Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas su pustili paket (otprema) što je imao status 28.12 za carinu.

Послато са Mi A2 Lite помоћу Тапатока

Novosadska carina mi je vratila paket za Kinu jer sam prilikom naručivanja zaboravio da napišem svoje prezime. Sve ostalo je bilo uredu.
Odo sad da pregovaram da mi je pošalju ponovo. :(

Kako je moguće da nisi stavio svoje podatke?!?

Da ali ja sam knjigu narucio tipa pocetkom decembra i jos cekam. Bila je 50$ i 50 centi.
Nema veze ionako sam dobio pare nazad.

Tebe, zvao sam par brojeva, ali svi su konstantno zauzeti. Imam paket za kog stoji status "za carinu" od 25. decembra, a stigao je za TRI dana iz Svajcarske... I prosle godine je bila slicna situacija, no sada mi deluje jos gore.

Poslednja izmena:
Tebe, zvao sam par brojev, ali svi su konstantno zauzeti. Imam paket za kog stoji status "za carinu" od 25. decembra, a stigao je za TRI dana iz Svajcarsle... I prosle godine je bila slicna situacija, no sada mi deluje jos gore.

Zvao i ja, ali na kraju otišao lično. Primorska 5, kod najlon pijace. Javio se portiru, on me uputio u neku kancelariju gde me uniformisana gospođa vojnički uputila na hangar gde sam lupao na isti. Unutra sede carinici za računarima roba svugde oko njih. Bili su sasvim korektni.

Blah, ne znam koliko je korektno vratiti paket zato sto nedostaje prezime... Ranije sam slao i dobijao pakete koji uopste nisu imali ime, niko nije postavljao pitanja. U sustini ne mogu da verujem da je skroz OK da preporucen ekspres paket sme toliko da se dinsta na carini, uzas.

Blah, ne znam koliko je korektno vratiti paket zato sto nedostaje prezime... Ranije sam slao i dobijao pakete koji uopste nisu imali ime, niko nije postavljao pitanja. U sustini ne mogu da verujem da je skroz OK da preporucen ekspres paket sme toliko da se dinsta na carini, uzas.

I ja mislim da nedostatak prezimena nije dovoljan razlog da se paket vrati. Ali, šta ćeš...

Može li neko da napiše dokle je stigla BG carina?

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

Očigledno da je bitan faktor i iz koje države ti je poslat paket... pošto vidim da pišu ljudi kako im stoje paketi na carini od polovine decembra a meni je evo već isporučen paket (stigao jutros) sa iHerb koji je po tracking-u stigao u Srbiju 14. januara... naručeno 7. januara.

Očigledno da je bitan faktor i iz koje države ti je poslat paket... pošto vidim da pišu ljudi kako im stoje paketi na carini od polovine decembra a meni je evo već isporučen paket (stigao jutros) sa iHerb koji je po tracking-u stigao u Srbiju 14. januara... naručeno 7. januara.

Verovanatno ti nije carinjen, a ni PDV ti nije lupljen.

Nemam pojma, poštar uvek preda paket mojim matorcima bez da mene zove na kontakt telefon. Samo sam skontao paket na stolu u sobi kad sam se probudio :d

A nisam još stigao da pitam kevu da li je i koliko platila poštaru. Verovatno barem to za otvaranje paketa.

Pošto je poslato preko DHL Global Mail nikakvi tracking statusi nisu postojali na sajtu Pošte...

13.01. sam pozvao tzv. Postu Carinjenja koja je u Ugrinovackoj 210b, zbog mog paketa koji je sleteo 28.12. a 30.12. pristigao u postu carinjenja, ljubazan covek mi rece: "oduzilo nam se nesto, danas radimo datume 26.12. I 27.12. sporo nam ide, a 30.12. nam je pristiglo oko 700 papketa, nadam se da ce biti gotovo u toku ove nedelje, izvnite sto cekate, hvala na razumevanju".. ostaje nam da cekamo iako mi je paket duze na carini nego sto je putovao iz Singapura

hvala druze za info, ustedeo si mi poziv taman sam hteo da zovem da vidim sto mi paketi danima chuche na 10250 :D
oko black friday-a je sve islo pet put brze jos i sa onim strajkom

Hm... Ovako, Svajcarska "za carinu" 25. decembar, Grcka "za carinu" 8. januar i Danska "za carinu" status juce. Sve eskpres/registrovane posiljke, ni jedna se nije pomerina sa pomenutog statusa. Doduse za mene bi trebalo da bude odgovorna NS carina.

Ne bih da stajem na žulj, ali ako nije bilo prezimena ne može da se dostavi niti bi smelo. Jedno slovo ili crta potpuno menja osobu, a kamo li nedostatak prezimena. Tehnički i pravno je potpuno ispravno i jasno da se takav paket ne može dostaviti.

@spookygloom: NS i Niš carine kao da su druga država... kod njih se sve pedantno pregleda.
Srećom moje selo (opština Ruma :d) spada pod BG carinu iako nema preterano smisla da nije NS koji je bliži.

Meni je stigao paket bez problema sa ovim "nick-om" na forumu, dok su svi ostali podaci tačno navedeni. Skroz zaboravio da izmenim na eBay podatke. Ali eto stiglo je. I ja ću morati da svratim do pošte NS sutra, da vidim sta ce reci, mada čini mi se da to sve vratilo nazad.
Inace kad se već pokrenulo oko podataka, sta ako poručim na moje ime, a na skroz drugoj adresi u Bg, kod drugara npr. I još živi u kiriji? Hoće li on moći da preuzme, ili je bolje odmah na njegovo ime poruciti? Ovo pitam zbog bankovnog izvoda I podataka. Meni poštar nikad ne traži ličnu, jer me poznaje, samo potpis od bilo koga od ukućana trazi.

Poslednja izmena:
13.01. sam pozvao tzv. Postu Carinjenja koja je u Ugrinovackoj 210b, zbog mog paketa koji je sleteo 28.12. a 30.12. pristigao u postu carinjenja, ljubazan covek mi rece: "oduzilo nam se nesto, danas radimo datume 26.12. I 27.12. sporo nam ide, a 30.12. nam je pristiglo oko 700 papketa, nadam se da ce biti gotovo u toku ove nedelje, izvnite sto cekate, hvala na razumevanju".. ostaje nam da cekamo iako mi je paket duze na carini nego sto je putovao iz Singapura
Hvala za informaciju.

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

Meni je stigao paket bez problema sa ovim "nick-om" na forumu, dok su svi ostali podaci tačno navedeni. Skroz zaboravio da izmenim na eBay podatke. Ali eto stiglo je. I ja ću morati da svratim do pošte NS sutra, da vidim sta ce reci, mada čini mi se da to sve vratilo nazad.
Inace kad se već pokrenulo oko podataka, sta ako poručim na moje ime, a na skroz drugoj adresi u Bg, kod drugara npr. I još živi u kiriji? Hoće li on moći da preuzme, ili je bolje odmah na njegovo ime poruciti? Ovo pitam zbog bankovnog izvoda I podataka. Meni poštar nikad ne traži ličnu, jer me poznaje, samo potpis od bilo koga od ukućana trazi.
pa poštar i ne traži ličnu kartu. on donosi na adresu i ako nije lično uručenje (sudski poziv, za vojnu vežbu :) i sl.) može da da bilo kome na toj adresi.

lk traže u pošti kad odeš da preuzmeš pošiljku!!!

ako naručiš kod druga a niko ne bude u stanu da preuzme možeš da se nađeš u problemu

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Oboren rekord što se mene tiče.

29.12.2019 10:18:1711003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА Приспелa
.
.
.
16.01.2020 16:25:0161200 ЦАРИНА ГПЦ БЕОГРАД Отпремa

Ne bih da stajem na žulj, ali ako nije bilo prezimena ne može da se dostavi niti bi smelo. Jedno slovo ili crta potpuno menja osobu, a kamo li nedostatak prezimena. Tehnički i pravno je potpuno ispravno i jasno da se takav paket ne može dostaviti.

Ima logike u ovome što si napisao. I sve bi to stojalo da mi živimo u pravnoj državi.

Može se desiti kad ne nađe prezime na sandučićima da vrati paket i da ga pošalju nazad zbog nepostojanja lica na adresi. Desilo mi se jednom, nisam razmišljao i poručim tako na drugu adresu.

"Pravno" gledano potpuno je opravdano, druga je stvar što još uvek ima poštara koji se potrude, jer oni gledaju ime i prezime za dostavu, ovi pre toga gledaju samo u koju poštu ide paket, tako da poštar ako je raspoložen ili prepozna adresu može da nazove broj i pita "jel tvoj paket" a ako je u fazonu "not my job, mate" onda će ga vratiti i obavio je "posao" za 2 sekunde.
Svakako ovo je vrlo vrlo lako izbeći = stavite sve podatke u adresu isporuke i neće biti rizika da vrate pošiljku zbog neispravnih podataka, minut posla...

Hm... Ovako, Svajcarska "za carinu" 25. decembar, Grcka "za carinu" 8. januar i Danska "za carinu" status juce. Sve eskpres/registrovane posiljke, ni jedna se nije pomerina sa pomenutog statusa. Doduse za mene bi trebalo da bude odgovorna NS carina.
Ma on je naručio sa DHL isporukom i sigurno je bilo ispod 50€ tako da je to gotovo i isporučeno za 2-3 dana od ulaska u Srbiju.

Inače, kolega je juče bio u DHLu jer je došao neki paket iz kine sa uzorcima nekih proizvoda za firmu, kinezi su napisali da je vrednost 52€ i naravno to je napravilo problem u smislu da nemože da prođe bez dažbina već mora carinik da pogleda. Tj. može da prođe bez dažbina (i prošlo je) ali mora carinik da pogleda, da je bilo 50€ ili manje ne bi morao carinik ništa da gleda i procedura bi bila gotova za 1 dana a nama su ti uzorci trebali hitno.
Elem, carinik je pogledao i situacija je bila ovakva, može da prođe bez troškova ali roba mora da se namerno ošteti kako ne bi mogla da se prodaje (u pitanju su uzorci za sajam, kako ljudima na sajmu pokazivati oštećenu robu!) ili da ide redovno carinjenje što je bilo OK za direktora međutim procedura 3 dana, ne može odma. Uglavnom uz par dodatnih dokaza carinik je ipak pustio robu odma isti dan.

Kolegi je carinik takođe rekao da su im veliki problem ovi što naruče po 2-3 komada neke robe na sebe, na roditelje, na tetku, strinu, ujaka, sve u istom mestu, to gledaju i "sankcionišu" (ne znam kako) kao i oni što dobijaju istu robu po 2-3 komada svaki 3-4 dan. Tako da znate da to prate i evidentiraju. Pitanje je samo kad će se dostići kritičan broj pa izveštaj ode kod nekog glavonje koji će da proceni da tu može velika lova da se uzme pa pošalju koverte na kućne adrese "tolko i toliko da se plati" sa izveštajem šta je kad naručeno...

Ma on je naručio sa DHL isporukom i sigurno je bilo ispod 50€ tako da je to gotovo i isporučeno za 2-3 dana od ulaska u Srbiju.

Ako si mislio na mene pošiljka je slana sa "DHL Global Mail" koji nema apsolutno ništa zajednično sa "DHL Express" kurirskom (osim DHL u nazivu) već sve ide preko obične pošte.
$17.62 sama "roba" + $5.63 za najjeftinije slanje koje je bilo dostupno.
I prethodnih par porudžina sa iHerb je za 10-14 dana stizalo i možda se jednom zadržavalo duže od 2-3 dana na carini. Kako kad što se tiče naplate je bilo.. uvek gledam da je ispod 50 evra doduše.

Mada meni je i poslednja kupovina sa AlieExpress-a (sam kraj marta 2019. kad je bila neka rasporadaja, godišnjica bla bla) proletela kroz carinu brzo. Trebalo je solidno da dođe do BG ali je onda brzo prošla.. u vreme kad je prosečno čekanje na carinjenje bilo 10-15 dana.

Može se desiti kad ne nađe prezime na sandučićima da vrati paket i da ga pošalju nazad zbog nepostojanja lica na adresi. Desilo mi se jednom, nisam razmišljao i poručim tako na drugu adresu.
Znaci nije vredno rizika, posto su mi sada svi podaci dobro navedeni, već kao da je ovo u NS carini mrzelo da pregledaju pa vratili, ili je bilo u gomili koja dugo čeka obradu, pa vratili. Videcu sutra sta kazu.

I prethodnih par porudžina sa iHerb je za 10-14 dana stizalo i možda se jednom zadržavalo duže od 2-3 dana na carini. Kako kad što se tiče naplate je bilo.. uvek gledam da je ispod 50 evra doduše.

To je zato što se od iHerb i ostalih prodavnica sa zapada dobija validan račun i onda nema procenjivanja vrednosti pa brzo prolazi carinu.

Vi što vam paketi brzo prođu carinu, tj prolete carinu i nama ostalima 95% paketa takođe proleti carinu, i to je zato što ne ide na carinu, tj ne podleže carinskom pregledu. Naučite više terminologiju. Kad ide na carinu plaća se otvaranje, uglavnom PDV i kad treba i carina. Ovde diskutujemo koliko se čeka na carinski pregled i kako se carini, a ovi paketi što prolete su više za temu praćenje pošiljki.

Послато са Mi A2 Lite помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
To je zato što se od iHerb i ostalih prodavnica sa zapada dobija validan račun i onda nema procenjivanja vrednosti pa brzo prolazi carinu.

Nikakav račun/ faktura nije stigla u ili na ovoj kutiji. Samo piše na nalepnici kao vrednost pošiljke stvarno plaćena cena a ne da muljaju kao kinezi.

@atosovic: Nauči ti za početak pravila ponašanja i obraćanja drugim učesnicima neke online diskusije ;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno