Šta je novo?

Cemu oc video kartice, kada ...

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Se ne dobiju adekvatni rezultati.Podignes clock gpu i video memoriji za 10% , a ukupan skor ti bude bolji za najvise 5 %. Pa cemu onda overklokovanje graficke.Samo silujes i ovako skupu karticu.

Slazem se u potpunosti. To najbolje pokazuju rezultati u ut2003 benchu. Znaci sa mojom ti4200 dobijam podjednake rezultate u botmach sa downclockovanom i sa oc grafickom. Cak sam probao i da ubacim mx440 i opet isto. Razlike su bile stvarno minimalne, 0.1 fps. Naravno, fly by je mnogo veci kada je graficka oc, ali to ipak nije polazatelj ukupne brzine kompa, vec botmach.

Ja nikad necu o/c svoju r9700pro

E OC zavisi od karte do karte. TNT2 kada se klokuje, oseti se...
Rade8500 kada se klokuje moze da se oseti - ali ne mora... Za TI ne znam...

Ali recimo, Voodoo kartice kada klokujes, ko da nisi nista ni uradio...

Ja razmisljam bas na taj nacin, samo nesto sire.
Cemu OC bilo cega? Zasto maltretirati komponente da bi dobio par procenata ubrzanja? U kojoj ce aplikaciji neko osetiti razliku izmedju CPU na 1.4 i 1.7 MHz? Gde ce primetiti razliku izmedju 70 i 75 frejmova po sekundi? Ako se igrica muci na default setovanjima jezgra i memorije sigurno nece kliziti na overklokovanoj kartici.
Ala ce sada neki da me grde... :boom:

Pa razliku izmedju CPU-a na 1.4 MHz i 1.7 Mhz danas svakako ne mozes primetiti. :D
Ali navodim nesto sto se oseca:
Imas Duron 600. Dignes ga na 900. Sta si uradio?
1. Imas sjajan DivX film koji secka na 600 MHz. Dignes na 900 i gledas ga na high quality!
2. Imas Morrowind i Athlon XP1700+. dignes ga na 2GHz. Sta si dobio?
Dobio si ospice od muke :D
Igra opet secka, ali ovog puta mnogo manje. Drugim recima - prihvatljivo.
3. 4. 5. 6. ... mogu ti nabrajati do sutra...
OC nije samo rezultat. Nekada je igranje LEPSE sa OC kartom. Zasto? Dignes kvalitet slike na max detail, i OC kartu. Rezultat? Isti kao i neoverklokovana sa ruznjikavim teksturama.

Darko je napisao(la):
E OC zavisi od karte do karte. TNT2 kada se klokuje, oseti se...
Rade8500 kada se klokuje moze da se oseti - ali ne mora... Za TI ne znam...
Oseti se, ali u 3dmarku. Opet kazem, u igrama (ut2003 i starije) glavnu ulogu igra cpu, i to se najbolje vidi u ut benchu. Mada mi je ovde nelogicno da se isti rezultati dobijaju na botmch u 640x480 i 1024x768.
A kvalitet slike ce se najvise povecati ukljucivanjem aniso i aa, ali to opet dovodi do znacanjog pada performansama...

MarkoS je napisao(la):
...

Oseti se, ali u 3dmarku. Opet kazem, u igrama (ut2003 i starije) glavnu ulogu igra cpu, i to se najbolje vidi u ut benchu. Mada mi je ovde nelogicno da se isti rezultati dobijaju na botmch u 640x480 i 1024x768.
A kvalitet slike ce se najvise povecati ukljucivanjem aniso i aa, ali to opet dovodi do znacanjog pada performansama...
Koje narastu kada se OC karta...

borab je napisao(la):
Se ne dobiju adekvatni rezultati.Podignes clock gpu i video memoriji za 10% , a ukupan skor ti bude bolji za najvise 5 %. Pa cemu onda overklokovanje graficke.Samo silujes i ovako skupu karticu.

pa naravno da bi ti komp ubrzao za 10 % ti moras

1. da imas 10% brzi CPU
2. 10% GPU
3. 10% brzu memoriju

ili samo GPU dignes za 30% :)

dejandj je napisao(la):
...

Treba i hdd za 10% bar!
Treba i k...uciste za 10% i onda je pravi efekat :D

omnik je napisao(la):
...

Oces, oces sinko kad dodje neki DOOM IV ili sl. a tu budes imao jedva 20fps-a u istome :D

Nece, nece bato - on ce dati jos 600 jevreja za R450 ili R500 kada bude izasao Doom IV... :D
Dobro - mozda i NV50 :D

Omnice i Darko, necu ni jedno ni drugo :)

ono prvo zato sto necu imati vremena da se igram, ni sad ga nemam
ono drugo iz istih razloga kao za prvo
:)

Problem lezi u tome sto je recimo UT2003 mnogo zavisan od CPU, tako da overclockovao karticu ili ne, ne predstavlja nista. Zato smatram da je UT2003 engine pogresan, bas zbog toga sto forsira CPU vise nego sto treba. Drugi primjer je UT2 engine koji je jos gori pod tim pitanjem.
Doom 3 je smisljen drugacije, forsira se graficka, tako da ce svaki overclock pomoci.

E ljudi kako ce te se vi razocarti kada okacim test.... :)
Valjda cu da ga zavrsim do kraja nedelje.

Cao Vocko!
Jedva cekam da vidim rezultate tvog rada :rtfm: (i zabave nadam se!)!!! :happy:

Pozdrav!
cheers

borab je napisao(la):

To je zato jer, pored graficke, na rezultat utice i ostatak masine (CPu, memorija...)

morbius je napisao(la):
Ala ce sada neki da me grde... :boom:

Ja necu. Tako sam razmisljao dok nisu napravili T-breda. To "cudo" stvarno vidno bolje radi, razliku vidim dok igram UT2k3 sa 16 botova, 75 frejma padnu na 25 a 70 na 20 pa se to vidi.

MAD_MUzzY je napisao(la):
...

Ti i ne znas sta pricas ... UT2003 = UT2 :D

Nisi u pravu. Covek misli na U2 awakening(meni vise deluje kao prosvetljenje nego budjenje), i to "cudo" nije lako igrati sa losom kartom. TI4200 je minimum.

Drugi primjer bi bio Morrowind. Igru mogu igrati i bez FSAA i sa FSAA 6x, frejmovi ne opadaju niti rastu.

Vrh Dno