Šta je novo?

Catalyst 3.8 przi monitore !!!!!!!!!!!!!

jolkica

Čuven
Učlanjen(a)
15.04.2003
Poena
604
Nakon izlaska novih Catalyst drivera za vlasnike ATi kartica, nitko nije očekivao da bi se korisnici mogli naći u nevolji sasvim druge klase: prema komentarima na forumima, novi Catalyst driveri uzrokuju pregaranja CRT monitora!!!

Problem počinje u registryju, jer ATi-jevi driveri pošalju previše signala (točnije, signale od pet, šest, a korisnici su prijavili i više monitora) za sinhronizacijom na jedan jedini izlaz te elektronika klasičnog monitora "poludi". Zabilježeni su slučaji izgorijevanja monitora, eksplozija jednog monitora, a zanimljivost je ta da većinom pregorjevaju neoverclockirane kartice, a da korisnici koji su prijavili probleme redom koriste monitore zasnovane na Trinitron ili Diamondtron cijevima (što je uzrovokavno činjenicom da je najviše pogođenih korisnika vlasnici 21 i 22" monitora, koji rasoplažu sa najosjetljivijom elektronikom).

Korisnici LCD monitora nisu pogođeni, jer je komunikacija s LCD monitorom naravno - hardverska i driver ne može poslati previše signala ili promijeniti osvježavanje.

Riješenja ovog buga graniče s logikom, ali najviše se preporučuje instalacija tvorničkih drivera za vaš monitor (dakle, nikako ne koristiti "Plug and Play Monitor" ili "Default monitor" drivere koji dolaze sa Windowsima) te smanjivanje osvježavanja ekrana za dva stupnja od maksimalno podržanog osvježavanja (npr. ako vam monitor podržava 120 Hz, onda koristite 85 Hz).
Riješenje je isto tako onemogućavanje sekundarne kartice (kao što svi vlasnici ATi-ja znaju, R9xxx kartice se prilikom instalacije pojave kao dvije u system properties: ATi RADEON 9XXX Primary i ATi RADEON 9XXX Secondary).

Ako ste zabrinuti da li ste i vi pogođeni ovim problemom, provjerite slijedeće stanje: ako pri ulasku u "Advanced" prozor (desni klik na desktopu>properties) zacrni ekran ("trepne"), vi biste mogli ostati bez svog monitora prilikom ulaska u 3D igru.

ATi Technologies GmbH (Europe) još nije reagirao na ovaj problem, a Terry Makedon je izjavio da nisu uspjeli reproducirati problem, no da nastavljaju sa istragom.

nVIDIA vara u driverima, ATi pali monitore - na što se sveo ovaj svijet?

(nVIDIA cheats in drivers, ATi burns monitors with them - what happened of this world?)

Ovo je citirano..... :boom:

edit by drapin - citat stavljen u quote

:D :) 8) :mrgreen: :mrgreen: :d :smk:

E davno se nisam ovako slatko ismejao

BTW ne govorim strane jezike, tako da mi termin "tvornica" nije bas najjasniji...jel' to fabrika za preradu tvorova ? :mrgreen:

Steta trosenja toliko teksta na takve nebuloze. Mozda i nisi ti kriva vec te je neko nalozio, ali stvaaarnooo...:)

...

OptiPlex je napisao(la):

BTW ne govorim strane jezike, tako da mi termin "tvornica" nije bas najjasniji...jel' to fabrika za preradu tvorova ? :mrgreen:

Steta trosenja toliko teksta na takve nebuloze. Mozda i nisi ti kriva vec te je neko nalozio, ali stvaaarnooo...:)

Bre BUDI malo popustljiviji ako je u pitanju devojka.
Kamo srece da ih ima vise ko na elite.s. pa da padne cak i neki brak.

E a jel znate onu priču o bračnom paru na putovanju, četkicama za zube, obijenom apartmanu i foto aparatu? :mrgreen::d:mrgreen:

jolkica je napisao(la):
Nakon izlaska novih Catalyst drivera za vlasnike ATi kartica, nitko nije očekivao da bi se korisnici mogli naći u nevolji sasvim druge klase: prema komentarima na forumima, novi Catalyst driveri uzrokuju pregaranja CRT monitora!!!

Problem počinje u registryju, jer ATi-jevi driveri pošalju previše signala (točnije, signale od pet, šest, a korisnici su prijavili i više monitora) za sinhronizacijom na jedan jedini izlaz te elektronika klasičnog monitora "poludi". Zabilježeni su slučaji izgorijevanja monitora, eksplozija jednog monitora, a zanimljivost je ta da većinom pregorjevaju neoverclockirane kartice, a da korisnici koji su prijavili probleme redom koriste monitore zasnovane na Trinitron ili Diamondtron cijevima (što je uzrovokavno činjenicom da je najviše pogođenih korisnika vlasnici 21 i 22" monitora, koji rasoplažu sa najosjetljivijom elektronikom).
....

ja sam citao negde, da prze GPU i to ono g*vno od OVERDRIVE. To je vec realno, ali za monitor bas i ne znam...:D

Bane® je napisao(la):
E a jel znate onu priču o bračnom paru na putovanju, četkicama za zube, obijenom apartmanu i foto aparatu? :mrgreen::d:mrgreen:

Ne ? :mrgreen:

Ma, EliteSecurity i Vrza bi mogli da potvrde ovo... Ipak su oni IT genijalci (za nas) ;)

Bane® je napisao(la):

sad kada si pustio buvu mogao bi i da ispricas prichu... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

OptiPlex je napisao(la):

:beat: :beat: :mrgreen: :happy:

Bane® je napisao(la):

Sad pricaj :mrgreen:

OptiPlex je napisao(la):

Smej se ti koliko hoces, ali meni je samo povratkom na 3.7 temperatura u otvorenom kucistu opala za 2 stepena. Da dodam i to da sa 3.7 GPU radi na 360 (9700NP) dok sa 3.8 je na 350 zakucavao u 3DMarku 2003.
Uostalom, imas na rage3d forumu par topica povodom pregrevanja i spaljivanja monitora (u pitanju su dva odvojena problema).

OptiPlex je napisao(la):

Covek je imao samo dobru nameru, ne moras(te) ga pokopavati kao da je uradio bog zna sta....

A i nije ti fazon zezati nekoga na nacionalnoj osnovi.

....ides da budes koristan i onda..... www.vidilab.com

editovao sam prvi post da bi se bolje uocavalo da je tekst citiran, kao sto je receno sada, sa Vidi sajta. A cak i da nije, jezik jeste malo drugaciji, ali razumemo se tako da nije mnogo bitno...

Stvar je inace dosla i do ATI-ja evo sto oni kazu:

3.8’s causing hardware burnouts? - 7:23 pm EST - G.I.Bro

While I was reading through the forums, I noticed a few threads popping up in which are discussing thoughts that the CATALYST 3.8’s could be burning out peoples hardware. People on the forums are mentioning that the 3.8’s are overheating their video cards, along with monitors burning out! I just spoke to Terry Makedon (aka CATALYST maker) about this, and this is what he had to say:

1) Overheating. We have spent a great deal of time analyzing the temperatures due to the CATALYST 3.8 drivers. We do not under any circumstance see anything near a 10 degree Celsius increase in temperature (but we don’t overclock our test cards either). We do see a slight increase in temperature in certain cases (3Dmark2003 Nature Scene for example). However any temperature increase is well within our safety range. Investigation continues and we are trying to determine why this change in temperature exits

2) Monitors. We have spent a great deal of time trying to reproduce this problem and analyzing the driver code. There is nothing to be found. At this point we are working very closely with an ATI Beta Tester who experienced a monitor loss. There have been zero reports in our customer support of monitors dying.

A jel u tom vidiju ima i nekih takvih informacija i za novije detonatore,da znam da na vreme kupim tih 5-6 monitora? mrgreen mrgreen mrgreen

Jolkice nema potrebe da se ljutis,shvatamo mi dobru nameru,ali i pocetkom dvadesetog veka je u Washington Post-u pisalo da elektricne sijalice ni slucajno ne treba koristiti jer izazivaju slepilo,pa opet to niko ovde nije citirao -mislim da drajveri spale monitor?Jeeeeste i Zvezda ce da osvoji prvenstvo mrgreen mrgreen mrgreen

I jos jednom se moj monitor i ja zahvaljujemo OptiPlexu koji me je odgovorio od kupovine te naprave iz pakla zvane ATI Radeon mrgreen

E, svasta :d Od jedne pregorele karte i jednog crknutog monitora napravila se ovolika frka :p Da se razumemo, meni karta radi i ocuje se u mhz isto kao i do sada (9700, 375 core, 317 memorija), temperature su iste, slika ista...ko zna zbog cega se ljudima desilo to sto se desilo.

Dalje, receno je:
"Problem počinje u registryju, jer ATi-jevi driveri pošalju previše signala (točnije, signale od pet, šest, a korisnici su prijavili i više monitora) za sinhronizacijom na jedan jedini izlaz te elektronika klasičnog monitora "poludi". "

Nemam ovde seme monitorskog izlaza sa Radeona, ali mislim da je ovako nesto jednostavno hardverski nemoguce. Morate shvatiti da ljudi koji rade po tim sajtovima (paradoks) uglavnom i nisu profesionalci vec amateri (u smislu bavljenja elektronikom i poznavanja iste) koji uglavnom nagadjaju moguce razloge raznih kvarova. Uostalom pogledajte ovaj sajt, ovde su (bez ikakve uvrede) testeri pravnik, ekonomista, 2. pravnik, menadzmentisti sa fona i sl. Naravno, ja ne kazem da oni ne znaju da testiraju, ali pricati o uzrocima kvarova je vec druga pesma. Recimo ovde je svojevremeno pominjana elektromigracija kao uzrok pregorevanja procesora :mrgreen:, sto je navodno nadjeno na stranom forumu, a elektromigracija je, dabome, kretanje elektrona tj. struja ;P i to nije uzrok vec povod da procesor pregori (kad prodje prevelika struja kroz njega)

Pozdrav

OptiPlex je napisao(la):
Uostalom pogledajte ovaj sajt, ovde su (bez ikakve uvrede) testeri pravnik, ekonomista, 2. pravnik, menadzmentisti sa fona i sl. Naravno, ja ne kazem da oni ne znaju da testiraju, ali pricati o uzrocima kvarova je vec druga pesma. Recimo ovde je svojevremeno pominjana elektromigracija kao uzrok pregorevanja procesora :mrgreen:, sto je navodno nadjeno na stranom forumu, a elektromigracija je, dabome, kretanje elektrona tj. struja ;P i to nije uzrok vec povod da procesor pregori (kad prodje prevelika struja kroz njega)

Pozdrav

a koji je to sajt? BTW procesor ne riknjava zbpg velike struje :D. Ne ide to tako kao sto ti mislish. Elektromigracija je (spor) proces, prouzrokovan kretanjem elektrona, koje se krecu usled razlike u potencijalu. Usled iregularnosti u provodnicima, oni na nekim delovima prave rupe u provodniku, a na tim iregularnosima se gomilaju, probijajuci neutralni sloj izmedju provodnika. Ako procesor nije klokovan onda nije frka, ali povecanjem frekvencije procesora, tok elektrona raste i visak probija neprovodni sloj. Zato procesor riknjava. :D

genijalcin@23 je napisao(la):
...
a koji je to sajt? BTW procesor ne riknjava zbpg velike struje :D. Ne ide to tako kao sto ti mislish. Elektromigracija je (spor) proces, prouzrokovan kretanjem elektrona, koje se krecu usled razlike u potencijalu. Usled iregularnosti u provodnicima, oni na nekim delovima prave rupe u provodniku, a na tim iregularnosima se gomilaju, probijajuci neutralni sloj izmedju provodnika. Ako procesor nije klokovan onda nije frka, ali povecanjem frekvencije procesora, tok elektrona raste i visak probija neprovodni sloj. Zato procesor riknjava. :D

Netacno. Nema nikakvih "rupa" u provodnicima :d koje se posle probijaju, to su upravo stvari koje se izmisljaju, procesori riknjavaju zbog parazitivnih kapacitivnosti (koje BTW postoje i kad je komp ugasen) koje postepeno rade nesto slicno sto si ti naveo - e kondenzatorima (koji se nalaze u svakom tranzistoru) se postepeno akumulise energija do odredjene tacke kada bukvalno sve popusti i kroz procesor prosiba ogromna struja koja ga sprzi.
Ako je procesor klokovan energija se akumulira vecom brzinom a ako ne, manjom brzinom. I nije samo rec o procesorima, potpuno je ista situacija i sa svim drugim komponentama. Zato se i kaze da imaju "radne sate", tj. rok im je otprilike oko 5 godina (bez oc-a)

Naravno, ovde je rec o strahovito malim vrednostima i velicinama...

