Šta je novo?

Cekajuci Ubuntu 9.04

openSuse mountuje particije ako ih dodas u fstab. RTFM...

Desava se da nece da se podigne live verzija ako je ukljucena spash opcija.
To se meni desavalo kod x64 ubuntu distro-a.
Samo editujes boot parametre (obrises splash sa kraja kobasice) i radi :D
()
Proguglaj za 200M. Znam da radi na njoj.[/QUOT E]

Vidim da mislis da se razumem vise nego sto ja to mislim za sebe:D Ja sam ipak samo pocetnik na linuxu. Fala ti u svakom slucaju, iako mi nije jasno ono za kobasicu. Sada sam na ubuntu i ne bih da menjam za sada.
Ako moze samo jos nesto, da li se preporucuje neki firewall za ubuntu? Ima potrebe za njim ili ne?

kobasica=poduža linija koja prosleđuje parametre za boot samog sistema.

Kod:
/boot/vmlinuz-2.6.15-26-386 root=/dev/hda1 ro vga=0x342 nosplash hdc=cdrom

ovo je iz grubovog menu.lst fajla (nije moj)

Potvrđujem utiske mad_maxa0204: 9.04 radi brzo i stabilno.

Šta više, instalirao sam (Ubuntu, tj. Gnome verziju) na eksterni USB flash (doduše nešto brži Cruzer) i radi potpuno upotrebljivo brzo.

Onda me nije mrzelo da Ubuntu dodam potpuni look Maca. Ko želi da se igra ovim, neka sledi uputstva http://maketecheasier.com/turn-your-ubuntu-intrepid-into-mac-osx-leopard/2009/01/08 (pisano za 8.10 ali potvrđujem da radi bez problema i za Januty 9.04). Ima li bolje nego kombinacija Linuxa ispod, a šminka OS X-a? :)

Ima li bolje nego kombinacija Linuxa ispod, a šminka OS X-a? :)
Što, šta fali Linux-ovoj šminci? Do sada sam video bar 100 tema, paketa ikona, screenlet-a, dokova i drugih zezalica za custom-izaciju izgleda Linux-a, dok je MacOS više u "evo ti jedno jaje, pa biraj" fazonu. :D

^
Stvar ukusa, naravno. Nije Gnome loš, niti razne njegove teme. Samo što svaka pre ili kasnije dosadi. Kao i svaki napaljeni momak koji odmah skaće da brani "svoj" OS. Linux je i o izboru, nije religija, aman. (A to vam govori neko ko je napisao desetine prikaza Linuxa i koristi ga još od 1994.)

Vrlo sam razocaran, danas me je problem sa ovim krsem kostalo mnogo vremena kojeg nemam - samo da osposobim kompjuter. Samo da napomenem da nemam nikakvih problema sa drugim verzijama kao ni sa win-om.
Problemi se ogledaju u redovnom zamrzavanju sistema nakon cega pomaze samo reset. Ovo se desava prilikom particionisanja u instalaciji ili ako se nekim cudom instalira, nakon sto se ulogujem max 10 sekundi kasnije. Video sam da na forumima gomila korisnika ima iste probleme. Izgleda da su znali za taj problem u alfa i beta verzijama i nisu ga ispravili. Verovatno je u pitanju neka kombinacija chipseta, drajvera, graficke...

Problemi se ogledaju u redovnom zamrzavanju sistema nakon cega pomaze samo reset. Ovo se desava prilikom particionisanja u instalaciji ili ako se nekim cudom instalira, nakon sto se ulogujem max 10 sekundi kasnije. Video sam da na forumima gomila korisnika ima iste probleme. Izgleda da su znali za taj problem u alfa i beta verzijama i nisu ga ispravili. Verovatno je u pitanju neka kombinacija chipseta, drajvera, graficke...

Ja sam imao taj problem posto sam isao od Alfa 3 verzije do Rc pa na finalnu preko upgrade. pPosto me je to nerviralo uradi sam cit install i sad nije bagljav,ne koci mi sis nikada. Zasto je to tako nemam pojma
AMD LE1600 2Gb rama 800mhz Asus M2N

Evo par dana guram kubuntu 9.04 i prezadovoljan sam overall i posle ovoga mogu sa razlogom da ocekujem porast linux market share-a jer ja napokon imam samo jedan sistem na hddu nakom par godina. ,)

Mada imam velikih problema sa flash aplikacijama i probao sam da ih resim razlicitim verzijama flash playera ali nista ne pomaze. I vidim da nisam jedini posto citam da se mnogo njih na x64 verziji(koliko sam primetio - iskljucivo na x64) zali da ne vide stolove na texas holdem na fejsbuku, dok se meni youtube ubaguje ponekad i player nestane. :\ Ima neko mozda resenje za ovo?

A i pulse audio buguje standardno pa moram posle svakog reboota da ubijam sve pulsaudio procese i restartujem alsu... Ima neko resenje za ovo? :)

A i pulse audio buguje standardno pa moram posle svakog reboota da ubijam sve pulsaudio procese i restartujem alsu... Ima neko resenje za ovo? :)

Ukloni pulseaudio ako ti toliko pravi problema. Alsa ima i sopstveni mikser.

Uklonio pulseaudio - nista, reinstalirao alsu - nista, vratio pulseaudio - nista, hardware processing - nista. Nema teorije da namestim da 2 programa simultaniously pustaju nesto...

Flesh pukne svakih 5 minuta cim se potegne novi tab sa nesto flesha na njemu.

U zadnja 2 dana sam totalno promenio misljenje i pred promenom sam distre... sve sto su pokusali da pomognu i da skrate nakon instalacije - sve su zasrali na kubuntu dok je na ubuntu prica malo drugacija al opet nista mnogo bolja.

Bez obzira sta ja naveo u xorg.conf i dalje mi forsuje depth od 24 bita i 60hz refresh rate... 7 dana sam pekao marshmeloe na ploci iznad gpu jer nisam mogao da namestim fan control da radi kako valja pa sam imao grejalicu(86 stepeni kad je idle gpu) u sobi.

Pulseaudio sound mixer, alsamixer - pucaju prilikom starta i nakon 10 reinstalacija pa i da hocu nista ne mogu da cacnem.

Siguran sam da je jaunty keva ali ne na mom hardware-u, i ne na hardware-u mog kolege i ne na hardware-u par ljudi sa kojima sam pricao svi imaju neki sound or display and flashplayer related problem.

Jel ima nekih dodatnih podešavanja sa kojima mogu da ubrzam interfejs na laptopu sa GMA950 grafikom? Minimize/maximize su spori i "choppy", skrolovanje dosta neugodnije za gledati nego pod XP-om i tako dalje. Laptop ima C2D CPU i 2GB RAMa. Ubuntu 9.04. (Gnome naravno).

Isto je bez obzira da li uključim ili isključim efekte u Appearance.

Neki hint?

Si siguran da je do grafike? Cpu usage kakav je? Dodaj cpu freq and scale monitor na menubar(rightclick). Baci i cpu i gpu na performance pa probaj...

Sredio sam sve danas al sam se izlomio dok nisam uspeo. Sad sam srecan :) Tacnije nisam sve... nema teorije da namestim color depth na 32 bita i refresh rate 75hz...

Sredio sam sve danas al sam se izlomio dok nisam uspeo. Sad sam srecan :) Tacnije nisam sve... nema teorije da namestim color depth na 32 bita i refresh rate 75hz...

Sorry sto cu ti ovo reci, ali dzabe si se mucio, zemljak. U stvarnosti nema nikakve razlike izmedju 24-bitne i 32-bitne palete, color encoding range je isti i za jednu i za drugu. Preostali bitovi u imenu boje za pixel sluze da se u slucaju potrebe koriste za neke druge stvari, kao sto su optimizacije iscrtavanja koje neke aplikacije koriste. Linux prijavljuje da koristi 24-bitnu paletu, dok Windows prijavljuje 32-bitnu, ali to je zapravo ista stvar.

To sto ti Linux prijavljuje sada da monitor radi na 75 herca takodje ne znaci nista, posto LCD monitori interno reskaliraju refresh rate na 60 Hz na koliko rade njihove TFT matrice. :wave:

32bit je u stvari 24bit rgb + 8bit neiskorisceno, da bi pixeli bili poravnati na 32bit adrese a sve radi brzeg premestanja po memoriji.

Cao svima :)

Treba da dignem ubuntu na jednoj masini (server masina), a nikad nisam imao dodirnih tacaka sa ubuntu...Samim tim, nemam pooooojma o kompatibilnosti hardvera :)

Moram li zesce da pazim, ili moze bilo sta? Treba mi ultra jeftina kombinacija, tako da sam mislio
AM2+ GeForce6100 Microstar K9N6PGM2-V i procesor AMD Sempron LE-1300...

Ako nije kompatibilno, bio bih vrlo zahvalan kad bi neko bacio pogled u deskov katalog i rek`o mi koja je najjeftinija ploca sa integrisanom grafikom podrzana...fala :)

Nije ovo 2000-ta godina da moraš da biraš hardver ako hoćeš Linux. Stavi ga na šta bilo, skoro sav mainstream hardver danas radi ili se može naterati da radi uz malo čačkanja. Ima izuzetaka od tog pravila, pa ako si baksuz može tako neko parče hardvera da ti zapadne.

Masina kupljena, sklopljena, podignut ubuntu, podignut server, sve radi, MEDJUTIM...

Za probu sam ubacio hdd od 30gb, neki sa dna fioke, koji je zesce buchan. Da li postoji neki ghost fazon, kojim bih klonirao identicno stanje ovog hdd-a na neki drugi? (kao ghost za win)

Posto je ovaj ata, nece biti problem ako novi bude sata?

Posto je ovaj ata, nece biti problem ako novi bude sata?

Hoće.

Većina popularnih programa za kloniranje particija i hard diskova ima podršku za Linux fajl sisteme, tako da možeš upotrebiti iste aplikacije koje bi koristio da je Windows u pitanju.

Moz` da mi preporucis neki koji sigurno radi? :)

Dakle da novi hdd koji budem uzeo isto bude ata? dodzavola...

Tebi treba program zvani ddrescue:
Kod:
$ sudo apt-get install ddrescue

Kada ga instaliras moci ces da radis clone:
Kod:
$ sudo ddrescue -v /dev/sda /dev/sdb

gde je /dev/sda source a /dev/sdb disk na koji zelis da kloniras.

Spisak particija i diskova dobijas kucajuci:
Kod:
$ sudo fdisk

Drugi nacin da uradis clone je:
Kod:
dd if=/dev/sdx of=/drive/backup.img

gde je /dev/sdx ono sto zelis da kloniras. Kada izvrsis komandu, cela particija/disk ce biti u vidu jedne slike.

Da bi vratio takav image treba da kucas posle:
Kod:
$dd if =/drive/backup.img of=/dev/sdx

gde je /drive/backup.img lokacija prethodno napravljenog bekapa a /dev/sdx particija na koju zelis da izvrsis restore.

Sve ovo su konzolni alati i ne treba ti nikakva GUI aplikacija da bi to uradio :)

Piss on cake :)

EDIT: dodatno stivo: link 1 (man dd), link 2 (man ddrescue)

Poslednja izmena:
ahaaaaaaaaaaam :) Hvala, nadam se ce sve proci bez problema (tj da se necu zabagovati oko onog sta kloniram i gde).

Radicu ovaj drugi postupak, posto ne znam sta je od particija napravljeno, a kloniracu na potpuno cist disk razlicite velicine.

ddrescue je isti djavo sto i dd samo sto ddrescue ima bolji error handling :)
Savetujem ti, pre no sto krenes sa kloniranjem particija, da uradis test kloniranje CD-a u img fajl ili diskete u img i img na disketu (ako imas flopi). Cisto da steknes filing :)

Vrh Dno