Šta je novo?

Carina

To onda nije 100 posto, nego 300 posto, obzirom da je procenjeno na 30 dolara, a to je oko 2200 dinara, a traže 7000

Da, uporedjivao sam direktno sa cenama u Srbiji, sto izadje gorepomenutih ~65-70E, umesto geklarisanih 30USD (kako je tako nisko, ne znam).
Islo je preko http://www.tnt.com/ (nije da reklamiram :p)

To je to .... ti koji su ovde njihovi zastupnici, uzimaju ko zna koliko tu fiksnu cifru.

^Moguce. Cuo sam se sa prijateljom iz Spanije koji je dobio isti poklon od iste kompanije i nije apsolutno nista platio. :)

Moj slucaj:

Od jedne IT kompanije (sto bi verovatno znacilo da se "sender" smatra pravnim licem, sto znaci da slucaj nije kao OP) iz inostranstva sam na poklon dobio eksterni HD i USB stick cija je vrednost zajedno (znam modele) ~65-70E u maloprodajnim radnjama u Srbiji.
Kontaktiran sam od strane firme iz BG koja se bavi dostavom robe (pod okriljem TNT-a) i receno mi je da je roba na granici i da za carinu treba platiti ~7000 din (ne znam da li su u to ukljucili i dostavu do mene :cigar:), uz to da je na paketu napisano da je roba procenjena na 30-ak USD (jeftino, a kako, nisam siguran, no teta preko telefona je tako rekla).
Naravno, automatski sam odbio da primim paket, uz obaveznu izjavu "zasto" putem mail-a (bio sam veoma uljudan u mail-u :D).
Ne znam da li da se smejem ili da placem...
Da li se IT kompanija zaista smatra pravnim licem, i ako da, pobogu zasto tolika carina (~100% cene "poklona") :wall:

Carina i porez je tu mali deo, shpedicija tu koshta preko 5000 dinara, i to je ono sto su ti trazili da platish. Sva roba koja ide kuririma mora da prodje preko shpedicije i zato se tu nikako ne isplati naruchivati (primati) pakete male vrednosti ili poklone. Obichna airmail posta je druga stvar i tamo se ne placa spedicija. Cela stvar je ostala josh od Tita, kada se podrazumevalo da paketi koji stizu kuririma (DHL, UPS, FedEx) idu na firme i da su vredni, pa tih 5000 dinara nije neka stavka jer je to fixna suma, bez obzira da li je u pitanju 100e ili 100.000e. Kada su fizichka lica pochela da narucuju putem kurira, to se nishta u zakonu i nachinu dostave poshiljke nije promenilo, tako da postoji problem koji si ti opisao u tvom postu. Zato kada se nesto narucuje, obavezno treba da ide obichnom postom, odnosno airmailom da bi se izbegli ti "troshkovi" koji su bukvalno 15 minuta popunjavanja nekih papira. Zato postoji milion shpeditera i svi se biju da ugrabe deo tog trzishta..

A moj drug iz CG sve sto narucuje preko ebaya - patike, satove, garderoba ide preko DHL ili UPS i nikad nisu carinu platili...

Cak ni za sat koji je placen na bidovanju 600$(a buy it now cena bila oko 1900$)

Imam jedno pitanje, drug iz Londona mi je uzeo ovo - http://www.amazon.com/HiRO-Wireless-High-Gain-Direction-H50194/dp/B003516BJU . Cime bi bilo najbolje da mi posalje a da me ne oderu? I mozda koliko bi dodatno morao da platim carinu i ostale fees?

Najbolje obicna posta (tj. Royal Mail). U najgorem slucaju ces platiti otprilike 30% carine i PDV-a a verovatno neces nista. Reci mu da napise manju vrednost (recimo 20-ak €) i da je polovna roba i 99% ce proci bez problema.

Poslednja izmena:
Nema potrebe da umanjuje cenu, za posiljke koje salju fizicka lica promenjen je limit na 45 eur, dok je za firme 20. Znaci samo neka obrati paznju da ne predje 45eur sa postarinom.

Da li je za firme 20 ili 25 € ?

Moja greska, 25 eur je.
Aktom broj 148-03-030-02-159/2010 od 23.07.2010. godine ukazano je carinarnicama na neke novine, u odnosu na raniji propis, a koje se odnose na primenu Uredbe o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, rokovima, uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina (u daljem tekstu: Uredba), pre svega na odredbe člana 6. i 29. Uredbe. S tim u vezi ukazujemo na sledeće:
Pod uslovima iz člana 6. Uredbe oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina fizička lica, domaći i strani državljani, na pošiljke male vrednosti, koje nemaju komercijalni karakter, čija vrednost ne prelazi 45 evra, u dinarskoj protivvrednosti, koje primaju besplatno od fizičkih lica iz inostranstva. Ova povlastica ne odnosi se na pošiljke čija je ukupna vrednost veća od 45 evra, kao ni na pošiljke koju fizička lica, domaći i strani državljani, primaju od pravnih lica iz inostranstva
Odredbama člana 29. Uredbe utvrđeno je da se pošiljkama male vrednosti, nekomercijalne prirode (osim onih koje u sebi sadrže alkohol i alkoholna pića, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske proizvode) smatraju pošiljke čija vrednost ne prelazi 25 evra, u dinarskoj protivvrednosti, kao i javne isprave, trgovačka korespodencija, poslovne knjige, robna, pravna i finansijska dokumentacija, čekovi, menice, obveznice, akcije i efektivni strani novac, kao i privatna korespodencija. U ovom slučaju oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke takve vrste kako pravna lica, tako i fizička lica (domaći i strani državljani) bez obzira da li ih primaju od fizičkog ili pravnog lica iz inostranstva.
Ovu priliku koristimo da skrenemo pažnju carinarnicama da prilikom sprovođenja carinskog postupka uz korišćenje povlastice po navedenom osnovu (posebno kada je reč o pošiljkama koje primaju fizička lica) obrate pažnju koje su to pošiljke male vrednosti, nekomercijalnog karaktera, u smislu člana 6. Uredbe, a koje u smislu člana 29. Uredbe, kako ne bi došlo do kumulacije povlastica.
Prednje vam dostavljamo radi pravile primene i jednoobraznog postupanja.
(Akt Uprave carina broj 148-03-030-02-159/2/2010 od 22.09.2010. godine)

Da i ja sam tako čitao da je 25€, e sad još jedno koliko sam razumeo u 45€ ne ulazi poštarina, naravno dok je vrednost ispod 45€, čim je preko nje dodaje se na carinsku osnovicu i poštarina.

Vrh Dno