BTW kad bi se stvarno javljale "rupe" u tom smislu to bi onda znacilo da ce se sigurno u svakom provodniku pojaviti rupa, i da svaka razlika potencijala (tj. napon) dovodi do pojave "rupa", sto je netacno. Dolazi do gubitaka (osim u superprovodnicima koji se u praksi ne koriste :)) ali "rupe" u tom smislu se ne stvaraju tek tako vec uvako kako sam pojasnio ili nekom teskom greskom u izradi (to je ono:"tata, dobio sam neipravan procesor":D)

Do pojave koju si ti opisao moze i te kako da dodje, ali to je potpuno druga prica i javlja se uglavnom zbog lose izrade i sl.

[quote="OptiPlex nisu profesionalci vec amateri (u smislu bavljenja elektronikom i poznavanja iste) koji uglavnom nagadjaju moguce razloge raznih kvarova. Uostalom pogledajte ovaj sajt, ovde su (bez ikakve uvrede) testeri pravnik, ekonomista, 2. pravnik, menadzmentisti sa fona i sl. Naravno, ja ne kazem da oni ne znaju da testiraju, ali pricati o uzrocima kvarova je vec druga pesma. Recimo ovde je svojevremeno pominjana elektromigracija kao uzrok pregorevanja procesora :mrgreen:, sto je navodno nadjeno na stranom forumu, a elektromigracija je, dabome, kretanje elektrona tj. struja ;P i to nije uzrok vec povod da procesor pregori (kad prodje prevelika struja kroz njega)

Pozdrav[/quote]

Pa nije BAS tako sve crno. Ima NEKIH (kao ja) sto nesto malo vise znaju ali :eek: , posmatramo, i korigujemo ako treba.
Pod "elektromigracijom" se formirao pojam koji oznacava "odlazak" elektrona sa veoma tankih vodova ili slojeva (nekoliko mikrona). Odlazak elektrona izaziva nestajanje materijala koji sluzi kao provodnik, a to znaci prekid veze....
Znaci nije bukvalan prevod, nego termin. Uostalom nisu bas razjasnili :beat: ni samu struju. Elektroni i "supljine" se krecu u polju.., a ne odu, ili ne spadnu sa zice cheers

Zaboravih najvaznije. Ne moze drajver ctp; da ubije monitor. Moze da ne radi, ali ulazi su standardizovani, kao i izlzi sa kartice. Visak "impulsa" kod monitora izaziva brljanje ili crn ekran, ali ne i crkavanje.

OptiPlex je napisao(la):
...

Netacno. Nema nikakvih "rupa" u provodnicima :d koje se posle probijaju, to su upravo stvari koje se izmisljaju, procesori riknjavaju zbog parazitivnih kapacitivnosti (koje BTW postoje i kad je komp ugasen) koje postepeno rade nesto slicno sto si ti naveo - e kondenzatorima (koji se nalaze u svakom tranzistoru) se postepeno akumulise energija do odredjene tacke kada bukvalno sve popusti i kroz procesor prosiba ogromna struja koja ga sprzi.
Ako je procesor klokovan energija se akumulira vecom brzinom a ako ne, manjom brzinom. I nije samo rec o procesorima, potpuno je ista situacija i sa svim drugim komponentama. Zato se i kaze da imaju "radne sate", tj. rok im je otprilike oko 5 godina (bez oc-a)

Naravno, ovde je rec o strahovito malim vrednostima i velicinama...

BTW kad bi se stvarno javljale "rupe" u tom smislu to bi onda znacilo da ce se sigurno u svakom provodniku pojaviti rupa, i da svaka razlika potencijala (tj. napon) dovodi do pojave "rupa", sto je netacno. Dolazi do gubitaka (osim u superprovodnicima koji se u praksi ne koriste :)) ali "rupe" u tom smislu se ne stvaraju tek tako vec uvako kako sam pojasnio ili nekom teskom greskom u izradi (to je ono:"tata, dobio sam neipravan procesor":D)

Do pojave koju si ti opisao moze i te kako da dodje, ali to je potpuno druga prica i javlja se uglavnom zbog lose izrade i sl.

nisam ni rekao da te rupe (btw mislio sam na tanjenje provodnika) prze procesor. Ako je struja elektrona u mikroprovodniku dovoljno gusta, ona ce odnositi i atome metala provodnika i tako praviti te rupe, koje u svakom slucaju nisu opasne po sam procesor, jer, kao sto rece govorimo o veoma malim vrednostima i jako sporom procesu. Rekao sam da usled nagomilavanja elektrona na pojedinjenim mestima provodnika, moze doci do probijanja neutralnog (neprovodnog) sloja i eto sprzenog procesora. Sta je tu netacno?

jolkica je napisao(la):

Korisnici LCD monitora nisu pogođeni, jer je komunikacija s LCD monitorom naravno - hardverska i driver ne može poslati previše signala ili promijeniti osvježavanje.

Riješenja ovog buga graniče s logikom, ali najviše se preporučuje instalacija tvorničkih drivera za vaš monitor (dakle, nikako ne koristiti "Plug and Play Monitor" ili "Default monitor" drivere koji dolaze sa Windowsima) te smanjivanje osvježavanja ekrana za dva stupnja od maksimalno podržanog osvježavanja (npr. ako vam monitor podržava 120 Hz, onda koristite 85 Hz).
Riješenje je isto tako onemogućavanje sekundarne kartice (kao što svi vlasnici ATi-ja znaju, R9xxx kartice se prilikom instalacije pojave kao dvije u system properties: ATi RADEON 9XXX Primary i ATi RADEON 9XXX Secondary).

Ako ste zabrinuti da li ste i vi pogođeni ovim problemom, provjerite slijedeće stanje: ako pri ulasku u "Advanced" prozor (desni klik na desktopu>properties) zacrni ekran ("trepne"), vi biste mogli ostati bez svog monitora prilikom ulaska u 3D igru.

ATi Technologies GmbH (Europe) još nije reagirao na ovaj problem, a Terry Makedon je izjavio da nisu uspjeli reproducirati problem, no da nastavljaju sa istragom.

nVIDIA vara u driverima, ATi pali monitore - na što se sveo ovaj svijet?

(nVIDIA cheats in drivers, ATi burns monitors with them - what happened of this world?)

Ovo je citirano..... :boom:

edit by drapin - citat stavljen u quote
Jel ovo sa nekog hrvatskog foruma?Jel oni inace umeju da lupe zescu glupost,Kao kad je bilo da zbog piratskog XP-a pucaju HDD-ovi kao sto je receno prso jedan monitor i katastrofa to je moglo a se desi iz milion razloga osim kartice
*lol*

AlexxandarYo je napisao(la):
Jel ovo sa nekog hrvatskog foruma?Jel oni inace umeju da lupe zescu glupost,Kao kad je bilo da zbog piratskog XP-a pucaju HDD-ovi kao sto je receno prso jedan monitor i katastrofa to je moglo a se desi iz milion razloga osim kartice

Sta je bre ovo, u ovom thread-u niko nikoga ne razume !!! :beat:

Sajt sa koga je citirano ti je naveden u postu br.14 a oni su samo preneli neku stranu vest a ne svoja iskustva. A taj drugi slucaj koji navodis je bio izvadjen iz takozvane "kante za smece" to jest dela tog foruma gde se premestaju i skupljaju raznorazne gluposti...

Ne znam tacno odakle je ova prica potekla, ali o tome se vodi i neka polemika na Rage3D forumu.

O izvoru glasina: "neimenovani konkurenti" ;) :mrgreen:
ATI have not only denied that any rumours about their Catalyst 3.8 drivers causing problems are true but have even suggested that the way those rumours spread suggests that they may have been created by "unnamed" competitors.

Terry Makedon, the man behind the Catalyst drivers, and Chris Hook from ATI also posted a, more thorough response, in the Driverheaven forums regarding recent complaints suggesting that Catalyst 3.8 may be responsible for some cards overheating and for some monitors being damaged.

Their full message is as follows:

RESPONSE TO ALLEGED MONITOR FAILURE ISSUE
We have spent a great deal of time trying to reproduce this problem and analyzing our driver code. There is nothing in our driver code that has changed since CAT 3.7 to CAT 3.8 that could possibly cause this behaviour. We believe that our drivers are not causing these alleged problems.
We do not currently believe these stories are valid. We have already confirmed that of the nearly 100 OEM customer programs have asked for and received this driver, we have received no reports on any such problem from the OEMs. We have also run comprehensive QA tests on the driver before releasing it and have had no cases of failed monitors.
Since we announced CATALYST 3.8 on October 8th, we have recorded hundreds of thousands of downloads, and thus far there have been absolutely no reports whatsoever to ATI’s Customer Support department to report monitors failing.

TECHNICAL REBUTTAL OF MONITOR FAILURE ALLEGATIONS
There have been many posts in the forums discussing this issue, it seems it is a common theory, picked up from one place and keep being circulated. One such theory suggests the following:
“Instead of reading the refresh rates from the PRIMARY display INF files, it is reading the SECONDARY display INF refresh rates.”
In XP and 2K, we don’t have access to monitor INF information in our driver component that manages display capability. We have never used this monitor information for any purpose. We rely on EDID data or user override information to determine monitor capability. Even though the OS may use the monitor information to expose high refresh rate based on monitor INF content, the driver always restricts the actual refresh rate going to the monitor based on EDID or the user override. In essence, the user may be able to select from OS controlled monitor page (in advanced property pages) a high refresh rate but internally driver will restrict the refresh rate going to the monitor based on EDID information or user override information. If user set the override information incorrectly then incompatible signals would be sent to the monitor.
In 9x, we can access monitor INF information but due to issues with how OS maps the INF to a monitor, we had disabled reading the monitor INF via registry. Unless someone deliberately changes the registry setting for this in 9x, they would not run into any monitor INF related issues.

RESPONSE TO ALLEGED HARDWARE OVERHEATING ISSUE
We have spent a great deal of time analyzing the temperatures due to the CATALYST 3.8 drivers. We do not under any circumstance see anything near a 10 degree Celsius increase in temperature (but we don’t overclock our test cards either). We do see a slight increase in temperature in certain cases (3Dmark2003 Nature Scene for example). However any temperature increase is well within our safety range. Investigation continues and we are trying to determine why this change in temperature exits. At this point we are reproducing individual driver packages with code being checked in and measuring the temperature. However nothing shows the alleged increase in temperature. One independent website (DriverHeaven.net) even tried to reproduce this issue, and found no measurable difference in temperature between CATALYST 3.7 and 3.8.

genijalcin@23 je napisao(la):
...
nisam ni rekao da te rupe (btw mislio sam na tanjenje provodnika) prze procesor. Ako je struja elektrona u mikroprovodniku dovoljno gusta, ona ce odnositi i atome metala provodnika i tako praviti te rupe, koje u svakom slucaju nisu opasne po sam procesor, jer, kao sto rece govorimo o veoma malim vrednostima i jako sporom procesu. Rekao sam da usled nagomilavanja elektrona na pojedinjenim mestima provodnika, moze doci do probijanja neutralnog (neprovodnog) sloja i eto sprzenog procesora. Sta je tu netacno?

Kao sto rekoh, to je teorijski tacno, i moze da se desi, ali nije tema o kojoj sam govorio i nije prevashodni uzrok "prirodnog" riknjavanja procesora posle odredjenog vremena (ili neke druge komponente) vec je vise tehnoloska nesavrsenost.
Ali dobro, odosmo u off-topic, cheers, da konstatujemo da Katalisti 3.8 ne prze monitore i graficke, posto je to bila tema
Pozdrav svima

Vladd je napisao(la):
Pa nije BAS tako sve crno. Ima NEKIH (kao ja) sto nesto malo vise znaju ali :eek: , posmatramo, i korigujemo ako treba.
Pod "elektromigracijom" se formirao pojam koji oznacava "odlazak" elektrona sa veoma tankih vodova ili slojeva (nekoliko mikrona). Odlazak elektrona izaziva nestajanje materijala koji sluzi kao provodnik, a to znaci prekid veze....
Znaci nije bukvalan prevod, nego termin. Uostalom nisu bas razjasnili :beat: ni samu struju. Elektroni i "supljine" se krecu u polju.., a ne odu, ili ne spadnu sa zice cheers

Ma opusteno, hteo sam samo da naglasim da nisu svi testeri zavrsili elektronske i slicne fakultete i da mnogi samo nagadjaju neke uzroke, ne kod nas, vec pre svega u svetu. To naravno ne znaci da ti ljudi ne znaju da testiraju, naprotiv. I to spominjem samo u kontekstu ove (i slicnih interesantnih teorija :beat: ) ideje da sad kao Katalisti prze sve pred sobom :mrgreen:

Pozdrav :wave;

Uopste mi ne treba tekst sa ATI-ja (sajta ili bilo gde), da bih znao da je rec o gluposti. Ali glasina ce da odradi posao.

OVO VAZI SAMO ZA MONITORE 19" i 22"

Vrh Dno