Šta je novo?

Cayman did not make it for 22nd Nov launch

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
citat matrixxsu "meni se cini da ce 6950 biti slabija od 570 dok ce 6970 biti slabija od 580...tek sa 6990 ce da prestignu 580 ali ce sigurno i nvidia da napravi x2 graficku pa ce ona biti brza od 6990 cisto zbog toga da mogu da kazu da imaju trenutno najbrzu graficku i sa jednim i sa dva jezgra"

U tom slučaju 6950 ne bi smeo da košta više od 300, jer 570gtx već ima da se kupi za 330-340 (naravno ne kod nas). A 300 je po meni korektna cena jer 6870 je malo više od 200 i bilo bi bzvz da bude rupa od oko 150 evra između, i ne verujem da će 6950 da bude brži u proseku više od 25-30% od 6870..

slazem se...ako bude 6950 sporiji od 570 po meni bi trebao i da je solidno jeftiniji(tipa 40-tak evra) i isto to vazi i za 6970

pa sudeci po ovome: http://www.pcberza.rs/komponente/graficke-kartice-pci-e-nvidia-gtx-580/1474/ GTX580 se krece izmedju 440 i 490 evra!

Cenim da ima jako puno ljudi koji jednostavno NECE da plate HighEnd graficku preko 400 evra!! Jednostavno to im je limit njihove prihvatljivosti!

Isto ti je i sa onom grupom koja NECE da plati karticu (ili bilo sta drugo) preko 200 evra!

Ukratko - pitati se "na koju foru i kome", je odraz nepoznavanja realnog stanja na trzistu.

U ostalom, i ovde na forumu ima gomila ljudi koji u svojim glavama imaju zacrtanu neku ceni i preko nje se ne bi makli ni 10 evra, a kamo li 20-30... ili 90!!

E sad, bez obzira na necije zelje, shvatanja i rezonovanja, ako je 6970 brzi od GTX570, onda ce i da bude skuplji od nje!

Trenutno GTX570 ide za 355 eura: http://www.pcberza.rs/komponente/graficke-kartice-pci-e-nvidia-gtx-570/1486/

ZNaci, ako se upotrebi zdrav razum i najobinija matematika, a ne bilo cije zelje, HD6970 ce kostati vise od 355, a manje od 440 evra!

Potpuno ispravno rezonovanje Nedjo.Prosla su ta vremena kada su nas ljudi zvali ne zhaleci novac...300+ eura je sada skoro misaona imenica za 99% korisnika ovog foruma a i shire za novu grafiku...
Shto se tiche cena potvrdjena je upravo ona crna slutnja....ispod 330e ce teshko da se nadje HD 6950 u Srbiji.

pa ja mislim da je promasaj stavljati 2 cipa i parirati sa jednom u slucaju 6990 vs 580...vise sam ocekivao od serije 69xx...ps izvini sto sam ti uvredio nvidia-u al me nisi razumeo

Ne drugar nego ti jednostavno ne kapiras trziste.
Postoje segmenti i za svaki segment ponuda.Ovde se ne radi o odgovorima vec o upotpunjavanju segmenata adekvatnim produktima!
Hi,Middle,Low..Za svaki segment postoji odredjen proizvod koji je rangiran po performansama.Tako je za Hi najjaca single GPU (enthusiast range) i sam vrh ponude Dual GPU (extreme enthusiastic)
A ako je AMD-ov potez odgovor sa Dual GPU kartom na Single to je vec druga stvar mada ja mislim da to ovde nije rec vec da se upotpunjuje serija..
Ja i dalje ne verujem da ce te performanse biti ali i ako budu pa i do sad smo navikli da nVidia vodi tj da ima jace chipove,nista novo.Drugo je to sto su mnogi ocekivali da ce nV da propadne ili da ce tesko da stane na noge..
P.S.Nije moja nVidia,ja samo zelim da budem objektivan kada o necemu polemisemo.

