Šta je novo?

Carina

Arko986

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
319
Pretrazivao sam forum, ali nisam nasao adekvatnu temu pa je postavljam ja. :) (mada sam siguran da je neko to negde objasnio)

Imam neki paket koji je poslat iz komsiluka, Rumunije. Poslat je bas odavno i preko tracking-a sam saznao da je konacno 8-mog stigao i sada je status "Za carinu".

Moje pitanje je, koliko je moguce cekanje na paket, koliko ce trebati nasim nesposobnjakovicima da ga otvore i provere? I koliko mogu da ocekujem da ce me odvaliti za carinu? Imam osecaj da cu platiti kao da svercujem plavog slona.

Frka mi je jer 25-tog putujem, palim za USA pa bi mi zato jos trebala ta informacija za carinu jer planiram da radim neki biznis, da saljem ljudima sta im treba odande.

Pozdrav

Koji je iznos posiljke? ako ne pise, poslace ti pismo da pokazes neki racun kao dokaz pa da mogu da te oderu :D Za primer meni su poslali jedan deo (grip) za fotoaparat koji kosta 35e i na to su mi uzeli 1300din carina+pdv :D to je najgori moguci scenario ali mozda budes imao srece, zavisi ko radi taj dan i kako je raspolozen u tom momentu :D

Da li si nekog angazovao da ti uradi carinske papire? Taj carinski agent bi mogao da pogura carinski postupak, a za troskove ... nikad se ne zna, na zalost.

Osnovna pitanja su:
-ko ti je poslao paket (pravno ili fizicko lice)
-kolika je vrednost paketa navedena a kolika je realna i da li je razlika lako primetna (tipa kad narucujes knjigu oni ne razlikuju kolekcionarske od redovnih primeraka ali kad narucis lap top tesko ce proci vrednost od 20$)
-preko koga ti je slat paket (nacionalna posta ili firme tipa dhl/ups etc.). Ovo ti je i najveca stavka jer ako je preko neke od navedenih firmi ubacice svoje troskove a to ispade gore od svake carine.
Od ovoga mnogo zavisi kako ce ti proci carinjenje
PS-Ako ces vec da se bavius ovim ne bi bilo lose da se upoznas sa pozitivnopravnim propisima koji regulisu ovo pitanje.

Poslednja izmena:
@Kraken
Koliko znam vrednost od $20 više nije u zakonu, nešto se menjalo ali ne znam tačno koliki je iznos koji ti može poslati pravno lice (kupiš nešto preko neta) a da ne podleže carinjenju ? Ako ti šalje fizičko lice znam da je iznos 45€ bez troškova slanja.

Osnovna pitanja su:
-ko ti je poslao paket (pravno ili fizicko lice)
-kolika je vrednost paketa navedena a kolika je realna i da li je razlika lako primetna (tipa kad narucujes knjigu oni ne razlikuju kolekcionarske od redovnih primeraka ali kad narucis lap top tesko ce proci vrednost od 20$)
-preko koga ti je slat paket (nacionalna posta ili firme tipa dhl/ups etc.). Ovo ti je i najveca stavka jer ako je preko neke od navedenih firmi ubacice svoje troskove a to ispade gore od svake carine.
Od ovoga mnogo zavisi kako ce ti proci carinjenje
PS-Ako ces vec da se bavius ovim ne bi bilo lose da se upoznas sa pozitivnopravnim propisima koji regulisu ovo pitanje.

Paket je poslao fizicko lice, vrednost ne znam koliko je navedena, nisu u pitanju skupi artikli, znaci verujem da su neki suveniri i sl, paket je tezak 3 kg (za celu familiju :) )
Poslat je preko Rumunske Nacionalne poste.

Pitanje sam postavio jer ne znam bas nista oko carine, pa ni to da sam mogao nekog da angazujem (mada to ne bi ni uradio, onda bi me on odradio ko za plavog slona)

Ajde ovako, iz iskustva, paket je na carini od 8-mog, sta mislite kada ga mogu dobiti na adresu? I jos jedna stvar, ako bude nesto za placanje, kako se to radi? Jel oni prvo posalju racin, pa ja platim pa tek onda paket, ili se sve to zavrsava u posti kada paket stigne sa carine?

Moja iskustva su: donese mi poštar ili PostExpress (u zavisnosti od velilčine) ili dobiješ ono žuto obaveštenje da ideš da podigneš na šalter pošte, tamo (ili poštaru) platiš pare koje su oni odredili, i uzmeš paket ... ti nemaš nikakve veze sa carinom ....

I što neko reče, carine su male, takse i "usluga" pregleda koštaju .....

Ali ako je od 08., to je već trebalo da dobiješ ... od ponedeljka utorka se nadaj, ili idi već u poštu da se raspituješ ...

Poslednja izmena od urednika:
Moja iskustva su: donese mi poštar ili PostExpress (u zavisnosti od velilčine) ili dobiješ ono žuto obaveštenje da ideš da podigneš na šalter pošte, tamo (ili poštaru) platiš pare koje su oni odredili, i uzmeš paket ... ti nemaš nikakve veze sa carinom ....

I što neko reče, carine su male, takse i "usluga" pregleda koštaju .....

Ali ako je od 08., to je već trebalo da dobiješ ... od ponedeljka utorka se nadaj, ili idi već u poštu da se raspituješ ...

Bio sam vec u postu, nema jos nista ali kako god, imam tracking # tako da proveravam preko sajta nase poste (nisam ni znao da mi imamo tracking :zgran:). Jos uvek stoji status "za carinu" i datim od kada je 8.maj.

Ako su te takse za pregled tipa 350 din i sl kao sto sam negde procitao, tu nema problema, ali ako "ocene" da valja platiti 50-100e, e to ce biti gadno.

Meni nekad stoji "na carini", i stoji, i stoji, i paket mi dodje, uzmem, a tamo i dalje stoji ... pa posle 5 dana promene ... :) :) :) Mada sve redje, valjda se malo dovode u red ....

Paket je poslao fizicko lice, vrednost ne znam koliko je navedena, nisu u pitanju skupi artikli, znaci verujem da su neki suveniri i sl, paket je tezak 3 kg (za celu familiju :) )
Poslat je preko Rumunske Nacionalne poste.

Pitanje sam postavio jer ne znam bas nista oko carine, pa ni to da sam mogao nekog da angazujem (mada to ne bi ni uradio, onda bi me on odradio ko za plavog slona)

Ajde ovako, iz iskustva, paket je na carini od 8-mog, sta mislite kada ga mogu dobiti na adresu? I jos jedna stvar, ako bude nesto za placanje, kako se to radi? Jel oni prvo posalju racin, pa ja platim pa tek onda paket, ili se sve to zavrsava u posti kada paket stigne sa carine?

Nece ti nista naplatiti 99%. Onako iz iskustva na osnovu pedesetak paketa. Ako nista unutra ne deluje skupo onda se ni ne mlate sa time.A ionako ispod 45eur vredne pakete slate od fizickih lica ne mogu da carine tako da si cool :)

Nece ti nista naplatiti 99%. Onako iz iskustva na osnovu pedesetak paketa. Ako nista unutra ne deluje skupo onda se ni ne mlate sa time.A ionako ispod 45eur vredne pakete slate od fizickih lica ne mogu da carine tako da si cool :)

E odlicno onda, reci mi posto imas iskustva, koliko vreme prodje od dolaska na carinu do adrese?

Moje iskustvo govori ovako... Od trenutka prijema paketa na carinu pa do trenutka isporuke na kućnu adresu obično prođe oko 3-4 radna dana i u tim slučajevima, troškove carine i poreza verovatno nećeš platiti ili će isti biti izuzetno niski. Ukoliko se paket ne isporuči ni posle 4 (eventualno 5) radna dana, gotovo sigurno možeš da očekuješ pismo od poštara u kojem će ti carina tražiti da im dostaviš profakturu tj. račun o kupljenoj robi kako bi mogli da izvrše carinjenje. U tim slučajevima, pravila o vremenu isporuke ne postoje. Mogu da ti ocarine robu odmah i da ti puste da paket preuzmeš na pošti u toku dana, može da se dogodi da ti poštar donese paket u naredna 2-3 dana a isto tako se lako može dogoditi da ćeš na carinjenje paketa čekati 2-3 nedelje.

Niko im ništa ne može, jači su i od sudbine. :d

Tacno tako. Mada, sve zavisi od popunjenosti kapaciteta, moze i preko 3-4 dana da traje postupak. Meni se rastezao jedan paketic preko nedelju dana kada sam bio ubedjen da ce da me olese a na kraju je stigao sa oznakom da se ne carini, na moje veliko iznenadjenje i olaksanje :)

Drugari, da javim sta je bilo. Stiglo mi je paket, znaci kao sto ste rekli, 4-5 radna dana stoji na carini. Doneo ga je postar sa racunom da se plati carina. Blagoreceno, odrali me. Neko rece da nije puno, ali ako se uzmu svi troskovi, cisto da znaju oni koji eventualno ocekuju neki paket, carina uopste nije povoljna. Sobzirom sta je bilo unutra, moje definitivno misljenje i utisak je da su bezobrazni. Paket je bio 3.8kg, bilo je nesto kozmetike i nekih suvenira. Na racunu su bile dve stavke, 1.Kozmetika 50e i 2. PTT 56e. Ukupna procenjena vrednost ~11000 a za placanje je bilo ~3500din. Ako je ovo pod dva, PTT, troskovi slanja i na to su racunali carinu... onda nisu bezobrazni, onda su... ma srpska posla. Mada ne znam kako moze toliko da bude trosak slanja, poslat je iz rumunije najjeftinijim putem, nacionalna posta. Koliko je putovao, mislim da su ga poslali po cigi na magarcu.

Vrednost robe pri carinjenju se uvek racuna PTT + sama vrednost robe. *** glupost al tako je svuda...

Kad kazem "srbija" mozda ti bude sve jasno. Nenormalni smo.

Vrednost robe pri carinjenju se uvek racuna PTT + sama vrednost robe. *** glupost al tako je svuda...
Ako ti fizičko lice šalje do vrednosti 45€ se ne računa ptt, kada pređe tu vrednost onda se sabira vrednost i ptt troškovi što čini osnovicu za carinu. Znači ako su troškovi ptt 20€ a vrednost paketa je 43€ ne plaćaš carinu, ako je vrednost paketa 46€ carinsku osnovicu čini zbir 20+46=66€. Pa je tako i u ovom slučaju osnovica za carinu 106€

Ako ti fizičko lice šalje do vrednosti 45€ se ne računa ptt, kada pređe tu vrednost onda se sabira vrednost i ptt troškovi što čini osnovicu za carinu. Znači ako su troškovi ptt 20€ a vrednost paketa je 43€ ne plaćaš carinu, ako je vrednost paketa 46€ carinsku osnovicu čini zbir 20+46=66€. Pa je tako i u ovom slučaju osnovica za carinu 106€

Jel smem da te pitam odakle ti taj podatak? Vidim da se na forumu pise u vise navrata za tu cifru od 45e, jel to neki skoro donet propis ili sta, nisam propratio. Bilo je ono 100e, prica koju i vrapci znaju, pa smanjeno na 20e sto je bilo tragikomicno, sad odjednom iskace ta cifra od 45e koja i ne deluje toliko lose s'obzirom sta smo do sada imali.

Nauk za sledeću put .... na autobus, vozaču 10 evra, i tu je ....

Uopste se ne postavlja kao problem kako racunaju carinu (iako je glupo da carine uslugu). Ok, neka je carine, ali 56e za slanje paketa iz rumunije do srbije, najjeftinijim prevozom? (nije bio avion niti ona "next day" ili kako god..) znaci odabrana je najjeftinija varijanta i 100% siguran da posiljioc nije platio ni bluzu tih 56e. To je cela prica, inace kad se nesto mora plati, mora se.. ali ovde je rec o bezobraznoj proceni.

@MaxXx
Zašto ne bi smeo
http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm
@Arko986
pogledaj na linku, piše i ovo

U slučaju uvoza robe koja stiže u poštanskim pošiljkama, plaćaju se i troškovi pošte na kojoj se obavlja postupak carinjenja. Ovi troškovi zavise od robe do robe i njen iznos zavisi od cenovnika nadležne pošte.

@MaxXx
Zašto ne bi smeo
http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm
@Arko986
pogledaj na linku, piše i ovo

U slučaju uvoza robe koja stiže u poštanskim pošiljkama, plaćaju se i troškovi pošte na kojoj se obavlja postupak carinjenja. Ovi troškovi zavise od robe do robe i njen iznos zavisi od cenovnika nadležne pošte.

Opet kazem.. sve to stoji... ne ulazim uopste u propise koliko god one bili glupi, vec samo cinjenicu da je postarina 56e! U normalnoj zemlji sam narucivao gomilu stvari, kupovao laptopove, i ne secam se kad sam platio postarinu, sve je bilo free shipping i stize za 2-3 dana, razdaljina mnogo, mnogo veca od srbija-rumunija (npr ca-nj). Jeste da je prodavac nudio free shipping, ali niko nije lud da to nudi ako ga kosta 70-80$.

Zakljucak: Nemam problem da platim, platio sam i platio bih opet... problem je sto su bezobrazni. U svetu se utrkuju ko ce ponuditi bolju uslugu, kod nas se utrkuju ko ce prvi da te ocarupa.

Nije tu usla samo postarina u PTT, cim je vrednost 50 eura tu imas i carinu, a dajem ruku ako ti nisu naplatili 5 dana lezarine!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Opet kazem.. sve to stoji... ne ulazim uopste u propise koliko god one bili glupi, vec samo cinjenicu da je postarina 56e! U normalnoj zemlji sam narucivao gomilu stvari, kupovao laptopove, i ne secam se kad sam platio postarinu, sve je bilo free shipping i stize za 2-3 dana, razdaljina mnogo, mnogo veca od srbija-rumunija (npr ca-nj). Jeste da je prodavac nudio free shipping, ali niko nije lud da to nudi ako ga kosta 70-80$.

Zakljucak: Nemam problem da platim, platio sam i platio bih opet... problem je sto su bezobrazni. U svetu se utrkuju ko ce ponuditi bolju uslugu, kod nas se utrkuju ko ce prvi da te ocarupa.

A tebi je neko poslao paket na poklon pa ti ni ne znash koliko je koshtala postarina ? Zashto ne kontaktirash ljude i pitash koliko su je platili pa ce ti biti jasno da li je to stvarno ta cifra ili je doshlo do zabune, sto vrlo lako moze da bude, ali sad je gotovo. Shta uopshte pishe na paketu, kutiji ? Oni su to morali od nekud da procitaju, a to je samo na papiru koji je zalepljen na kutiju spolja.

Poslednja izmena:
A tebi je neko poslao paket na poklon pa ti ni ne znash koliko je koshtala postarina ? Zashto ne kontaktirash ljude i pitash koliko su je platili pa ce ti biti jasno da li je to stvarno ta cifra ili je doshlo do zabune, sto vrlo lako moze da bude, ali sad je gotovo. Shta uopshte pishe na paketu, kutiji ? Oni su to morali od nekud da procitaju, a to je samo na papiru koji je zalepljen na kutiju spolja.

Da, to je bio paket sa poklonima. Kao sto si rekao, sad je gotovo, u prinicpu sve je to bilo ok, samo na mnogo los nacin je sve to uradjeno. Verovatno je paket leskario tamo 4-5 dana pa je placena taksa. Nisam video sta pise, sumnjam da bilo gde pise cena postarine koja je placena. Cinjenica je da su troskovi slanja i carine verovatno premasili vrednost paketa, e to je trulo (troskovi slanja i carine su ukupno verovatno bili negde izmedju 100e)

Pa ako je pisalo tako precizno 54e na deklaraciji, to oni nisu izmislili vec su prepisali sa papira na paketu. Koji su gabariti i tezina paketa? Nije nemoguce da postarina stvarno toliko kosta.

Moj slucaj:

Od jedne IT kompanije (sto bi verovatno znacilo da se "sender" smatra pravnim licem, sto znaci da slucaj nije kao OP) iz inostranstva sam na poklon dobio eksterni HD i USB stick cija je vrednost zajedno (znam modele) ~65-70E u maloprodajnim radnjama u Srbiji.
Kontaktiran sam od strane firme iz BG koja se bavi dostavom robe (pod okriljem TNT-a) i receno mi je da je roba na granici i da za carinu treba platiti ~7000 din (ne znam da li su u to ukljucili i dostavu do mene :cigar:), uz to da je na paketu napisano da je roba procenjena na 30-ak USD (jeftino, a kako, nisam siguran, no teta preko telefona je tako rekla).
Naravno, automatski sam odbio da primim paket, uz obaveznu izjavu "zasto" putem mail-a (bio sam veoma uljudan u mail-u :D).
Ne znam da li da se smejem ili da placem...
Da li se IT kompanija zaista smatra pravnim licem, i ako da, pobogu zasto tolika carina (~100% cene "poklona") :wall:

To onda nije 100 posto, nego 300 posto, obzirom da je procenjeno na 30 dolara, a to je oko 2200 dinara, a traže 7000 .... Mada mislim da su zeznuli ako su poslali nekom "posebnom" poštom, jer u tom slučaju oni lešinari kao DHL i slični uzimaju fiksnu naknadu za "uslugu" u iznosu od par hiljada i više dinara, pa nema veze dal carinili robu od 30 ili 300 dolara ... tako da je to možda "povuklo" najveći deo cifre ...

Nije kod nas mnogo carina i porez, nego te "odokativne" metode i te fikne naknade ...

Nazad
Vrh Dno