Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Ljudi meni ne stize paket iz UK vec 18 dana, kontaktirao sam seller-a i on kaze da je poslao robu. Do sada sam imao dve kupovine u UK i paketi su stizali za 5 dana.

Mislim da odem do poste, ali tacno mogu da zamislim facu sluzbenika kada bih mu rekao ovo sto i vama...Imate neki savet?

Sachekaj josh malo, to je potpuno normalno...

Shta ce ti tolike patike ? :)

To nije tema threada :) Salim se, nije sve za mene, bilo bi mi mnogo :)

Kada sam podizao svoj fotoaparat sa carine ljubazni carinik mi je pokazao prirznanicu za carinjenje fotoaparata Nikon S1 cija je vrednost procenjena na oko 70e i po toj proceni je i naplacena carina i to za 30% posto manje od mog (sony dscp72). Inace fotoaparat je bio nov dok je moj bio polovan i vidljivo ograban . Kada sam cariniku rekao da taj fotoaparat kosta preko 200e on me je belo gledao. Na pitanje zasto ja placam 40e carinu a ona sam 25 on mi ladno rekao pa pogledaj koliki je tvoj aparat, njen mali ko tabakera .
E sada da li ima neke veze velicina za nase carinike koji neumeju da procene novo od polovnog ili ima veze sto je ta gospodja nachelnik odeljenja u Niskoj Gradskoj Bolnici (sto je slucajno izletelo cariniku) to ostavljam vama da procenite.

Ti si u Nisu primio paket i pricao sa carinikom, ili je to bio samo sluzbenik u posti, ne carinik?

Inace mislim da je to sto je platila manju carinu pre povezano sa velicinom aparata:) nego s tim sto je nacelnik, uverio sam se vise puta kakvi se deb**i ovi na nasoj carini...

Ljudi meni ne stize paket iz UK vec 18 dana, kontaktirao sam seller-a i on kaze da je poslao robu. Do sada sam imao dve kupovine u UK i paketi su stizali za 5 dana.

Mislim da odem do poste, ali tacno mogu da zamislim facu sluzbenika kada bih mu rekao ovo sto i vama...Imate neki savet?

Meni se isto desavalo, najkrace mi je stigao paket iz UK za 3 dana, najduze oko 20. Kada mu je trebalo duze mislio sam da su ga zadrzali na carini, ali ne, stigao je bez da sam morao da placam bilo sta. Nema pravila, navikni se na to :)

Nema potrebe da ides na salter jos uvek, meni je paket iz UK stigao pre nekoliko dana, putovao je
21 dan. Shiping je bio free, tako da je verovatno bila neka najjeftinija moguca opcija za slanje.
Stvar od $40 naznacena kao 17$, postar doneo na vrata i nista nije naplatio.
Koliko sam povezao dosad, paketici koje sam dobijao u kovertama (vecim ili manjim)
nikad nisam placao dodatnu postarinu i otvaranje paketa postaru, ali kada mi je dolazilo u kutijama
uvek sam morao da platim i otvaranje paketa ~300 din.

Izgleda da ipak nema nista od mog paketa, prodavac mi je danas refundirao novac za robu ali ne i za postarinu sa obrazlozenjem da ako paket nije stigao do sad, verovatno je dignut negde usput.
Bio sam juce do poste i carine i raspitivao se, ali nista nisam saznao. Navodno takav paket nije stigao u Nis.
Pokusao sam da udjem u trag paketu preko PTT-ovog servisa Track and Trace:

http://www.trackandtrace.ptt.yu/

ali oni su mi trazili prijemni broj posiljke koji sam onda ja trazio od prodavca medjutim on mi je rekao da ga nema jer nisam platio osiguranje...

Poslednja izmena:
Danas, posle 34 dana mi je stigao paket od koga sam se vec bio oprostio.:) Sada sam hteo da vratim novac prodavcu (koji je on refundirao) ali video sam da je on prebacen sa PayPal-a na moj bankovni racun. Mislo sam da je za to prebacivanje potrebna moja saglasnost, odnosno sasvim mi je bilo ok da je ostao na mom PP account-u. Jel to ide automatski ili...

