Procitajte "pazljivo" sta sam vec napisao...
Magistrale su na "normalim" setovanjima! 33/66MHz PCI/AGP
TO i jeste tajna setovanja magistrale na 133MHz jer se onda ukljuce pravi delioci frekvencija i za PCI i AGP.
ZX chip set je sitno okljastena (celerronski) varijanta BX chip seta. Greje se dosta jace od samog BX-a.
Moja pretpostavka je da je Abit zbog ovakvih rezultata na starijim plocama (ZM6 i BE6) i napravio BX133. Intel ga je zbog toga ispljuvao jer je pravio naslednika i815. U sustini to je isti chipset malo doradjen...
Priznajem i ja bi, ali samo ako prodajem chipset i procesor a ne mogu samo u kompletu. Zbog toga Intel manja raspored pinova u socketu ne bi li za svaku novu generaciju procesora kupili i novu plocu tj chipset.
Sto se ove ploce tice ona spada u legendu i kod mene je prezivela tri (3) procesora. Cely 433 ppga, CelyII 566 fc-pga (copermine), i sada je na Cely 900 fc-pga1.
Posto je ploca overklockerska to je i radila... Vec onaj prvi stari cely je radio na 83MHz fsb. To je jako kratko trajalo, ali ne zbog otkaza vec unapredjenja sistema na drugi Cely.
Medjutim, sa time sam vec ispitao sistem da izdrzava te frekvence. Posto je u to doba "legenda foruma" Driver tvrdio da svaki Cely566 radi na 850MHz tj fsb100MHz mustrao sam se da to postignem.
Na kraju sam i uspeo ali na 1.83V. Za to sam morao da nabavim Alpha PEP kuler za u to vreme ogromne pare...
Za ovaj slucaj konzervativizam je prevladao pa sam ga vratio na 707MHz tj 83MHz fsb ali na 1.43V... Kao sto se vidi napon sam mu SMANJIO! Taj prc je bio tako hladan da se zagrevao toplotom sa ploce tj chipseta!
Za razliku od dosta ljudi sa foruma, kod mene sistem nikada nije imao problema sa cca 40MHz PCI magistralom i cca 80MHz za AGP iako su ostale HI-tech komponente bile najgore moguce za taj biznis (oc). Komponente iz tog vremana su Nvidia 16Mb M64 , Sound blaster Creative (sic) naravno ne, vec od neke firme koju je kupio Creative i najvaznija Quantum lct8 17.3Mb Udma66 5600rpm.
Nisam nikad imao problema sa diskom kao posledicu "preterano brze" PCI-magistrale. Kako drugi kukaju, to je zasluga ZX chipseta. Nije da mi se windows nikad nije razvalio vec je to bila posledica cupanja kablova sa diska "uzivo" pri restartu. Sistem je povremeno imao i Mitsumi 4001T CDRW i jos jedan HDD Maxtor DimondMax 20Gb 7200rpm UDMA33! Na ovom drugom disku je bio Win2K.
Usput i M64 sam overclockovao bar 10%. Nesto kasnije sam od toga odustao jer me mrzelo da se zamlacujem (nisam video da se tu bilo sta realno dobija).
Ovaj sistem na 707MHz je imao "sinergizam" sto kaze Broz (a potpuno je u pravu sto se toga tice) jer su ubrzane magistrale nadoknadjivale ono sto sporiji memorijski transfer do procesora i nazad gubi.
I radio je do pre oko mesec dana sa dodatkom TV kartice, zamenjenim M64 za M64 od 32Mb memorije (tu sam se prevario) i HDD Maxtor D740 (40Gb 7200rpm).
Onda sam zamenio prc za Cely-ja 900 (copermine 100MHz fsb), spojio na ploci dva pina za reset signal, probudio sistem i krenuo da proverim pazljivo proucene price (sa foruma) da ova novija, izgubljena generacija copermine celerona, radi bez problema na default naponu (1.75V) na fsb133MHz tj 1.2GHz. Tako i bi. Jes da greje doobro ali zasada prezivljavamo...
Dokle ce ne znamo, ali sam pristojno siguran da je to neki max iz BX-a. Resto su moji utisci... Sto se "profi" aplikacije tice u pitanju je dosta usko-strucna prica, koga bas interesuje, moze pogledati na http:\\
www.amdis.net ima tamo i neki bench na AMD XP 1700+.