Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Da li je neko kupovao i platio carinu na obucu? Znam da je PDV fiksan (18%) ali ne znam kolika je carina na obucu. Listao sam malo carinske takse preko neta, ali nisam siguran, jer za neku obucu je 12% a za neku i celih 40% (zavisi od materijala, tipa obuce...)

Ja bih hteo poluduboke antilop "patiko-cipele", ali ako mi naplate 40% carine plus 18% PDV onda bolje da idem bos.:p

Ili to ipak zavisi samo od carinikovog raspolozenja?

Da li je neko kupovao i platio carinu na obucu? Znam da je PDV fiksan (18%) ali ne znam kolika je carina na obucu. Listao sam malo carinske takse preko neta, ali nisam siguran, jer za neku obucu je 12% a za neku i celih 40% (zavisi od materijala, tipa obuce...)

Ja bih hteo poluduboke antilop "patiko-cipele", ali ako mi naplate 40% carine plus 18% PDV onda bolje da idem bos.:p

Ili to ipak zavisi samo od carinikovog raspolozenja?

Patike ne smatras za obucu? Ili samo ne citas ranije postove ? Ako je ovo drugo onda pogledaj moj post na predhodnoj strani...

Ceo thread sam pratio redovno, pa mi nije jasno kao sam propustio tvoj(informativni) post. :crash:

U svakom slucaju odvovor je jasan i ocekivan. Da li ce biiti carine i koliki ce biti iznos ne moze znati niko. Tek kada dobijem paket znacu kolika je globa.

spedicija ???

Pre tri dana sam porucio neku robu (najlon i varalice za ribolov) ukupne vrednosti 102$ i 20$ postarine i ocekivao sam da cu platiti samo carinu i pdv. Medjutim, danas me zovu sa aerodroma da me obaveste da mi je stigao paket vrednosti 67$ (verovatno je poslat samo deo robe, a ostatak kad bude na lageru), pitali su me da li imam speditera da mi to uveze, ako ne imaju oni, e sad okvirni troskovi spedicije su oko 4000din i carina i porez oko 2200din. Ako toliko budu trazili i za drugi deo posiljke onda ispada da na vrednost robe od 100$ idu troskovi od 12000din? Da li su jos nekom trazlil da plati troskove spedicije?

Da, ja sam platio tih 4000 din, ali kada mi je roba stigla UPSom, za normalnu poshtarinu sam platio par puta carinu i porez, ali nikakvu shpediciju i carinshke troshkove kao shto su me taj put odrali. Kojim nachinom je tebi stiglo to ?

Kakva crna spedicija :(

Na sta sve mogu da traze spediciju (na kakve posiljke)?

Pa fora je u nachinu poshte. Paketi preko UPSa, DHLa i slichno, moraju da prodju preko shpeditera, pa se sve to naplacuje. Ajde shto platish onolike pare za poshtarinu, gde paket stigne dan ranije, ali josh te oderu 100e na 100e vrednost :) Bezobrazluk, to samo kod nas ima.

Poslednja izmena:
Da, ja sam platio tih 4000 din, ali kada mi je roba stigla UPSom, za normalnu poshtarinu sam platio par puta carinu i porez, ali nikakvu shpediciju i carinshke troshkove kao shto su me taj put odrali. Kojim nachinom je tebi stiglo to ?

Sad sam proverio na njihovom sajtu posiljka je poslata u 3 paketa, a jedan od tih paketa je poslat UPS-om, e sad zasto je to tako nije mi jasno ja sam izabrao najjeftiniju vrstu isporuke za sve? Artikli koji su poslati UPS-om se ne razlikuju od onih koji nisu, cak ima i jedan isti? Izgleda da se troskovi spedicije placaju samo u slucaju da paket stize nekom od kurirskih sluzbi DHL, UPS... E sad zasto je to tako i koje je objasnjenje za to? Sta da nisam iz BG, moram npr. iz Leskovca da idem po to na BG aerodrom?

Ja sam 98 prijavio pc kompjuter (bilo je prezno kuciste)

i doneo 3 ploce + 3 procesora + 2 voodoo 1 + 4 voodoo 2 utd

lepio sam trakom komponente unutar kucista ...... :)))

Naravno uneo sam sve to nazad bez problema

WOW, ovo je originalno :)

Da li su ikada nekome proveravali sta je unutar kucista?