Mrzi me da ponovo listam ceo thread u vezi Vise Revolving RB ali ako sam ja dobro shvatio ljudi muku muce da prebace novac sa PP na svoj racun u banci.

Ma meni stalno stizu paketi od 50-60$, nikad nishta nisam platio osim tih 66 din, a za izbore se zna od skoro ;)

Da li ti je stigao neki paket, a da je poslat kurirskom sluzbom i da je stigao na aerodrom, a da ti nisu nista naplatili? Po nekom mom iskustvu svi manji paketi vrednosto do 50$ koji idu regularnom postom skoro uvek stizu bez dodatnih troskova, a ono sto stigne na aerodrom kurirskom postom idu troskovi spedicije, lezarine, carine i pdv-a :(

Da li ti je stigao neki paket, a da je poslat kurirskom sluzbom i da je stigao na aerodrom, a da ti nisu nista naplatili? Po nekom mom iskustvu svi manji paketi vrednosto do 50$ koji idu regularnom postom skoro uvek stizu bez dodatnih troskova, a ono sto stigne na aerodrom kurirskom postom idu troskovi spedicije, lezarine, carine i pdv-a :(

Vishe puta je ovde pomenuto da se naplacuju sve moguce dazbine kada ide kurirskom sluzbom (UPS, DHL), i da se to uopshte ne isplati. Mada, ne isplati se i da ne treba nishta da platish jer odvaljuju sa cenama...

Danas, posle 34 dana mi je stigao paket od koga sam se vec bio oprostio.:) Sada sam hteo da vratim novac prodavcu (koji je on refundirao) ali video sam da je on prebacen sa PayPal-a na moj bankovni racun. Mislo sam da je za to prebacivanje potrebna moja saglasnost, odnosno sasvim mi je bilo ok da je ostao na mom PP account-u. Jel to ide automatski ili...

Mrzi me da ponovo listam ceo thread u vezi Vise Revolving RB ali ako sam ja dobro shvatio ljudi muku muce da prebace novac sa PP na svoj racun u banci.

Refund automatski ide na tvoju karticu, ali kada ti neko plati na paypal, te pare ne mozesh da podignesh, mozesh samo nekom drugom da prebacish/platish..

hvala na brzom prevodu...:type: :wave:
logicno je da se plati cena+postarina, plasilo me je da mora na firmu...
gde bih se mogao sigurno raspitati kako se naplacuje DPD?
da ne prodjem kao kolege...:p
sta mislite, hoce li odmah odbiti MwSt. ili ce se praviti ludi?

poz...

MwSt se odbija automatski, ne brigaj...:,,:

Vishe puta je ovde pomenuto da se naplacuju sve moguce dazbine kada ide kurirskom sluzbom (UPS, DHL), i da se to uopshte ne isplati. Mada, ne isplati se i da ne treba nishta da platish jer odvaljuju sa cenama...
FYI: Meni je pre dva dana stigao paket poslat preko Australijskog ECI-a [Express Courier International] a u Beogradu je paket preuzet od strane DHL-a, tj. oni su ga dostavili. Vrednost paketa je bila 61EUR a postarinu sam platio 36EUR, stiglo je za 5 radnih dana bez ikakvih dodatnih placanja. Momak iz DHL-a mi je trazio samo potpis.

Kada kupujete od tih prodavaca koji hoće da "smanje" cenu (stvar od $40 naznacena kao 17$), to mislite na polovnu robu sa eBay-a ili na nešto novo?
Drugim rečima, kako prodavca pitate to da uradi? :)

Nebitno da li je polovna ili nova, samo mu posaljes mail i pitas bukvalno "da li mozete da naznacite na paketu vrednost od x$ zbog carine", u 90% slucajeva hoce

Kada kupujete od tih prodavaca koji hoće da "smanje" cenu (stvar od $40 naznacena kao 17$), to mislite na polovnu robu sa eBay-a ili na nešto novo?
Drugim rečima, kako prodavca pitate to da uradi? :)

Pa jednostavno ga zamolish da ti smanji vrednost na paketu i kazesh mu da je to zbog carine, a on to vec zna unapred. Vecina prodavaca iz hong konga ce to uraditi i da ih ne pitash.

Dobro je da to neko sa ogromnim ebay iskustvom pricha :D

Kao shto rekoh, vecina Hong kong, Kina prodavaca to radi, amerikanci ne dok im ne kazesh...

Ljudi, ovo je mali offtopic ali molim vas ako znate nekako da mi odgovorite!
Za par dana narucujem dva stapa za bilijar i neku sitnu opremu, i sve ce to biti dostavljeno u Bec iz Amerike. Iznos paketa je 150$ plus 45$ za troskove! Zna li neko da li ce ovi moji rodjaci u Becu morati nesto da plate i koliko. Idem na ovu kombinaciju jer sam cuo da ovi nasi preterase koliko uzimaju. Veliki pozdrav

Nije da se zalim, ali poslednja 2 puta mi je posta na $20 naznacen paket naplatila po ~1400 dinara.
Kao carinsku osnovicu su mi uzimali tih $20 + $18 za transport, te je racunica bila sledeca:
carinska osnovica: 2326,34
232,63 carine (10%)
460,61 PDV-a (18%)
640,00 troskovi procesiranja
------------------------
ukupno dadzbina 1333,00

Nije da se zalim, ali poslednja 2 puta mi je posta na $20 naznacen paket naplatila po ~1400 dinara.
Kao carinsku osnovicu su mi uzimali tih $20 + $18 za transport, te je racunica bila sledeca:
carinska osnovica: 2326,34
232,63 carine (10%)
460,61 PDV-a (18%)
640,00 troskovi procesiranja
------------------------
ukupno dadzbina 1333,00

Strasno!!!:bottle:

Troskovi procesiranja su veci od carine i PDV-a zajedno? Verovatno je to neka fiksna cena pa kad se carini nesto vrednije tipa 100 ili 200E nije tolko strasno.
Jedino sto je dobro je carina 10%.
I, koja roba je u pitanju, ako nije tajna?

I, koja roba je u pitanju, ako nije tajna?

Neka elektrika i delovi za vodeno hladjenje... rekoh vec nije da se zalim jer
je prava vrednost robe bila $110, ali sam bio uveren da se pod zakonsku granicu
od 20 evra ($26) podrazumeva vrednost robe bez troskova transporta.

Ljudi, molim vas ako neko zna od vas, da mi kaze kako stoje stvari u Austriji jer tamo u Becu treba da se primi paket iz amerike. Ko sto napisa,to su dva taka, 140$+45$ troskovi dostave.
Sta sve treba i koliko bi otprilike moji rodjaci morali da plate sem ovoga?

Poslednja izmena:
ovi carinici su retardirani, ne mogu da verujem shta su uradili

na paketu pishe iznos 15$ + poshtarina 8$

carina placena 1300 din

10% carina 18% PDV 650din administrativna taksa

jel se zalio neko od vas do sada na iznos carine ?! zashto su carinili kada vrednost ne prelazi 20e? zanima me procedura?

:mad:

Poslednja izmena:
Nisu oni retardirani, vec lepo obuceni. Meni je juce stigao paket iz Amerike gde sam robu platio 45$ + postarina 32$, a oni su za carinsku osnovicu uzeli 82$ (verovatno iz kataloga od pre "20 godina" gde ima nesto slicno), pa su lepo uzeli carinu 10% + 18% PDV + plus 650 dinara + PostExpress 300 dinara (iako je posarina vec placena - pisacu Amerikancima jer ovom sljamu ne vredi ni pisati) tako da je carina + gluposti iznela 2460 dinara za robu koju sam platio 45$. Ko zna malo da racuna - videce sta je majka drzava naplatila, da ne kazem maknula (bezmalo 90% vrednosti robe). Ali sto je najsmesnije - i ovako naplaceno ukupno je jeftinije nego da sam kupio u bilo kojoj radnji u gradu (ako uoste ima takvog kvaliteta). Pa neka kazu da je Njujork skup... Cela prica je da racuni, bankarske fakture i uplate ne vaze, nego oni rebnu na osnovu njihovih kataloga - tako uzimaju koliko hoce.

Poslednja izmena:
Ako se dobro secam, po nasem "poreskom" vrednost posiljke je vrednost robe + postarina. Ta vrednost ne bi trebalo da prelazi 20EUR (osim za knjige i jos po nesto) inace se placa carina. Uredba je katastrofalna, vec je bilo reci na temu, ali je trenutno na snazi i ona se navodno postuje.

Sto se zalbe na visinu carine tice, i ona se placa pa na taj nacin u startu odbijaju dobar broj potencijalnih zalbi. Mislim da je neko vec napisao da je platio ili je trebalo da plati taksu od 3.500 dinara za ulaganje zalbe. :whip:

EU je skoro menjala zakone za uvoz tehnike.
Neko je pustio buvu da se vise ne placa carina na tehniku iz US, ali je to izgleda netacno. Najbolje da tvoji provere, ali stvar je u tome da oni uvoze tu robu i posle je izvoze - tako da sta plate imaju pravo da vrate.
U UK stoji da je sada end-user duzan da plati duty; ne znam nemacki dovoljno da protumacim austrijske sajtove doduse ;-)

Ljudi, molim vas ako neko zna od vas, da mi kaze kako stoje stvari u Austriji jer tamo u Becu treba da se primi paket iz amerike. Ko sto napisa,to su dva taka, 140$+45$ troskovi dostave.
Sta sve treba i koliko bi otprilike moji rodjaci morali da plate sem ovoga?

Ako se dobro secam, po nasem "poreskom" vrednost posiljke je vrednost robe + postarina. Ta vrednost ne bi trebalo da prelazi 20EUR (osim za knjige i jos po nesto) inace se placa carina. Uredba je katastrofalna, vec je bilo reci na temu, ali je trenutno na snazi i ona se navodno postuje.

Sto se zalbe na visinu carine tice, i ona se placa pa na taj nacin u startu odbijaju dobar broj potencijalnih zalbi. Mislim da je neko vec napisao da je platio ili je trebalo da plati taksu od 3.500 dinara za ulaganje zalbe. :whip:

Ne secas se dobro...

Ako je vrednost robe do 20e ne placaju se dazbine. Ako je vrednost robe preko 20e, onda se na tu sumu dodaje iznos postarine i sve zajedno se carini. Mozda cudno, ali tako je.

Kada pisete o tome kako su vas ocarinili najbolje bi bilo da kazete i koja roba je u pitanju, da znaju i ostali sta prolazi bez carine a sta ne...

Poslednja izmena:
carina ili ne ...

Evo mog skorasnjeg iskustva ... U prethone 2 nedelje stiga su mi tri paketa:

1. 30 tranzistora - vrednost USD 60 + postarina USD 30 - na paketu je pisalo USD 60 + postarina USD 30 = ttl USD 90

2. "toy soldiers" vrednosti AUD 40 sa postarinom - na paketu je pisalo AUD 5

3. "MDF Model" vrednosti AUD 46 + postarina AUD 10 - na paketu je pisalo AUD 50

Ovo sto je pod znacima navoda je pisalo na paketu (a i bilo u istom) - ne secam se sta je pisalo na tranzistorima ...

Sva tri puta je postar doneo paket na kucu bez ikakvog placanja ...

Poslednja izmena:
Sta ste vi mislili da ce da bude? Pa onaj koji je vodio carinu je sada u corki... A ovi su samo nastavili da nas pljackaju...

Nazad
Vrh Dno