Poslednja izmena:
nikako ne bi valjalo da bilo ko propadne jer bi nam se onda desilo da kupujemo nesto slicno 8600gts za 250e ili npr 2600xt za iste pare...kontam ja trziste nego mi je glupo tako nesto raditi tj parirati na taj nacin(2 jezgra protiv jednog)...eto ja sad imam amd6850(pre toga 460) i dalje mislim da ako ne bude 6950=570 i 6970=580 da nije ispunjeno ocekivanje od strane serije 69xx...jedino ako 69xx bude dosta jeftinija od 5xx serije onda je ok

nikako ne bi valjalo da bilo ko propadne jer bi nam se onda desilo da kupujemo nesto slicno 8600gts za 250e ili npr 2600xt za iste pare...kontam ja trziste nego mi je glupo tako nesto raditi tj parirati na taj nacin(2 jezgra protiv jednog)...eto ja sad imam amd6850(pre toga 460) i dalje mislim da ako ne bude 6950=570 i 6970=580 da nije ispunjeno ocekivanje od strane serije 69xx...jedino ako 69xx bude dosta jeftinija od 5xx serije onda je ok

Zasto AMD/nVidija, moraju da budu jednaki u performansama i klasama? Zasto bi se AMD tako orjentisao. Oni poodavno vec svoje najjace kartice prave u dvoglavom izdanju. I vremenom su sve bolji i bolji :) Mislis da nVidija ne bi tako nesto uradila da moze?? Kad su mogli imali smo na trzistu GTX295, sada im je cip ipak preveliki (dimenzije,potrosnja,zagrevanje) za dvoglavu varijantu.

sada im je cip ipak preveliki (dimenzije,potrosnja,zagrevanje) za dvoglavu varijantu.
Nemoj samo da bude kao sa Fantomskim GTX580 pa se on pojavio vrlo brzo na svetlost dana i brze nego sto smo ocekivali..
Koliko i za sta ja sve nVidia sposobna mi ne znamo..
Nego veoma bitnija stvar mozda i od te sirove snage kako ce karte da renderuju (Cayman) ,to je meni mnogo interesantnije,ponasanje u igrama..

Nedjo je lepo logicno objasnio,pazi kad moram sa tim da se slozim :D
http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2391429&postcount=296
moramo nastaviti sa ovakvim postovima, ne bi li se ova zima pretvorila barem u prolece :d

@matrixxsu

zipa kad mozda tako i bude na karaju... mislim, GTX580 je 350 eura, sasvim je moguce da ce 6950 izaci na ~300!

Obzirom na performanse u odnosu na HD5870 isto od prilike toliko kosta, to je super cena!
Pri tome 6950 dolazi sa duplo vise memare!!

moramo nastaviti sa ovakvim postovima, ne bi li se ova zima pretvorila barem u prolece :d

@matrixxsu

zipa kad mozda tako i bude na karaju... mislim, GTX580 je 350 eura, sasvim je moguce da ce 6950 izaci na ~300!

Obzirom na performanse u odnosu na HD5870 isto od prilike toliko kosta, to je super cena!
Pri tome 6950 dolazi sa duplo vise memare!!

MIslis GTX570 ;)

Zasto AMD/nVidija, moraju da budu jednaki u performansama i klasama? Zasto bi se AMD tako orjentisao. Oni poodavno vec svoje najjace kartice prave u dvoglavom izdanju. I vremenom su sve bolji i bolji :) Mislis da nVidija ne bi tako nesto uradila da moze?? Kad su mogli imali smo na trzistu GTX295, sada im je cip ipak preveliki (dimenzije,potrosnja,zagrevanje) za dvoglavu varijantu.

najzanimljivije je kad su podjednake brzine graficke u istoj klasi jer onda niko ne moze da "klepa po usima" sa cenom vec se bore za svakog novog kupca...zato bi i voleo da je 6950=570 i 6970=580

najzanimljivije je kad su podjednake brzine graficke u istoj klasi jer onda niko ne moze da "klepa po usima" sa cenom vec se bore za svakog novog kupca...zato bi i voleo da je 6950=570 i 6970=580

Slazem se sa tobom oko tog klepanja po usima. Ali je realno da su i oni shvatili da je bolje po njih da gadjaju razlicite segmente, jer tad mogu da nas klepaju po usima :)

Po svim izgledima imace 1600 stream procesora ako sa da verovati :trust:
2upy9nb.jpg

BB9ar.png

Potpuno ispravno rezonovanje Nedjo.Prosla su ta vremena kada su nas ljudi zvali ne zhaleci novac...300+ eura je sada skoro misaona imenica za 99% korisnika ovog foruma a i shire za novu grafiku...
Shto se tiche cena potvrdjena je upravo ona crna slutnja....ispod 330e ce teshko da se nadje HD 6950 u Srbiji.

Pravi razlog za to je to što jednostavno nema igara zbog kojih bi ljudi davali tolike pare...

I neće ih biti dve godine još... Neka mi neko kaže treba li mu za nešto nešto jače od 6850/6870/460/560 ako se igra u FullHDu na jendom monitoru...? Odgovor je C iliti JOK :D

AKo nemaš 2-3 monitora ili hoćeš 3D igranje, grafiak od 200 je puna kapa, ali stvarno...

Ali merak nema cenu. :)

ja nesto mozgam, ako je 6870 u rangu GTX470, a 6950 bude malo sporija od GTX570 koja je u rangu sa GTX480, a koja je opet brza da kazemo ~20% od GTX470 a samim tim i 6870, onda ispada da ce 6950 biti samo ~15% brza od 6870 a 50% skuplja. samo mi nije jasno kako je moguce da bude samo toliko brza a menjana je arhitektura, imas dosta vise SP, TMU itditd.
osim ako se onaj slajd ne odnosi na odnos cena medju kartama a Cayman performanse potpuno iznenade!

20101210110548_ffffffffffffffffffffff.jpg

Poslednja izmena:
Cayman performanse potpuno iznenade!
Moze biti.
P.S.Imas levo od slajda pise ti da se radi o performansama kao i objanjenje tj podela u klasama sa desne strane.
Pa i GTX580 je od prilike toliko brzi od GTX570.
Cena se ne zna niti kako karte rade.Siguran sam da ce u radu Cayman da pokaze nadmoc u daleko zahtevnijim situacijama tako da ce tek tad da briljira arhitektura.
Tipa visoke rezolucija,AA i AF setovanja,napredna grafika (efekti) i sl..To 6870 ne moze da podnese glatko.
Takodje ocekujem bolji min fps kao i stabilniji render,i ne preveliki skok izmedju min i max.Smooth gaming.
Naravno ovo je nagadjanje ali verovali ili ne imam takav predosecaj.

Poslednja izmena:
Ma taj roadmap nema veze s vezom, sam Fudo je rekao da je fake(''It appears that our usually well informed source failed us, and forwarded a photoshopped roadmap.''), nemojte posle Nedjo da nam se smeje kad stvarno vidimo kakav je Cayman, polako ;)

onda ispada da ce 6950 biti samo ~15% brza od 6870 a 50% skuplja
...ma da. To se odma moglo videti kad su Max i Dusan prokometarisali da ce kartice biti slabije od gtx 570/80... pretpostavljam da ce jedna biti zategnutija kao i u prici sa 6850/70... mada ona koja ne bude bila zategnuta(ispod gtx570) imace $/perf. najjace na trzistu i klokovace se ko luda... Naravno mislim na 6950 sa cenom od 250-270e....:wave:

256 bita, 24ROP i 1408sp za 6950...hm Da li će biti brža od GTX570?

Lapsus, hvala DAS :wave:

Poslednja izmena:
Ni Max ni ja jos ne znamo ni tacne performanse (samo projektovane ;)), ni cenu, koja ce izgleda biti odlucena u poslednjem trenutku. Naravno, kao i uvek u slucajevima predstavljanja nove generacije, uopste ne sumnjam da ce biti tako odmerena da karte nude dobar odnos perf/$.

Mene u stvari najvise interesuje onaj detalj sa slajda vezan za 6950... "Class of its own". Mozda nas cekaju veoma interesantni dani ;)

Evo nekih navodno oficijalnih specifikacija o AMD-ovoj Radeon HD 6970 kartici po imenu Cayman XT. Kartica radi na 880MHz i ima memoriju koja radi na impresivnih 5.5GBps. U pitanju je GDDR5 256-bitna memorija i kartica ima 2GB iste.

Kartica ima 96 texture jedinica, kao i 24 SIMD i 1536 ALU streaming procesora. Ima 32 ROP-a i 128 Z stencila. Cayman Radeon HD 6970 koristi VLIW4 Shader arhitekturu.

Ova verzija Caymana ostvaruje 2.7 TeraFlopa pod IEEE754-SP standardom i 675 GigaFlopa sa IEEE754-DP standardom.
http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=13754&Itemid=1

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno