlika ipak oseca, kao i photoshopu.... A recimo i igre procesorski zahtevnije osecaju razliku. Recimo Far Cry mnogo bolje radi na 3.4 Ghz nego na 3.0 GHz....

Poslednja izmena:
ma kakve igrice krsh bre... igrice...ne znam ja imam 17 godina i stvarno me ne privlace igrice. meni vazno da ja mogu da dokazem sta znam u nekom programu ili tako nesto, a u tom dokazivanju ne zelim da mi baguje komp ili da nemoze da odradi sta treba...kao sto su pomenuli gore kod automobila...zamisli imas tjuniranu hondu i stanes na semafor a preko ulice prelazi neka cica i ti krenes da krmis sa motorom i neam pojma pukne ti dovod za gorivo ili tako nesto bezvezno...a i ljudi koji sednu za komp a poznaju njegov sistem rada odma primeti neke stvari koje drugi ne primecuju..znaci mrzim kad vidim u nekim firmama neznam sony world gde riba sedi pored kompa koji je bruka monitor tft i u fazonu moze da ide do 85 hz ona ga stavila na 60 hz a slika skace li skace! mislim te gluposti stvarno mrzim! znaci dogovorili smo se da sto bolji komp imate to vam je lepsi zivot!
sto bi reko chika ikac: zivi brzo - umri mlad - budi lep lesh - al zabodi neki kesh!

Neko sakuplja slicice, neko salvete, neko devojke, neko pravi drvene kucice, neko moduje kucista i overklokuje procesore, neko "tjunuje" automobile, neko...

Hobi...

Znas ono kada ti dodje komsija i pogleda a ti imas 150 frejmova vise od njega (nema veze sto on ima 200FPS) i kaze uf pa kako kada smo slicno platili kompove a ti se smesis sa lemilicom u ruci 😀

zormanic je napisao(la):
Ima, ima i te kako procesorski zahtevnih poslova, a da nisu igrice:
- numericka istrazivanja,
- CAD design,
- multitasking,
- soft. development za cros-link platforme,
- real-time obrada signala u telekomunikacijama,
- elektronika za nadzor ind. kontrolera u slozenijim sistemima ....

Brzine CPU-a i prostora na Hardovima nikada dosta !!!

Jeste to sve, ali većina forumaša to ne rade, nego modduju iz čistog zadovoljstva... :guitar: Inače, po meni više se isplati ubudžiti recimo 1Gb RAM-a u makinu pa makar sa otvorenim kućištem nego kupovati neki Xaser ili ne-znam-ti-ja-šta, za slične pare... brže je mnogo kad se ne swapuje na hard nego komp vuče iz memorije...

Mada stoji da ljudi ne znaju da cene brzinu kupljenog računara, imam poznanika koji ima XP 3200+512MB RAM-a, Radeon 9800 i koristi ga samo i isključivo za igrice, mada ne sumnjam da tih primera ima milion... Imao sam kolegu sa faksa koji je zarađivao za život programirajući u C-u na XT (!!!) mašini, nisam se video s njim par godina, ali do preprošle godine je tako radio... Čak sam i ja na istom XT-u, negde '94-'95 godine živeo od diplomskih i maturskih, uz WordPerfect 5.1 i LaTeX...

Racunari su mi stara ljubav jos od prvog Spektruma 48k pa tako to traje i do danas.A sto se tice friziranja, samo toliko da vidim koliko moze.Hobi.

PJ je napisao(la):
neko moduje kucista i overklokuje procesore, neko "tjunuje" automobile

Hobi...

neko voli obe stvari :d 😀

PJ je napisao(la):
Neko sakuplja slicice, neko salvete, neko devojke, neko pravi drvene kucice, neko moduje kucista i overklokuje procesore, neko "tjunuje" automobile, neko...

Hobi...

samo što ovaj spada u one skuplje... :smash:

Sto rece Kuzmanovic u nekom broju SK-a, "gaming na PC-u se pretvorio u skup sport, po godisnjim troskovima veoma blizak tenisu" 🙂

Cemu... ah... citat iz jednog filma...
"Speed is like drug... but there is no drug like speed"
Need to say more?
:d

cekaj cekaj, kompljuter moze da se NE overklokuje kako ?! Ako nista drugo, moze da se underklokuje, samo NE DEFAULT ! 😀

Sto se bryine tice, ynate kakav filing, onako treba da kucam ugovor, a ja opalim po TT'u na MAX RPM i clokujem masinu na 2.4GHz (nece vise, fali buke iz kulera) dignem AGP na 100MHz, spustim latencije rama, dignem voltaze, pa udarim "save&exit" , obrisem na frku ekran, zavalim se u stolicu na unazad......i brrrrrrrmmmmmmm kad uletim u Word svom silinom i brzinom.......WOW ! To je to ! Za to mi treba !

Marti Misterija je napisao(la):
Cemu... ah... citat iz jednog filma...
"Speed is like drug... but there is no drug like speed"
Need to say more?
:d

Hoćeš da kažeš da doživiš nalet adrenalina dok gledaš u 3dmark ili neki drugi benchmark? 😉

Šalu na stranu, naravno da i ja podržavam o/c, ali jedno je kupiti mašinu i iskoristiti njen pun potencijal, a totalno druga stvar na to dodavati silne pare, trpeti užasnu buku i šta sve već ne za tek nešto veći skor u programu koji zapravo ničemu i ne služi.

Isto se moze kazati i za mobilne telefone
Cak se i sa biblijskim modelom Ericsson 628 moze slati poruka i razgovarati
Ali opet ljudi kupuju fancy mobilne sa kamericama i ostalim glupostima.
Na 286-ici se moze uraditi po neki dokument,racun, faktura, 486-ica se moze
koristiti i za internet ,P1 za mp3 muziku , P2 za gledanje DivX filmova ....
Ali pre neki dan sam u nedostatku graficke seo malo duze za P3 933 i nije to
to ... tako da .... GB i MHz nikad dosta !

BTW ljudima 3Dmark i ostali testovi sluze samo za proveru hardvera
a ne kao neki nacin uzivanja za racunarom ...
Dobar skor u 3DMark-u garantuje da mogu da se igram sa bilo kojom
igrom na full detaljima !

pa nemoj tako, zar ne uzivas kad dobijes veci skor od komsije cija je masina skuplja od tvoje ?! 😀 😀

Òàđìč ÐčŽìč je napisao(la):
Dobar skor u 3DMark-u garantuje da mogu da se igram sa bilo kojom
igrom na full detaljima !

Samo bih u tvoju rečenicu ubacio nešto: 3Dmark i ostali testovi bi trebalo da služe samo za proveru..

🙂

Poslednja izmena:
da ok objasnili ste mi neke stvari ... mene je to upravo i interesovalo ... dal kompove budzhe samo oni kojima to treba il je to sad opshte rasprostranjena pojava ... nisam nishta loshe mislio ... shvatam da je to hobi ... i ja svako malo pozhelim da nabudzhim josh po neshto ... al kad ne nadjem neki realan razlog za to ubrzo odustanem ... ali opet ne vidim ... mozdha razlika zaista postoji ali dici komp sa 3.0 na 3.4 to jemeni stvarno zaludan posao ... ne mislim ja ovde na to da ubacite giga memorije da kupite tiho kucishte da kupite brz hd sa dosta kesha ... vec da vam ni to shto ste kupili nije dovoljno pa dizete performanse za sveukupno 5 posto a trpite nesnosnu buku kupujete hladjenja od eskima i tako to ...

pa pazi tamo gde sam ja kupi pre nekoliko meseci Intel cel. boc 4 2.0 55€ intel cel. box 4 2.2 65 € eto razloga...sto nebi uzeo onaj prvi dikao fsb za 10 mhz-a i dobio isto?!?!?

ma ja samo kazem da nema razlike izmedju tog od dva i tog 2.2 ... neke osetne razlike ...

delimir je napisao(la):
Pa ozbiljno lepo covek kaze. Npr. sinoc sam posle 5 dana stigao da otvorim forum i novi threadovi su bili na 19 strana, a otvorio sam sigurno 50-tak tabova u Mozilli da bih pregedao najzanimljivije. To ne moze da podnese neki Celeron na 300 MHz ili slican krshic...

cek - zar za to nije zasluzna kolicina memorije - to bi ti odradio i moj duron 650 - budzen na 866mhz jedno 20puta jefitniji ot tvog proc-a

Nazad
Vrh Dno