Ja sam 98 prijavio pc kompjuter (bilo je prezno kuciste)

i doneo 3 ploce + 3 procesora + 2 voodoo 1 + 4 voodoo 2 utd

lepio sam trakom komponente unutar kucista ...... :)))

Naravno uneo sam sve to nazad bez problema

Ovaj thread nema nikakve veze sa tim ko je kakav "smeker" i kako je izvarao carinu, vec sa iskustvima ljudi oko porucivanja robe iz inostranstva. Thread se ne odnosi na one koji dolaze u zemlju pa onda carine robu, jer se na tu grupu ne odnosi zakon "do 20"e!!

Sta je tu po meni nelogicno:

1. Da sam tu robu uneo u zemlju sa sobom 100% mi niko nista ne bi naplatio
2. Da je roba isla postom, verovatno bih platio carinu i pdv, ali i to se desi da ne naplate
3. Posto je roba stigla na aerodrom, kurirskom posiljkom, na vrednost paketa od 67$ idu okvirni troskovi spedicije 4000din, carina i pdv 2200din i UPS-ov magacin 1200din

E sad zasto je nacin ulaska robe u zemlju bitan?

Da li neko zna kakvo je stanje sa carinjenjem robe do vrednosti <100$ u Hrvatskoj i Makedoniji.Kako ne mogu da narucujem da mi ( sa amazon.com) salju ovde , isao bih preko prijatelja iz bivsih nam "bratskih republika" , pa reko' da prodjem sto povoljnije :)

Malo je bajat thread, ali ako nekog josh uvek interesuje ova trema samo da javim da je meni danas stigao iPod iz USA na kucnu adresu, platio sam 66 dinara troskove postarine i to je sve. Ddogovorio sam se sa ljudima koji su slali paket da stave vrednost paketa na 60USD i da shtikliraju GIFT i proslo je bez carinjenja, iako je paket uredno otvaren od strane carine. Prosle nedelje je stigao paket manjih gabarita iz Australije, isto proslo sve bez carine samo sam platio 66 din troskove postarine. A ovih dana ocekujem jos jedan iPod iz Japana, pa videcemo. Gotovo sam ubedjen da ce i ovo proci bez problema.

Poz

Poslednja izmena:
Da, i ja sam dobio paket(obuca) juce vrednosti 50$ i platio samo 66 din postaru.:) Mozda je zbog toga sto se blize izbori, ali moze biti i jos milion razloga...

Poslednja izmena:
Ma ne, paketi od 50-60$ sve vreme prolaze bez carine, boli ih da se zezaju.

Ja sam vec pisao svoja negativna iskustva sa paketima od 50$ :)

Ipod se ne bih usudio da narucim posle svega :)

Momci, jel probao neko da koristi Amazonovu "gift wrap/msg" opciju? Tamo vele da ako se cekira ova opcija, cak i ako se ne placa dodatni iznos za uvajnje paketa (nesto mi govori da bi sareni paket samo privukao zlotvore), na paketu nigde nece pisati vrednost istog. Pretpostavljam da ce i ono "gift" biti chekirano. Ja kontam onda, posalje se "gift" babi ili komsiji ili tako nekom i ne bi trealo da bude problem, jel? Ili lupetam gluposti i nista od ovoga ne funkcionise bas tako u praksi? Jel probao neko?

Zavisi ocigledno od robe koja stize... meni je pre neki dan stig'o sat... na racunu pisalo $49 koliko sam i rekao seller-u da stavi (sub $50). LM, platio sam 1840din...

Shto je pokazatelj da carine samo poznatu robu i da za tu robu treba smanjivati. Meni stize gomila robe "uske potroshnje" sa 50-60$ vrednoshcu, chak i 5-6 komada istog proizvoda, i nisam placao nikakve carine...

Pa fora je u nachinu poshte. Paketi preko UPSa, DHLa i slichno, moraju da prodju preko shpeditera, pa se sve to naplacuje. Ajde shto platish onolike pare za poshtarinu, gde paket stigne dan ranije, ali josh te oderu 100e na 100e vrednost :) Bezobrazluk, to samo kod nas ima.

mozda bih porucivao satelitski risiver iz Nemacke. Na sajtu pise da salju za ostatak evrope:
`Versandkosten via DPD`
da li neko zna koji je to nacin slanja, da li je to kurirska posta ili ...?

u stvari ceo tekst glasi:

`Versand Rest Europa:
Versandkosten via DPD in einem versicherten Paket betragen: ab EUR 25,00
kein Versand per Nachnahme `

jel to znaci da ne salju na ime, tj. da mora na firmu?

poz...

DPD je koliko znam Deutscher Paket Dienst, sto ce reci kurirska posta kao i DHL, UPS i sl.
Tekst u slobodnom prevodu: Postarina putem DPD-a za osiguran paket iznosi od 25e (pa navise, verovatno ce biti malko skuplje), a ovo kein Versand per Nachname znaci da ne moz` pouzecem da dobijes robu. Znaci moras platiti unapred sve troskove.

edit: sad sam pogledao njihov sajt i nije mi bas najjasnije da li rade samo sa pravnim licima ili isporucuju i fizickim. Evo ti link pa procesljaj, mozda nadjes nesto sto je meni promaklo.
http://www.dpd.net/index.php?id=1

Poslednja izmena:
DPD je koliko znam Deutscher Paket Dienst, sto ce reci kurirska posta kao i DHL, UPS i sl.
Tekst u slobodnom prevodu: Postarina putem DPD-a za osiguran paket iznosi od 25e (pa navise, verovatno ce biti malko skuplje), a ovo kein Versand per Nachname znaci da ne moz` pouzecem da dobijes robu. Znaci moras platiti unapred sve troskove.

hvala na brzom prevodu...:type: :wave:
logicno je da se plati cena+postarina, plasilo me je da mora na firmu...
gde bih se mogao sigurno raspitati kako se naplacuje DPD?
da ne prodjem kao kolege...:p
sta mislite, hoce li odmah odbiti MwSt. ili ce se praviti ludi?

poz...

Poslednja izmena:
Valjda ovde :D
DPD Depot 910
DPD d.o.o.
Zrenjaninski put 153h
YU - 11211 Beograd
Contact us under:
Fon: +381 11 3321474-
Fax: +381 11 3320198-
E-Mail: [email protected]

Igvan je napisao(la):
Da, i ja sam dobio paket(obuca) juce vrednosti 50$ i platio samo 66 din postaru. Mozda je zbog toga sto se blize izbori, ali moze biti i jos milion razloga...
Jel si kupio preko Ebay-a? Koji si shipping odabrao?

Poslednja izmena:
Ma meni stalno stizu paketi od 50-60$, nikad nishta nisam platio osim tih 66 din, a za izbore se zna od skoro ;)

Poslednja izmena:
Jel si kupio preko Ebay-a? Koji si shipping odabrao?

Ja sam kupio 4 para patika preko ebaya u poslednja 3-4 meseca, na 2 sam platio carinu (na jedan 4000 na drugi 2200), dok na 2 para nisam platio nista. Jednostavno nema pravila kod njih, probao sam i sa razlicitim tipovima shippinga (airmail parcel post, global priority mail, britanski royal mail airsure...) i ne zavisi od toga. Vec smo pisali i neki zakljucak je da to da li ce tvoj paket cariniti ili ne najvise zavisi od velicine samog paketa. Otprilike ako bi ti neko poslao nesto vredno 1000$ a da staje u manji koverat, 99% bi prosao bez carine... Cesto kupujem na ebayu memorijske kartice, gde svaka kosta vise od patika koje su mi carinili, ali na njih nikada nisam platio nista jer stizu u malim kovertama...

Shta ce ti tolike patike ? :)

Kada sam podizao svoj fotoaparat sa carine ljubazni carinik mi je pokazao prirznanicu za carinjenje fotoaparata Nikon S1 cija je vrednost procenjena na oko 70e i po toj proceni je i naplacena carina i to za 30% posto manje od mog (sony dscp72). Inace fotoaparat je bio nov dok je moj bio polovan i vidljivo ograban . Kada sam cariniku rekao da taj fotoaparat kosta preko 200e on me je belo gledao. Na pitanje zasto ja placam 40e carinu a ona sam 25 on mi ladno rekao pa pogledaj koliki je tvoj aparat, njen mali ko tabakera :wall: .
E sada da li ima neke veze velicina za nase carinike koji neumeju da procene novo od polovnog ili ima veze sto je ta gospodja nachelnik odeljenja u Niskoj Gradskoj Bolnici (sto je slucajno izletelo cariniku) to ostavljam vama da procenite.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno